גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות בהודו: שני תרחישים להתנהגות השווקים לאחר יום הבוחר ההודי

אתמול יצא לדרך "התרגיל הדמוקרטי הנרחב ביותר בעולם" - הבחירות לפרלמנט בהודו, הכלכלה עם הצמיחה המובילה בעולם ● ב-25 במאי כבר תוכרז הממשלה החדשה, ועד אז יש די זמן לבחון כיצד מתנהגים בדרך כלל שוקי המניות והאג"ח ההודיים בתקופות שלפני ואחרי בחירות, ולנסות לרתום את הנתונים האלה לטובת השקעה מוצלחת במדינה

מתכוננים להצבעה בהודו / צילום: רויטרס / AMIT DAVE
מתכוננים להצבעה בהודו / צילום: רויטרס / AMIT DAVE

תהליך הבחירות בהודו, שהחל אתמול ויסתיים ב-23 במאי, יתפרס על פני שבעה שלבים שונים. ספירת הקולות תחל ב-23 במאי, וב-25 במאי תוכרז הממשלה החדשה.

על פי ההערכות האחרונות בהודו, גדלו מאוד הסיכויים של ראש הממשלה הנוכחי, נרנדרה מודי, להיבחר לקדנציה נוספת של חמש שנים, זאת לאחר שהמתיחות ההיסטורית בין הודו לפקיסטן עלתה מדרגה. בחודש שעבר חדרו מחבלים מפקיסטן לחבל קשמיר (שנמצא בריבונות הודו), והרגו 44 חיילים הודים באחד מהפיגועים הקשים שידעה המדינה. אירוע זה הוביל לחילופי אש ולאבידות נוספות.

עד לפני המתקפה הוערכו סיכוייו של מודי להיבחר בכ-60%. כעת, סיכוייו להיבחר לקדנציה נוספת עלו ל-75%-80%.

ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו

מה היה לנו בבחירות הקודמות?

מפלגתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי, BJP, זכתה בבחירות 2014 בניצחון מוחץ, וקיבלה 272 מושבים בפרלמנט (מתוך 543 מושבים). בחירות 2014 היו נקודת מפנה משמעותית מכמה בחינות.

ראשית, לראשונה זה 30 שנה נבחרה בהודו מפלגה בודדת ברוב קולות כה גדול. מפלגת ה-Congress, שזכתה ברוב קולות הבוחרים בבחירות 2004 ו-2009, ספגה תבוסה משמעותית, וזכתה בלא יותר מ-44 מושבים. 
נוסף על כך, שיעור המצביעים עלה ל-66% (550 מיליון איש) לעומת שיעור מצביעים ממוצע של 58% בשני העשורים הקודמים.

וכעת, כמה נתונים ששופכים אור על הבחירות הנוכחיות - התרגיל הדמוקרטי הגדול בעולם.

9,000 מועמדים מ-464 מפלגות שונות מציעים את עצמם לבחירה. ל-950 מיליון איש יש זכות בחירה, מתוכם 140 מיליון אזרחים שיזכו לראשונה באפשרות לבחור.

שיעור ההצבעה צפוי להיות גבוה, ולעמוד על 65%-70%, כך ש-650 מיליון בוחרים יגיעו לקלפיות ויממשו את זכותם האזרחית. האזרחים יבחרו 543 חברי פרלמנט, כך שכדי להשיג רוב רגיל נדרשים להיבחר 272 חברים.

1 מיליון קלפיות יוצבו ברחבי הודו, וההוצאה הכוללת על תהליך הבחירות מוערכת ב-600 מיליון דולר. יותר מ-10 מיליון איש יעבדו בניהול, בפיקוח ובתפעול של הבחירות ברחבי המדינה.

ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו

התנהגות שוק המניות סביב הבחירות

ב-20 השנים האחרונות התקיימו בהודו חמש מערכות בחירות. למעט בבחירות של 1996, שוק המניות ההודי עלה בששת החודשים שלאחר הבחירות בין 17% ל-36%. במקביל, הזרמת כספי השקעות ממשקיעים זרים גוברת אף היא אחרי בחירות.

בשנת 2018 נחלשו ביצועי המניות של חברות בינוניות (מיד-קאפ) בהודו ב-16%, והגיעו לרמת המחירים של 2014 (בדולרים). בחודשים ינואר ופברואר 2019 נמשכה ירידת מחירי המניות. היסטורית, אחרי כל שנה של ביצועים שליליים של מניות המיד-קאפ, הגיעה שנה של ביצועים חיוביים וגבוהים בהן. בשל כך, נקודת הפתיחה של מניות המיד-קאפ, ערב בחירות 2019, היא מעניינת מאוד.

השחקנים בשוק תופסים את בחירות 2019 כחשובות במיוחד. הניסיון ההיסטורי אמנם מוכיח שלבחירות אין השפעה בטווח הארוך על שוק המניות או האג"ח בהודו, אך עדיין, המשקיעים נוטים להימנע מהאי-ודאות ומתנודתיות גבוהה יחסית, ולהמתין ולא להשקיע.

בשונה מבעבר, הבחירות הפעם משמעותיות הרבה יותר, שכן הממשלה הנוכחית, בהובלת ראש הממשלה נרנדרה מודי, בלטה מאוד בהוצאה לפועל של מספר גדול של רפורמות משמעותיות בזמן קצר יחסית (כמו חוק פשיטת רגל, חדלות פירעון, רפורמת המע"מ ועוד) ולכן אי-בחירת מודי ומפלגתו BJP עלולה להשפיע על השוק לשלילה, ולהעביר מסר שלילי באשר למדיניות הממשלה החדשה, עוד יותר מבעבר.

ביצועי מניות מיד קאפ בהודו

שוק המניות - מגמות תומכות

להלן כמה גורמים התומכים בשוק המניות ההודי בטווחים הבינוני והארוך.

תמ"ג - הכלכלה ההודית צפויה לצמוח בשיעורים גבוהים מאוד, 7%-7.5% לעומת כ-4.7% בממוצע בשווקים מתעוררים ו-6% צמיחה בסין. בשונה מסין, מגמת הצמיחה בהודו היא עלייה.

אינפלציה - האינפלציה יורדת, נתמכת בירידה חדה ביותר של מחירי המזון. תחזית הבנק המרכזי ל-2019 ירדה, ותתייצב ב-4.5%.

מטבע - הרופי פוחת משמעותית בשנת 2018, והשוק מאמין שהמטבע יתייצב ב-2019 על רמות של 69-73 רופי לדולר (בהינתן מחירי אנרגיה בטווח נורמה). כמו כן, רזרבות המט"ח יציבות, חל שיפור בגירעון במאזן התשלומים והצפי הוא כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית.

מחירי מניות - הבחירות שנת 2019 מאופיינות בנקודת פתיחה טובה. שוק המניות ירד בשנת 2018 ובתחילת 2019, ותיקון חד נרשם בשווי המניות של חברות בינוניות וקטנות. התחזית של חברת Aditya Birla מדברת על כך שרווחי החברות במדד Nifty 50 יעמדו על 19% בשנת 2019 ועל 24% בשנת 2020 (בניכוי בנקים פרטיים יעמוד שיעור צמיחת הרווחים על 15% בכל אחת מהשנים הללו).

מניסיון, לאורך זמן השוק ההודי צמח בקצבים גבוהים בכל ממשלה שכיהנה במדינה ב-37 השנים האחרונות. הדמוקרטיה ההודית מספקת עקביות ויציבות לכלכלה ולשווקים.

גירעון במאזן תשלומים - בהנחת מחירי אנרגיה של 65 דולר לחבית נפט, הגירעון במאזן התשלומים יעמוד על 2.2%.

ומה קורה בשוק איגרות החוב?

שוק איגרות החוב ההודי נראה אטרקטיבי מאוד מבחינת סיכון תשואה. בשונה מאפיק המניות, שוק האג"ח במדינה נראה עם אופק ניטרלי או חיובי, גם בתרחיש פסימי/שלילי שבו מודי לא ייבחר. לכך יש מספר סיבות.

התשואות על איגרות חוב גבוהות ואטרקטיביות, ומרווחי האשראי נאים. בוצעה הורדת ריבית של 25 נקודות בסיס על-ידי הבנק המרכזי, והמסר הוא שנוצרו התנאים להפחתה נוספת בעתיד.

שיעור האינפלציה בפועל היה מתחת ליעד, והבנק המרכזי פרסם תחזית אינפלציה מופחתת ל-2020. נוסף על כך, הכלכלה חזקה: התמ"ג צומח, חל גידול בהשקעות, הריבית גבוהה, האשראי מתאפיין בשיעורי צמיחה בריאים והמטבע נהנה מיציבות.

רוב הסיכויים הם שמודי יכהן שוב כראש ממשלה, מה שהופך את הסנטימנט בשוק המניות לחיובי ביותר כבר עתה. במקביל, שוק איגרות החוב אטרקטיבי ביותר להשקעה.

לאור הפרמטרים המאקרו-כלכליים החזקים של הודו, משקיעים מוסדיים מתחילים להגדיל חשיפה למדינה, תוך השקעה במניות של חברות גדולות, במניות של חברות בינוניות ובאחגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות בדירוג גבוה. 

הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית של חברת BSS Capital .BSS Capital היא חברה העוסקת בייעוץ ושיווק של קרנות ובפתרונות השקעה למשקיעים מוסדיים. לחברה התמחות מיוחדת בהודו, בשווקים מתעוררים ובהשקעות אלטרנטיביות. אין לראות באמור בכתבה תחליף לייעוץ המתחשב בצרכים של כל אדם

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות