גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרום אפריקה חוגגת 25 שנה לפירוק האפרטהייד - וגם את ביטול שגרירותה בישראל

הנה מאורע מדיני היסטורי שאיש אינו תובע עליו אשראי: 25 שנה לאחר פירוק האפרטהייד, ממשלת דרום אפריקה מבטלת את שגרירותה בישראל ומחליפה אותה ב"משרד קישור" לעניינים קונסולריים ● למפלגת השלטון בדרום אפריקה יש חשבון ארוך מאוד עם ישראל, שבו הפלסטינים הם רק שחקני משנה

הפגנה אנטי־ישראלית בקייפטאון / צילום: רויטרס, Mike Hutchings
הפגנה אנטי־ישראלית בקייפטאון / צילום: רויטרס, Mike Hutchings

לפני 45 שנה, מארס 1974, בעל טור ב"מעריב" ציין בקורת-רוח מיוחדת כי "ישראל נגמלה ממחלת ילדות, שערבבה אינטרס לאומי בעקרונות ערטילאיים": היא העלתה את ייצוגה הדיפלומטי בדרום אפריקה של האפרטהייד לרמת שגרירות.

הפרשן הוותיק ליחסים בינלאומיים, שאול בן חיים, כתב אז כי עד אותו הזמן היחסים עם משטר המיעוט הלבן "לא התפתחו כראוי בשל עקרונות נעלים שאנו אמונים עליהם. ערבבנו עקרונות אלה בצרכים הפרגמטיים של המדינה ויחסי החוץ שלה". חודשיים אחר כך ישראל מינתה את שגרירה הראשון בפרטוריה, דיפלומט מלוטש וכבד ראש, יצחק אונא. גם דרום אפריקה מינתה שגריר ראשון בתל-אביב.

חודשים אחדים אחר כך התפאר אונא, שהוא מיהר לרכוש שליטה בלשון האפריקאנס, כדי שיוכל לדבר עם הממשלה הלבנה בלשונה. איכרים אפריקנרים, שלא נחשדו באהבת יהודים, כתבו אליו לברך אותו בהתרגשות על ראיון טלוויזיה, שהוא העניק בלשונם.

בסוף השבוע הודיעה דרום אפריקה כי היא מבטלת את שגרירותה בתל-אביב. בזמן כתיבת הרשימה הזו לא היה ברור מה יהיה גורלה של שגרירות ישראל בפרטוריה. אתר הרשת של השגרירות ועמוד הפייסבוק של השגריר נמנעו מלהזכיר את ההתפתחות הזו, או להגיב עליה. הדעת נותנת שהדיפלומטים הישראליים ינמיכו את ראשיהם בתקווה שהסערה תשכך. אתר רשת רדיקלי בדרום אפריקה, Daily Maverick, מביע את התקווה ששגריר ישראל, ליאור קינן, יגורש.

ההפך מברזיל

אין כמובן כל דמיון בין שתי הדרום אפריקות. בזו של היום, זה 25 שנה, שולט הקונגרס האפריקאי הלאומי (ANC). ב-1974 הוא עמד מחוץ לחוק, ומנהיגיו היו חבושים בבית סוהר מבודד. הבולטים שבהם נידונו ב-1964 למאסר עולם עם עבודת פרך. ביום חמישי שעבר הודיעה שרת החוץ של דרום אפריקה, בעצמה בתו של אחד המנהיגים החבושים ההם, כי מעתה דרום אפריקה תחזיק בישראל רק "משרד קישור", שהמנדט המצומצם שלו יהיה טיפול בעניינים קונסולריים וב"יחסים בין העמים", לא בין הממשלות.

זה אינו ניתוק מלא של היחסים, אבל זו מהלומה מדינית ומוסרית מן המדרגה הראשונה. שבוע לאחר ביקורו של נשיא ברזיל בישראל אפשר להגיד על האקט הדרום-אפריקאי שהוא "ההפך מברזיל". דרום אפריקה נהנית מעמדת מנהיגות באפריקה ובין הארצות המתפתחות. העמדה הזו נובעת גם מחשיבותה האובייקטיבית, גם מעוצמתה הכלכלית (השנייה בגודלה באפריקה לאחר ניגריה), גם ממעמדה המוסרי. מפלגת השלטון שלה ניהלה במשך חצי מאה את המאבק נגד האפרטהייד.

יש קשר ישיר בין ההיסטוריה של המאבק ההוא לבין הורדת דרג היחסים. היגמלותה של ישראל מ"מחלת הילדות" כדברי דרום אפריקה הפכה אותה כמעט בן-לילה לבעלת ברית מדינית וצבאית של משטר המיעוט הלבן. היא אמנם חזרה והכחישה שיש לה יחסים צבאיים, אבל ב-1987 פקעה סבלנותה של ארה"ב (תחת הנשיא רונלד רייגן), והיא חשפה ברבים את פרטי היחסים. הם היו הפרה של סנקציות בינלאומיות, שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם על דרום אפריקה.

בן גוריון, בחצות

מחוץ להכחשת הקשרים הצבאיים, ישראל לא ניסתה כלל להיות דיסקרטית. הפרופיל של יחסיה עם דרום אפריקה הוקפץ במהירות. שנה אחת לאחר מינוי השגריר הראשון, ראש ממשלת דרום אפריקה הגיע לביקור בישראל. הביקור תואר "פרטי", מסע עלייה לרגל למקומות הקדושים לנצרות. אבל כאשר האורח נחת בנמל התעופה בן גוריון סמוך לחצות, ראש הממשלה יצחק רבין ושר החוץ יגאל אלון המתינו לו. לימים ייאמר שבמהלך הביקור ההוא סוכמה "ברית אסטרטגית".

ישראלים לא-רשמיים התחילו למלא תפקיד בולט באחד הפרויקטים החשובים ביותר של האפרטהייד: הבנטוסטנים, או מדינות-הדמה השבטיות שהמשטר הקים כדי שיוכל לטעון כי בדרום אפריקה אין עוד שחורים, או שהם אזרחיהן של מדינות זרות. איש לא הכיר במדינות-הדמה, גם לא ישראל; אבל מנהיגי אחדות מהן היו אורחים תדירים בתל-אביב. אחת מהן אפילו החזיקה שגרירות לכל דבר ברחוב הירקון בתל-אביב.

חודשיים לאחר ביקורו של ראש ממשלת דרום אפריקה בארץ פרצו מהומות בערי המושב של השחורים. באחת מהן, סווטו, מעברה ענקית ליד יוהנסבורג, המשטרה הלבנה ירתה והרגה כ-400 תלמידי בתי ספר שחורים. המהומות התפשטו גם לערים אחרות, ובישרו פאזה חדשה במאבק נגד האפרטהייד. בהשראתן התחילה טבעת של חרם פוליטי, צבאי וכלכלי להתהדק סביב צווארה של דרום אפריקה. תנועה גדולת ממדים לטובת משיכת השקעות מדרום אפריקה התפשטה בצפון אמריקה ובמערב אירופה. היא אגב מקור ההשראה הגלוי והישיר של BDS, תנועת ההחרמה נגד ישראל.

"סוג של קולוניאליזם"

אין זו הגזמה להגיד שחשבון דמים נפתח אז בין הקונגרס האפריקאי הלאומי לבין ישראל. כאשר שוחרר לבסוף המנהיג הבולט ביותר של הקונגרס, נלסון מנדלה, מן הכלא, בתחילת 1990, הזר הראשון שפגש היה יאסר ערפאת (בזמביה השכנה). מנדלה הכריז אז, שישראל מייצגת "סוג מיוחד של קולוניאליזם". לא היה קושי לנחש שהוא מתכוון לקולוניאליזם-בלי-ארץ-אם, ממש כמו האפריקנרים בדרום אפריקה. בניגוד לבריטים באפריקה ובהודו, בניגוד לצרפתים באלג'יריה ולבלגים בקונגו, לאפריקנרים לא היה לאן לחזור. הם ישבו בדרום אפריקה 300 שנה ויותר.

מנדלה היה איש פיוס ושלום. בניגוד להרבה מפעילי ארגונו, הוא לא האמין בענישה ובנקמה, לא בתוך דרום אפריקה, ולא מחוצה לה. השגריר הראשון של ישראל בדרום אפריקה לאחר נפילת האפרטהייד היה אלון ליאל, שעשה מאמץ הרואי להגיע אל ההנהגה החדשה. הוא רשם הצלחות לא מבוטלות, לפחות במישור האישי.

אבל ימי מנדלה הסתיימו, ורוח רדיקלית קנתה שביתה בשורותיה של מפלגת השלטון. הזדהותה עם הפלסטינים מעולם לא הוטלה בספק. ממשלתה הייתה אחת הראשונות בעולם שהרעיפה ידידות על חמאס. נציגים של חמאס ביקרו בפרלמנט הדרום-אפריקאי, שרים דרום-אפריקאים הגיעו לעזה.

סיריל התמהמה

בדצמבר 2017 קיבלה ועידת המפלגה החלטה מפורשת לסגור את שגרירותה בישראל, או לפחות להנמיך את דרג הייצוג. החלטות המפלגה מחייבות את נציגיה בממשלה, אבל בעניין הזה ההוצאה אל הפועל התמהמהה מאוד. היה ניכר בנשיא הרפובליקה, סיריל ראמאפוסה, שהוא אינו נלהב. אבל צרכים ארגוניים ופנימיים כפו עליו להחליט.

סביר להניח כי אין זה צירוף מקרים שההחלטה נופלת ערב הבחירות הכלליות בדרום אפריקה. הן ייערכו בדיוק בעוד חודש בנסיבות קודרות למדי. דרום אפריקה שקועה עד צוואר בפרשות שחיתות מסמרות שיער, שבהן מעורבים מנהיגים של הקונגרס, כולל קודמו של ראמאפוסה בנשיאות, ג'ייקוב זומה. דרום אפריקה מתמודדת גם עם גל של אלימות נגד עובדים זרים מארצות אחרות באפריקה. אין זו אלימות גזעית. שחורים הם הפוגעים בשחורים. הניתוק מישראל לא ישנה את המשוואה, אבל אולי יעזור במקצת להנהגה פוליטית, הלהוטה להניח את דעתם של הרדיקלים. נציגים של יהודי דרום אפריקה מוחים על ההחלטה, וחושבים שהיא משקפת "סטנדרטים כפולים". אבל הכרזה כזאת מחמיצה את הלקחים. ישראל לא הצליחה להעמיד את יחסיה עם דרום אפריקה שלאחר האפרטהייד על יסודות חדשים. משום מה היא חשבה שתוכל לקבל נורמליות אם לא אהבה. היא הועמדה בסוף השבוע שעבר על טעותה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?