גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיסוי Airbnb, הסבר פניך לתייר והוספת חדרי מלון: כך ישמר השר הבא את מספר התיירים הגבוה

השר היוצא יריב לוין הצליח להשאיר חותם במשרד התיירות, שנחשב במשך שנים כלא נחשק בעליל - אך המספרים עדיין רחוקים מהפוטנציאל של ישראל כיעד תיירותי ● מ-Airbnb והסבר פניך לתייר ועד להיחלשות התיירות הכפרית, אלה האתגרים שניצבים בפני שר התיירות הבא ● ניתוח

תיירות בים המלח / צילום: Shutterstock
תיירות בים המלח / צילום: Shutterstock

עוד לפני שתתחיל חופשת הקיץ נתחדש בשר תיירות חדש. השר היוצא יריב לוין הצליח להותיר חותם במשרד שבעבר נחשב כלא נחשק בעליל, והיושבים בראשו עד אז היו הרבה פחות נחושים ונלהבים לפעול בתחום.

לוין מצהיר על עצמו כי הוא זה שבחר במשרד התיירות (כנחמה מסוימת, ובכל זאת), והוא זה שגם הצליח לסמן לעצמו הישג של הגדלת מספר התיירים שנכנסו לישראל. ואכן, שנת 2018 הסתכמה עם כניסה של 4.1 מיליון תיירים, גידול דו-ספרתי ביחס לשנה קודמת. וזה בדרך אל היעד של ה-5 מיליון - מספר מרשים לכל הדעות אבל עדיין רחוק מהפוטנציאל של ישראל כיעד תיירותי שיש לו הרבה מה להציע מעבר לאתרי הדת שמושכים את הצליינים מעצמם.

הגדלה של מספר התיירים שבאים לישראל היא פועל יוצא של כמה גורמים. הראשון והעיקרי אינו נתון באופן ישיר לשר התיירות, והוא נוגע למצב הביטחוני. ענף התיירות הוא הראשון להגיב על מתחים גיאו-פוליטיים - אומנם פחות מאשר בעבר, אבל לא מעט תיירים מעדיפים להדיר רגליהם משטחי עימות. שאר הגורמים מתייחסים למאמצי שיווק שלהם מספר זרועות, ומעל הכול ניצב עניין התקציב השנתי שמצליח השר להשיג למשרדו - וכאן נרשם הישג של תקציב שמגיע ל-1.2 מיליארד שקל לשנה (ב-2019).

מספר התיירים שבאים ארצה מאפשר להתהדר בו כמדד להצלחה, אבל הוא אינו חזות הכול. אילו אתגרים ניצבים בפני מי שיתפוס את כיסא שר התיירות?

1.

להגדיל את מספר חדרי המלון: מאות בתי המלון שפזורים בישראל לא מצליחים לשבור את גרף הביקוש וההיצע. בתקופות שיא תיירים לא יכולים להשיג חדר בתל-אביב או בירושלים, שני היעדים המבוקשים ביותר - אולי הם יכולים בעצם, אבל במחיר לא שפוי, כזה שגובים בתי מלון יוקרתיים במרכז פריז או במנהטן. למה? כי אין מספיק בתי מלון בישראל בכלל ובערים המתוירות בפרט.

לוין חזר ואמר כמו מנטרה "כי היצע יגדיל את התחרות", ואף קידם תוכנית לעידוד יזמים ולהקלה בביורוקרטיה הסבוכה - אבל עדיין אם תייר צריך לשלם 300 דולר ללינה במלון נחמד, סימן שמשהו לא עובד במשוואה. לוין אף חזר והדגיש את הצורך לבנייה של בתי מלון בדרגת אירוח בינונית ומטה - אלא שמרבית היזמים מעדיפים להשקיע עוד קצת בעלויות ההקמה (כי ממילא הרכיב העיקרי הוא הקרקע) וללכת על נישת היוקרה, הבוטיק, המיוחד וגם - היקר.

אומנם מסתמנת פריחה בתחום ההוסטלים עם כניסת רשתות בינלאומיות לישראל - אבל חייבת להתכנס תוכנית עידוד שתביא לכאן גם רשתות של בתי מלון שמתחמים בדרגת אירוח הביניים, לצד עידוד יזמים מקומיים להגדיל את ההיצע לקהלים מגוונים. תייר לא יכול להגיע לכאן ולשלם 50-60 דולר על כרטיס טיסה ולהיתקל במחירי הלינה היקרים שיש לישראל להציע, וזה עוד מבלי שהוא נחשף למחירים היקרים בכל החזיתות במה שמוכר כמדד הבירה.

2.

לצד הצורך להגדיל את מספר חדרי המלון, ענף הדירות להשכרה לטווח קצר צומח בקצב מסחרר. בתל-אביב לבדה יש יותר דירות להשכרה לתיירים מאשר חדרים בבתי המלון. היעדר המס שעליו דובר רבות, מסדר לציבור להפוך ל"מלונאים" - וגם למלונאים להיכנס לתחום - וטוב שכך. הנושא המיסויי אומנם אינו מונח לפתחו של שר התיירות, שמבחינתו "נהנה" מכך שהתיירים שהוא מביא יכולים למצוא מקום לינה זול יותר מבתי המלון היקרים - אבל גם שר התיירות צריך לחתור לכך שתהיה אסדרה בענף.

3.

התיירות הכפרית בישראל נמצאת בדעיכה מזה שנים. למעשה, מדי שנה מצבה הולך ומחמיר, ושיעורי התפוסה צונחים אל מתחת ל-25% בממוצע בשנה. האצבע המאשימה לא מורה רק לכיוון השמיים הפתוחים, ולכך שנופש מעבר לים עולה כמו סוף שבוע בגליל, אלא היא זועקת לאוזלת-יד מכיוון משרד התיירות שפחות מטפח את תיירות הפנים.

לינות ישראלים ב2018 / נתונים: התאחדות המלונות

התיירות הכפרית הפריפריאלית (בעיקר בצפון) נשענת רובה על המטיילים הישראלים. לא רק שזו תיירות יציבה יותר (בברומטר המצב הביטחוני), אלא שהיא חשובה, ויש לטפח גם אותה. ראשית דרך אסדרת הענף הזה, לרבות פיקוח מקיף על הצימרים; שנית דרך בחינה של הקלות ליזמים הפרטיים הללו שהולכים ונעלמים בעננת העלויות המכבידות שתחתן הם קורסים. אז נכון שלא כל חקלאי יכול לסדר את החדר ששימש בעבר את הבן ולהפוך למלונאי - אבל בדיוק לשם כך נדרשת חשיבה מעמיקה בתחום הזה, לטובת התייר ולטובת היזם.

זאת ועוד, גם עידוד תיירי החוץ להגיע לאזור הצפון והדרום צריך ויכול להיעשות עם מאמצים להאריך את משך השהות הממוצעת בישראל וליהנות מיתרון הקוטן של מדינתנו, להוסיף לסיבוב של "תל-אביב-ירושלים-ים המלח" גם ביקור בגליל או בערבה.

4.

איך יכול להיות שבשדה התעופה בן-גוריון פועלות כ-140 חברות תעופה? זהו מספר עצום ביחס לגודלו, והוא נובע בין היתר מתוכנית מענקים שפיתח משרד התיירות. חברות תעופה שמפעילות טיסות ישירות מיעדים חדשים שהמשרד מזהה כי הם בעלי פוטנציאל להביא לכאן תיירים, מקבלות 250 אלף אירו לכל טיסה (750 אלף אירו ל-3 טיסות שבועיות). הכסף אמור להיות מושקע בעידוד ובהבאת תיירים לישראל, שתשווק להם כיעד תיירותי נחשק. תקציב המענקים שהשיג לוין עומד על כ-500 מיליון שקל בשנה.

האם המענקים מצדיקים את עצמם? על פניו כן. הם חלק מהעניין של הגדלת מספר התיירים שבאה לישראל, אבל לא במקרה יש מי שיטען כי הם גם סידרו לנופש הישראלי לצאת בהמוניו אל מעבר לים - גם על חשבון נופש בצימר בגליל.

8.5 מיליון ישראלים יצאו לחו"ל ב-2018 - יותר מפי שניים ממספר התיירים שבאו לכאן. אבל לא בכך מסתכמים המענקים - כדי להגביר את התיירות לאילת בעונת החורף, משרד התיירות יצא בקמפיין לטיסות ישירות לאילת (שכיום נוחתות בשדה התעופה רמון). על כל נוסע שמגיע, החברות מקבלות 60 אירו - מענק לא מבוטל שלפעמים מסבסד ביקור במדינה שכנה מבלי לעצור באילת כלל.

לצד העובדה שלחברות התעופה מוענק פטור מאגרות בשדה התעופה רמון, יכול להיות שצריך לבחון את המענק הזה ואת גובהו ואולי להשקיע אותו באילת עצמה. מצד אחד מחירי הנופש באילת מרקיעים שחקים, ומצד שני מזה שנים העיר לא התרעננה במתקנים תיירותיים חדשים - על אף שתוכניות מצויות בשפע.

5.

אל תגידו שבכל מקום בעולם עובדים על תיירים, ובכך נפתור את עצמנו מהסיפורים על תיירים שנחתו בנתב"ג ושילמו 1,000 שקל על נסיעה במונית לתל-אביב. הפרצוף של ישראל נמצא בכל אחד מהסיפורים המרגיזים האלה, במונית (כמובן שלא בכולן), בדוכני השוק או בחנויות. "הסבר פניך לתייר" היא סיסמה שצריכה לקבל משנה תוקף במדינה שהמוניטין שלה מפוקפק יחסית.

לינות תיירים ב2018 / נתונים: התאחדות המלונות

מה עושים? מטילים סנקציות. על משרד התיירות לבנות תוכנית שתאפשר הטלת קנסות על מי ש"דפק" תיירים. את התיירים יש לעודד להתלונן; ואת מי שעוד חושב שיוכל לשלשל לכיסו עוד כמה שקלים על גב התיירים - יש להעניש במלוא החומרה. 

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?