גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 דברים שהעידן החדש רוצה ממך

ואתה, מצידך, יכול לזרוק אותו מכל המדרגות, הרי אף אחד לא מכריח אותך להיות רלוונטי ● "ליידי גלובס"

ורד רמון-ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון-ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1. מה יותר מנחם מזה, איך אפשר לא להתמסר לאתוס כה מבטיח. העידן החדש ישכנע אותנו שהכול אפשרי, ושהכול ממתין לנו מעבר לפינה. בכל מקום שתפנה אליו יפמפמו לך: אתה הדבר עצמו, אתה יכול להגשים כל מה שתרצה. העידן הזה רוצה שתפציץ ברעיונות. הוא מעודד אותך להאמין שתמציא משהו. כשהחסם לשוק הרעיונות יורד לרצפה, העידן החדש מפיל עליך אחריות. אתה לומד לחיות יום יום בתודעה המבעבעת: חייב להביא את הדבר הבא.

2. העידן החדש מצפה ממך שתבנה את עצמך כמותג. המותג שהוא אתה. ואתה הולך לעבוד אצלו. וכשכל אחד מסביב עסוק בלמכור את עצמו, כל כך הרבה תוכן נשפך מכל רשת: מין בזאר מכירות אחד עצום וקולני. בכל פעם שאנחנו נכנסים לשם אנחנו מביאים על עצמנו את תרבות קידום המכירות האגרסיבי. וזה עוד לפני שאפל הודיעה שהיא עומדת לעשות נטפליקס למגזינים.

3. העידן החדש שולח אותך להביא את הקול שלך, ולזקק אותו. ואז גם לשתף. באה לך מחשבה? אל תשאיר אותה לעצמך, תביא לכולם. וכשאתה מצטרף לשיח, אל תיקלע בטעות לתחום האפור, לעומק המורכבות, לניואנסים. הצבעים שהכי הולכים עם השיח החדש הם שחור או לבן.

4. העידן הזה רוצה שתעניין אותו, שתצא מעורך להקסים ולסקרן, לבדר ולרתק. יש לך כזה קהל עצום בחוץ. אבל אם נכנסת למגרש הרשתות, אתה מתחיל לעבוד בשביל המכונה. היא מבטיחה להתיז עליך שפריצים של סרוטונין, אותו אושר בקפסולה שאתה מקבל כשהלייקים נערמים אצלך. אבל זה רק עד הפעם הבאה. כי תרצה את זה שוב. ושוב.

5. העידן החדש מרגיל אותך לקבל תוקף מאחרים. יש לו את הדרכים. בנקודה הזו קל לאבד את החופש ולהיות תלויים בהזנה נרציסטית חיצונית. קוהוט, ענק הפסיכואנליזה, דיבר על רכיב קריטי לבריאות הנפשית שלנו: מירורינג. כשהאחר רואה אותנו באופן מדויק ולא שיפוטי, כשאנחנו מקבלים ממנו אישור לתחושת הערך העצמי - זה סוג של מראה שבה אנחנו רואים את עצמנו רצויים בעולם. הרשת מבוססת על הפיתוי, שגורם לך להתמכר לאספקה הזו של המירורינג. לכאורה, גן עדן למי שרוצה את החומר. אבל ההתנהגות ברשת יכולה גם להתהפך עליך, וזה כואב ומאכזב. אותו מירורינג שלא מתקיים מכרסם בערך העצמי.

זה נכון שקשה להיות רלוונטי בלי קהילה שמהדהדת את העקבות שלך. החוכמה היא לא לעשות רדוקציה למי שאנחנו, לא להצטמצם עד שנהפוך רק ל'דבר הזה שרוצה את הכפיים".

6. העידן החדש לא רוצה אותך בדאון. אז הוא ארגן לך דרך קלה להרים לעצמך. התמונה שתעלה לרשת מיד תזכה אותך בשרשרת התגובות המתבקשת: אלוף!, כוכב על חלל!, מלך!, תותח!. זו העת החדשה, הרי: כולם מסביב יגידו לכם כמה אתם מדהימים וגדולים מהחיים, אלילים שאין דומה להם. חוץ מזה שיעלה בפיד מיד אחריכם.

7. אבל זה לא עולה לנו, אתם אומרים. נדמה לכם. בטח שיש לזה מחיר. ויניקוט, מגדולי הפסיכואנליטיקאים, טען שהרצון לרצות את האחרים מייצר 'עצמי כוזב'. אנשים שהגיעו להישגים גבוהים מאוד לא יצליחו להשיג לעצמם מקום בעזרת העצמי האמיתי לבדו. בשורה התחתונה: העולם יסתכל כמה אתה מצליח, אבל הזיוף שבא עם זה יכניס אותך למצוקה, כי העצמי האמיתי מתחיל לכאוב. כשאתה חי את מה שהחוץ רוצה ממך ורודף אחרי רייטינג - אתה מתייבש מבפנים, מרגיש לחוץ, חרד, עצוב.

8. ה'נסיך הקטן' אומר ש'אנו, המבינים את סוד החיים, איננו מייחסים למספרים חשיבות יתרה'. אלא שבעידן הנוכחי, שבו הכול מרודד למספרים, לא משנה כמה שטויות אתה מנפק, מי יגיד שאתה לא רלוונטי כשאתה מופצץ בלייקים ושיתופים. אבל איזו משמעות אמיתית יש למספרים בעידן שבו בוטים תחת הוראה מלייקקים אותך, מגיבים לך והופכים אותך רלוונטי כי שילמת. רק בחצי השנה האחרונה הסירה פייסבוק מעל מיליארד משתמשים פיקטיביים. בטוויטר מדברים על 10 מיליון חשבונות, שמאחוריהם תוכנת מחשב.

9. אתה מרגיש את הרלוונטיות הולמת בעורקיך. עובדה, אתה מוזמן להמון אירועים, ורוצים אותך בכנסים ועל שערי העיתונים. כל מי שמסתופף בקרבתך מתקשט ברלוונטיות שלך כמו בגאדג'ט. זה מובן מאליו. עד שיום אחד זה יהיה פחות. כשהנעל לוחצת לך, אתה לא יכול לחשוב על שום דבר אחר. וכשהיא נוחה? אתה אפילו לא זוכר שיש לך נעל. ככה זה גם פה. אנחנו רואים אותם בכל מקום, את האנשים הרלוונטיים. אחרים עושים בהם שימוש כדי לקדם את ההשקות שלהם, ההצגות, הספרים, המוצרים שלהם. ושוב הכול מתלכד לפס ייצור אינסופי של יחסי ציבור. ואנחנו, הסאקרים, ממשיכים לצרוך. וגם מבקשים עוד.

10. אנחנו יושבים עכשיו על רשימת הזמנות לאירוע תקשורתי, ועוברים על הרשימה הקודמת שלנו כדי לעדכן אותה. ואז מגלים כמה אנשים נושרים. הם כבר לא רלוונטיים. לכאורה, רק רשימת מוזמנים, אבל מתחתיה יושב סיפור. הסיפור על האנשים שיוצאים מהרשימה. וזה רק ממחיש את אופייה הזמני: אתמול כולם רצו אחריך שרק תבוא להראות את עצמך, והיום, אין לנו חפץ בך, תחסוך אותך מאיתנו. אז איך קרה שהתייתרת? זה רק כי רוח הזמן השתנתה, כי התפקיד השתנה, כי הפוקוס שלנו זז.

עד לא מזמן היא הייתה מנכ"לית בכירה במשק. אחרי שדברים הסתבכו בעסק, והיא נוערה החוצה, אני שואלת אותה: מה מנחם אותך היום? והיא לא ממצמצת: הספורט, המשפחה, החברים הקרובים.

כי מתחת לכל הדברים נמצא הצורך הכי בסיסי: לקבל אהבה. ולאהבה הזו אין דבר עם רלוונטיות. והתנאי הבסיסי לאהבה הוא לראות את האחר. לא לבדוק כמה הוא שווה לנו, מה הוא נותן לנו, כמה הוא נחשב. לפעמים אנרגיה מוגזמת ששמים במשהו מתעתע כמו רלוונטיות, פשוט לוקחת הכול, ושוכחת להחזיר.

יש שתי סיבות טובות שבגללן אתה מוותר מרצונך על רלוונטיות: כי אין לך ברירה, או שגילית שאתה דווקא מסתדר נפלא בלי. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים