גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נס נגד ההסתדרות: "גרמה לנו נזק של 16 מיליון שקל לאחר שהובילה את הדסה לבטל הסכם איתנו"

בתביעת-עתק טוענת חברת הטכנולוגיה כי ההסתדרות גרמה לבי"ח הדסה לבטל חוזה למיקור חוץ של מערכות המחשוב שנחתם עם נס לפני 12 שנה, זאת "תוך סיכון ממשי לחיי מטופלים בבית החולים" ● ההסתדרות: "כל הפעולות נעשו עפ"י דין למען קידום זכויות עובדי נס"

עובדי נס טכנולוגיות מפגינים בכניסה לבית חולים הדסה / צילום: דוברות ההסתדרות
עובדי נס טכנולוגיות מפגינים בכניסה לבית חולים הדסה / צילום: דוברות ההסתדרות

חברת הטכנולוגיה נס יוצאת למאבק נגד ההסתדרות ומטילה עליה את האשמה לביטול חוזה-עתק עם בית החולים הדסה: לטענת נס, נגרמו לה נזקים בסכום של יותר מ-16 מיליון שקל, בשל התנהלות שלוחת רסן של ההסתדרות, שהובילה לכך שבית החולים נאלץ לבטל את הסכם מיקור החוץ שהיה לו עם נס לאספקת שירותי מחשוב.

בתביעה שהגישה השבוע נס לבית המשפט המחוזי בירושלים, היא מכנה את התנהלותה של ההסתדרות "התנהלות בלתי לגיטימית, בריונית וקפריזית של ארגון עובדים, שהחליט להשתמש בכלים העוצמתיים העומדים לרשותו בצורה רשלנית, לא הוגנת, לא זהירה, לא לגיטימית ושלא למטרה להם הם נועדו".

לפני מספר שנים זכתה נס במכרז מיקור החוץ של מערכת המחשוב והתמיכה הטכנית בבית החולים הדסה. בהתאם התקשרו הצדדים בהסכם ל-12 שנה, שבמסגרתו התחייבה נס גם לקלוט לשורותיה 23 עובדי מחשוב שהיו מועסקים בהעסקה ישירה בבית החולים. זאת, ללא פגיעה בתנאי שכרם ותוך התחייבות שלא להפסיק את העסקתם לתקופה של שנה. בנוסף אליהם, קלטה נס עוד כ-17 עובדים שעבדו עד אז בבית החולים תחת חברות מחשוב אחרות. כל זאת, לטענת נס, כשברקע קיימת הסכמה בעניין מיקור החוץ גם בין בית החולים לבין ועד עובדי בית החולים.

"סכסוך עבודה מדומה"

לטענת נס, בסמוך לתום השנה שבה התחייבה נס שלא להפסיק את העסקתם של העובדים שקלטה, פעלה ההסתדרות "על-מנת לבטל את מיקור החוץ, כך שההתקשרות של בית החולים עם נס תבוטל, תימנע הפסקת העסקה של עובדים, ועובדי המחשוב (לרבות אלה אשר לא היו מועסקים על-ידי בית החולים מלכתחילה) יועסקו ישירות על-ידי בית החולים".

נס טוענת בכתב התביעה כי כדי להגשים תכלית זאת, ההסתדרות ביימה באוקטובר 2018 "סכסוך עבודה מדומה", שבו העלתה "טענות-סרק על כך שנס 'פגעה' בתנאי ההעסקה של העובדים". כמו כן, לטענתה, ההסתדרות הובילה עיצומים ושיבושים קשים במערך המחשוב בבית החולים - עד כדי סיכון ממשי לחייהם של המטופלים בבית החולים: למשל, אחד מעובדי נס בבית החולים החליף ללא סמכות את סיסמת הגישה הראשית של מערכת אבטחת המידע בבית החולים והחזיק את הסיסמה החדשה אצלו כ"בת-ערובה".

עוד טוענת נס כי במקרה אחר הורה עובד שלה לטכנאי שלא לתקן עגלות וציוד מחשוב שהיה בשימוש מבצעי בחדר ניתוח, ולהורידם למחסן ציוד המחשוב. הנהלת בית החולים הודיעה לנס כי היא רואה בחומרה את הדברים, ונס הוציאה מכתבים לעובד שהורה על כך, ובהם הבהירה לו כי אין בסמכותו לפעול כפי שפעל, וכי עליו להימנע מפעולות כאלה.

בתגובה, טוענת נס, שלחה לה ההסתדרות מכתבים משוללי יסוד, בהם טענה כי מכתבה של נס לעובד הוא ניסיון התנכלות. זאת, היות שאותו עובד הוא "יו"ר ועד הפעולה", והוא דומיננטי ופעיל בהתארגנות עובדי נס בבית החולים.

לטענת נס, בעוד שההסתדרות טענה כי העיצומים נובעים מפגיעה בתנאי העסקתם של העובדים, הטענות האמיתיות של ההסתדרות הופנו בכלל לעצם ההחלטה של בית החולים להעביר את מערך המחשוב למיקור חוץ מספר שנים קודם לכן. לטענתה, "נס אינה הכתובת לטענות אלה, אך ההסתדרות השתמשה בהכרזת סכסוך עבודה כלפי נס כאמצעי לייצר שיבושים ואנדרלמוסיה במערך המחשוב בבית החולים, וכך להפעיל לחץ על הנהלתו, להמאיס עליה את נס ולגרום להנהלה לבטל את הסכם מיקור החוץ".

לטענת החברה, על כך שמדובר בסכסוך מדומה, שכל תכליתו היא בכלל למנוע את העסקת עובדי המחשוב בבית החולים על-ידי נס, למדה החברה ממכתבים ששלחו גורמים בכירים במרחב ירושלים של ההסתדרות למנכ"ל בית החולים. כך, למשל, מספר שבועות לאחר שהחלו העיצומים, שלחו גורמים ממרחב ירושלים של ההסתדרות מכתב, ובו הועלתה בקשה לקלוט את עובדי המחשוב המועסקים על-ידי נס בהעסקה ישירה כעובדי הדסה, ואף העלו אפשרות כי יכריזו על סכסוך עבודה נגד בית החולים אם דרישתם לא תתקבל; וכך גם הפיצה ההסתדרות עלוני תעמולה שחולקו בבית החולים, שבהם קראה לביטול מיקור החוץ של שירותי המחשוב בהדסה.

עוד טוענת נס כי התנהלותה של ההסתדרות לא הותירה לבית החולים כל ברירה, אלא לבטל את הסכם מיקור החוץ עם נס, בעיקר בשל החשש הממשי לחיי אדם. בעקבות העיצומים והשיבושים הקשים, שלח בנובמבר 2018 מנהל בית החולים מכתב לנס, שנשא את הכותרת - "השבתת שירותי מחשוב חיוניים - סכנה לחיי אדם", ובו התריע מפני "העיצומים הפראיים העלולים לסכן חיי אדם".

"אובדן השקעות"

ניסיונותיה של נס לעצור את השיבושים שהובלו, לטענתה, על-ידי ההסתדרות - לא צלחו. וכך בדצמבר 2018 הודיע בית החולים לנס על ביטול הסכם מיקור החוץ, בגין אי-עמידה ברמת השירותים הנדרשת. לטענת נס, התנהלותה הרשלנית לכאורה של ההסתדרות היא הגורם הבלעדי לכך שבית החולים ביטל את ההסכם עם החברה, וכי סך הנזקים שנגרמו לה בעקבות כך עולה על 16 מיליון שקל, מתוכם כ-14 מיליון שקל אובדן רווח צפוי.

בכתב התביעה נטען עוד כי "ביטול הסכם מיקור החוץ גרם לנס נזקים כבדים, ובכלל זה אובדן רווח שהיה יכול לצמוח לה על פני מלוא תקופת ההסכם, אובדן ההשקעות שהשקיעה בפרויקט בבית החולים וכן נזק תדמיתי כבד אל מול לקוחות קיימים ופוטנציאליים. כמו כן, האירועים בבית החולים ציירו את נס, שלא בצדק, כחברה שפוגעת בזכויות עובדים, ולא מן הנמנע כי הדבר יקשה עליה לגייס כוח-אדם בעתיד. עבור חברה שפעילותה מבוססת במידה רבה על ההון האנושי, מדובר בנזק משמעותי ביותר".

מטעם ההסתדרות נמסר בתגובה: "נגד חברת נס טכנולוגיות הוגשו בשנים האחרונות מספר רב של הליכים הנוגעים להפרות חוזרות של זכויות עובדיה להתאגד, שבמסגרתם אף נמתחה עליה ביקורת נוקבת מצד ערכאות השיפוט. לפיכך, לא מפתיע אותנו שנס מנסה לאחוז באמצעים טקטיים כדי שישמשו כמשקל נגד להליכים אלה.

"בנסיבות האלה גם לא מפתיע שתביעה זו מתפרסמת באמצעי התקשורת עוד לפני שהיא הומצאה להסתדרות - ואם וכשנקבל אותה, נתייחס אליה בהתאם. יודגש כי כל פעולותיה של ההסתדרות נעשו על-פי דין ואך ורק למען קידום זכויות עובדי נס".

ההסתדרות נגד נס: טענות להתנכלויות של החברה נגד עובדיה המתארגנים

תביעת המיליונים שהגישה נס נגד ההסתדרות באה כנראה כהמשך ישיר ל-4 הליכים שונים שנקטה ההסתדרות נגד החברה בבית הדין לעבודה בירושלים בחודשים האחרונים, בקשר לסכסוך העבודה של עובדי המחשוב בבית החולים הדסה.

כך, למשל, ההסתדרות טענה כי נס פגעה בזכות ההתארגנות של עובדיה בבית החולים, והוציאה שני עובדים מחצרי בית החולים. בית הדין הורה להחזיר את אחד מהעובדים לעבודה; ואילו העובד השני - שהיה זה ששינה את סיסמת האבטחה הראשית - לא הוחזר לעבודתו.

בהליך אחר טענה ההסתדרות להתנכלויות מצד נס בעובדיה המתארגנים, להתערבות בהליך ההתארגנות ולשבירת שביתה בידי קבלנים. במסגרת הליך זה, שעדיין מתנהל, תובעת ההסתדרות מנס פיצויים על סך של 5 מיליון שקל.

בהליך נוסף שיזמה ההסתדרות נגד נס בקשר לסכסוך עובדי המחשוב, ושעדיין מתנהל בבית הדין לעבודה בירושלים, ביקשה ההסתדרות לאסור על נס מלפנות לעובדיה, כולל עובדיה לשעבר, בהצעה לעבוד דרך חברות קבלניות אחרות.

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך