גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תקנו לעובדים את הכישורים לסביבת העבודה של מחר

פער המיומנויות הולך וגדל, וארגונים צריכים כבר עכשיו להחליט איך הם רוצים לעצב תפקידים חדשים

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

על-פי הפורום הכלכלי העולמי, עד שנת 2022 ישתנו 42% ממיומנויות הליבה הנדרשות מעובדים, והם יצטרכו לעבור תהליך Upskilling, שפירושו סגירת הפער בין הכישורים הנוכחיים לבין המיומנויות העתידיות שיידרשו מהם. מי מוביל מהלך ארגוני כזה, איך מתחילים אותו ומתי (רמז, היום)? מיד נגיע אל השאלות האלה.

כשבוחנים את המגמות של עולם העבודה בעתיד, רב הנסתר על הגלוי. תחזיות רבות מנסות לתאר אותן, אך אף אחד לא יודע לומר באמת כיצד סביבת העבודה תיראה. ובכל זאת, על עובדה אחת אין עוררין - תהליך כניסת המכונות החכמות לארגונים הוא בלתי נמנע. לא חשוב מה יהיו המשימות והתפקידים שיעברו אוטומציה, סביבת העבודה עומדת להשתנות והעובדים יצטרכו לעבוד לצד אותן מכונות, וזה אומר שהם יידרשו לפתח מיומנויות וכישורים חדשים לעבודה בסביבה עתירת טכנולוגיות.

ארגונים יכולים להשקיע בטכנולוגיות חדישות ומכונות חכמות, אבל בסופו של דבר עליהם לחשוב על המשתמשים. אלה יכולים להיות אנליסט שנעזר בכלי לניתוח מאגרי מידע עצומים ומגוונים (ביג דאטה), עובד ייצור העובד לצד זרועות רובוטיות או רופא המשתמש בכלי דיאגנוסטיקה מבוססי בינה מלאכותית. אם לא יהיו לעובדים המיומנויות לעבוד בסביבת העבודה החדשה לא ניתן יהיה להוציא את המיטב מהיישומים הטכנולוגיים, והפחד והרתיעה שלהם רק יתחזקו.

לכן המיקוד של תהליך ה-Upskilling צריך להיות לא במיומנויות השימוש הטכניות אלא בכישורים לעבוד במרחב הדיגיטלי.

אוריינות דיגיטלית היא מושג רחב המתייחס לכישורים וליכולות שלנו בשימוש היומיומי והשוטף במחשב, באינטרנט ובסמארטפון. ככל שמכונות חכמות ייכנסו יותר למקום העבודה, העובדים יצטרכו לחזק את האוריינות הדיגיטלית שלהם באספקטים נוספים: להיות מודעים לחידושים הטכנולוגיים, לקבל את השינויים, לפתח אליהם גישה חיובית ופתוחה וללמוד לנצל את הקדמה לפתרון בעיות מקצועיות ושיפור ביצועים. לא זאת בלבד, עובדים יידרשו לפתח מיומנויות חדשות כמו חשיבה אנליטית, פתרון בעיות מורכבות, חשיבה ביקורתית, וכן "מיומנויות רכות" (יצירתיות, אינטליגנציה רגשית, מקוריות, גמישות ועוד). מול צרכים אלה ניצבים הארגונים הנדרשים להקנות לעובדים את מגוון המיומנויות החדשות.

UPSKILLING: תהליך בשלוש זירות

Upskilling הוא תהליך מורכב שצריך לתת מענה בשלוש זירות במקביל:

■ תוכן: מתוך רשימה ארוכה ומגוונת של מיומנויות נדרשות, צריך לאתר את מיומנויות בסיס שצריך להקנות לכלל העובדים, ומיומנויות ספציפיות לבעלי תפקידים מסוימים. מול זה עומדים העובדים שלכל אחד רמת אוריינות דיגיטלית שונה.

■ משתמשים: העובדים רוצים חוויית שימוש הדומה למה שהם חווים מחוץ לעבודה, במכשירים הניידים ובמדיה החברתית. הם דורשים תוכן ממוקד, מותאם אישית, שייתן להם ערך מוסף ויעזור להם להצליח במה שהם עושים.

■ הארגון: ארגונים דורשים שתהליכי הלמידה יהיו תוך כדי תנועה, בלי לפגוע במהלך העבודה ובתפוקות הנדרשות. באותה נשימה קיימת ציפייה לתוצאות מהירות כדי לעמוד בקצב השינויים והשיבושים.

מערך הלמידה הארגוני צריך לעמוד בכל האתגרים ולהוציא תחת ידיו עובדים בעלי יכולות טובות יותר, עם רמת מעורבות גבוהה ותגובתיות מהירה. עליהם להבין שהגישה המסורתית להכשרות אינה מספיקה בעידן הדיגיטלי ונדרש שינוי יסודי בתפיסת הלמידה בארגון וביישומה.

פיתוח והובלת תהליכי Upskilling אינו שיפור של תוכניות ההכשרה והתאמתן לעידן הדיגיטלי. מדובר על טרנספורמציה של מערך הלמידה הארגונית, תהליכי למידה כחלק משגרת העבודה. הפלטפורמה אינה פלטפורמה טכנולוגית והיא אינה חלק ממערכת ממוחשבת לניהול הלמידה. הארגון מחליט אסטרטגית אילו נושאים ומיומנויות קריטיים לעובדיו, ומפתח בסיס רחב של ידע ותוכן מגוון המונגש בערוצים דיגיטליים כמו פודקסטים, סרטוני וידאו, קורסים מקוונים, וובינרים ומערכי למידה ממוכנים.

עבור כל עובד, על-פי תחום עיסוקו ורמת מוכנותו, ייקבע נתיב למידה מותאם אישית לצרכיו. העובד יקבל חוויית לימוד בנושאים הרלוונטיים לו בהתאם לרמת הידע שלו. צורת הלימוד הגמישה משנה את תפיסת העובד לגבי תהליך הלמידה. זו כבר לא מטלה אלא חוויה של העצמה אישית העונה לאינטרס העובד לחיזוק יכולותיו. מודל הפעלה כזה משפר את אפקטיביות תהליך הלמידה, מחזק את הזיקה של העובד לארגון, ומחזק את העובד עצמו.

איך מתחילים את התהליך

פיתוח מרחב למידה להקניית מיומנויות הוא תהליך מורכב עם אתגרים וכיוונים רבים. כדי להתמקד, מומלץ לעבוד על-פי ארבעת השלבים הבאים:

  1. בוחרים תפקידים. אין אפשרות לכסות את כלל הכישורים ואת כלל התפקידים בפעימה אחת. נדרש תהליך מדורג. החליטו עם אילו תפקידים, או אשכול תפקידים, מתחילים. התעדוף צריך להיות על-פי מידת הממשק עם מכונות חכמות או טכנולוגיות דיגיטליות, רמת הקריטיות לארגון, היקף העוסקים בתפקיד מסוים, רמת קושי לביצוע וכדומה.
  2. מעצבים מחדש את התפקידים שנבחרו. לאחר שבחרתם רשימת תפקידים, נתחו את המשמעויות ואת השינויים הצפויים בעתיד לכל תפקיד, הגדירו את דרישות התפקיד העתידיות ואתרו את הכישורים הנדרשים לצורכי התפקיד. למשל, בתפקיד שייעזר במערכת מתקדמת לניתוח מידע, צריך לחזק את העובד גם בכישורי קבלת החלטות מונחות נתונים או בחשיבה אנליטית.
  3. מחליטים אילו מיומנויות מקנים לכלל העובדים. במקביל לפעילות מול התפקידים, בדקו איך ניתן לחזק את האוריינות הדיגיטלית בקרב כלל העובדים. אילו מיומנויות וכישורי בסיס תרצו להקנות לעובדים שלכם בסביבת העבודה החדשה.
  4. מפתחים את מרחב הלמידה. גיבשתם את רשימת המיומנויות והכישורים הנדרשים? כעת התחילו שני תהליכים במקביל: פיתוח התוכן וחומרי הלימוד לכל אחד מהכישורים, ופיתוח מנגנון שיאפשר לכם להעריך את רמת העובד ולהתאים לו מפת למידה לרכישת הכישורים הנדרשים לביצוע תפקידו.

מוכנות העובדים לשינויים הצפויים בסביבת העבודה היא הבסיס לשילוב מוצלח של מכונות חכמות בתהליכי הארגון. תהליך Upskilling הוא אחד מאבני היסוד בהיערכות הארגונית לאתגרי העתיד. היתרון המרכזי של התהליך הוא שהמון מידע כבר קיים וניתן להתחיל לפעול כדי להקנות לעובדים את הכישורים של המחר.

הכותב הוא יועץ בתחום Digital Collaboration ומוכנות הארגון לעולם העבודה העתידי. לתגובות: arik.rizer@gmail.com

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-13%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל