גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות, הנפקות לפניך: מה פגום בהנפקות חברות ההייטק

הכוכבות של עמק הסיליקון מתכננות גל של הנפקות, והמשקיעים מקווים לצוד את "הפייסבוק הבאה" ● למרות האופטימיות, החברות מגיעות לשוק הציבורי כשהן שורפות מזומנים ומציגות ממשל תאגידי בעייתי, וזה עוד לפני שדיברנו על השווי המנופח ● כתבה ראשונה בסדרה

ההנפקה של ליפט./Shutterstock  צילום:א.ס.א.פ קריאייטיב
ההנפקה של ליפט./Shutterstock צילום:א.ס.א.פ קריאייטיב

ההנפקה של חברת סנאפ לפני שנתיים בוול סטריט, הייתה אמורה לסלול את הדרך לחברות הייטק נוספות, שהעדיפו באותה תקופה להישאר כחברות פרטיות. הרשת החברתית שפיצחה את ההעדפות של הקהל הצעיר ואיתגרה את פייסבוק ואינסטגרם, הגיעה לשוק הציבורי שש שנים לאחר הקמתה, וכשהכנסותיה צומחות במהירות מסחררת.

המניה זינקה ב-25% ביום המסחר הראשון, ובנקאי ההשקעות כבר החלו להאיץ הנפקות נוספות, אך החגיגה הייתה מהירה מדי - תוך זמן קצר המגמה התהפכה, המניה התרסקה מאז ביותר מ-50%, ושוק ההנפקות נשאר רדום יחסית. כעת, סוף-סוף, נראה כי חדי הקרן - סטארט-אפים ששווים יותר ממיליארד דולר - נוהרים לשוק ההון הציבורי, בהובלתה של חברת ליפט שהנפיקה לפני כשבועיים.

ליפט אינה לבדה - פינטרסט פירסמה תשקיף פומבי, ואובר, כך לפי הדיווחים, עשויה להנפיק עוד החודש. חברות נוספות כמו סלאק ואירבנב מתכננות גם הן להפוך בחודשים הקרובים לחברות ציבוריות, מהלך שמשמעותו הכפפתן לרגולציה מכבידה יותר, אך גם אפשרות להפוך את מניות המשקיעים ועובדי החברה לנזילות. שוק המניות הציבורי, שסבל בשנים האחרונות מירידה באטרקטיביות שלו, חוזר להיות רלוונטי, אך האם למשקיעים מהציבור יש בכלל למה לצפות? לא בטוח בכלל.

דוח של בנק ההשקעות גולדמן זאקס, שפורסם לפני כחודשיים, קבע באופן חד משמעי: בשנתיים האחרונות הניבו חברות בשוק הפרטי ערך גבוה יותר למשקיעים שלהן מאשר חברות ההייטק שהחלו להיסחר בתקופה האמורה. סנאפ היא אחת הדוגמאות, אבל היא לא היחידה. בדוח, שפורסם באתר ביזנס אינסיידר, ניתחו האנליסטים את השוק הפרטי והציבורי משנת 1995, והראו כי השנתיים האחרונות היו היחידות שבהן החברות שהגיעו לשוק הציבורי רשמו תשואה שלילית.

הנפקה היא רק אמצעי

באופן מסורתי, שוק ההון נועד כדי לסייע לחברות לצמוח באמצעות גיוס כסף לפעילותן. למשל, חברה שצריכה הון כדי להקים קו ייצור או לצורך הגדלת ההוצאות על שיווק ומכירות מגייסות את ההון באמצעות הנפקת מניות. בעלי המניות אמנם מדוללים, אך המטרה היא להקפיץ את פעילות החברה וכך להעלות את ערך המניות.

ואולם המצב השתנה לאור הריבית האפסית שהייתה בשווקים הפיננסיים. החיפוש של משקיעים אחר תשואות הוביל אותם לחפש השקעות מסוכנות יותר, ותעשיית ההייטק היא בדיוק המקום המתאים לכך. הקרנות גייסו מיליארדים על גבי מיליארדים של דולרים ויותר ויותר סטארט-אפים הצליחו לגייס כסף בשוויים גבוהים. אובר למשל גייסה בשוק הפרטי לפי שווי של 72 מיליארד דולר, סדר גודל שבעבר היו מגיעים אליו רק בשוק הציבורי. לשם השוואה, גוגל הונפקה לפי שווי של 23 מיליארד דולר. במצב כזה לחברות לא הייתה סיבה לגייס כסף בשוק ההון.

"הנפקה היא לא מטרה, אלא אמצעי. עוד שלב בחיי החברה ואחת מאפשרויות המימון שלה", אומרים מנכ"לים רבים, שיודעים שיש להם אופציות לממן את פעילות החברה גם בשוק הפרטי. מכיוון שהחברות לא מיהרו להיכנס לשוק ההון, גם גופים מוסדיים שמנהלים חסכונות לטווח ארוך נכנסו להשקעות בתעשיית ההייטק. הם הבינו כי אם יחכו עד שהחברות יגיעו לשוק הציבורי, הם יפספסו חלק ניכר מהתשואה.

"עם היווצרותן של מגה-קרנות כמו ויז'ן של סופטבנק שגודלה 100 מיליארד דולר, ועם המשך המגמה החזקה של גיוסי קרנות הון סיכון שהגדילו את היקף גיוס ההון הממוצע, הנתונים מראים כי משקיעים וצוותי הנהלה מעדיפים לממש את המניות בסבבי מניות מאוחרים יותר, על פני השקיפות שקיימת בשוק הציבורי ואי הוודאות לגבי הזמינות של גיוסי הון לאחר ההנפקה", כתבו האנליסטים של גולדמן זאקס, בראשותו של הת' טרי.

החברות לא רוצות להיות ציבוריות

חברות ההייטק מגיעות לשוק ההון עם הייפ מעמק הסיליקון - הן חדשניות ומעניינות, מזעזעות שווקים ואטרקטיביות לעובדים. העובדה שהיו פרטיות במשך מספר שנים עוררה ציפייה כלפיהן וגם איפשרה להן לפתח תדמית חיובית, תוך שליטה על הנתונים הפיננסיים שהן מפרסמות.

משקיעים רבים מפחדים לפספס את הפייסבוק הבאה - שהגיעה להנפקה עם שווי יחסית גבוה, אך מאז הניבה תשואה נאה. לכן הם מוכנים להיכנס להשקעה בתנאים לא אופטימליים - בשווי יחסית גבוה ועם ממשל תאגידי בעייתי, שנובע מכך שהחברות רוצות ללכת עם ולהרגיש בלי, להיות ציבוריות אבל לשמור על כמה אלמנטים ששמורים לחברות פרטיות.

זה בא לידי ביטוי קודם כל במגמה שצוברת תאוצה של ביצוע הנפקה ראשונית (IPO) של מניות נחותות, עם זכויות הצבעה מופחתות. כך יכולים מייסדי החברה לשמור על השליטה בקבלת ההחלטות גם עם אחזקה במניות מיעוט. הם רוצים לשמר את השליטה שלהם, וכך גם מקשים על בעלי מניות מהציבור לאתגר את הניהול שלהם. סנאפ הרחיקה לכת וביצעה את ההנפקה הראשונה אי פעם של מניות בלי זכויות הצבעה כלל.

החברות גם רוצות להנפיק לפי שווי מופרז, וגם מעניקות מניות נחותות, שהערך שלהן הוא כמובן נמוך יותר מאשר של מניות רגילות. ב-2018, 30% מהחברות שביצעו הנפקה הנפיקו שני סוגי מניות. לכך ניתן להוסיף גם את היכולת של חברות לשלוט, עד רמה מסוימת, במידע שהן מפרסמות לציבור המשקיעים, כשליפט למשל ספגה ביקורת על כך שלא פירסמה מידע אלמנטרי.

המניה שצנחה ב-90% תוך שנתיים

בלו אפרון היא חברה שמספקת מצרכים לארוחות בכמות מדויקת, לפי מתכונים שהיא מציעה ללקוחות. בתוך שנתיים הגדילה בלו אפרון את הכנסותיה פי עשרה - וב-2016 הן הסתכמו בכ-800 מיליון דולר. החברה הייתה מבטיחה, והשקיעו בה קרנות הון סיכון מובילות. מאז הנפיקה לפני כשנתיים, צנחה מנייתה בכ-90% והיום נסחרת החברה לפי שווי של 200 מיליון דולר בלבד. בשבוע שעבר הודיעה על החלפת המנכ"ל, בפעם השנייה מאז ההנפקה.

הסיפור הזה ממחיש את הסיכונים הרבים שיש בחברות האלה, שצומחות מהר, אך יכולת ההתמודדות שלהן עם קשיים ואתגרים עדיין לא נבחנה לאורך זמן. למשל, מנהלי החברות, פעמים רבות חסרי ניסיון, צריכים לפתח את יכולות הניהול שלהם תוך זמן קצר. סנאפ ובלו אפרון הן שתי חברות שנתקלו בקשיים לאחר שהגיעו לבורסה ומי ששילם את המחיר היו בעלי המניות מהציבור. המשמעות היא כזאת: מנהלי החברות, משקיעי ההון סיכון וגם חלק מהעובדים הרוויחו, אבל בעלי המניות מהציבור לא בהכרח.

לפי נתונים שהוצגו בוול סטריט ג'ורנל, מתוך 63 חדי קרן שהלכו להנפקה בשני העשורים האחרונים, קרוב למחצית מהם היו רווחיים בשנה שלפני ההנפקה, כך לפי ג'יי ריטר, פרופסור למימון באוניברסיטת פלורידה. היום בעמק הסיליקון, עוד יותר מקובל מאשר בעבר להקריב את השורה התחתונה לטובת צמיחה מהירה.

למשל, חברת ליפט הציגה בשנת 2018 הפסד של 900 מיליון דולר - הכי הרבה שהפסידה אי פעם חברה שניגשה להנפקה.

התפישה הרווחת היא שחברות צריכות להשקיע בצמיחה כל עוד אפשר, ואחר כך היא תחלחל (בתקווה) לשורה התחתונה. אך לא במקרה חברות מפסידות שניגשות להנפקה מחויבות לכתוב בתשקיף אזהרה למשקיעים: "אולי החברה מעולם לא תעבור לרווחיות".

נכון להיום המשקיעים בשוק הציבורי מקבלים זאת. לפי נתונים של Pitchbook, חדי קרן רווחיים שהונפקו בשנת 2018 הציגו תשואה חציונית של 120% (קצב שנתי) בעוד שחדי קרן רווחים רשמו ירידה חציונית של 57%. גם נתונים שהוצגו בוול סטריט ג'ורנל מראים כי המשקיעים שמים דגש רב על צמיחה - ליפט צפויה לבצע הנפקה לפי מכפיל הכנסות חזוי (יחס בין שווי שוק להכנסות השנתיות) של 9.5 ואובר רוצה להנפיק לפי מכפיל 10.5. אמנם פייסבוק הנפיקה במכפיל 20, וטוויטר במכפיל של יותר מ-25, אך הממוצע בעשור האחרון עומד על 3.7 בלבד.

למה המשקיעים מוכנים להעניק שווים גבוהים, ועוד לחברות ששורפות מזומנים? בגלל תקוות לעתיד. המשקיעים מקווים שליפט ואובר יצליחו להשיג יתרון טכנולוגי ותחרותי בשוק הרכב האוטונומי, למרות שרחוק היום שבו הם יידעו האם המאמצים של שתי החברות נשאו פרי. בעמק הסיליקון תיחזקו את ההייפ סביב החברות והפוטנציאל העתידי, אך הטכנולוגיה רחוקה מבשלות, והסיכון עבר לשוק הציבורי. 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד