גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תקנו לעובדים את הכישורים לסביבת העבודה של מחר

פער המיומנויות הולך וגדל, וארגונים צריכים כבר עכשיו להחליט איך הם רוצים לעצב תפקידים חדשים

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

על-פי הפורום הכלכלי העולמי, עד שנת 2022 ישתנו 42% ממיומנויות הליבה הנדרשות מעובדים, והם יצטרכו לעבור תהליך Upskilling, שפירושו סגירת הפער בין הכישורים הנוכחיים לבין המיומנויות העתידיות שיידרשו מהם. מי מוביל מהלך ארגוני כזה, איך מתחילים אותו ומתי (רמז, היום)? מיד נגיע אל השאלות האלה.

כשבוחנים את המגמות של עולם העבודה בעתיד, רב הנסתר על הגלוי. תחזיות רבות מנסות לתאר אותן, אך אף אחד לא יודע לומר באמת כיצד סביבת העבודה תיראה. ובכל זאת, על עובדה אחת אין עוררין - תהליך כניסת המכונות החכמות לארגונים הוא בלתי נמנע. לא חשוב מה יהיו המשימות והתפקידים שיעברו אוטומציה, סביבת העבודה עומדת להשתנות והעובדים יצטרכו לעבוד לצד אותן מכונות, וזה אומר שהם יידרשו לפתח מיומנויות וכישורים חדשים לעבודה בסביבה עתירת טכנולוגיות.

ארגונים יכולים להשקיע בטכנולוגיות חדישות ומכונות חכמות, אבל בסופו של דבר עליהם לחשוב על המשתמשים. אלה יכולים להיות אנליסט שנעזר בכלי לניתוח מאגרי מידע עצומים ומגוונים (ביג דאטה), עובד ייצור העובד לצד זרועות רובוטיות או רופא המשתמש בכלי דיאגנוסטיקה מבוססי בינה מלאכותית. אם לא יהיו לעובדים המיומנויות לעבוד בסביבת העבודה החדשה לא ניתן יהיה להוציא את המיטב מהיישומים הטכנולוגיים, והפחד והרתיעה שלהם רק יתחזקו.

לכן המיקוד של תהליך ה-Upskilling צריך להיות לא במיומנויות השימוש הטכניות אלא בכישורים לעבוד במרחב הדיגיטלי.

אוריינות דיגיטלית היא מושג רחב המתייחס לכישורים וליכולות שלנו בשימוש היומיומי והשוטף במחשב, באינטרנט ובסמארטפון. ככל שמכונות חכמות ייכנסו יותר למקום העבודה, העובדים יצטרכו לחזק את האוריינות הדיגיטלית שלהם באספקטים נוספים: להיות מודעים לחידושים הטכנולוגיים, לקבל את השינויים, לפתח אליהם גישה חיובית ופתוחה וללמוד לנצל את הקדמה לפתרון בעיות מקצועיות ושיפור ביצועים. לא זאת בלבד, עובדים יידרשו לפתח מיומנויות חדשות כמו חשיבה אנליטית, פתרון בעיות מורכבות, חשיבה ביקורתית, וכן "מיומנויות רכות" (יצירתיות, אינטליגנציה רגשית, מקוריות, גמישות ועוד). מול צרכים אלה ניצבים הארגונים הנדרשים להקנות לעובדים את מגוון המיומנויות החדשות.

UPSKILLING: תהליך בשלוש זירות

Upskilling הוא תהליך מורכב שצריך לתת מענה בשלוש זירות במקביל:

■ תוכן: מתוך רשימה ארוכה ומגוונת של מיומנויות נדרשות, צריך לאתר את מיומנויות בסיס שצריך להקנות לכלל העובדים, ומיומנויות ספציפיות לבעלי תפקידים מסוימים. מול זה עומדים העובדים שלכל אחד רמת אוריינות דיגיטלית שונה.

■ משתמשים: העובדים רוצים חוויית שימוש הדומה למה שהם חווים מחוץ לעבודה, במכשירים הניידים ובמדיה החברתית. הם דורשים תוכן ממוקד, מותאם אישית, שייתן להם ערך מוסף ויעזור להם להצליח במה שהם עושים.

■ הארגון: ארגונים דורשים שתהליכי הלמידה יהיו תוך כדי תנועה, בלי לפגוע במהלך העבודה ובתפוקות הנדרשות. באותה נשימה קיימת ציפייה לתוצאות מהירות כדי לעמוד בקצב השינויים והשיבושים.

מערך הלמידה הארגוני צריך לעמוד בכל האתגרים ולהוציא תחת ידיו עובדים בעלי יכולות טובות יותר, עם רמת מעורבות גבוהה ותגובתיות מהירה. עליהם להבין שהגישה המסורתית להכשרות אינה מספיקה בעידן הדיגיטלי ונדרש שינוי יסודי בתפיסת הלמידה בארגון וביישומה.

פיתוח והובלת תהליכי Upskilling אינו שיפור של תוכניות ההכשרה והתאמתן לעידן הדיגיטלי. מדובר על טרנספורמציה של מערך הלמידה הארגונית, תהליכי למידה כחלק משגרת העבודה. הפלטפורמה אינה פלטפורמה טכנולוגית והיא אינה חלק ממערכת ממוחשבת לניהול הלמידה. הארגון מחליט אסטרטגית אילו נושאים ומיומנויות קריטיים לעובדיו, ומפתח בסיס רחב של ידע ותוכן מגוון המונגש בערוצים דיגיטליים כמו פודקסטים, סרטוני וידאו, קורסים מקוונים, וובינרים ומערכי למידה ממוכנים.

עבור כל עובד, על-פי תחום עיסוקו ורמת מוכנותו, ייקבע נתיב למידה מותאם אישית לצרכיו. העובד יקבל חוויית לימוד בנושאים הרלוונטיים לו בהתאם לרמת הידע שלו. צורת הלימוד הגמישה משנה את תפיסת העובד לגבי תהליך הלמידה. זו כבר לא מטלה אלא חוויה של העצמה אישית העונה לאינטרס העובד לחיזוק יכולותיו. מודל הפעלה כזה משפר את אפקטיביות תהליך הלמידה, מחזק את הזיקה של העובד לארגון, ומחזק את העובד עצמו.

איך מתחילים את התהליך

פיתוח מרחב למידה להקניית מיומנויות הוא תהליך מורכב עם אתגרים וכיוונים רבים. כדי להתמקד, מומלץ לעבוד על-פי ארבעת השלבים הבאים:

  1. בוחרים תפקידים. אין אפשרות לכסות את כלל הכישורים ואת כלל התפקידים בפעימה אחת. נדרש תהליך מדורג. החליטו עם אילו תפקידים, או אשכול תפקידים, מתחילים. התעדוף צריך להיות על-פי מידת הממשק עם מכונות חכמות או טכנולוגיות דיגיטליות, רמת הקריטיות לארגון, היקף העוסקים בתפקיד מסוים, רמת קושי לביצוע וכדומה.
  2. מעצבים מחדש את התפקידים שנבחרו. לאחר שבחרתם רשימת תפקידים, נתחו את המשמעויות ואת השינויים הצפויים בעתיד לכל תפקיד, הגדירו את דרישות התפקיד העתידיות ואתרו את הכישורים הנדרשים לצורכי התפקיד. למשל, בתפקיד שייעזר במערכת מתקדמת לניתוח מידע, צריך לחזק את העובד גם בכישורי קבלת החלטות מונחות נתונים או בחשיבה אנליטית.
  3. מחליטים אילו מיומנויות מקנים לכלל העובדים. במקביל לפעילות מול התפקידים, בדקו איך ניתן לחזק את האוריינות הדיגיטלית בקרב כלל העובדים. אילו מיומנויות וכישורי בסיס תרצו להקנות לעובדים שלכם בסביבת העבודה החדשה.
  4. מפתחים את מרחב הלמידה. גיבשתם את רשימת המיומנויות והכישורים הנדרשים? כעת התחילו שני תהליכים במקביל: פיתוח התוכן וחומרי הלימוד לכל אחד מהכישורים, ופיתוח מנגנון שיאפשר לכם להעריך את רמת העובד ולהתאים לו מפת למידה לרכישת הכישורים הנדרשים לביצוע תפקידו.

מוכנות העובדים לשינויים הצפויים בסביבת העבודה היא הבסיס לשילוב מוצלח של מכונות חכמות בתהליכי הארגון. תהליך Upskilling הוא אחד מאבני היסוד בהיערכות הארגונית לאתגרי העתיד. היתרון המרכזי של התהליך הוא שהמון מידע כבר קיים וניתן להתחיל לפעול כדי להקנות לעובדים את הכישורים של המחר.

הכותב הוא יועץ בתחום Digital Collaboration ומוכנות הארגון לעולם העבודה העתידי. לתגובות: arik.rizer@gmail.com

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"