גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תקנו לעובדים את הכישורים לסביבת העבודה של מחר

פער המיומנויות הולך וגדל, וארגונים צריכים כבר עכשיו להחליט איך הם רוצים לעצב תפקידים חדשים

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

על-פי הפורום הכלכלי העולמי, עד שנת 2022 ישתנו 42% ממיומנויות הליבה הנדרשות מעובדים, והם יצטרכו לעבור תהליך Upskilling, שפירושו סגירת הפער בין הכישורים הנוכחיים לבין המיומנויות העתידיות שיידרשו מהם. מי מוביל מהלך ארגוני כזה, איך מתחילים אותו ומתי (רמז, היום)? מיד נגיע אל השאלות האלה.

כשבוחנים את המגמות של עולם העבודה בעתיד, רב הנסתר על הגלוי. תחזיות רבות מנסות לתאר אותן, אך אף אחד לא יודע לומר באמת כיצד סביבת העבודה תיראה. ובכל זאת, על עובדה אחת אין עוררין - תהליך כניסת המכונות החכמות לארגונים הוא בלתי נמנע. לא חשוב מה יהיו המשימות והתפקידים שיעברו אוטומציה, סביבת העבודה עומדת להשתנות והעובדים יצטרכו לעבוד לצד אותן מכונות, וזה אומר שהם יידרשו לפתח מיומנויות וכישורים חדשים לעבודה בסביבה עתירת טכנולוגיות.

ארגונים יכולים להשקיע בטכנולוגיות חדישות ומכונות חכמות, אבל בסופו של דבר עליהם לחשוב על המשתמשים. אלה יכולים להיות אנליסט שנעזר בכלי לניתוח מאגרי מידע עצומים ומגוונים (ביג דאטה), עובד ייצור העובד לצד זרועות רובוטיות או רופא המשתמש בכלי דיאגנוסטיקה מבוססי בינה מלאכותית. אם לא יהיו לעובדים המיומנויות לעבוד בסביבת העבודה החדשה לא ניתן יהיה להוציא את המיטב מהיישומים הטכנולוגיים, והפחד והרתיעה שלהם רק יתחזקו.

לכן המיקוד של תהליך ה-Upskilling צריך להיות לא במיומנויות השימוש הטכניות אלא בכישורים לעבוד במרחב הדיגיטלי.

אוריינות דיגיטלית היא מושג רחב המתייחס לכישורים וליכולות שלנו בשימוש היומיומי והשוטף במחשב, באינטרנט ובסמארטפון. ככל שמכונות חכמות ייכנסו יותר למקום העבודה, העובדים יצטרכו לחזק את האוריינות הדיגיטלית שלהם באספקטים נוספים: להיות מודעים לחידושים הטכנולוגיים, לקבל את השינויים, לפתח אליהם גישה חיובית ופתוחה וללמוד לנצל את הקדמה לפתרון בעיות מקצועיות ושיפור ביצועים. לא זאת בלבד, עובדים יידרשו לפתח מיומנויות חדשות כמו חשיבה אנליטית, פתרון בעיות מורכבות, חשיבה ביקורתית, וכן "מיומנויות רכות" (יצירתיות, אינטליגנציה רגשית, מקוריות, גמישות ועוד). מול צרכים אלה ניצבים הארגונים הנדרשים להקנות לעובדים את מגוון המיומנויות החדשות.

UPSKILLING: תהליך בשלוש זירות

Upskilling הוא תהליך מורכב שצריך לתת מענה בשלוש זירות במקביל:

■ תוכן: מתוך רשימה ארוכה ומגוונת של מיומנויות נדרשות, צריך לאתר את מיומנויות בסיס שצריך להקנות לכלל העובדים, ומיומנויות ספציפיות לבעלי תפקידים מסוימים. מול זה עומדים העובדים שלכל אחד רמת אוריינות דיגיטלית שונה.

■ משתמשים: העובדים רוצים חוויית שימוש הדומה למה שהם חווים מחוץ לעבודה, במכשירים הניידים ובמדיה החברתית. הם דורשים תוכן ממוקד, מותאם אישית, שייתן להם ערך מוסף ויעזור להם להצליח במה שהם עושים.

■ הארגון: ארגונים דורשים שתהליכי הלמידה יהיו תוך כדי תנועה, בלי לפגוע במהלך העבודה ובתפוקות הנדרשות. באותה נשימה קיימת ציפייה לתוצאות מהירות כדי לעמוד בקצב השינויים והשיבושים.

מערך הלמידה הארגוני צריך לעמוד בכל האתגרים ולהוציא תחת ידיו עובדים בעלי יכולות טובות יותר, עם רמת מעורבות גבוהה ותגובתיות מהירה. עליהם להבין שהגישה המסורתית להכשרות אינה מספיקה בעידן הדיגיטלי ונדרש שינוי יסודי בתפיסת הלמידה בארגון וביישומה.

פיתוח והובלת תהליכי Upskilling אינו שיפור של תוכניות ההכשרה והתאמתן לעידן הדיגיטלי. מדובר על טרנספורמציה של מערך הלמידה הארגונית, תהליכי למידה כחלק משגרת העבודה. הפלטפורמה אינה פלטפורמה טכנולוגית והיא אינה חלק ממערכת ממוחשבת לניהול הלמידה. הארגון מחליט אסטרטגית אילו נושאים ומיומנויות קריטיים לעובדיו, ומפתח בסיס רחב של ידע ותוכן מגוון המונגש בערוצים דיגיטליים כמו פודקסטים, סרטוני וידאו, קורסים מקוונים, וובינרים ומערכי למידה ממוכנים.

עבור כל עובד, על-פי תחום עיסוקו ורמת מוכנותו, ייקבע נתיב למידה מותאם אישית לצרכיו. העובד יקבל חוויית לימוד בנושאים הרלוונטיים לו בהתאם לרמת הידע שלו. צורת הלימוד הגמישה משנה את תפיסת העובד לגבי תהליך הלמידה. זו כבר לא מטלה אלא חוויה של העצמה אישית העונה לאינטרס העובד לחיזוק יכולותיו. מודל הפעלה כזה משפר את אפקטיביות תהליך הלמידה, מחזק את הזיקה של העובד לארגון, ומחזק את העובד עצמו.

איך מתחילים את התהליך

פיתוח מרחב למידה להקניית מיומנויות הוא תהליך מורכב עם אתגרים וכיוונים רבים. כדי להתמקד, מומלץ לעבוד על-פי ארבעת השלבים הבאים:

  1. בוחרים תפקידים. אין אפשרות לכסות את כלל הכישורים ואת כלל התפקידים בפעימה אחת. נדרש תהליך מדורג. החליטו עם אילו תפקידים, או אשכול תפקידים, מתחילים. התעדוף צריך להיות על-פי מידת הממשק עם מכונות חכמות או טכנולוגיות דיגיטליות, רמת הקריטיות לארגון, היקף העוסקים בתפקיד מסוים, רמת קושי לביצוע וכדומה.
  2. מעצבים מחדש את התפקידים שנבחרו. לאחר שבחרתם רשימת תפקידים, נתחו את המשמעויות ואת השינויים הצפויים בעתיד לכל תפקיד, הגדירו את דרישות התפקיד העתידיות ואתרו את הכישורים הנדרשים לצורכי התפקיד. למשל, בתפקיד שייעזר במערכת מתקדמת לניתוח מידע, צריך לחזק את העובד גם בכישורי קבלת החלטות מונחות נתונים או בחשיבה אנליטית.
  3. מחליטים אילו מיומנויות מקנים לכלל העובדים. במקביל לפעילות מול התפקידים, בדקו איך ניתן לחזק את האוריינות הדיגיטלית בקרב כלל העובדים. אילו מיומנויות וכישורי בסיס תרצו להקנות לעובדים שלכם בסביבת העבודה החדשה.
  4. מפתחים את מרחב הלמידה. גיבשתם את רשימת המיומנויות והכישורים הנדרשים? כעת התחילו שני תהליכים במקביל: פיתוח התוכן וחומרי הלימוד לכל אחד מהכישורים, ופיתוח מנגנון שיאפשר לכם להעריך את רמת העובד ולהתאים לו מפת למידה לרכישת הכישורים הנדרשים לביצוע תפקידו.

מוכנות העובדים לשינויים הצפויים בסביבת העבודה היא הבסיס לשילוב מוצלח של מכונות חכמות בתהליכי הארגון. תהליך Upskilling הוא אחד מאבני היסוד בהיערכות הארגונית לאתגרי העתיד. היתרון המרכזי של התהליך הוא שהמון מידע כבר קיים וניתן להתחיל לפעול כדי להקנות לעובדים את הכישורים של המחר.

הכותב הוא יועץ בתחום Digital Collaboration ומוכנות הארגון לעולם העבודה העתידי. לתגובות: arik.rizer@gmail.com

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד