גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסע הישראלי לירח: לא רק יוקרה, אלא גם מנוע צמיחה עסקי לתעשיית החלל

החללית הישראלית "בראשית" לא הצליחה לנחות הערב על הירח ● איך הכניסה עמותה פרטית את ישראל למועדון היוקרתי של מדינות עם יכולת להגיע לירח, ומה יוצא לתעשייה האווירית משיתוף-הפעולה? ● "נכנסנו לפרויקט כדי ללמוד לשתף פעולה עם סטארט-אפים"

שיגור בראשית \ צילום מסך מ-SpaceX
שיגור בראשית \ צילום מסך מ-SpaceX

למרות התקווה והציפיות,  החללית הישראלית "בראשית" של עמותת SpaceIL והתעשייה האווירית לא הצליחה לנחות הערב על הירח, בתום מסע מורכב שנשך כחודשיים. אם המשימה הייתה מסתיימת היום בהצלחה, ישראל הייתה מוכתרת כמדינה הרביעית בסך הכול שהנחיתה חללית על הירח, כשלפניה עשו זאת אך ורק מעצמות - ארה"ב, סין ורוסיה.

ארה"ב ורוסיה מובילות בתחום החלל עד היום, וסין משקיעה מאמצים כדי להדביק את השתיים ואף הצליחה לעורר בהלה בארה"ב, שאסרה בשנת 2011 לקיים שיתוף-פעולה עם מכון החלל הסיני. ישראל שונה מאותן מדינות לא רק מכיוון שאינה מעצמה, אלא גם כי את משימת הירח שלה מובילה עמותה פרטית, ללא מטרות רווח.

עמותת SpaceIL הוקמה בעקבות תחרות של גוגל להנחתת חללית על הירח, אך המשיכה במשימה גם כשהתחרות בוטלה. 100 מיליון הדולר שהושקעו בפרויקט, הגיעו מכיסים פרטיים. נשיא העמותה מוריס קאהן תרם כ-40 מיליון דולר, ומספר מיליוני דולרים הושקעו על ידי התעשייה האווירית מכספי המחקר והפיתוח של פרויקט חלל.

SpaceIL מצהירה שהמטרה שלה במשימה הוא ליצור אפקט חינוכי, שילהיב את הילדים והצעירים הישראלים ויגרום להם להימשך לתחום החלל ולתחומים המדעיים בכלל. מעבר לאפקט החינוכי, בהצטרפות למועדון המצומצם יש כמובן גם יוקרה רבה וגאווה לאומית - ו"בראשית" מלאה בסמלים לאומיים, מהכיתוב "עם ישראל חי" על החללית עצמה ועד לקפסולה שהיא נושאת אל הירח, שמכילה, בין היתר, ספר תנ"ך ותמונות של נופי ישראל.

אבל מעבר לגאווה הלאומית הפרויקט עשוי לפתוח גם הזדמנויות עסקיות. כבר בסוף ינואר, עוד בטרם שיגור בראשית, הודיעה התעשייה האווירית על שיתוף-פעולה עם חברת הלוויינים הגרמנית OHB, במסגרתו החברה הגרמנית תציע לסוכנות החלל האירופית שירותי הגעה לירח בנחתת שתפתח ותייצר התעשייה האווירית, על בסיס המודל של בראשית.

בשיחה עם "גלובס" אומר מנהל מפעל חלל בתעשייה האווירית, עופר דורון, כי מתקיימים מגעים כדי להוציא לפועל שיתוף-פעולה דומה עם חברות אמריקאיות, שיספקו נחתות שתייצר התעשייה האווירית לנאס"א. לדבריו, הידע והניסיון שנצבר בתעשייה האווירית בזכות הפרויקט, מאפשר לה לבנות נחתת תוך שנתיים מרגע ההזמנה. נאס"א כבר שיתפה פעולה עם SpaceIL ואיפשרה לה לעשות שימוש במערכות שלה כדי להפחית את הסיכונים במסעה של "בראשית" לירח.

דורון אומר, כי העניין הבינלאומי בירח היום הוצת מחדש בעקבות התחרות של גוגל, והביא אותנו למצב הנוכחי, שבו ממשלות ממשיכות להגדיר ולממן את המשימות לחלל, אך פונות למגזר הפרטי כדי להוציא אותן לפועל. "להערכתי זה קיבל פוש בעקבות ההתקדמות שלנו", אומר דורון, "הפכנו חלום למציאות ופרצנו דרך. לפני עשר שנים אף אחד לא האמין שזה אפשרי".

בדרך למאדים עוצרים בירח

בתעשייה האווירית גם למדו בזכות הפרויקט כיצד לשתף פעולה עם סטארט-אפים ויזמים. לדברי דורון, המודל העסקי הזה משוכפל היום לעבודה של התעשייה האווירית עם סטארט-אפים ישראליים נוספים, בהם "אפקטיב ספייס", שעוסק בתחום לווייני גרר - מעין מנוע חיצוני שמאריך את חייהם של לווייני תקשורת.

"גם סטארט-אפים בחו"ל, ובוודאי נוספים בישראל, עשויים לשתף איתנו פעולה. נכנסנו לפרויקט, בין היתר, כדי ללמוד איך לשתף פעולה עם סטארט-אפים. זה נותן את הטוב משני העולמות - החוצפה, החזון ויכולת הגיוס של הסטארט-אפ, וגם הניסיון, היכולות ההנדסיות והטכנולוגיות של חברה גדולה", אומר דורון.

הירח הפך שוב להיות אטרקטיבי בתעשיית החלל העולמית גם בשל ההתייחסות אליו כתחנת ביניים בדרך למאדים. סביר להניח שבשנים הבאות נראה משימות רבות יותר לירח, והתעשייה האווירית עשויה לקבל דריסת רגל בתחום בעקבות שיגור "בראשית".

אבל ההייפ של "בראשית" הוא רק צעד ראשון בדרך, ואם ישראל תרצה להפוך לשחקנית רצינית בתחום, יהיה צורך בהשקעה ממשלתית. דורון מאמין, כי בישראל יש מחסור גדול בהשקעות בחלל מצד המדינה בהשוואה למדינות אחרות.

"אני מקווה שזה ישתנה בעקבות הצלחת המשימה. זה חלק מרכזי ממה שראינו לנגד עינינו כשנכנסנו לפרויקט עם SpaceIL. בכל המדינות המתוקנות והרציניות בעולם שמים הרבה כסף בתחום. גם במדינות קטנות יש השקעה פחותה בדולרים, אבל גבוהה בדולרים לנפש. אנחנו, באופן מחפיר, נמצאים במקומות מאוד נמוכים בהשקעה בחלל.

"ממשלת אנגליה, למשל, השקיעה בשנים האחרונות מאות מיליונים בשנה בתוכנית סדורה לכלכלת חלל, וכשהבינה כמה ההשקעה תרמה לכלכלה בהגדלת מספר מקומות העבודה וההכנסות ממיסים, היא הגדילה עוד יותר את התקציב לתחום. היום ישראל משקיעה בחלל 20 מיליון דולר בשנה וזה אפילו לא משעשע".

אתם מקבלים אינדיקציות שזה הולך להשתנות?

"לא, אבל אני מקווה שהתהודה שהפרויקט יצר תביא להבנה של חשיבות התחום. השילוב מההתלהבות שנולדה, עם הגדלת התקציב הממשלתי, תביא לפרצת דרך".

אם ההשקעות לא ישתנו זה יבטל את ההישג שלכם?

"לא. אין לי ספק שההישגים החינוכיים יהיו אדירים ויהיו יותר סטארט-אפים בכל מקרה. אבל, זה יהיה פספוס של המדינה אם היא לא תמנף את ההישג, שלא היא השקיעה בו, ופתח לה את הדלת לקפיצת מדרגה.

"תמיד שאפנו להביא לישראל את 'אפקט אפולו', שהנחיתה שלה על הירח קידמה את הטכנולוגיה והכלכלה בארה"ב, אבל לא הייתי בטוח שגם נצליח לגרום לילדים להסתכל על המסך בהתרגשות מהנחיתה. היום אני רואה שהאפקט החינוכי והגאווה הלאומית, שתי המטרות איתן יצאנו לדרך, מושגות. אין ילד בישראל שלא יודע לספר על הירח ועל המסלולים, ואין לנו ספק שזה יבוא לידי ביטוי בעניין גובר של תלמידים בטכנולוגיה, ולהערכתי היום בערב אין מישהו שלא יהיה מרותק למסכים".

הבחירות לא גנבו לכם פוקוס?

"בואי נבחן אם השידורים בעשר בערב יהיו על קשקשת קואליציה או על הנחיתה. אני מוכן להמר שכל אלה שנמאס להם מחכים לרגע שנבוא וננחת. זה עושה באזז אדיר, שיישאר איתנו שנים רבות, כשאת חלק מהתועלת יהיה אפשר לממש רק אם הממשלה תבין שזה תפקידה, תיכנס לזה בגדול ותקצור את הפירות, אבל חלק יתממש מעצמו".

יש לכם שאיפות גם להגיע למאדים?

"כרגע לא, לאט לאט. נהרוג פלנטה וננוח".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר