גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספורטאי ישראלי? אל תבנה על תשלום הפנסיה כי לא יהיה

התשלום החודשי לספורטאי אולימפי בישראל מועבר כ"מלגה" ולא כמשכורת. התוצאה: לספורטאי שיסיים קריירה בגיל 35 לא הופרש שקל אחד לקרן פנסיה • בקבוצות הכדורגל והכדורסל ההפרשה הפנסיונית נמוכה, ולעתים חלה בקושי על 10% מהשכר • בעולם זה נראה אחרת לגמרי

גל פרידמן / צילום: רויטרס Peter Andrews ,
גל פרידמן / צילום: רויטרס Peter Andrews ,

אינספור מחקרים עוסקים בסוגיית היום שאחרי הפרישה מספורט מקצועני - איך ייתכן ששחקנים שהרוויחו סכומי עתק, לעתים עשרות מיליוני דולרים בקריירה, מוצאים את עצמם שנים ספורות אחרי הפרישה כשהם חסרי כול, עד כדי הכרזה על פשיטת רגל.

לאורך השנים האחרונות הוקמו ברחבי העולם תוכניות שמכשירות ספורטאים ליום שאחרי. גם בוועד האולימפי בישראל פועלת זו השנה השלישית "תוכנית היום שאחרי" - הכשרה מקצועית לספורטאים אולימפיים ופראלימפיים - שנועדה לתת להם כלים למציאת עבודה וכיוון אחרי הפרישה. את התוכנית מרכזת כדורסלנית העבר לימור מזרחי, ומעורבים בה בין היתר בתי השקעות כמו מיטב דש, בנק הפועלים, קבוצת "מאיר" של יעקב שחר, דורון כהן מנכ"ל קבוצת אדמונד דה רוטשילד וחברת פלייטיקה. בהכשרות ובסדנאות נוטלות חלק חברות גדולות דוגמת גוגל, קוקה קולה ועוד. שלושה ספורטאים אולימפיים - חברי נבחרת הג'ודו גילי כהן וטל פליקר, והשחיין שחר רסמן - אף התקבלו לעבודה בחברת פלייטיקה דרך התוכנית.

אבל עבור הספורטאים יש עוד משהו שאמור לסדר אותם, אם כי בתקופות מאוחרות יותר: קרן פנסיה. בפן הזה המצב בישראל לא טוב בכלל. לספורטאים האולימפיים בישראל, גם הבכירים ביותר, לא מופרשת פנסיה. הסיבה? את הכסף שהם מקבלים בעבור השתייכות לסגלים השונים של הוועד האולימפי הם מקבלים על תקן של "מלגה" ולא משכורת. הם מתחרים עבור מדינת ישראל ומשתייכים לסגל האולימפי אבל אין ביניהם כל הגדרה של יחסי עובד-מעביד.

גם ההישגים האחרים שהם זוכים בהם - בונוסים על הישגים, כספים עבור זכייה במדליות - הם בבחינת תשלומים שאינם נחשבים להפרשות פנסיוניות. המיסוי? הוא כמובן חל על כל המרכיבים. וכך, אותה הקצבה של אלפי שקלים בחודש היא בבחינת כסף שלא חלה עליו שום הפרשה.

"לספורטאי אולימפי שמסיים לעתים קריירה בגיל 35, לא הופקדו כספי פנסיה. אפס פנסיה", אומר גורם בספורט הישראלי. "נפגשנו עם מינהל הספורט להסדיר את הנושא הזה של פנסיה לספורטאים, בינתיים ללא תוצאות", אומרת לימור מזרחי, המנהלת את תוכנית היום שאחרי בוועד האולימפי.

לא רק ספורטאים אולימפיים נופלים בין הכיסאות. כל שחקני הכדורסל והכדורגל בישראל החתומים על חוזים בקבוצות, נהנים אמנם מ-2008 מצו ההרחבה המחייב הפרשת פנסיה לכלל השכירים במשק. "אבל בפועל המצב הזה רחוק מהמציאות", אומר ניר אלון, יו"ר ארגון שחקני הכדורסל בהסתדרות. "הקבוצות מפרישות עבורם לפנסיה רק את המינימום שהן נדרשות בחוק - לפי השכר ברוטו הממוצע במשק". לדוגמה, אם ניקח שחקן כדורגל שמרוויח שכר בסיס של 100 אלף שקל ברוטו בחודש, נראה כי לצורך הפרשות לפנסיה, הקבוצה מתייחסת אליו כאילו הוא מרוויח 10,538 שקל ברוטו (השכר הממוצע במשק לינואר 2019). "הזכויות הפנסיוניות שלו מהתקופה שבה הוא מרוויח סכומי עתק יקנו לו בעתיד כסף קטן מאוד", מסביר אלון.

גם במקרה הזה מנסים בארגון השחקנים לייצר הידברות מול מינהל הספורט, כולל הצעת חוק שהונחה על שולחנה של שרת הספורט מירי רגב, שנועדה להסדיר עבור השחקנים פנסיית גישור. "הרעיון הוא לאפשר לשחקן להפקיד עד 35% משכרו מדי חודש בקרן, שתסייע להחזיק אותו באמצעות תשלומים חודשיים אחרי הפרישה ממשחק פעיל".

ההצעה אומרת שההפקדה בקרן תהיה נקייה ממס, ובכך תיתן פיתרון לסוגיית המס של ספורטאים ישראלים, שחלקם הגדול מגיע בתקופות השיא בקריירה לתקרת המס המקסימלית. הרעיון אמור גם לפתור במידה מסוימת את הפליית המס של הספורטאים הישראלים מול השחקנים הזרים, המשלמים כזכור מס מקסימלי של 25% בלבד.

פנסיה לספורטאים? בעולם זה אחרת

בזמן שבישראל מחפשים את הדרך שתאפשר לספורטאים פנסיה על פי ההכנסה שלהם, או פנסיה בכלל - בעולם קיימים מספר הסדרי פנסיה נדיבים מאוד. מדובר בהסדרי פנסיה שאדם מהיישוב לא ייהנה מהם לעולם, לעתים הם דורשים זמן מצומצם מאוד של השתייכות לליגה מקצוענית. רובם המוחלט של ההסכמים הללו נשענים על מנגנון שנועד לפתור את הבעיה המרכזית של ספורטאים מקצועניים - קריירה קצרה מאוד שבה הם מרוויחים בדרך כלל סכומי עתק, ואחריה נפילה עצומה בהכנסה ועתיד חסר כול. הנה כמה דוגמאות להסכמי פנסיה ייחודיים בתחום הספורט.

הליגות המקצועניות בארה"ב הן המסודרות ביותר והוותיקות בתחומי הפנסיה לספורטאים - כל 4 הליגות המקצועניות הגדולות (NBA NFL, MLB, NHL) מפעילות תוכניות פנסיה נדיבות, שמבטיחות זכאות בתום תקופת פעילות קצרה יחסית. הן נולדו בזכות הכוח של ארגוני השחקנים: כאשר השחקנים החלו להבין שהם אלו שאחראים על ההצגה ולא הבעלים, הם החלו לבוא בדרישות - בהתחלה החזרי הוצאות נסיעה, אחר כך טיפולי שיניים, ביטוחי בריאות ובהמשך גם הסכמי פנסיה טובים. נכון לסוף שנת 2017, מוחזקים בקרנות הפנסיה של ארבע הליגות הגדולות בארה"ב נכסים בסך כולל של 5.8 מיליארד דולר.

MLB: זכאות לפנסיה אחרי 43 ימים בליגה

כבר בשנת 1947 הוחלט לפתוח לשחקני הבייסבול קרנות פנסיה, על מנת להבטיח את העתיד ביום שאחרי הפרישה. בהתחלה קיבלו השחקנים משהו שיותר דומה להבטחת הכנסה, כ-100 דולר לחודש, כשהתנאי לזכאות עמד על חמש שנות פעילות לפחות בליגה. עם הזמן העלו השחקנים את הדרישות, והסכומים החלו לעלות, כאשר במקביל ירד הזמן הנדרש לזכאות - היום מספיק להיות רשום 43 ימים בקבוצת בייסבול כדי להיות זכאי לפנסיה מינימלית לכל החיים - כ-34,000 דולר בעונה. ביום ה-44 כבר מבטיח השחקן לעצמו גם ביטוח בריאות מלא לכל החיים. זה הגיע למצב ששחקנים שמעולם לא שיחקו משחק רשמי אלא רק היו רשומים בסגל הקבוצה, זכו לפנסיה ולביטוח בריאות לכל החיים. סכום הפנסיה המקסימלי עומד על כ-210 אלף דולר, והוא מובטח לאלו ששיחקו בליגה 10 שנים ומעלה. את סכום הקרן המלא מקבלים החל מגיל 62. קרן הפנסיה של ה-MLB מחזיקה נכון לשנת 2017 נכסים בסך 3.1 מיליארד דולר - יותר מכל ליגה בארה"ב ובעולם כולו.

NBA: עמרי כספי בפנסיית מקסימום

במשך שנים ארוכות ניהלו נציגי ליגת הכדורסל הטובה בעולם וארגון השחקנים מלחמה על הפנסיה. רק ב-1965 הסכימה הליגה לתת לשחקנים את מה שדרשו, אחרי שאלו איימו שלא להופיע למשחק האולסטאר השנתי. שחקן שרשם בליגה שלוש עונות זכאי לפנסיה המינימלית של 57 אלף דולר בשנה, החל מגיל 62. שחקנים עם ותק של 11 עונות ומעלה זכאים לפנסיה המקסימלית, שעומדת על כ-215 אלף דולר ברוטו לשנה. עמרי כספי, שסוגר את העונה ה-10 בליגה, קרוב לעמוד בתנאי הזכאות לפנסיה המקסימלית. כלומר, הפקדה קבועה של קרוב ל-20 אלף דולר (לפני ניכוי מס) בחודש עם הגעתו לגיל פנסיה.

NFL: פנסיה רטרואקטיבית מ-1920

ליגת הפוטבול היא השנייה בארה"ב שהחלה לחלק פנסיות לשחקנים, וזה קרה בשנת 1962. אבל כדי שלא להפלות את השחקנים שאיחרו את הרכבת, קבעה הליגה מנגנון תיקון שהולך אחורה אל כול השחקנים שהיו פעילים משנת 1920. זמן הפעילות הדרוש כדי להיות זכאי לפנסיה הוא שלוש עונות, לא פשוט בהתחשב בכך שקריירה ממוצעת של שחקן פוטבול היא 3.3 שנים בלבד. סכום המקסימום לפנסיה עומד על כ-201 אלף דולר לשנה מגיל 65, ורק 76 אלף דולר לשנה לאלו שיבקשו לממש את זכויות הפנסיה כבר בגיל 55.

כדורגל: "המודל ההולנדי"

ליגות כדורגל בעולם מקיימות מודלים של פנסיות, שמצריכים בדרך כלל מספר שנים לא רב של פעילות כדי להיות זכאים לכספים חודשיים בגיל הפנסיה. אייל ברקוביץ' סיפר בעבר כי הוא נהנה מאז הפרישה מפנסיה שהוא מקבל מהפרמיירליג האנגלית, בזכות השנים ששיחק בליגה. אבל המודל המעניין ביותר הוא "פנסיית הכדורגלנים" ההולנדית, שמחייבת את השחקנים בליגה המקצוענית להפריש לפחות 30% מהשכר שלהם לקרן פנסיה. שני יתרונות גדולים לתוכנית: הראשון, קצבה חודשית קבועה אותה הם יכולים למשוך בתקופה שאחרי הפרישה, כשההכנסה צונחת בדרך כלל. היתרון השני - הסכום שמועבר לקרן נקי ממס ומקטין למעשה את המיסוי הגבוה שמוטל על השכר שהם מקבלים מהקבוצות. המהלך הזה נועד לסייע לכדורגלנים בהולנד להימנע מתשלומי המס הגבוהים שהגיעו בשנים מסוימות לשיעור של 72% ברף השכר הגבוה, והיקשה עליהם להשיג משכורות גבוהות מהמועדונים. תוכנית הפנסיה הזאת הפכה את הולנד למדינה הכי ידידותית בעולם לכדורגלנים, מבחינת מיסוי, לפי מדד של ענקית החשבונאות ארנסט אנד יאנג.

עוד כתבות

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?