גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מאמין לגנרלים של סודן ואלג'יריה? בטוח שלא האזרחים

באביב הערבי 2.0, גנרלים מעמידים פנים שהם מתכוונים למה שהם אומרים, אבל מפגינים אינם מאמינים ● המהפכות בשתי המדינות נכנסות לשלב מתקדם ● המפגינים הצליחו להיפטר מעריצים אבל לא ממשטריהם, והם רוצים שגם המשטר ייפול ● זה השלב המסוכן, שבו גנרלים מתפתים לתת את הפקודה "אש"

מפגינות בחרטום, בירת סודאן,/ צילום: רויטרס
מפגינות בחרטום, בירת סודאן,/ צילום: רויטרס

האם כדאי למהפכנית הממוצעת (לא ציון מגדרי) להאמין לגנרלים (ציון מגדרי בהחלט), המבקשים ממנה להתאזר בסבלנות? הם צריכים קצת זמן כדי להתארגן עד הבחירות הבאות, עד החוקה הבאה, עד שיעבירו את השלטון לידי ממשלה אזרחית נבחרת.

התשובה הממוצעת היא לא, בשום פנים לא. למה להאמין? מאימתי גנרלים פוליטיים ראויים לאמון? הם נוטפים דברי פיוס רק מפני שאת, המהפכנית הממוצעת, דחקת אותם אל הקיר, ולא השארת להם ברירה. זה הזמן ללחוץ עד הסוף, כדי שלא רק קומץ של יחידים ייעלמו מן הפיסגה, אלא המשטר כולו.

התשובה הממוצעת עלולה להיות מסוכנת, מפני שמי יודע מה יעשו גנרלים נואשים, כאשר אין להם מפלט. הם עלולים לצוות על פקודיהם לירות. הם עלולים לנסות ולהטביע את המהפכה בדם. לדיכוי יש דינמיקות לא-צפויות. הוא עלול לעלות יפה.

אלה הדילמות של שתי מהפכות אביב ערביות, המתנהלות עכשיו בשתיים משלוש החברות הגדולות ביותר בליגה הערבית. בתוך שבועיים ופחות, התקוממות רחוב לא-אלימה טיאטאה שני עריצים ארוכי ימים מן הנשיאות: תחילה עבדל עזיז בוטפליקה של אלג'יריה, מקץ 20 שנה; וביום ה' שעבר גם עומאר חסן אל בשיר של סודן, מקץ 30 שנה.

אלה הישגים מרעישים, בייחוד מפני שהם הושגו כמעט בלי שפיכות דמים. האביב האלג'ירי, לפחות לפי שעה, הוא אלים פחות מן האביב הסודאני. אבל גם הסודאני לא התפתח לממדי טבח. הגנרלים בשני המקומות למדו כנראה את לקח מצרים, 2011.

הצבא "מעל הפוליטיקה״?

שיערנו כאן לפני שבועיים ויותר, שהשראת מצרים נותנת את אותותיה בהתנהגות הגנרלים האלג'יריים. הפיקוד העליון של צבא מצרים סירב בתחילת 2011 לפזר בכוח את המחאות של כיכר תחריר.

השיקול הנעלה היה שהצבא הוא מוסד לאומי, והוא חייב להישאר ״מעל הפוליטיקה״. זו הייתה קוסמטיקה. הצבא היה פוליטי מאז יולי 1952, מקור הכוח ובסיס השיור של כל נשיא מצרי. השיקול המעשי היה הצורך למנוע התמוטטות של הצבא. מי לידי הגנרלים יתקע שחיילי הצבא הסדיר ייענו לפקודה לירות באחיהם, או בדודניהם. בהיעדר ציות הייתה חדלה להתקיים שרשרת הפיקוד. או אז, מהפכה של ממש הייתה מתחוללת.

לא זו בלבד שהצבא המצרי לא הושלך אל הקלחת של תחריר, אלא שמפקדו, פילדמרשל טנטאווי, יצא מגדרו לעורר את הרושם שהוא בעצם תומך במפגינים. הוא אפילו ביקר אצלם, והם התפעמו במידה כזאת ששלטים של תמיכה בצבא הופיעו בכיכר. מיד לאחר התפטרות חוסני מובארק המפגינים היו מוכנים לקבל את שליטתו של טנטאווי עד הבחירות, שנערכו שנה אחת אחר כך. הואיל והצבא נשאר על מכונו, הוא היה יכול למרק את חרבותיו בזמן שנשיא מן האחים המוסלמים ניסה להאיץ את מהלך ההיסטוריה. הצבא הפיל את המאיץ כעבור שנה, ומצרים חזרה לזרועותיו הבטוחות של רודן צבאי.

הרחוב לא נבהל

לגנרלים של אלג'יריה ושל סודן לא הייתה מלכתחילה תכנית ברורה. הם ניסו תחילה להגן על המשטר, או לנקוט תכסיסי השהיה. באלג'יריה, בוטפליקה חזר בו מכוונתו להתמודד על תקופת כהונה חמישית, אבל הודיע שיישאר בשלטון עד סוף השנה כדי ״לפקח על תקופת המעבר לדמוקרטיה״. המפגינים הגיבו בהפגנות גדולות עוד יותר.

מפקד הצבא קרא אפוא למועצת החוקה להכריז על בוטפליקה ״בלתי כשיר״ ולאכוף את התפטרותו. כאשר בוטפליקה ניסה למשוך עוד כמה שבועות, הצבא הכריח אותו להתפטר מיד. לא נענתה דרישת המפגינים, שכל צמרת המשטר תפרוש אתו. נשיא הסנאט הוא עכשיו ראש המדינה הזמני, עד שיהיו בחירות חדשות, בתוך שלושה חודשים. המפגינים דוחים את הנוסחה הזו כערובה לזיוף ולהונאה. קרוב לוודאי שהם צודקים.

בסודן היה הרבה יותר מסובך, גם מפני שגנרל בשיר מעולם לא נרתע משימוש באמצעים אלימים. סוף סוף הוא היה ראש המדינה היחיד מאז ומעולם שכתב אישום על פשעי מלחמה (בחבל דארפור) תלוי ועומד נגדו בבית הדין הבין לאומי בהאג. הוא דחה את הדרישות שיתפטר, והכריז על ״מצב חירום לשנה אחת״.

להלן קרה משהו לא צפוי: הרחוב לא נבהל. מספר המפגינים גדל והלך לא בחרטום לבדה, אלא בכל רחבי המדינה הענקית. הוא הציע דיאלוג עם האופוזיציה, אבל האופוזיציה סירבה. איתו לא יהיה כל דיאלוג, היא אמרה (״היא״, מפני שבסודן, בניגוד לאלג'יריה, את האופוזיציה מארגן ומדריך איגוד מקצועי לא חוקי, הנקרא "התאחדות בעלי המקצוע".)

מה תעשה המשטרה החשאית?

בנסיבות כאלה, במשטר כזה, מתחילות להתגלע מחלוקות בין זרועות האכיפה והדיכוי. הצבא הסדיר עומד נגד שירותי הביטחון או המשטרה החשאית. זה מה שקרה בדצמבר 1989 ברומניה, למשל. זה מה שקרה באפריל 1974 בפורטוגל, למשל. בשתי הארצות, משטרות חשאיות ניסו להציל משטרים שהצבא גמר אומר להפיל. זה לא עבד.

בסודן באמצע השבוע שעבר היו סימנים, שהמשטר מנסה להפעיל את המשטרה החשאית נגד המפגינים, לאחר שהתחילו להיאסף בחזית בנייני המטכ״ל. היו ידיעות שקצינים זוטרים של הצבא הורו ליחידותיהם להגן על המפגינים. זו הנקודה המסוכנת, שבה גנרלים חוששים כי הם עומדים לאבד את יכולתם לפקד. ואמנם, בנקודה הזו הצבא הפיל את בשיר. סגנו ושר ההגנה מונה כמחליף ״למשך שנתיים״. המפגינים סירבו לציית לפקודת עוצר של היורש. המחליף התפטר למחרת, וגנרל אחר נטל את המושכות.

מאלג'יריה, בפעם הראשונה מאז נפילת בוטפליקה, באו בסוף השבוע ידיעות על התנגשות בין מפגינים לבין המשטרה. גז מדמיע נורה, 108 מפגינים נעצרו. האומנם זה סימן ראשון לבאות? האם המשטר החליט להשיב מלחמה שערה לאחר שנפטר מן הסמל המעיק של בוטפליקה?

כבר היו דברים מעולם בקורות ההפיכות הצבאיות. למשל, בבורמה/מיאנמאר ב-1988. שם, הפגנות המונים הפילו רודן צבאי שמשל 25 שנה, והתעורר הרושם ש״כוח העם״ יכונן דמוקרטיה. אבל הצבא מיהר להתעשת. אפשר ש-10,000 בני אדם נהרגו. דיקטטורה צבאית קשוחה משלה בבורמה ב-23 השנה הבאות, והיא מוסיפה להכתיב את הקצב באופן קצת יותר דיסקרטי.

רק לעתים רחוקות עולה יפה התקוממות אזרחית נגד דיקטטורה בלי תמיכת הצבא, או חלק של הצבא. מצד שני, חייה של דמוקרטיה תלויים לה מנגד כל זמן שהצבא אינו משתנה. באמריקה הלטינית היו נחוצות 150 שנה כדי שהצבא אמנם ייסוג אל קסרקטיניו. באפריקה אמנם התמעטו האקטים של הפיכות צבאיות, אבל שורה של ארצות מתנהלות בידי ״איש חזק״, עם עבר צבאי או בלעדיו, בתמיכת הצבא. הפיכה היא עדיין האמצעי האפקטיבי ביותר לשינוי פוליטי, מפני שלאנשים החזקים יש נטייה מוזרה לנצח בכל בחירות שבהן הם מתמודדים.

האם אלג'יריה וסודן יצליחו לגמול את צבאותיהן מן הפוליטיקה? האם הדור הזה של גנרלים הוא בכלל בן-גמילה? כל משקיף לא-רומנטי מדי מוכרח לפקפק. אבל מצד שני, בלי קצת רומנטיקה אין מהפכה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים