גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי מתקפת בוטים, עם פגיעה בפרטיות הגולשים: כך שירתה הטכנולוגיה את הפוליטיקאים בבחירות האלה

הבוטים והפייקים נכחו בשיח הפוליטי ברשת, אך השפעתם ככל הנראה הייתה קטנה מהתחזיות ● הטכנולוגיה שימשה את הפוליטיקאים לבנייה של מאגרי משתמשים, לעתים קרובות על חשבון הפרטיות של המשתמשים ● ואיזה פוליטיקאי היה קורבן של הכי הרבה פייק ניוז?

פייק ניוז / צילום: Shutterstock
פייק ניוז / צילום: Shutterstock

אחד מרגעי השיא של מערכת הבחירות לכנסת ה-21 היה מה שכונה "תחקיר הבוטים הגדול". מסמך בן עשרות עמודים שהפיקו קבוצת אקטיביסטים בתמיכת ארגון חברה אזרחית ואומץ ופורסם על ידי "ידיעות אחרונות" ו"ניו-יורק טיימס". תחקיר הבוטים צייר תמונה של רשת בת מאות חשבונות בטוויטר שמהדהדת מסרים בסגנון דף המסרים של הליכוד. התחקיר הצביע על קשר אפשרי של מפעילי הרשת לליכוד, אך לא הוכח קשר חד משמעי למפלגה.

נתניהו מצדו ניצל את התחקיר ובמסיבת עיתונאים חפוזה הציג אדם בשר ודם שלכאורה הוא זה שעומד מאחורי אחד המשתמשים שהוצג בתחקיר במפורש כ-"פייק", דהיינו משתמש מזוייף שלא עומד מאחוריו אדם אמיתי. במהלך מהיר אף הפך נתניהו את ה"בוטים" לצ'חצ'חים של 2019.

אלא שהעיסוק בתחקיר פספס נקודה קריטית. התחקיר עצמו, במידה מסוימת, היה סוג של פייק ניוז בעצמו. הפעמים היחידות שתחקיר הבוטים הזכיר את המילה בוט, מעבר לשם "תחקיר הבוטים" עמד על - אפס. כן, תחקיר הבוטים הגדול אישש בסופו של דבר עם ראיות תופעות שכבר הכרנו ובמרכזן טוקבקיסטים בתשלום או משתמשים שמפעילים ידנית כמה חשבונות במקביל. למעשה, עבור בכירים בעולם הפרסום בדיגיטל לא הייתה בכך משום הפתעה כלל.

בסדרת שיחות שערכנו סמוך למועד הכרזת הבחירות אמרו אנשי פרסום ותיקים ל"גלובס" כי קמפיין הבחירות בישראל לא צפוי לשחזר את התופעות שראינו במערכות בחירות בשנים האחרונות במערב - בצרפת, בברקזיט ובארה"ב.

"הדבר הבא מבחינת כלי השפעה במרחב הרשתי הוא מה שמכונה 'שגרירי שיחה' בקבוצות פייסבוק סגורות. אלה אנשים אמיתיים בעלי דעה אותנטית שתומכים באנשים ספציפיים, אבל מקבלים על זה תשלום. הם יכולים לפתוח דיונים בעצמם, או לאתר שיחות רלוונטיות ולהשתתף בהן. הניסיון של בחירות 2016 בארה"ב לימד אותנו שמי שייצור הכי הרבה שיחות ברשת יכול להוביל לניצחון, כך שהם יהיו אחד הכלים המרכזיים בבחירות 2019", אמר אז לגלובס ערן ניזרי, מנכ"ל סוכנות הדיגיטל "לידרס" שהעריך, כפי שאכן קרה, שאינסטגרם תצטרף אל פייסבוק, "בעיקר בזירת הסטוריז - הסרטונים הקצרים".

דורי בן ישראל מאתר "המזבלה", שהעריך אז כי לא תהיה לבוטים השפעה גדולה, אמר לנו כי "בסופו של דבר מי שהפיצה הכי הרבה פייק ניוז וזרעה קיטוב זו התקשורת. אין אתר שאתה לא נכנס אליו ורואה כותרת שהיא שגויה לגמרי שניזונה גם ממה שהיא קראה ברשתות. מי שיצרו אפקט הגברה לפייק ניוז אלו הם התקשורת לצד אושיות ומשפיעני רשת. גם בכל הפרויקטים של הבוטים למיניהם, בסופו של דבר בנאדם עושה את הנזק. התקשורת עשתה גלוריפיקציה לבוטים ולהשפעתם. הם אמנם קיימים אבל יותר לצורך ניהול מערכי תקשורת לריגול וניטור מידע. ההשפעה שלהם בבחירות לא משמעותית".

דורי בן ישראל / צילום: איל יצהר

גם נתונים של חברת הסייבר קלירסקיי, אותה מנהל בעז דולב, לשעבר מנהל מערכות המידע של הממשלה, מצביעים על כך שאין אינדיקציות לנוכחות משמעותית של משתמשים מזויפים בשיח. במחקר שנערך החל מה-3 במרץ ועד יום א' ה-7 באפריל ובדק את כל התכנים שכללו אזכור של המילים "בחירות", "ביבי" או "גנץ", נמצא כי עשרים משפיעני הרשת בפייסבוק ובטוויטר כוללים עמודים של כלי תקשורת מרכזיים ודמויות מוכרות בלבד, כמו ערוצי הטלוויזיה, הפוליטיקאים המובילים ודמויות כמו דן מרגלית וחנוך דאום.

רשימה של פעילי הרשת האקטיביים ביותר בטוויטר כוללת דמויות מוכרות לצד משתמשים ששמם עלול להעיד כי מדובר במשתמשים מזוייפים. עם זאת, הנתונים על היקף ההשפעה מצביעים על כך שמדובר ככל הנראה על היקף פעילות זניח עם תפוצה שהגיעה לקהל של עשרות מאות או אלפים בודדים בלבד. נתונים נוספים מצביעים על כך שככל שמדובר במילות מפתח אלה, לא הייתה פעילות משמעותית שמקורה בחו"ל, דבר שיכולה להצביע על פעילותן של רשתות בוטים. 

גם און גולדשטיין, מנהל מטה פרסום של "כחול-לבן" סבור כי נושא הבוטים והפייקים לא היה הסיפור הגדול של הבחירות. "אין ספק שהנושא הזה מייצר שיח ברשת, ההערכה שלנו היא שהיום הציבור יותר מודע לסיפור הזה, יותר מבין מתי מי שמגיב הוא לא אדם אמיתי אלא תוכנה או מגיבים בתשלום. לכן, אמנם הנושא הזה מייצר הרבה שיח ורעש אבל הציבור חכם ומבין שאת חלק גדול מהדברים צריך לקחת בערבון מוגבל", הוא אומר. "אנחנו מודעים לכך שיש שיח ברשת שהוא לא אמין ככותרת גג, אבל איך זה מתחלק על ידי רובוטים או פייקים זה פחות חשוב. אנחנו מתייחיסם לכולם אותו דבר - פשוט מתעלמים. אנחנו בעצמנו לא הפעלנו לא בוטים ולא אנשים שמקדמים בשכר", מוסיף גולדשטיין.

הטלפונים של כולנו הופצו לכל עבר

נוסף לבוטים ופייקים, מערכת הבחירות הביאה עמה שלל הודעות סמס מצד מפלגות, פוליטיקאים וגורמים נוספים. תופעה זו הורגשה כבר במערכות בחירות קודמות, אך נראה שהפעם המתקפה הייתה אינטנסיבית במיוחד. לדברי מומחי שיווק מרבית ההודעות נשלחות למספרי טלפון אקראיים, אך לעיתים מתקבלות גם הודעות הממוענות לקהל יעד מסוים, על בסיס מאגרי מידע שבהם נעשה שימוש כדי לאתר קהל יעד מפולח.

המאמצים ליצור מאגר בוחרים פוטנציאלי הוביל את המפלגות לנקוט בצעדים שהם אולי חוקיים, אך לא בהכרח עומדים בסטנדרט מחמיר של פרטיות. כך למשל, חוקרי חברת צ'ק פוינט מצאו כי האפליקציה של מפלגת "העבודה" מחלצת את רשימת אנשי הקשר של המשתמשים ללא ידיעתם ומעלה אותה לשרת חיצוני. האפליקציה איפשרה למפלגה לעבור על אנשי הקשר של המשתמשים ולאתר את האנשים הקרובים אליהם על ידי חיפוש סיומות ותחיליות של חיבה. עם זאת, יש לציין כי המידע הועבר לשרת בצורה מוצפנת.

המקור ה"נקי" ביותר של המפלגות הוא מידע על אנשים שהתפקדו אליה, ובעצם ההחלטה הזאת אישרו לה להכניס את פרטיהם למאגריה. לעתים דרך השגת המידע עקלקלה יותר: בבחירות העירוניות, לדוגמה, כמה מתמודדים ברחבי הארץ הודו כי אספו רשימות אנשי קשר מהפעילים שלהם. בנוסף קיימים גם מאגרי מידע ציבוריים, שירות 144 וכן הרשתות החברתיות - כולם מוגדרים מאגרי מידע לגיטימיים. אלא שלרוב שימוש בכל מאגר כזה בנפרד הוא מוגבל, ולכן יש צורך להצליב ביניהם. וכאן כבר נכנסים לתחום האפור: עצם ההצלבה מהווה עבירה על החוק כי מדובר ביצירת מאגר חדש שדורש רישיון. מעבר להצלבה, דרך נוספת שאינה חוקית אך כנראה נפוצה היא רכישת מידע ממקורות לא-לגיטימיים, כגון מועדוני לקוחות או מידע ממאגרים ממשלתיים שהודלף.

במערכת הבחירות הנוכחית, שתי התופעות, בוטים וסמסים אף נפגשו זה עם זה באופן מעניין: סמסים שנשלחו כביכול מטעם נתניהו, הפנו את המקבל אל המסנג'ר של פייסבוק, שם הם פגשו את הצ'אט-בוט של נתניהו. מדובר במנגנון שאלות תשובות אוטומטי ש"משוחח" עם המשתמש ומציע לו, למשל, לצפות בסרטונים, אך גם לסייע לקמפיין. במקרים מסוימים, אם המשתמש התנדב לעזור, הבוט שלח לו מספרי טלפון של אזרחים כדי להתקשר אליהם. מצילום מסך שהגיע לידי "גלובס" עולה שמשתמש שהסכים להתנדב, קיבל הודעה שבה נאמר "מעכשיו, ניתן לך את הטלפונים כאן דרך המסנג'ר. מוכן להתחיל לעשות טלפונים?". לא ברור מה מקורם של מספרי הטלפון.

החשבונות החשודים פירגנו לנתניהו

בוטים או לא בוטים, מי שבכל זאת זכה לחטוף את רוב מנת האש בבחירות היה יו"ר כחול לבן, בני גנץ, שלפי נתוני חברת ווקטיב, היה היעד המרכזי של הפייק הניוז בבחירות 2019. על פי החברה, שנתוניה מבוססים על ניתוח של כ-2.8 מיליון פוסטים, ציוצים, טוקבקים, כותרות, תגובות בפורומים ואזכורים פוליטיים - בכל שבוע נחשפו כמיליון ישראלים לפייק ניוז על גנץ. נתניהו, על פי נתוני ווקאטיב, הוא הדמות המוזכרת ביותר בקרב הבוטים, הטרולים והחשבונות החשודים. הכוונה בחשבונות חשודים הוא, בדומה לפרופילי המשתמשים שנחקרו ב"תחקיר הבוטים", חשבונות שלא ניתן להוכיח בוודאות כי אין מאחוריהם אדם אמיתי. על פי ווקאטיב, הידיעה השקרית עם פוטנציאל החשיפה הגבוה ביותר הייתה זו שלפיה "גנץ לא פוסל לשבת עם המפלגות הערביות ונתמך על ידי הרשות הפלסטינית".

בווקאטיב מציינים כי "גם נתניהו נפל קורבן לפייק ניוז במערכת בחירות זו, והותקף לעיתים גם מימין וגם משמאל, אך כמו כן הוזכר גם בפייק ניוז בהקשרים חיוביים". הניתוח מצא כי ישנה עלייה קבועה בנפח של הפייק ניוז בשיח הפוליטי הכללי ברשת שעמד בממוצע על 11% ושבועיים לפני הבחירות עמד על 14% מתוך השיח הכללי".

באשר לתפוצת הפייק ניוז, נתוני ווקאטיב מחזקים את טענתו של בן ישראל: "תפוצת הפייק גדלה לאורך תקופת האיסוף, בין היתר בעזרת השתתפות והדהוד אקטיבי על-ידי פוליטיקאים, מפלגות ומובילי דעה. כמות הפייק ניוז עלתה ב-89% בין השבוע הראשון של פברואר לשבוע האחרון של מרץ".

ווקאטיב בדקה גם אלו פוסטים שקריים זכו לתפוצה הרחבה ביותר. על פי המחקר של החברה, "הידיעה השקרית עם פוטנציאל החשיפה הגבוה ביותר וזו שחזרה הכי הרבה פעמים היא 'גנץ לא פוסל לשבת עם המפלגות הערביות ונתמך על ידי הרשות הפלסטינית'. פוטנציאל החשיפה של ידיעה זו עמד על 1.5-2 מיליון משתמשים ישראליים ברשת. כמו כן, ידיעה זו חזרה על עצמה 5,559 פעמים במגוון ניסוחים ברחבי הרשת, בין היתר בפוסטים בפייסבוק, תגובות בפייסבוק, ציוצים וטוקבקים באתרי החדשות המובילים. הידיעה חזרה על עצמה אפילו יותר מהחדשות המזויפות סביב אשתו של גנץ בהקשר מחסום ווטש, וזאת מכיוון שהאמירה שגנץ ישב עם הערבים הושמעה גם על ידי גורמים פוליטיים רשמיים וקיבלה תוקף ואמינות גבוהים יותר בעיני הציבור".

אף על פי שהכותרות הכי פופולריות עסקו בגנץ, על פי ווקאטיב, "הדמות שהוזכרה הכי הרבה בקרב הבוטים, הטרולים והחשבונות החשודים באופן קבוע, הייתה של נתניהו, כאשר רוב האזכורים לגביו הם בהקשר חיובי. במקום השני בני גנץ, שבניגוד לנתניהו רוב האזכורים בהקשר אליו היו שליליים וכללו ביטויים נגטיביים ואף אלימים. למעשה, פרט לנתניהו רוב האזכורים של שאר הדמויות הפוליטיות נעשות בהקשר שלילי".

את ההבדל בין נפח הפעילות של שני המועמדים המובילים, תלה איתן מורדל, מנהל Vigo מקבוצת יפעת, בהבדלי הוותק בין הצדדים: "אנחנו רואים שנתניהו עושה עבודה טובה יותר מגנץ, אבל חשוב לזכור שהבסיס שלו חזק הרבה יותר. נתניהו עושה עבודת דיגיטל טובה, אבל הרבה יותר קל לו. גנץ הקים עמוד מאפס, במהלך תקופת הבחירות, ומצליח לקבל אינגייג'מנט טוב מאוד מצד העוקבים שלו". עם זאת, מסביר מורדל שלאחר נירמול כמות האינטראקציות ביחס למספר העוקבים, הפגין העמוד של גנץ ביצועים עדיפים - "נראה שגנץ עושה עבודה טוב יותר מביבי כי על כל עוקב נתניהו קיבל שתי אינטראקציות, לעומת גנץ שזכה לעשר אינטראקציות".

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה