גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שנים של גאות: שחיקה בביצועי חברות מוצרי הבנייה

אינרום, קליל וחמת הציגו ירידה ברווח התפעולי ב-2018 ושלושתן מדווחות על מגמות שליליות ● קליל רשמה עלייה במכירות, אבל ירידה במחיר המכירה הממוצע ● חמת הציגה זינוקים דו-ספרתיים בהכנסות וברווח הגולמי, אך ירידה של 2% ברווח התפעולי ● שערוך עסקאות מט"ח סייע לאינרום לשמור על יציבות ברווח הנקי

מפעלים של קליל ונירלט, מותג של אינרום / צילום: איל יצהר
מפעלים של קליל ונירלט, מותג של אינרום / צילום: איל יצהר

על רקע האטה בהיקפי פעילות הבנייה למגורים בישראל, כמגמה, חברות מוצרי הבנייה הבולטות שנסחרות בבורסה - אינרום , קליל וחמת  - סיכמו שנת פעילות שהתאפיינה בשחיקה ברווחיותן. הללו דיווחו, בין היתר, על ירידה בפעילות בחלק מהמגזרים ועל השפעה שלילית של שינויים בתמהיל המכירות ובמחיר חומרי גלם. בהתאם לנתוני הפעילות, שנה לאחור גם מניותיהן של שלוש החברות מציגות תשואות שליליות, וזאת אחרי שנהנו בשנים קודמות מפריחה, בהשפעת הגאות בענף הבנייה למגורים.

במניות קליל ואינרום נרשמת התאוששות מתחילת 2019, המקזזות חלק ניכר מהמגמה השלילית השנתית, שמסתכמת לירידה של 7% אצל קליל ושל 17% אצל אינרום. לעומתן, במניית חמת, הנמצאת בשליטתו של יואב גולן (שלאחרונה פוזל לרכישת חברת התעופה ישראייר), הירידה מתחילת השנה מצטברת כבר ליותר מ-20% שנה אחורה.

בכל הקשור לשורת הרווח התפעולי, קליל הציגה את הירידה החדה ביותר מבין השלוש - 12%. הרווח התפעולי השנתי של יצרנית מוצרי האלומיניום לבית, שבשליטת היו"ר צורי דבוש, הסתכם ב-68 מיליון שקל, זאת תוך ירידת שיעורו מהמכירות. בפעילות השוטפת נהנתה החברה משיפור שנתי של 3% בהכנסותיה, ל-402 מיליון שקל. אולם, לצד עלייה בהיקפי המכירות בתחום הפרופילים היא גם מציינת ירידה במחיר המכירה הממוצע שנרשם בהשפעת שינוי תמהיל המכירות, וכן על ירידה בכמויות המכירה בתחום התריסים.

השינויים בתמהיל המכירות של קליל הצטרפו לעלייה בעלויות חומרי הגלם שלה - בראשם האלומיניום, כך שהרווח הגולמי השנתי של החברה נשחק ב-8% ל-116 מיליון שקל. זאת תוך ירידת שיעורו מהמכירות, מה שבא לידי ביטוי בשורה התפעולית.

כאמור, האלומיניום הוא חומר הגלם העיקרי של קליל, והוצאותיה בגינו מהוות כ-35%-40% מסך היקף המכירות בתחום פעילות הפרופילים של קליל. לפי נתוני קליל, בסיכום שנתי המחיר הממוצע לטונה אלומיניום, הנקבע בבורסת ה-LME בלונדון, עלה ביותר מ-7%, לממוצע של 2,110 דולר. כך, הרווח הנקי השנתי של קליל ירד ב-14% ל-50 מיליון שקל, וזאת אחרי עלייה בהוצאות המימון.

תוצאות חברות מוצרי הבנייה ב-2018

נירלט פגעה ברווח התפעולי של אינרום  

חברת ההחזקות אינרום, שהציגה ירידה של 7% ברווח התפעולי השנתי ל-174 מיליון שקל, נפגעה בעיקר מפעילות הצבעים שלה (נירלט), וזאת לטענתה בעיקר בשל עליית מחירי חומרי גלם ואריזה והשפעות שינויי מט"ח. בסיכום שנתי רווחי נירלט ירדו ב-18% ל-63 מיליון שקל, לצד שחיקה של 4% ברווח התפעולי של מגזר פתרונות הבניה שלה (איטונג), ל-46 מיליון שקל. מגמות אלה קוזזו חלקית בשיפור של כ-4% ברווחי פעילות מוצרי הגמר לבנייה (כרמית) של החברה, ל-62 מיליון שקל.

בשורה העליונה, הכיוון בחלוקה לשלושת מגזרי הפעילות של אינרום דומה, אם כי מתון יותר. כך, הכנסות נירלט והכנסות איטונג השנתיות נשחקו כל אחת ב-3% ל-412 ו-313 מיליון שקל, בהתאמה. הכנסות כרמית עלו ב-3% ל-257 מיליון שקל, כך שסך הכנסותיה של אינרום נשחק בשיעור מתון של כ-1% ל-982 מיליון שקל. הרווח הגולמי השנתי של אינרום ירד ב-4% ל-367 מיליון שקל, אולם בדרך לשורה התחתונה החברה נהנתה משערוך עסקאות עתידיות במט"ח שביצעה במגזר מוצרי הצבעים ומוצרי גמר לבנייה, כך שהוצאות המימון שלה צומצמו משמעותית וסייעו לשמור על יציבות ברווח הנקי השנתי, ברמה של 113 מיליון שקל.

על רקע התוצאות, לא מן הנמנע כי קרן פימי, בראשות ישי דוידי, ידעה מתי להיפרד באופן סופי מהחזקותיה באינרום. בתחילת חודש ינואר חדלה פימי מלהחזיק במניות אינרום, אחרי שמכרה את יתרת החזקותיה, בהיקף של כ-10.5% ובתמורה כוללת של כ-130 מיליון שקל. לפי פימי, בסך הכול היא מימשה ממניות אינרום בתמורה כוללת של כ-1.3 מיליארד שקל - סכום של פי עשרה מהיקף השקעתה בחברה - שהפכה לאחת המוצלחות של הקרן.

בסוף השבוע האחרון עדכנה אינרום על מינויו של רן מנו לממלא מקום מנכ"ל נירלט, במקומו של עודד פרנקל, שהודיע בחודש פברואר האחרון על סיום כהונתו. 

חמת מפסידה מהמפעל בטורקיה

אצל חמת הירידה ברווח התפעולי השנתי הסתכמה ב-2% בלבד, ל-45 מיליון שקל. אך היא בולטת במיוחד משום שהגיעה אחרי זינוקים דו-ספרתיים שרשמה בהכנסותיה וברווח הגולמי שלה, בעקבות צירוף עסקי חברת הקרמיקה ועיצוב הבית חזיבנק וכן של חברת המוצרים הסניטריים לבית האוזר (Houzer).

חמת, שבשליטת היו"ר יואב גולן, עוסקת בייצור, ייבוא, שיווק ומכירת מוצרים לעיצוב הבית ומוצרי גמר לחדרי אמבטיה, שירותים ומטבחים. מפילוח פעילותה לענפים ניכרת הרעה משמעותית ברווח התפעולי של מרביתם.

בין אלה, בסיכום שנתי הפסדי מגזר הכלים הסניטריים של חמת בישראל גדלו, וירידה נרשמה ברווחי מגזר הברזים, מגזר הפלסטיק והאינסטלציה ומגזר ההפצה. את ההרעה בפעילויות אלה איזן רווח תפעולי שרשמה פעילות חזיבנק וכן הכנסות שנרשמו לחברה בעקבות הסכם פשרה שנחתם מול רשות מקרקעי ישראל.

השחיקה או הגדלת ההפסדים בשורה התפעולית במגזרים שהוזכרו נרשמו לאחר ירידה מתונה בהיקפי ההכנסות השנתיות מאותן פעילויות. זאת במקביל לתוספת של 127 מיליון שקל שנרשמו בסך הכנסותיה של חמת מצירוף פעילות חזיבנק, וכן שיפור בהכנסות פעילויות אחרות בהשפעת רכישת האוזר. כך, סך הכנסותיה השנתיות של חמת קפצו ב-41% ל-445 מיליון שקל והרווח הגולמי זינק ב-60% ל-184 מיליון שקל.

אולם, כאמור, חמת מדווחת על לא מעט מגמות שליליות בפעילות, בין היתר על ירידה בפעילות ייצוא הברזים שלה, החרפת התחרות בתחום הכלים הסניטריים בישראל שהשפיע לשלילה על התוצאות, וכן ירידה במכירות מוצרי הצריכה המעוצבים במגזר הפלסטיק והאינסטלציה. לצד זאת דיווחה חמת גם על עלייה בעלויות כוח אדם בחלק מהמגזרים, ועל קשיים בהליכי ייצור איתם מתמודדת חרסה בתחום הכלים הסניטריים בישראל.

בצד השלילי בדוחות חמת בולט הפסד של 13.5 מיליון שקל שרשם מפעל מאניסה (MAISA) שבטורקיה, אחרי השלמת הקמתו. פעילות המפעל, המוצגת תחת ענף כלים סניטריים בחו"ל, סיכמה את 2018 בהפסד תפעולי של קרוב ל-6 מיליון שקל, כשלצד זאת חמת סבלה מירידת שווי הלירה הטורקית במהלכה של 2018, מה שהגדיל את הוצאות המימון השנתיות שלה (נטו) במאות אחוזים, ל-10 מיליון שקל, לעומת הוצאות מימון נטו של 1.5 מיליון שקל ב-2017.

בחמת מציינים כי רוב הוצאות המימון נרשמו בגין הפרשי הצמדה על אשראי, בהיקף של כ-9 מיליון שקל, בגין חוב בנקאי של מאניסה. המפעל, שהוקם מזרחית לעיר איזמיר, מייצר כלים סניטריים מחרס, וחמת מחזיקה בשליטה בו (85%), לצד שותף טורקי (15%). בעקבות משבר הלירה הטורקית, במחצית הראשונה של 2018, חמת שינתה "את תכנית תמהיל המוצרים ותמהיל שוקי היעד של מאניסה", ובמסגרת זו "צומצמה בעיקר החשיפה לשוק הטורקי תוך התמקדות בשוק האירופאי". 

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים