גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשנות את המציאות: 4 פיתוחים המסייעים לאנשים עם מוגבלויות

הטכנולוגיה מכניסה לחיינו המצאות ופיתוחים שיכולים להפוך את חייהם של אנשים עם מוגבלויות לטובים יותר ● כמו, למשל, כיסא רובוטי המאפשר למשותקים להתנייד בעמידה ועוד

הכתבה בשיתוף Together

לבני אדם בריאים, ללא מוגבלות כלשהי, קשה לעיתים לתפוס עד כמה מורכבים החיים עבור נכים ואנשים עם מוגבלויות. זה מתחיל בקושי בביצוע פעולות שעבור רובנו נחשבות מובנות מאליהן, ומתבטא כמעט בכל תחומי החיים - החל בקבלה לעבודה ועד התניידות באוויר הפתוח. לעיתים קרובות הקושי עבור אנשים עם מוגבלויות, בייחוד כאלה המתמודדים עם מגבלה משמעותית, גדול כל כך עד שחלקם בוחרים לעיתים להישאר בבית ולוותר על פעילות, מחוצה לו, אף אם שכיחה והכרחית.

אם מחפשים את נקודת האור בנושא, הרי שהיא שרירה וקיימת, לשמחת כולנו: בשנים האחרונות הטכנולוגיה מציעה מגוון לא מבוטל של המצאות ופיתוחים שיכולים לשנות לחלוטין את היום-יום של אותם אנשים עם מוגבלויות. לכמה מהן יש פוטנציאל להפוך את חייו של הנכה - גם כזה הנעזר בכיסא גלגלים, לדוגמה - לעצמאיים יותר. הנה ארבע פיתוחים שכאלה:

Open Sesame
לשלוט בסמארטפון בעזרת תנועות ראש בלבד

רבים מן האנשים עם מוגבלויות לא מסוגלים לשלוט בסמארטפון מבוסס מגע מסיבות שונות - בין אם בשל פגיעה הקשורה במוטוריקה עדינה של הידיים ובין אם בשל נכות הנובעת ממוגבלות נרחבת יותר. על כן, נבצרת מהם המסוגלות לבצע פעולות באמצעות הסמארטפון שלהם וזאת על אף שכיום מדובר בכלי הנחוץ לשימוש יומיומי.

חברת Sesame Enable פיתחה בדיוק עבור אנשים אלו את אפליקציית Open Sesame, אשר מאפשרת גם להם לשלוט בסמארטפון באופן מלא - בלי לגעת בו: ההפעלה מבוססת על תנועות ראש ועיניים בלבד, וכך יכולה להתאים גם לנכים המשותקים מהצוואר ומטה. למעשה, הפיתוח הזה מקיף כל כך, עד שניתן לבצע באמצעותו כל פעולה בסמארטפון, ולשלוט בכל אפליקציה הקיימת בו.

בבסיס פעולתה של האפליקציה טמונה טכנולוגיה, המאפשרת מעקב אחר כל אובייקט שמופיע מולה - בין אם זה איבר גוף ובין אם זהו חפץ מסוים. טכנולוגיה זו מתבססת אך ורק על משאביה של מצלמת המכשיר, ולכן היא נחשבת פשוטה לשימוש ולהתקנה.

UPnRIDE
הכיסא שמאפשר לאנשים עם מוגבלות בניידות לעמוד ולנוע

כיסא ה-UPnRIDE הוא כיסא רובוטי אשר מאפשר לנכים בכיסא גלגלים, גם כאלו המשותקים מהצוואר ומטה, להתנייד באופן מלא ובעמידה במרחב העירוני. באמצעות הכיסא הייחודי יכול המשתמש הנכה לעמוד על הרגליים (או לשבת אם רצונו בכך) ולנוע גם מחוץ לבית. כל זאת בעוד גופו מאובטח בעזרת חגורות חזקות.

"מדובר בכיסא גלגלים המאפשר להתנייד במצב עמידה בבית ומחוצה לו, הוא מעניק יציבות טובה וחופש לנכה - בכך שהוא יכול לעמוד ולנוע בכל מקום בסביבה האורבנית", מסביר מנכ"ל חברת UPnRIDE רובוטיקס, אורן תמרי, האחראית על המוצר. "אדם המשתמש בכיסא ה-UPnRIDE יכול להתנייד בעמידה ברחוב או בתוך מבנים, לנסוע על משטחים לא אחידים, להתגבר על מכשולים או על 'באמפִּים', להתקדם על שטיחים או על דשא, בעליות, בירידות, בשיפועים - כולל שיפועי צד ועוד. מהירות הנסיעה של הכיסא היא שישה קמ"ש, בהתאם לתקן, והמעבר לישיבה בו מהיר ופשוט למדי. למעשה, גם כאשר הכיסא נמצא במצב ישיבה הוא נחשב למתקדם מאוד בהשוואה לכיסאות הגלגלים האחרים בשוק".

תמרי גם מציין את נושא הישיבה הממושכת, שידוע כיום כבעייתי מאוד בכלל ובפרט עבור ציבור הנכים. זאת מאחר ואלו בעצם יושבים כל יום, כל היום. מאחר ואין להם אפשרות אחרת. "הישיבה הממושכת בכיסא אינה בריאה ויכולה לגרום לאשפוזים ממושכים ולהוצאות אדירות. המחקרים והספרוּת בתחום מראים כי ברגע שאדם נכה עומד די זמן במשך היום, הבריאות שלו משתפרת משמעותית.

"למעשה, השימוש במכשיר תורם לכולם: הוא מאפשר למי שמוגבל בהתניידות להשתלב בצורה קלה יותר בכל מקום ומספק לו חופש תנועה; הוא משפר את בריאותו, ובכך מקל עליו וגם מפחית בהוצאות הבריאות שלו; בנוסף, בזכות השימוש במכשיר אותו נכה יוכל למצוא עבודה - משימה קשה כשאתה ישוב בכיסא גלגלים. זהו מוצר משנה חיים".

לעמוד המוצר באתר Together>>

בימים אלו ממש נמצא המכשיר רגעים לפני יציאתו לשוק, לאחר השלמת סבב גיוס מוצלח באמצעות מועדון המשקיעים של פלטפורמת ההשקעות Together. לאור הצלחת הסבב, Together תאפשר גם לציבור הרחב להצטרף ולהשקיע בחברה, באמצעות פלטפורמת השקעות ההמונים מבוססות ההון שלה. הפלטפורמה מציעה למעשה לכל אדם להשקיע בסטארט-אפ או במוצר תמורת מניות בחברה המפתחת, במקרה שלנו, בכיסא ה-UPnRIDE.

"מייד כשאושר החוק בנוגע להשקעות המונים, חיפשנו את הגורם שיסייע לנו להציע אפשרות להשקעה במוצר ובחרנו ב-Together", מספר תמרי. הם הבינו מהר מאוד את התועלת של המוצר שלנו, והיום גם אדם מן היישוב יכול להשקיע בנו ולהיות בעל מניות, בלי לשבור קופת חיסכון. Together מספקת לציבור הרחב הזדמנות להיכנס ולהשקיע בעולם הסטארט-אפים".

לדברי אלעד שמש, מנכ"ל Together ואחד המייסדים: "אנחנו מקפידים לבחור בזהירות את המיזמים שאנחנו מקדמים - חשוב לנו שהם יהיו של חברות שנמצאות רגע לפני הפריצה הגדולה, אחרי שכבר ביצעו סבב השקעות מוצלח ועם ניסיון מוכח. UPnRIDE רובוטיקס עמדו בכל הקריטריונים האלו, ובקריטריון חשוב נוסף, שהוא חלק מהקוד האתי שלנו: לבחור בחברות שעושות טוב לעולם, שמפתחות מוצרים משני מציאות ומשפרי איכות חיים. UPnRIDE כבר השלימו סבב גיוס משמעותי באמצעות מועדון המשקיעים שלנו, שהראה את האמון של משקיעים חכמים בחברה. לאור ההצלחה, אנחנו מאפשרים בימים אלו גם לציבור הרחב להשקיע בחברה (גם אם מדובר בסכומי השקעה קטנים יותר) באמצעות פלטפורמת השקעות ההמונים של Together, להפוך לבעל מניות בחברה, ולהיות חלק מהצלחתה".

אלעד שמש, מנכ"ל Together / צילום: Together

Talkitt
תרגום סימולטני למתקשים בדיבור

בחברת Voiceltt, מפתחת ההמצאה המעניינת הזו, טוענים כי כ-1.5% מאוכלוסיית העולם מתמודדים עם בעיות דיבור, עד כדי קושי חמור בהבנה. אלו יכולים להיות חולי פרקינסון, אנשים הסובלים משיתוק מוחין ועוד שלל אנשים עם מוגבלויות שמתקשים בדיבור מסיבות כאלו ואחרות. תוכנת Talkitt מקלה משמעותית על אותם אנשים, בכך שהיא "מתרגמת" את דבריהם לדיבור ברור ועושה זאת באופן סימולטני בכמה שפות. התוכנה מתאימה עצמה לסגנון הדיבור של המשתמש, לומדת אותו ומזהה את תבנית הקול שלו. כך היא יכולה להפיק במהירות פלט קול ברור שכל אדם יכול להבין. בשל היכולות הייחודיות שלה, Talkitt אף יכולה לסייע בתיקון הגייה ומבטאים, לשמש בעתיד כאמצעי טכנולוגי לזיהוי הדיבור של אדם זר או לעזור לילדים לרכוש שפה תקינה.

אבל, כאמור, התוכנה נוצרה במטרה לסייע למתקשים בדיבור. היא מותקנת על המכשיר הנייד, וכל שהמשתמש צריך לעשות הוא לדבר: התוכנה תפעל ברגע שיחל בפעולת הדיבור, ותתרגם בבהירות באופן מיידי את דבריו.

Step-hear
לאפשר ללקויי ראיה להתמצא במרחב

אחת המשימות הקשות ביותר מבחינת לקויי ראיה ועיוורים היא ההתמצאות במרחב הפתוח, במקומות שהם אינם מכירים. אמנם כיום מפוזרים במרחב הציבורי אמצעים שונים שאמורים להקל עליהם, כמו הנחיות קוליות בצמתים מרומזרים וסימונים בולטים על מדרכות - אך אלו לא נמצאים בכל מקום, ואינם מספיקים להתמצאות מלאה.

לעמוד המוצר באתר Together>>

טכנולוגיית step-hear מבקשת לפתור את הבעיה, או לכל הפחות לשפר משמעותית את יכולת ההתמצאות של האדם העיוור במרחב הציבורי: היא מבוססת שלט מיוחד המשדר גלי רדיו אל יחידות של מערכת - שמאות מהן מפוזרות במרחבים הציבוריים. היחידות קולטות את גלי הרדיו, ומשדרות לבעל השלט הנחיות שונות (בשפה מדוברת) בהתאם למקומו ולהגדרות שנקבעו קודם לכן. כך, מתאפשר לו להתמצא ביתר קלות במרחב ולדעת, לדוגמה, היכן מצויים מעברי חציה, או כספומטים, תחנות אוטובוס ועוד.

מערכת זו מגיעה גם בדמות אפליקציה שניתנת להתקנה על גבי המכשיר החכם, ואז שימושה מעט שונה: אם, לדוגמה, בעל הסמארטפון רוצה לדעת מתי קו האוטובוס המבוקש צפוי להגיע, האפליקציה תתריע לו על כך (על פי ההגדרות שנקבעו מראש בעת התקנתה). בנוסף, הנהג באותו הקו, במידה שהטכנולוגיה קיימת אצלו, מקבל מידע על כך שממתין אדם עם מוגבלות בתחנה. אפשרות נוספת היא פתיחתן מבעוד מועד ובאופן אוטומטי של דלתות כניסה לבניינים דרך הסמארטפון.

לכל כתבות המדור השקעות המונים>>

עוד כתבות

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה המקומית; ת"א בנקים 5 מטפס ב-1.6%

ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח


דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק • מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • במהלך הלילה והבוקר נשמעו אזעקות באזור מטולה • האיחוד האירופי צפוי להטיל סנקציות על איראן • עדכונים שוטפים 

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחותם של הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● על פי דיווח הוול סטריט ג'ורנל, ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן