גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחשו מי קיבלה את התואר "הקוויאר של המזרח התיכון"?

בשנים האחרונות הפכה הטחינה לאייקון של ממש, מזון-על לבנטיני וטבעוני-בריאותי, שאפשר למצוא גם במסעדות מישלן ובבתי הכלבו המובילים בעולם ● קשה כיום להעלות על הדעת בית, לא כל שכן מסעדת שף מקומית, שלא עושה בה שימוש

מבחר מנות במסעדת "הטחינייה" / צילום: נטלי יששכרי,
מבחר מנות במסעדת "הטחינייה" / צילום: נטלי יששכרי,

ניחוח עמוק ומשכר ממלא את הנחיריים בחלל מפעל הטחינה "אל ארז", והעיניים מתקהות מערפילי השומשום שנטחן כאן אל תוך הקופסאות הצחורות והפחוסות. "אף פעם לא נמאס מהריח הזה", אומרת לנא זהר, בתם של ג'וליה, מנכ"לית המפעל והמייסד אסעד.

הטחינה מיוצרת כאן באופן מסורתי, כמעט ארטיזנלי, משומשום שקונה המשפחה ישירות מחקלאים בחבל הומרה שבמערב אתיופיה. מה שביצי החדקן הן לאיראנים - השומשום מהווה עבורכם, סוג של קוויאר מזרח תיכוני, אני אומר לזהר. גם קוויאר החל את דרכו כמזון עממי לפני שהפך לזהב השחור של הים הכספי. אולי יום אחד אתם תהיו הזהב הלבן של הגליל.

"עד אז יש עוד הרבה דרך לפנינו", היא מחייכת. "חושבים שאנחנו מאוד גדולים, אבל בסופו של דבר, זה מפעל משפחתי שבו אנחנו עושות הכול בעצמנו - גם את המסחר בשומשום, כולל הנסיעות לאתיופיה", היא מספרת.

שוקולד אגוזים וטחינת אל ארז/ צילום: חיים יוסף

הנשים של "אל ארז"

הסיפור של אל ארז מספר את הסיפור של המטבח הגלילי בכלל, שנהנה מעניין עולמי רב בשנים האחרונות. מפעל הטחינה של משפחת זהר הוקם ב-1989 ונקרא על שם עץ הארז שבחצר בית המשפחה הנצרתית. "במשך שלושה-ארבעה חודשים אבא - שבכלל היה מהנדס מכונות, והגיע להכנת טחינה במקרה, כשהציעו לו לקנות מכונות לניפוי שומשום, אין לי אפילו מושג איך זה קרה - שיווק את המוצר בלי שם. בסוף קראנו לו על שם הארז הגדול בבית. הוסיפו לאריזות פס אדום, ובזה נגמר הסיפור של המיתוג.

"כשאבא נפטר במפתיע, נכנסה אמא לתמונה. עד אז היא הייתה מורה למתמטיקה בבית ספר, שפתאום הפכה למנהלת של גברים, פועלים שעובדים בעבודות פיזיות ושהיו צריכים להתרגל פתאום שהבוס הוא בוסית.

"ספקי שומשום היו בספק אם תשלם - וגם הבנקים. לא יודעת מאיפה הביאה את הכוחות, למען האמת. אבל כשהיא אומרת שהיא מכירה כל בורג במפעל - היא לא סתם אומרת. היא מכירה הכול, כי הייתה חייבת להכיר הכול, בגלל הנסיבות.

"היא זו שהפכה את הטחינה לקולינרית יותר, השיקה את הגרסה המלאה והקולינרית שלנו והפכה את האריזה לקשיחה ומעוצבת יותר. המפעל היה צריך את הטאץ' שלה - והרוויח מזה".

בשלושת העשורים שעברו מאז הוקם אל ארז, הפכה קטגוריית הטחינה הגולמית ממצרך יסוד מסורתי של המטבח הערבי והמזרח תיכוני - לאחד ממרכיבי הבסיס של המטבח הישראלי החדש, שנהנה כעת גם מעניין עולמי.

קשה כיום להעלות על הדעת בית, לא כל שכן מסעדת שף מקומית, שלא עושה שימוש יומיומי בגרסתה העירומה והעזה. היא דוחקת את הגרסה הדלילה, מתובלת השום, הלימון ושאר המרכיבים שאפיינו את ממרחי הטחינה של המטבח המקומי - יהודי-אשכנזי אם לדייק - בשנות ה-80 וה-90.

"החך השתנה מאז ימי הטחינה הירוקה. כיום אוהבים אותה הרבה יותר חזקה ובטעם מודגש, גם במגזר הערבי", אומרת זהר. "בדור של ההורים שלי, טחינה היו מוכרים במשקל במכולת. אמא שלי הייתה מביאה לחנות בנצרת כלי מהבית שאותו היו ממלאים לה בטחינה ומשתמשים למאכלים מסורתיים כמו סינייה או כשיא של פינוק - עם דבש חרובים על לחם. היום הטחינה הגולמית היא כמו אומאמי - משמשת בכל מנה כמעט באופן תיאורטי, מעצימה ומחדדת טעמים - מחצילים קלויים וסלט קצוץ ועד סביצ'ה וקרפצ'יו".

טחינה עם פול ירוק וביצה/ צילום: חיים יוסף

"עם הגידול בעניין במטבח הבריאותי וגם במטבח הישראלי - הרבה מזה הודות לספרי הבישול של יותם אוטולנגי שמשתמש המון בטחינה שלנו - גם עלתה המודעות לטחינה בגרסתה הגולמית", אומרת זהר. "אם פעם הייתי צריכה להסביר בחו"ל קודם כול מה זה טחינה - היום זה כבר אייקון.

"מה זה אייקון? מזון-על לבנטיני וטבעוני-בריאותי, שאפשר למצוא כיום גם במסעדות מישלן ובבתי הכלבו המובילים בעולם, מהצ'לסי מרקט בניו יורק ואצל אוטולנגי בלונדון, ועד מסעדות בטוקיו - הטחינה הגלילית מגיעה לכל מקום", אומרת זהר.

ומה לגבי העניין סביב טחינה אתיופית, אני שואל את זהר. "בעיניי זה קצת גימיק, שנחמד שיווקית לגבות בזכותו פרמיה. טחינה אתיופית הפכה לשם קסם לפודיז, אבל בפועל, הרבה מהטחינות המקומיות מתבססות על טחינה אתיופית, וכמובן שגם שלנו, שהיא 100% מבוססת על שומשום מאתיופיה".

טחינה עם כל דבר

ראשון בצהריים, ושוק לוינסקי - שנבחר לאחרונה כאחד מהשווקים הטובים בעולם - שוקק תיירים. טחינה אפשר למצוא במקום בולט במרבית המעדניות ברחוב, ומעל כולם עמד כאן עד לא מזמן מפעל טחינה עירוני, יחיד מסוגו בתל אביב, בין דוכן הגזוז הפוטוגני למעדניית אברמנטו. במורד הרחוב פועלת בגאון מסעדת "טחינייה". מקום שמח ועתיר מזטים במחירים משתלמים, על בסיס דגים וירקות, כשהמנות כולן מבוססות וכוללות טחינה.

בתפריט: מנת מסיבה של ביצה עלומה עם טחינה לבנה אפויה עד קריספיות, ארטישוק, רסק וקצת סחוג; ברצלונה - בריוש שמעליו גבינת בושה, סלמון מעושן ודבש עם מחית כמהין ורסק עגבניות וכמובן דגים נאים עם טחינה. כיף.

כמותה - שיא של המגמה - מגישות מסעדות השף של המטבח המקומי הבולטות בעיר "סנטה קתרינה", "יפו תל אביב" ומיזמיו של אייל שני - טחינה כפנכה ועל מנות רבות בתפריט.

הטחינה, מרכיב בלתי נפרד גם מהמטבח הטבעוני המקומי, מחליפה במקרים רבים מוצרים מהחי, לרוב ביצים. וכעת, כמו שקורה עם סדרת המעדנים הטבעוניים החדשה סום (Soom) - גם חלב. "הפלוס הגדול בטחינה הוא שטעם הלוואי שלה הוא יתרון טעים ולא חיסרון כמו בתחליפי חלב אחרים", אומר אלי איצקין, מנכ"ל מחלבות שטראוס שעומדת מאחורי המיזם.

"השימוש בה במזון הוא תולדה של שתי מגמות עולמיות - בריאות מכאן וטבעונות-צמחונות משם. הטחינה הפכה ממשהו מאוד מסורתי שאנחנו מכירים במטבח המקומי - למסמיך טבעוני במתכונים רבים ברחבי העולם. כחברה שקונה הכי הרבה טחינה בעולם (שטראוס היא גם הבעלים של סלטי אחלה ושל סלטי סברה בארה"ב, ר' י'), וכמי שבוחנים חידושים בקטגוריית תחליפי החלב ומחפשים כל הזמן תחליפים חדשים - זה היה מהלך טבעי עבורנו לנסות ולשלב אותו בעוד ועוד מוצרים ולא רק בחומוס.
"ניסינו ליצור איתה מעדן - וכך נולד סום", הוא אומר. "סום מגיע בטעם שוקולד נוגט וגם חלבה, שזה מדגיש את השימוש הוורסיטלי בטחינה.

"התחלנו עם מעדן, וחושבים על דברים אחרים. יש ניסיונות פיתוח, ויש דברים שנצליח, ויש דברים שלא נצליח. האם טחינה מתאימה לכל דבר? שאלה גדולה ואנחנו בוחנים את זה". 

עוגיות טחינה ואניס

מרכיבים ל-2 תבניות אפייה גדולות:

1 כוס זרעי אניס, שטופים ומיובשים היטב
500 גרם קמח מלא
1 שקית אבקת אפייה
200 גרם שומשום מלא
200 גרם סוכר, מומסים ב-200 מ"ל מים רותחים
200 מ"ל שמן זית
200 גרם טחינה מלאה
לעיטור: 1/2 כוס שקדים שלמים ומולבנים

הכנה: מחממים תנור ל-180 מעלות במשך 20 דקות, ובזמן שהוא מתחמם, מערבבים בקערה קמח, אבקת אפייה, זרעי אניס ושומשום. יוצקים את שמן הזית על התערובת ולשים בשתי ידיים עד לקבלת תערובת אחידה.

מוסיפים את הטחינה ולבסוף את מי הסוכר הפושרים ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה. יוצרים כדורים קטנים מהתערובת.

מסדרים על תבנית מחופה בנייר אפייה תוך מתן רווח מספיק. משטחים מעט את העוגיות ומעטרים בשקדים.

מעבירים לאפייה בתנור שחומם מראש. מניחים להתקרר בטמפרטורת החדר במשך 15 דקות לפחות לפני ההגשה.

מתכון של ג'וליה זהר מטחינה אל ארז

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם