גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזיות הפסימיות מאחרות להתגשם - והשווקים מתחילים לשנות גישה

חודש נוסף של מגמות חיוביות בשווקים ועליות בתיקי ההשקעות של הציבור מביא לשינוי בגישת הסיכון ● זה 3 שנים שהאנליסטים בעולם צופים נפילה, אך זו אינה מגיעה, והשווקים ממשיכים לעלות ● חששות מוגזמים, ואולי מיותרים, עלולים להביא משקיעים להחמצה של שנת השקעות נוספת

סוחרים בוול סטריט / צילום: רויטרס
סוחרים בוול סטריט / צילום: רויטרס

במחצית השנייה של 2018, במלאות עשור לנפילות של 2008, התריעו העיתונות והאנליסטים בארה"ב על מיתון שיוביל לנפילה בשוקי המניות. בביקור ודיונים שקיימתי ברבעון האחרון של השנה הקודמת בבתי השקעות מובילים בארה"ב, הקו המנחה היה כי המשק האמריקאי עומד להיכנס למיתון לקראת 2020.

ההסבר לכך לא היה מבוסס דיו, והוא נתלה בעיקר באלמנט המחזוריות, שלפיו לאחר שנים טובות צפוי היפוך מגמה בכלכלה, שיוביל להפחתת ריבית ב-2019. ואכן בסוף 2018 השווקים חוו זעזוע חזק, ונפלו בשיעור דו-ספרתי, ולאווירת חוסר השקט המקומי והגלובלי שייצר הנשיא דונלד טראמפ נוספה העלאת ריבית של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל, שנעשתה בניגוד להערכת השווקים כי המשק הולך למיתון.

ההתאוששות הייתה מהירה מאוד, וחלק ניכר מהנזק כבר תוקן ברבעון הנוכחי, הרבעון עם הביצועים הטובים ביותר זה עשור בתיקי ההשקעות. בתחילת הרבעון תרמו לכך מדדי המניות בארץ ובעולם, בעוד שבמארס היו אלה שוקי האג"ח, שעלו בחדות עקב הפחתת הציפיות לעלייה בריבית. כך, מדד תיק האג"ח עלה ב-1% בחודש שעבר, ומנגד מדד תיק המניות עלה ב-0.3%. מדדי תיקי הביניים, המכילים 20% ו-30% מניות, עלו בשיעורים של 0.89% ו-0.79%, בהתאמה.

מדדי אג'ין לתיקים המנוהלים במארס זברבעון הראשון

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

העליות במדדי אג'יו במארס מסכמות רבעון עם תשואות חלומיות, כאמור, שבמסגרתן מדד תיק האג"ח עלה בשיעור של 3.03%, ומנגד מדד תיק המניות עלה בשיעור של 6.81%. תיקי ה-20% וה-30% מניות עלו בשיעורים של 3.88% ו-4.16%, בהתאמה. שיעורי עלייה שכאלה בפרק זמן של שלושה חודשים בלבד מלמדים על כפירה בתחזיות השליליות שהיו ברבעון האחרון של השנה הקודמת.

בהיעדר אינפלציה - הריבית איננה איום

בימים האחרונים נראה, כי אנליסטים חוזרים אל הקו הפסימי וחוזים נפילות בשווקים. האם יש לכך סיבות מוחשיות? לא בטוח. השווקים, בעיקר שוק המניות בארה"ב, מצויים במגמה חיובית ממושכת, אשר למעט כמה תיקונים קלים בדרך מתקדמת בנחישות. איום עליית הריבית בארה"ב כמעט הוסר, והוא שחרר לעליות גם את שוק המניות וגם את שוק האג"ח בארה"ב.

הסיבה הראשונה לכך היא מדיניות הריבית והאינפלציה שאליה מכוונים הבנקים המרכזיים את כלי הריבית שבניהולם. האינפלציה בשנים האחרונות אינה גבוהה ואינה מתפרצת בחדות, גם לא כאשר מחיר הנפט עולה במהירות. הסיבות לכך הן שתיים עיקריות: הראשונה היא היעילות הטכנולוגית המקדמת את המסחר האינטרנטי ואת יעילות המחירים בארה"ב. יעילות זו משפיעה מאוד על מחירי התוצר גם באמצעות אוטומציה ושיפור תהליכים בכל תחומי החיים, והדבר מאפשר צמיחה יעילה, כלומר תוך יציבות מחירים.

הסיבה השנייה היא העצמאות האנרגטית של ארה"ב. זו הפכה להיות מפיקת האנרגיה הגדולה בעולם, באותה שורה עם רוסיה ומעט לפני ערב הסעודית, עם 12 מיליון חביות ליום. מחירי הגז והנפט באזור אמריקה הצפונית נמוכים ב-10% עד 20% מהמחירים בשאר העולם, דבר המקנה לארה"ב יתרון כלכלי משמעותי.

השינוי בתפוקות האנרגיה של ארה"ב ושל אופ"ק

בעיקר עקב שתי הסיבות הנ"ל, בהיעדר אינפלציה משמעותית יעילותם של כלי האינפלציה ושל המדיניות המוניטרית מוטלים בספק. האינפלציה אינה מתפרצת, עקב יעילות הטכנולוגיה והעצמאות הטכנולוגית של ארה"ב, וכאשר האינפלציה אינה משמעותית כבעבר, החשש המסורתי של השווקים משינויי הריבית - מוגזם. ייתכן כי המשקיעים בשווקים הפיננסיים עדיין נותנים משקל גבוה למרכיב הריבית, מתוך הרגל מחשבתי כי הבנקים המרכזיים יצטרכו לפעול באגרסיביות כנגד אינפלציה, בעוד שזו כמעט ואינה מתקיימת בעידן הנוכחי.

התפתחותה של תובנה זו הואצה לאחרונה, והובילה את מחירי האג"ח לעלייה ואת עקומי הריבית לצניחה. הדבר יצר רווחי הון נאים, שהלכו וגדלו באופן בולט עם התארכות המח"מ. האג"ח הממשלתיות לטווחים קצרים ובינוניים עלו בשיעורים מתונים של 0.25% בממוצע, בעוד שהעלייה בממשלתיות לטווחים הארוכים הייתה גבוהה משמעותית, כ-1.25% בממוצע.

איגרות החוב הקונצרניות הגדילו לעשות, ועלו בשיעורים חדים גם עקב ירידת סיכון הריבית וגם מתוך ההתמתנות בגישת המשקיעים כלפי הסיכונים בשוקי המניות ובשווקים בכלל. הנטייה חזרה לכיוון הסיכונים, העלתה את מדד התל-בונד הצמוד ב-1.05%, בעוד שמקבילו השקלי - המכיל מגוון רחב יותר של אג"ח וסיכונים - עלה בשיעור של 1.38%. הדבר הוביל כאמור לעלייה משמעותית ביותר במרכיבי האג"ח בתיקים, בעוד שבתי ההשקעות המעדיפים את המסוכנות יותר, הראו תשואות נאות יותר במארס.

שוקי המניות נהנים מעידן מיוחד

תחת מגמות אלה, גם שוקי המניות עלו במארס, וסיכמו רבעון חיובי ביותר, בהובלת המרכיב שאינו בישראל. מדדי המניות על פי הרכבם בתיקי ההשקעות של הציבור דווקא ירדו בשיעור העולה במעט על 1%, בעוד שמרכיב המניות בחו"ל עלה בשיעור של כ-1.81%, ופיחות השקל במארס תרם כ-0.55% לתשואה זו במהלך החודש.

גם ללא תרומת הפיחות, השווקים בארה"ב מצויים בכמעט עשור של מגמה חיובית, וגם הבהלה של סוף השנה הקודמת לא הצליחה לבלום אותו. כאן ראוי להדגיש שוב, כי ההובלה ניתנת לארה"ב אשר מתקדמת בנחישות, כאשר לעומתה, אירופה והשווקים המתעוררים מדשדשים או יורדים. עוד ראוי להזכיר כי כמובן שיש סיכונים בעולם, אבל שוק המניות האמריקאי דווקא צפוי ליהנות מתמיכה של כלכלה חזקה, ולכן האיומים והאזהרות על נפילת שוק המניות עקב מיתון באופק הם סוג של היפוכונדריה.

דור המילניום מעדיף מניות

נקודה אחרונה המסבירה מדוע, למרות כל האזהרות, שוק המניות בארה"ב ממשיך לנוע למעלה, היא ההתנהגות של דור המילניום. נראה כי קיים דור חדש של משקיעים, צעיר יותר - המתייחס בצורה שונה לגובה הריבית ולהיותה אלטרנטיבה לשוקי המניות. משקיעי דור זה - מוכשרים וזריזים, החושבים בדרך של "כאן ועכשיו", רואים את הריבית בהיותה נמוכה זה שנים רבות, והיא אינה מספקת אותם.

שוק המניות, לעומת זאת, מספק תשואה גבוהה ומהירה יותר. הם אינם חוששים - ואולי אינם ערים מספיק לקשר הנ"ל בין גובה הריבית לבין מחירי הנכסים - ולכן הם עטים על שוקי המניות כשאלו נופלים מתוך פחדיהם של המשקיעים המסורתיים, אולי המנוסים יותר. הדור הצעיר אינו מתרגש מכך, ורואה בנפילות דווקא את ההזדמנות. משקיעים אלה מרוכזים בשוקי המניות, כך שירידה במדדי המניות הופכת עד מהרה להזדמנות. במילים אחרות, גישת הסיכון שלהם לא קושרת קשר חזק בין שוקי המניות לבין הריבית ומה שביניהם, והם בוחנים את המניות בצורה אבסולוטית ולא יחסית לשאר הסיכונים. כך, ירידה במחיר מהווה הזדמנות ולכן מחירי מדדי המניות מתאוששים במהירות, כפי שקרה פעמיים ב-2018.

נטייה מודרנית זו כלפי שוקי המניות תשפיע ללא ספק על משקלם בתיקי הנכסים בשנים הקרובות, ומתוך כך גם על יציבותם ועל מגמת המחירים. לכן, בתקופה זו ראוי, בניגוד אולי לחששות הנשמעים ומטופחים זה שלוש שנים, דווקא להתמקד יותר בשוקי המניות, בדגש על ארה"ב ועל ישראל, אשר יש לה מאפיינים כלכליים דומים לאלו של ארה"ב. 

הכותב הוא מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, המלווה ארגונים ומשפחות בניהול נכסיהם הפיננסיים, שיסדה לאחרונה את פעילות אג'יו פרסונל. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית