גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשים הנעלמות של הכנסת ה-21

הפוליטיקה שלנו פתוחה לכאורה לכולם, אבל הצמרת שמורה לגברים

רויטל סויד / צילום: תמר מצפי
רויטל סויד / צילום: תמר מצפי

מדינת ישראל מציגה את עצמה כאי שטוף אור בתוך מרחב אפל של מדינות חשוכות, וכולנו רוצים לחשוב שאנחנו כל הזמן הולכים לעבר החדשנות והקידמה. אבל מערכת הבחירות האחרונה הבליטה את העובדה שביותר ממובן אחד אנחנו בעצם צועדים אחורה לעבר החשיכה והבערות. הדוגמה שהיא אולי הבולטת ביותר נוגעת לייצוג הנשי בבית המחוקקים וליחס לנשים בחברה הישראלית בכלל.

אחרי מערכת הבחירות הקודמת, שהביאה לגידול משמעותי של הייצוג הנשי בכנסת, בבחירות 2019 השתנתה המגמה לרעה. בקואליציה המסתמנת של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שתכלול כנראה 65 חברי כנסת, יהיו 13 נשים בלבד. 10 חברות כנסת מהליכוד, חברת כנסת אחת מ"ישראל ביתנו", חברת כנסת אחת מ"איחוד מפלגות הימין", וחברת כנסת אחת מ"כולנו". בכנסת הנוכחית, קואליציה + אופוזיציה, יכהנו 29 נשים מתוך 120 חברי כנסת. לשם ההשוואה, בכנסת היוצאת כיהנו 36 נשים. עם זאת, נזכיר שגם בכנסת הקודמת הושבעו תחילה 29 נשים, ורק בהמשך נכנסו עוד נשים לאחר פרישות של ח"כים.

בכנסת ה-19 היו 27 נשים. בכנסת ה-15 היו 17 נשים, בכנסת ה-10 היו 9 נשים בלבד. בכנסת ה-5 היו 12 נשים. גם בכנסת הראשונה כיהנו 12 נשים.

ייצוג נשי בכנסת

התמונה היא עוד יותר עגומה כשחושבים על האופן שבו תיראה הממשלה שנתניהו צפוי להקים. בהיעדרה של איילת שקד, שללא ספק הייתה האישה הבולטת ביותר בממשלה ובכנסת היוצאות, ממשלת נתניהו הקרובה צפויה לכלול נשים בודדות. גילה גמליאל, מירי רגב,ואולי עוד אישה או שתיים נוספות. הנשים הבודדות הללו לא יקבלו את התיקים החשובים. תיקי הביטחון, החוץ, המשפטים, החינוך, הבריאות, הפנים, ביטחון הפנים, יאוישו על ידי גברים.

הירידה בייצוג הנשי בכנסת היא לא רק עניין של כמות, אלא גם של איכות. הזכרנו כאן את שקד, שאומנם אנחנו חלוקים באופן קשה עם האג'נדה שלה ביחס למערכת המשפט, אבל היא סימלה הנהגה נשית בולטת וחסרת התנצלות. אבל שקד לא לבד.

בכנסת הבאה נחסר, בין היתר, את ציפי לבני, אולי הפוליטיקאית האישה הבולטת ביותר שהייתה כאן מאז גולדה מאיר ומי שהייתה בעבר במרחק נגיעה מכס ראשת הממשלה. נחסר גם את אורלי לוי, פוליטיקאית צעירה שאמורה הייתה לצעוד לעבר עמדת הנהגה. נחסר את מירב מיכאלי, חברת כנסת בולטת ופורצת דרך במאבק למען נשים מ"העבודה", את רויטל סויד מ"העבודה" שהצטיינה בעבודה הפרלמנטרית, את שולי מועלם מ"הבית היהודי" (שאגב, קידמה רעיונות מפלים כלפי ציבורים אחרים), אולי גם את מירב בן-ארי מ"כולנו" (אם משה כחלון לא יכניס אותה לכנסת באמצעות "החוק הנורווגי"). העובדה שחברות כנסת שהצליחו להתבלט ולהצטיין בתוך עולם גברי, נדחקו מהרשימות לכנסת הנוכחית, היא מאוד מדאיגה.

פרופסור יפעת ביטון   / צילום: יונתן בלום

אבל הנשים הפוליטיקאיות לא רק נדחקו החוצה מבית המחוקקים הישראלי, רבות מהן הודרו גם מהקמפיינים של המפלגות הגדולות שהתמודדו על השלטון. מפלגת הליכוד הבליטה את ראש הממשלה, נתניהו, ואת השרים בהווה ולעתיד, ישראל כץ, גדעון סער, גלעד ארדן, יואב גלנט, ניר ברקת, ויולי אדלשטיין. השרות המכובדות מירי רגב וגילה גמליאל, נדחקו מחוץ לתמונת קמפיין הליכוד. ולא במקרה.

מפלגת "כחול-לבן" עמוסת הטסטוסטרון של בני גנץ הציבה בחזית הקמפיין שלה, כמו גם בחזית הרשימה, חמישה גברים מסוקסים ואמיצים, שלושה מהם רמטכ"לים לשעבר שהתפארו במהלך הקמפיין בקריירה הצבאית שלהם. הרביעי, אומנם שירת ב"במחנה", אבל הוא מתאגרף מסוקס ורחב כתפיים בעל מבט חודר. החמישי, הוא מנהיג פועלים חסר חת. מישהו ראה בקמפיין כחול-לבן את מיקי חיימוביץ'? מישהו שמע את יעל גרמן?

העובדה שמפלגה חילונית, ליברלית, שמתיימרת להעמיד אלטרנטיבה שלטונית, מציבה בעשרת המקומות הראשונים שלה שתי נשים בלבד, היא כמעט בלתי נתפסת.

המפלגה הגדולה לכאורה (ובדיעבד המפלגונת הקטנה) היחידה שהבליטה במהלך הקמפיין שלה נשים היא "העבודה". חברות הכנסת סתיו שפיר ושלי יחימוביץ' קיבלו ביטוי רב בקמפיין ותמונותיהן הופיעו על גבי הפוסטרים של "העבודה". בסיכומו של דבר זה לא עזר, "העבודה" קיבלה 6 מנדטים בלבד והיא תתרום לכנסת הנוכחית ארבעה גברים ושתי נשים בלבד - את שפיר ויחימוביץ'.

"העבודה" הייתה יכולה בכל זאת לצד עם ציון עובר בכל הנוגע ליחס לנשים אלמלא מסכת ההשפלה שהעביר יו"ר המפלגה, אבי גבאי, את השותפה הפוליטי לשעבר, ציפי לבני. הצורה שבה גירש גבאי את לבני מהשותפות עם "העבודה", בפומבי, במפתיע, כשהיא ישובה נזופה מתחתיו, היא בלתי נסלחת. ספק רב אם גבאי היה נוהג באופן מבזה דומה לו מדובר היה בשותף גבר לדרך הפוליטית.

כשדנים בייצוג הנשי בכנסת, אי-אפשר כמובן להתעלם גם מהעובדה שהמפלגות השלישית והרביעית בגודלן, ש"ס ו"יהדות התורה", הן מפלגות חרדיות שחלק מהאידאולוגיה שלהן היא להדיר נשים מהאפשרות להתמודד לכנסת.

שתי המפלגות החרדיות הללו יכניסו לכנסת 16 גברים. ואולם, לפחות במקרה של המפלגות החרדיות, ההפליה של נשים היא חלק ממשנה גלויה, פורמלית, שאפשר לזהות אותה ולהתמודד איתה, למשל בכלים משפטיים. כך לאחרונה, בעקבות עתירה לבג"ץ נאסר על המפלגות החרדיות לאסור בתקנונים שלהן על התמודדות של נשים לרשימות לכנסת.

שתי המפלגות היחידות שהציבו בצמרת שלהן כמות זהה של נשים לזו של גברים היו "הימין החדש" עם שקד ואלונה ברקת, ו"גשר" עם אורלי לוי ופרופסור יפעת ביטון. "גשר" גם הייתה המפלגה היחידה שחרטה על דגלה ייצוג שווה. את הסוף אנחנו יודעים: גשר לא עברה את אחוז החסימה. גם "הימין החדש", נכון לכתיבת שורות אלה, לא תעבור את אחוז החסימה, ואם תעבור, זה יקרה רק בזכות קולות החיילים. ובכל מקרה היא נחלה מפלה בבחירות.

"סגירת מקצוע או תפקיד בפני אדם מחמת מינו, גזעו או כיוצא באלה, משדרת מסר כי הקבוצה שעמה הוא נמנה היא נחותה, ובכך נוצרת לבנות הקבוצה ולבניה תדמית נמוכה. כך מתהווה מעגל קסמים המנציח את ההפליה. התדמית הנמוכה, שיסודה בשונות הביולוגית או הגזעית, גורמת להפליה, וההפליה מאששת את הסטראוטיפים המשפילים בדבר נחיתות המופלה". כך כתבה שופטת בית המשפט העליון לשעבר, דליה דורנר, בפסק הדין בעניינה של אליס מילר בנובמבר 1995, שלאורו התאפשר לראשונה לנשים להתקבל לקורס טייס בחיל האוויר הישראלי.

אז נכון שבאופן רשמי, העולם הפוליטי בארץ מאז ומעולם היה פתוח בפני נשים, אבל כנראה שפתוח רק בתיאוריה. בפועל, המספרים מוכיחים, העולם הפוליטי הישראלי, ודאי הצמרת שלו, סגור בפני נשים.

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית