גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזיות הפסימיות מאחרות להתגשם - והשווקים מתחילים לשנות גישה

חודש נוסף של מגמות חיוביות בשווקים ועליות בתיקי ההשקעות של הציבור מביא לשינוי בגישת הסיכון ● זה 3 שנים שהאנליסטים בעולם צופים נפילה, אך זו אינה מגיעה, והשווקים ממשיכים לעלות ● חששות מוגזמים, ואולי מיותרים, עלולים להביא משקיעים להחמצה של שנת השקעות נוספת

סוחרים בוול סטריט / צילום: רויטרס
סוחרים בוול סטריט / צילום: רויטרס

במחצית השנייה של 2018, במלאות עשור לנפילות של 2008, התריעו העיתונות והאנליסטים בארה"ב על מיתון שיוביל לנפילה בשוקי המניות. בביקור ודיונים שקיימתי ברבעון האחרון של השנה הקודמת בבתי השקעות מובילים בארה"ב, הקו המנחה היה כי המשק האמריקאי עומד להיכנס למיתון לקראת 2020.

ההסבר לכך לא היה מבוסס דיו, והוא נתלה בעיקר באלמנט המחזוריות, שלפיו לאחר שנים טובות צפוי היפוך מגמה בכלכלה, שיוביל להפחתת ריבית ב-2019. ואכן בסוף 2018 השווקים חוו זעזוע חזק, ונפלו בשיעור דו-ספרתי, ולאווירת חוסר השקט המקומי והגלובלי שייצר הנשיא דונלד טראמפ נוספה העלאת ריבית של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל, שנעשתה בניגוד להערכת השווקים כי המשק הולך למיתון.

ההתאוששות הייתה מהירה מאוד, וחלק ניכר מהנזק כבר תוקן ברבעון הנוכחי, הרבעון עם הביצועים הטובים ביותר זה עשור בתיקי ההשקעות. בתחילת הרבעון תרמו לכך מדדי המניות בארץ ובעולם, בעוד שבמארס היו אלה שוקי האג"ח, שעלו בחדות עקב הפחתת הציפיות לעלייה בריבית. כך, מדד תיק האג"ח עלה ב-1% בחודש שעבר, ומנגד מדד תיק המניות עלה ב-0.3%. מדדי תיקי הביניים, המכילים 20% ו-30% מניות, עלו בשיעורים של 0.89% ו-0.79%, בהתאמה.

מדדי אג'ין לתיקים המנוהלים במארס זברבעון הראשון

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

העליות במדדי אג'יו במארס מסכמות רבעון עם תשואות חלומיות, כאמור, שבמסגרתן מדד תיק האג"ח עלה בשיעור של 3.03%, ומנגד מדד תיק המניות עלה בשיעור של 6.81%. תיקי ה-20% וה-30% מניות עלו בשיעורים של 3.88% ו-4.16%, בהתאמה. שיעורי עלייה שכאלה בפרק זמן של שלושה חודשים בלבד מלמדים על כפירה בתחזיות השליליות שהיו ברבעון האחרון של השנה הקודמת.

בהיעדר אינפלציה - הריבית איננה איום

בימים האחרונים נראה, כי אנליסטים חוזרים אל הקו הפסימי וחוזים נפילות בשווקים. האם יש לכך סיבות מוחשיות? לא בטוח. השווקים, בעיקר שוק המניות בארה"ב, מצויים במגמה חיובית ממושכת, אשר למעט כמה תיקונים קלים בדרך מתקדמת בנחישות. איום עליית הריבית בארה"ב כמעט הוסר, והוא שחרר לעליות גם את שוק המניות וגם את שוק האג"ח בארה"ב.

הסיבה הראשונה לכך היא מדיניות הריבית והאינפלציה שאליה מכוונים הבנקים המרכזיים את כלי הריבית שבניהולם. האינפלציה בשנים האחרונות אינה גבוהה ואינה מתפרצת בחדות, גם לא כאשר מחיר הנפט עולה במהירות. הסיבות לכך הן שתיים עיקריות: הראשונה היא היעילות הטכנולוגית המקדמת את המסחר האינטרנטי ואת יעילות המחירים בארה"ב. יעילות זו משפיעה מאוד על מחירי התוצר גם באמצעות אוטומציה ושיפור תהליכים בכל תחומי החיים, והדבר מאפשר צמיחה יעילה, כלומר תוך יציבות מחירים.

הסיבה השנייה היא העצמאות האנרגטית של ארה"ב. זו הפכה להיות מפיקת האנרגיה הגדולה בעולם, באותה שורה עם רוסיה ומעט לפני ערב הסעודית, עם 12 מיליון חביות ליום. מחירי הגז והנפט באזור אמריקה הצפונית נמוכים ב-10% עד 20% מהמחירים בשאר העולם, דבר המקנה לארה"ב יתרון כלכלי משמעותי.

השינוי בתפוקות האנרגיה של ארה"ב ושל אופ"ק

בעיקר עקב שתי הסיבות הנ"ל, בהיעדר אינפלציה משמעותית יעילותם של כלי האינפלציה ושל המדיניות המוניטרית מוטלים בספק. האינפלציה אינה מתפרצת, עקב יעילות הטכנולוגיה והעצמאות הטכנולוגית של ארה"ב, וכאשר האינפלציה אינה משמעותית כבעבר, החשש המסורתי של השווקים משינויי הריבית - מוגזם. ייתכן כי המשקיעים בשווקים הפיננסיים עדיין נותנים משקל גבוה למרכיב הריבית, מתוך הרגל מחשבתי כי הבנקים המרכזיים יצטרכו לפעול באגרסיביות כנגד אינפלציה, בעוד שזו כמעט ואינה מתקיימת בעידן הנוכחי.

התפתחותה של תובנה זו הואצה לאחרונה, והובילה את מחירי האג"ח לעלייה ואת עקומי הריבית לצניחה. הדבר יצר רווחי הון נאים, שהלכו וגדלו באופן בולט עם התארכות המח"מ. האג"ח הממשלתיות לטווחים קצרים ובינוניים עלו בשיעורים מתונים של 0.25% בממוצע, בעוד שהעלייה בממשלתיות לטווחים הארוכים הייתה גבוהה משמעותית, כ-1.25% בממוצע.

איגרות החוב הקונצרניות הגדילו לעשות, ועלו בשיעורים חדים גם עקב ירידת סיכון הריבית וגם מתוך ההתמתנות בגישת המשקיעים כלפי הסיכונים בשוקי המניות ובשווקים בכלל. הנטייה חזרה לכיוון הסיכונים, העלתה את מדד התל-בונד הצמוד ב-1.05%, בעוד שמקבילו השקלי - המכיל מגוון רחב יותר של אג"ח וסיכונים - עלה בשיעור של 1.38%. הדבר הוביל כאמור לעלייה משמעותית ביותר במרכיבי האג"ח בתיקים, בעוד שבתי ההשקעות המעדיפים את המסוכנות יותר, הראו תשואות נאות יותר במארס.

שוקי המניות נהנים מעידן מיוחד

תחת מגמות אלה, גם שוקי המניות עלו במארס, וסיכמו רבעון חיובי ביותר, בהובלת המרכיב שאינו בישראל. מדדי המניות על פי הרכבם בתיקי ההשקעות של הציבור דווקא ירדו בשיעור העולה במעט על 1%, בעוד שמרכיב המניות בחו"ל עלה בשיעור של כ-1.81%, ופיחות השקל במארס תרם כ-0.55% לתשואה זו במהלך החודש.

גם ללא תרומת הפיחות, השווקים בארה"ב מצויים בכמעט עשור של מגמה חיובית, וגם הבהלה של סוף השנה הקודמת לא הצליחה לבלום אותו. כאן ראוי להדגיש שוב, כי ההובלה ניתנת לארה"ב אשר מתקדמת בנחישות, כאשר לעומתה, אירופה והשווקים המתעוררים מדשדשים או יורדים. עוד ראוי להזכיר כי כמובן שיש סיכונים בעולם, אבל שוק המניות האמריקאי דווקא צפוי ליהנות מתמיכה של כלכלה חזקה, ולכן האיומים והאזהרות על נפילת שוק המניות עקב מיתון באופק הם סוג של היפוכונדריה.

דור המילניום מעדיף מניות

נקודה אחרונה המסבירה מדוע, למרות כל האזהרות, שוק המניות בארה"ב ממשיך לנוע למעלה, היא ההתנהגות של דור המילניום. נראה כי קיים דור חדש של משקיעים, צעיר יותר - המתייחס בצורה שונה לגובה הריבית ולהיותה אלטרנטיבה לשוקי המניות. משקיעי דור זה - מוכשרים וזריזים, החושבים בדרך של "כאן ועכשיו", רואים את הריבית בהיותה נמוכה זה שנים רבות, והיא אינה מספקת אותם.

שוק המניות, לעומת זאת, מספק תשואה גבוהה ומהירה יותר. הם אינם חוששים - ואולי אינם ערים מספיק לקשר הנ"ל בין גובה הריבית לבין מחירי הנכסים - ולכן הם עטים על שוקי המניות כשאלו נופלים מתוך פחדיהם של המשקיעים המסורתיים, אולי המנוסים יותר. הדור הצעיר אינו מתרגש מכך, ורואה בנפילות דווקא את ההזדמנות. משקיעים אלה מרוכזים בשוקי המניות, כך שירידה במדדי המניות הופכת עד מהרה להזדמנות. במילים אחרות, גישת הסיכון שלהם לא קושרת קשר חזק בין שוקי המניות לבין הריבית ומה שביניהם, והם בוחנים את המניות בצורה אבסולוטית ולא יחסית לשאר הסיכונים. כך, ירידה במחיר מהווה הזדמנות ולכן מחירי מדדי המניות מתאוששים במהירות, כפי שקרה פעמיים ב-2018.

נטייה מודרנית זו כלפי שוקי המניות תשפיע ללא ספק על משקלם בתיקי הנכסים בשנים הקרובות, ומתוך כך גם על יציבותם ועל מגמת המחירים. לכן, בתקופה זו ראוי, בניגוד אולי לחששות הנשמעים ומטופחים זה שלוש שנים, דווקא להתמקד יותר בשוקי המניות, בדגש על ארה"ב ועל ישראל, אשר יש לה מאפיינים כלכליים דומים לאלו של ארה"ב. 

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, המלווה ארגונים ומשפחות בניהול נכסיהם הפיננסיים, שיסדה לאחרונה את פעילות אג'יו פרסונל. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי