גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק הלאום או גנץ: למה האזרחים הערבים לא באו לקלפי

בערב הבחירות נזכרו המפלגות הערביות לפתוח בקמפיין געוואלד משלהן, לאחר שהתברר כי שיעורי ההצבעה נמוכים מאוד • "גלובס" בדק מדוע המצביעים הערבים לא באו להצביע, ואיך בניגוד לסברה באוכלוסייה היהודית, "הערבי החדש" דווקא רוצה לעלות על המגרש, ונמאס לו לשבת בטריבונה

נציגי מפלגת חד״ש בדיון בבג"ץ / צילום: דוברות חד"ש
נציגי מפלגת חד״ש בדיון בבג"ץ / צילום: דוברות חד"ש

אמש סמוך ל-18:00 פשטה ההיסטריה במטות הבחירות של הרשימות הערביות. אחוז ההצבעה בשעה זו במגזר הגיע רק ל-30% והחשש היה כי שתי הרשימות, חד"ש-תע"ל ורע"מ-בל"ד, יימחקו ממפת הכנסת. קמפיין געוואלד בערבית, שכלל מסרונים, קריאות להצביע של המואזינים במסגדים, תרחישי אימה של השדרים בתחנות הרדיו בערבית ואפילו התגייסות של יו"ר העבודה אבי גבאי ויו"ר מרצ תמר זנדברג לשכנע מצביעים לצאת להצביע.

יו"ר חד"ש איימן עודה כתב בטוויטר: "חלום הבלהות שלנו הוא הפנטזיה של ראש הממשלה - כנסת ללא ייצוג ערבים, פתאום זו אופציה מציאותית, יודע שגעוואלד זה ביידיש, אבל הדאגה לילדים אוניברסלית". המהלכים האלה עזרו כנראה: ב-20:00 כבר נוצרו תורים וב-22:00 המספרים כבר הגיעו ל-52%, הרבה פחות מ-64% - אחוזי ההצבעה ב-2015, ופחות גם מ-57% - אחוזי ההצבעה של 2013, אבל כבר לא אסון.

כשהגיעו המדגמים שוב נפלו פניהם של ראשי הרשימות הערביות. לפי רובם בל"ד-רע"מ לא עוברת את אחוז החסימה. בלילה התמונה השתנתה מעט, ולפי תוצאות האמת ובסיוע הסכם העודפים עם הרשימה האחות, בל"ד-רע"מ עברה את רף הכניסה לכנסת. יו"ר בל"ד החדש, אמטנס שחאדה, עזב את המטה רק בבוקר עם הבשורות המרגיעות, אך עדיין עם חשש כי ספירת המעטפות הכפולות עשויה לשנות את התמונה. נכון לעכשיו יהיו עשרה חברי כנסת מהרשימות המייצגות את המרחב הערבי, ובהן חבר כנסת יהודי אחד - עופר כסיף.

שיעור השתתפות ערבים בבחירות

"רק מפלגות ציוניות ויהודיות"

התוצאות הן לא הפתעה מוחלטת וראשי הרשימות הביעו גם בפניי, בראיונות קודם לבחירות, את החשש משיעור הצבעה נמוך יותר. לפי הסקר האחרון בציבור הערבי לפני הבחירות - סקר שערך ארגון "יוזמות אברהם", העוסק בקידום החברה הערבית, כמחצית מהמצביעים הערבים אמרו כי לא יגיעו לקלפי. מנתוני הסקר עולה כי רק 56% הודיעו שייצאו להצביע והמספר המשוקלל נמוך יותר. הסקר הזה חזה את המגמה וגם ניסה לתת לה תשובות. סיבה אחת בולטת הייתה אכזבה מתפקוד הרשימה המשותפת, ולצידה אכזבה מהתנהלות ראשיה, העימותים הפנימיים לאורך הקדנציה והפיצול ביניהם שנתפס כמאבקי אגו. חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן מחד"ש אומרת כי הסיבות העיקריות לפיצול היו דווקא אידאולוגיות, וכי היא ומפלגתה חשבו שלא צריך לפצל וניסו למנוע זאת עד להחלטה ללכת בשתי רשימות.

האכזבה מהח"כים הערבים קיימת בעיקר בקרב מי שנכנה "הערבי-ישראלי החדש". "הערבי החדש" (בדומה לחרדי החדש) דורש הכרה אזרחית בו, ומבין שכדי להשיג את ההכרה ואת התייחסות הממשל, עליו להיות חלק מהמשחק, או כפי שאמר לי רסאן, חבר מסכנין, "נמאס לנו להיות בטריבונה הצדדית מאחור - אנחנו רוצים להיות על המגרש, אפילו על הספסל, אבל לפחות שותפים".

סקר שערך בחודש ספטמבר אחד ממכוני המחקר הבולטים בישראל בקרב הערבים הראה ש-77% מהנשאלים תומכים ב"השתלבות ערביי ישראל במדינה במקום להיאבק בה" ו-70% תומכים באמירה "הרשימה המשותפת צריכה לעסוק הרבה יותר באינטרסים של ערביי ישראל על פני אלה של הפלסטינים בשטחים".

הד"ר ת’אבת אבו ראס, מנכ"ל משותף של "יוזמות אברהם", אומר כי מעמד הביניים הערבי מתחזק ומתרחב, הוא רוצה להיכנס למגרש הישראלי ועושה את זה בתחומים רבים, אבל בנושא הפוליטי הכול קופא על שמריו. חלק מהאשמה לפי הרחוב הערבי בחברי הכנסת וחלק גדול לא פחות במוסדות המדינה, ובפוליטיקאים הישראלים.

מי שסיפק את האכזבה הגדולה ביותר היה בני גנץ, הטוען לכתר ראשות הממשלה. אף שגנץ וחבריו חזרו ואמרו כי ברצונם לשנות את השיח ולפעול גם למען האוכלוסייה "הלא יהודית", הם הבהירו כי יפנו לשותפות פוליטית רק למפלגות ציוניות ויהודיות. אמירה כזו של נתניהו מוגדרת כגזענית, אבל כשנאמרה מצד כחול לבן חלפה כמעט ללא התייחסות ביקורתית.

עודה ניסה לעשות את הצעד הראשון לכיוון כשיצא בראיון ל"גלובס" בהצהרה די היסטורית מצד מנהיג חד"ש כי יהיה מוכן לתמוך בקואליציה של גנץ מבחוץ תמורת כמה תנאים שהציב, רובם כלכליים. ואפילו שחאדה, מנהיג בל"ד החדש, דיבר באופן שונה לחלוטין מקודמיו חנין זועבי וג’מאל זחאלקה ובראיון עימנו העלה אפשרות של דיאלוג אפילו עם נציגי ימין. אבל בכחול לבן לא התרשמו והמשיכו בקו המתעלם מהחברה הערבית.

לא שוכחים ללפיד את ה"זועביז"

עפיף אבו מוך, פעיל חברתי ופוליטי, ממש זועם על כך. "מהתחלה צעקתי הוא אומר שרק אהבל יחשוב שמהפך יכול לבוא מרמת השרון והרצליה! בלי ערבים אין שום מהפך, הציבור הערבי הצהיר מראש שהוא הולך להעניש את האקס משותפת, אך כולם במרכז-שמאל בחרו להתעלם ולטמון את הראש בחול".

ד"ר אבו ראס מוסיף כי הערבים קיוו למהפך שלטוני ובתחילה סמכו כי גנץ יביא משהו אחר, אך הוא לא הרים את הכפפה. אחרי שאפילו גנץ, ראש המפלגה שהייתה אמורה להיות אלטרנטיבה לשלטון הגזעני, סירב להושיט יד של שותפות לציבור הערבי, ולהזמינו לקואליציה - אין פלא שבציבור הערבי יש תחושה שאין כל טעם להצביע. כשמאכזבים אותם ככה הם לא באים לקלפי. לדבריו, זו הבעת אי אמון במערכת עד כדי ייאוש מהדמוקרטיה הישראלית.

לדברי אבו ראס, הערבים הם הילד החורג של הבחירות: גנץ זורק אותם ונתניהו מאשים את גנץ בשותפות איתם. הבוחר הערבי שואל את עצמו למה לי להשתתף במשחק שלא רוצים אותי בו. גנץ עשה טעות פוליטית קשה, כשהכניס את כל נציגי הציבור למפלגתו, והתעלם רק מערבים. לדברי אבו ראס, לא ברור איך מנהיג של מפלגה כזו יכול להדיר אותם לחלוטין: לא לשבץ מועמד ערבי ולא לשתף אותם אפילו בשיח הפוליטי העתידי. הוא מסביר כי גנץ הושפע כנראה מיאיר לפיד, שלא שוכחים לא במגזר את התבטאות ה"זועביז", וכמובן גם מיועז הנדל וצבי האוזר, מיוזמי חוק הלאום.

עוד לדברי אבו ראס, אחוז ההצבעה הנמוך במגזר הערבי הוא תוצאה ישירה של מה שהגדיר "ההסתה המשתוללת וריסוק עקרונות השוויון הדמוקרטיים, בין השאר בחקיקת חוק הלאום המפלה והמדיר. הם שגרמו לייאוש ואי אמון עמוק של האזרחים הערבים ישראלים במערכת הפוליטית".

חברת הכנסת תומא סולימאן אומרת כי בשנים האחרונות העמיקה תחושת הניכור והתסכול של החברה הערבית, וכי היא לא סומכת על הממשלה שתפעל למענה ותיתן את זכויותיה. "חייבים למצוא דרכי שיח עם האוכלוסייה שלנו, גם אנחנו חברי הכנסת צריכים להבין את זה יותר. אין לי שום תקווה שראש הממשלה הבא - כנראה נתניהו שוב - ישנה את יחסו לאוכלוסייה הערבית", היא מסכמת בפסימיות.
הפוליטיקאים הערבים מביטים בערגה אל 90% ההשתתפות בבחירות 1955 והיו מוכנים בשמחה לקבל גם את 64% ההצבעה בבחירות הקודמות. בנאום הניצחון אתמול אמר נתניהו שיהיה ראש הממשלה של כולם, גם של ה"לא יהודים".

בקדנציה היוצאת הוא השקיע בחברה הערבית 15 מיליארד שקל, יותר מכל ממשלה אחרת לפניו באמצעות תוכנית החומש 922. תוכנית 923 להמשך ההשקעה הזו ואולי בשיתוף ההנהגה הערבית הישראלית, תסייע אולי להשיב את המצביעים הערבים לקלפי, אבל חשוב הרבה יותר מכך, תתעל לאפיקים חיוביים, חברתיים וכלכליים את המגמה להשתלבות של הדור הערבי החדש בחברה הישראלית.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו