גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות בהודו: שני תרחישים להתנהגות השווקים לאחר יום הבוחר ההודי

אתמול יצא לדרך "התרגיל הדמוקרטי הנרחב ביותר בעולם" - הבחירות לפרלמנט בהודו, הכלכלה עם הצמיחה המובילה בעולם ● ב-25 במאי כבר תוכרז הממשלה החדשה, ועד אז יש די זמן לבחון כיצד מתנהגים בדרך כלל שוקי המניות והאג"ח ההודיים בתקופות שלפני ואחרי בחירות, ולנסות לרתום את הנתונים האלה לטובת השקעה מוצלחת במדינה

מתכוננים להצבעה בהודו / צילום: רויטרס / AMIT DAVE
מתכוננים להצבעה בהודו / צילום: רויטרס / AMIT DAVE

תהליך הבחירות בהודו, שהחל אתמול ויסתיים ב-23 במאי, יתפרס על פני שבעה שלבים שונים. ספירת הקולות תחל ב-23 במאי, וב-25 במאי תוכרז הממשלה החדשה.

על פי ההערכות האחרונות בהודו, גדלו מאוד הסיכויים של ראש הממשלה הנוכחי, נרנדרה מודי, להיבחר לקדנציה נוספת של חמש שנים, זאת לאחר שהמתיחות ההיסטורית בין הודו לפקיסטן עלתה מדרגה. בחודש שעבר חדרו מחבלים מפקיסטן לחבל קשמיר (שנמצא בריבונות הודו), והרגו 44 חיילים הודים באחד מהפיגועים הקשים שידעה המדינה. אירוע זה הוביל לחילופי אש ולאבידות נוספות.

עד לפני המתקפה הוערכו סיכוייו של מודי להיבחר בכ-60%. כעת, סיכוייו להיבחר לקדנציה נוספת עלו ל-75%-80%.

ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו

מה היה לנו בבחירות הקודמות?

מפלגתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי, BJP, זכתה בבחירות 2014 בניצחון מוחץ, וקיבלה 272 מושבים בפרלמנט (מתוך 543 מושבים). בחירות 2014 היו נקודת מפנה משמעותית מכמה בחינות.

ראשית, לראשונה זה 30 שנה נבחרה בהודו מפלגה בודדת ברוב קולות כה גדול. מפלגת ה-Congress, שזכתה ברוב קולות הבוחרים בבחירות 2004 ו-2009, ספגה תבוסה משמעותית, וזכתה בלא יותר מ-44 מושבים. 
נוסף על כך, שיעור המצביעים עלה ל-66% (550 מיליון איש) לעומת שיעור מצביעים ממוצע של 58% בשני העשורים הקודמים.

וכעת, כמה נתונים ששופכים אור על הבחירות הנוכחיות - התרגיל הדמוקרטי הגדול בעולם.

9,000 מועמדים מ-464 מפלגות שונות מציעים את עצמם לבחירה. ל-950 מיליון איש יש זכות בחירה, מתוכם 140 מיליון אזרחים שיזכו לראשונה באפשרות לבחור.

שיעור ההצבעה צפוי להיות גבוה, ולעמוד על 65%-70%, כך ש-650 מיליון בוחרים יגיעו לקלפיות ויממשו את זכותם האזרחית. האזרחים יבחרו 543 חברי פרלמנט, כך שכדי להשיג רוב רגיל נדרשים להיבחר 272 חברים.

1 מיליון קלפיות יוצבו ברחבי הודו, וההוצאה הכוללת על תהליך הבחירות מוערכת ב-600 מיליון דולר. יותר מ-10 מיליון איש יעבדו בניהול, בפיקוח ובתפעול של הבחירות ברחבי המדינה.

ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו

התנהגות שוק המניות סביב הבחירות

ב-20 השנים האחרונות התקיימו בהודו חמש מערכות בחירות. למעט בבחירות של 1996, שוק המניות ההודי עלה בששת החודשים שלאחר הבחירות בין 17% ל-36%. במקביל, הזרמת כספי השקעות ממשקיעים זרים גוברת אף היא אחרי בחירות.

בשנת 2018 נחלשו ביצועי המניות של חברות בינוניות (מיד-קאפ) בהודו ב-16%, והגיעו לרמת המחירים של 2014 (בדולרים). בחודשים ינואר ופברואר 2019 נמשכה ירידת מחירי המניות. היסטורית, אחרי כל שנה של ביצועים שליליים של מניות המיד-קאפ, הגיעה שנה של ביצועים חיוביים וגבוהים בהן. בשל כך, נקודת הפתיחה של מניות המיד-קאפ, ערב בחירות 2019, היא מעניינת מאוד.

השחקנים בשוק תופסים את בחירות 2019 כחשובות במיוחד. הניסיון ההיסטורי אמנם מוכיח שלבחירות אין השפעה בטווח הארוך על שוק המניות או האג"ח בהודו, אך עדיין, המשקיעים נוטים להימנע מהאי-ודאות ומתנודתיות גבוהה יחסית, ולהמתין ולא להשקיע.

בשונה מבעבר, הבחירות הפעם משמעותיות הרבה יותר, שכן הממשלה הנוכחית, בהובלת ראש הממשלה נרנדרה מודי, בלטה מאוד בהוצאה לפועל של מספר גדול של רפורמות משמעותיות בזמן קצר יחסית (כמו חוק פשיטת רגל, חדלות פירעון, רפורמת המע"מ ועוד) ולכן אי-בחירת מודי ומפלגתו BJP עלולה להשפיע על השוק לשלילה, ולהעביר מסר שלילי באשר למדיניות הממשלה החדשה, עוד יותר מבעבר.

ביצועי מניות מיד קאפ בהודו

שוק המניות - מגמות תומכות

להלן כמה גורמים התומכים בשוק המניות ההודי בטווחים הבינוני והארוך.

תמ"ג - הכלכלה ההודית צפויה לצמוח בשיעורים גבוהים מאוד, 7%-7.5% לעומת כ-4.7% בממוצע בשווקים מתעוררים ו-6% צמיחה בסין. בשונה מסין, מגמת הצמיחה בהודו היא עלייה.

אינפלציה - האינפלציה יורדת, נתמכת בירידה חדה ביותר של מחירי המזון. תחזית הבנק המרכזי ל-2019 ירדה, ותתייצב ב-4.5%.

מטבע - הרופי פוחת משמעותית בשנת 2018, והשוק מאמין שהמטבע יתייצב ב-2019 על רמות של 69-73 רופי לדולר (בהינתן מחירי אנרגיה בטווח נורמה). כמו כן, רזרבות המט"ח יציבות, חל שיפור בגירעון במאזן התשלומים והצפי הוא כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית.

מחירי מניות - הבחירות שנת 2019 מאופיינות בנקודת פתיחה טובה. שוק המניות ירד בשנת 2018 ובתחילת 2019, ותיקון חד נרשם בשווי המניות של חברות בינוניות וקטנות. התחזית של חברת Aditya Birla מדברת על כך שרווחי החברות במדד Nifty 50 יעמדו על 19% בשנת 2019 ועל 24% בשנת 2020 (בניכוי בנקים פרטיים יעמוד שיעור צמיחת הרווחים על 15% בכל אחת מהשנים הללו).

מניסיון, לאורך זמן השוק ההודי צמח בקצבים גבוהים בכל ממשלה שכיהנה במדינה ב-37 השנים האחרונות. הדמוקרטיה ההודית מספקת עקביות ויציבות לכלכלה ולשווקים.

גירעון במאזן תשלומים - בהנחת מחירי אנרגיה של 65 דולר לחבית נפט, הגירעון במאזן התשלומים יעמוד על 2.2%.

ומה קורה בשוק איגרות החוב?

שוק איגרות החוב ההודי נראה אטרקטיבי מאוד מבחינת סיכון תשואה. בשונה מאפיק המניות, שוק האג"ח במדינה נראה עם אופק ניטרלי או חיובי, גם בתרחיש פסימי/שלילי שבו מודי לא ייבחר. לכך יש מספר סיבות.

התשואות על איגרות חוב גבוהות ואטרקטיביות, ומרווחי האשראי נאים. בוצעה הורדת ריבית של 25 נקודות בסיס על-ידי הבנק המרכזי, והמסר הוא שנוצרו התנאים להפחתה נוספת בעתיד.

שיעור האינפלציה בפועל היה מתחת ליעד, והבנק המרכזי פרסם תחזית אינפלציה מופחתת ל-2020. נוסף על כך, הכלכלה חזקה: התמ"ג צומח, חל גידול בהשקעות, הריבית גבוהה, האשראי מתאפיין בשיעורי צמיחה בריאים והמטבע נהנה מיציבות.

רוב הסיכויים הם שמודי יכהן שוב כראש ממשלה, מה שהופך את הסנטימנט בשוק המניות לחיובי ביותר כבר עתה. במקביל, שוק איגרות החוב אטרקטיבי ביותר להשקעה.

לאור הפרמטרים המאקרו-כלכליים החזקים של הודו, משקיעים מוסדיים מתחילים להגדיל חשיפה למדינה, תוך השקעה במניות של חברות גדולות, במניות של חברות בינוניות ובאחגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות בדירוג גבוה. 

הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית של חברת BSS Capital .BSS Capital היא חברה העוסקת בייעוץ ושיווק של קרנות ובפתרונות השקעה למשקיעים מוסדיים. לחברה התמחות מיוחדת בהודו, בשווקים מתעוררים ובהשקעות אלטרנטיביות. אין לראות באמור בכתבה תחליף לייעוץ המתחשב בצרכים של כל אדם

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם