גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריאות ועושר: ככה עושים את זה בארה"ב

הבריאות הופכת לסוגייה חשובה יותר ויותר בקרב הציבור, עם מודעות גוברת שבאה לביטוי בתקציבי ענק ● בארה"ב, ההוצאות על בריאות מהוות נתח גדול מהתל"ג, וההשקעה הכוללת בתחום צפויה לגדול בשנים הבאות בקצב של כ-5.5% בשנה ● איך נחשפים לסקטור המגוון, לאילו השפעות הוא חשוף, ואיפה נמצאות ההזדמנויות הבריאות ביותר

חוקרת במעבדה / צילום: רויטרס
חוקרת במעבדה / צילום: רויטרס

מגזר הבריאות נחשב לאחד הענפים המרתקים והמורכבים בשוק ההון. האתגרים הרפואיים הרבים הניצבים בפני החברות השונות, בשילוב תהליכים ומשאבי מחקר ופיתוח ממושכים ויקרים, מבדלים את התעשייה.

מורכבות המגזר מתבטאת בענפים השונים המרכיבים אותו ובענפי המשנה שלהם, דרך הרגולציה והחוקים הסבוכים הכרוכים בו וכלה במורכבות הטיפול הרפואי עצמו. בשוק האמריקאי, הגדול מכולם, תעשיית הבריאות והרפואה מורכבת משישה ענפים מרכזיים המהווים כ 15% ממדד S&P500:

■ תעשיית התרופות - הכוללת את החברות המפתחות תרופות מקוריות ואת עולם הגנריקה -  חברות המייצרות תרופות על בסיס פיתוח קיים.
■ ענף הביוטכנולוגיה - הנחשב לצעיר בחבורה ושואב את ערכו מהיכולת לפתח ולייצר תרופות חדשות המבוססות על תהליכים ביולוגיים, השונים במהותם מהתרופות הכימיות הוותיקות. 
■ ציוד ומכשור רפואי - מהווה נדבך חשוב ומשמעותי בעולם הרפואה, ובשנים האחרונות תופס תאוצה עם כניסת הטכנולוגיה בכל עוצמתה לענף. 
■ שיווק והפצה - כמו בכל ענף, עם כמות התרופות והציוד, נדרשים מערכים שלמים וחברות אשר עיקר עיסוקן בתחום זה.
■ מרכזים ומתקנים רפואיים - אלו כוללים בין השאר בתי חולים, מרכזים רפואיים, בתי אבות, מרכזי ניתוח וכן משרדים ומטות.
■ שירותי ניהול וטיפול רפואי - בעיקרם חברות הביטוח השונות המעניקות כיסוי רפואי לתרופות השונות ולטיפולים הנדרשים לחולים.

הוצאות הבריאות בארהב בעשור האחרון וקדימה

מה משפיע על תעשיית התרופות ואיך

מספר גורמי מאקרו ותנאים סביבתיים משפיעים על תעשיית הבריאות והתרופות.

דמוגרפיה - אוכלוסיית העולם הולכת ומתבגרת, תהליך המיטיב עם התעשייה ומביא עמו ביקושים הולכים וגדלים לתרופות ולטיפולים. האוכלוסייה המבוגרת במדינות המפותחות, המוגדרת על ידי ארגון ה-OECD מעל גיל 65, תכפיל עצמה בכל 10 שנים קדימה, שיעור ניכר ביחס לקצב גידול האוכלוסייה העומד על 2% בשנה בממוצע. כפועל יוצא יגברו הביקושים בכל ענפי התעשייה - לתרופות, טיפולים, מכשור וביטוח, ויעניקו רוח גבית לשיעורי הצמיחה והרווחים של החברות השונות.

תקציבים ורגולציה - תעשיית התרופות רגישה ומושפעת מאוד ממהלכי הממשלה ומרחשי הציבור. רגולצייה ממשלתית משפיעה באופן ישיר על תהליכים כמו אישורי תרופות (באמצעות הרשות האמריקאית FDA) המשליכים על משך התהליך והתשומות הנדרשות. פיתוח תרופה חדשה עשוי להימשך שנים רבות ולגבות לעיתים הוצאות מחקר ופיתוח של מאות מיליוני דולרים ואף מיליארדים, עובדה המהווה חסם כניסה משמעותי לחברות חדשות וצעירות.

השפעות נוספות של הממשל על כלל התעשייה באות לידי ביטוי ברפורמות וחוקים אשר מושפעים מאוד מקולות ומחאות הציבור, ועשויים לחולל שינויים מרחיקי לכת לטובת או לרעת מי מענפי התעשייה. דוגמה לכך הייתה בשנת 2014 כאשר חוקק החוק לביטוח בריאות חובה בארה"ב, אשר מצד אחד הטיל מס חדש בגובה אחוזים בודדים על מכירות הציוד הרפואי ופגע ברווחיות החברות, ומאידך היטיב מאוד עם חברות הביטוח והתרופות שנהנו מביקושי ענק. עם השנים צמחה רווחיותן של חברות התרופות והן ניצלו את הביקוש הכמעט קשיח לקביעת תעריפים ומחירי תרופות גבוהים, תופעה אשר עוררה זעם בקרב האוכלוסייה האמריקאית, והדיה נשמעים עד היום בממשל ועשויים להפוך לחרב פיפיות עבור החברות השונות.

הבריאות הופכת לסוגייה יותר ויותר חשובה ומרכזית בקרב הציבור, והמודעות לנושא ולחשיבותו עולה עם השנים ובאה לידי ביטוי בתקציבי ענק, במענקים ובסיוע של ארגונים והשקעות פרטיות. ההוצאות על הבריאות בארה"ב מהוות נתח גדול מהתוצר הלאומי הגולמי, ובהסתכלות קדימה ההשקעה הכוללת בתחום הבריאות צפויה לגדול בשנים הבאות בקצב של כ-5.5% בשנה. נכון ל-2019 תקציב הבריאות בארה"ב הנו הגדול ביותר - כ-22% מסך ההוצאות וכ-28% מתקציב הממשל הפדרלי.

התפלגות תעשיית הבריאות

סביבת המאקרו, הריבית והצמיחהלכל סקטור מאפייני התנהגות שונים בסביבת מאקרו שונה. נתון מעניין הוא התנהגות המגזר ורווחיות החברות כתלות בנתוני הכלכלה והמאקרו. אם נבחן את ארצות הברית, נראה שבאופן מסורתי והיסטורי תחום הבריאות נוטה לעלות יותר בסביבת ריבית עולה ובצמיחה מהירה של המשק. כך קרה בשנה האחרונה עד לנפילות בשווקים שאירעו בדצמבר 2018, אז החל הפדרל רזרב בסיבוב פרסה ובעצירת העלאות הריבית, ויש הסבורים כי גם הורדת ריבית קרובה מתמיד. מהצד השני ניתן לומר שסקטור הבריאות נחשב לדפנסיבי יחסית, ובעת משברים וירידות בשווקים הוא נוטה לרדת פחות.

נתון נוסף המשפיע על התעשייה הוא שוק העבודה ושיעור האבטלה. בארה"ב יותר ממחצית האוכלוסייה מקבלת ביטוח בריאות מהמעסיקים, ולאור זאת, סביבת שוק העבודה ההדוק ושיעור האבטלה הנמוך מאפשרים ליותר אנשים נגישות ויכולת כלכלית לדרוש ולהשתמש בשירותי הבריאות השונים.

נקודה מעניינת נוספת בתעשיית הבריאות היא מעגל החיים של החברות. כמו בכל מגזר, גם בבריאות מתקיים מעגל חיים של ארבעה שלבים מרכזיים: השלב המוקדם, שלב החדשנות, שלב הפדיון או הפירעון ושלב הירידה. בניתוח התעשייה עולה כי בשנים האחרונות מרבית החברות היו בשלב הירידה, המתאפיין בהתמקדות בתזרימי המזומנים ובנתח השוק של החברות. נכון להיום ובהסתכלות קדימה אנו נמצאים בנקודת זמן בה הטכנולוגיה, בשילוב פריצות דרך מדעיות, נותנת אותותיה בתחום הבריאות ובהחלט ניתן לומר שאנו בפתחו של מעגל חיים חדש. דוגמה בולטת לכך היא כניסתה של טכנולוגיית ה- VR (Virtual Reality), באופן שלהערכתנו ישנה ויעצב תחומים רבים ברפואה המודרנית.

ביצועי מדד S&P500 מול ענפי תעשיית הבריאות המובילים

תחרות, סיכונים והזדמנויות

כמו בכל תעשייה וסקטור, גם בתחום הבריאות קיימת תחרות. עם זאת, המגזר ייחודי ושונה במאפייני התחרות ובעוצמתה, גם ביחס לתעשיות אחרות וגם בין הענפים השונים בתוך התעשייה. ההיצע והביקוש לבריאות אינם גמישים משתי סיבות עיקריות: מרבית האנשים מבוטחים, ובבואם לקבל ציוד, תרופות או שירותי בריאות אינם נדרשים לשלם מכספם הפרטי, שכן חברות הביטוח סופגות את העלויות; הסיבה השנייה היא שאנשים לא הולכים לבתי חולים לקבל שירותי בריאות כי הם רוצים, אלא כי הם צריכים.

אם נבחן את ענפי התעשייה השונים, ניתן לומר שהתחרות הגדולה ביותר קיימת בשוק הגנריקה. בשנים הקרובות צפויים לפוג מספר שיא של פטנטים, ובשילוב העובדה שה-FDA מקדמת אישורים רבים חדשים מהר יותר ובאופן מתירני יותר מבעבר, נוצר לחץ על חברות הגנריקה, ונראה שהשקעה בענף מסוכנת יותר.

במרכז התחרות ממוקם ענף פיתוח התרופות המקוריות והביוטכנולוגיה. לחברות קטנות וחדשות כמעט ואין סיכוי לצמוח, שכן כל חברה שתגיע להישגים ככל הנראה תירכש ותמוזג. חסמי הכניסה לתחום יקרים מאוד, ועיקר התחרות היא על פיתוח חדשני של טיפול או תרופה. בענפי שירותי הבריאות המנוהלים ובתי החולים כמעט ואין תחרות.

הזדמנויות השקעה אם כן נמצאות בעיקר בענפי הביוטכנולוגיה והמכשור והציוד הרפואי.

 להשקיע במינון הנכון

בפני המעוניינים להשקיע בתחום מספר אפשרויות, החל מהשקעה במדד כללי המכיל חברות מכל ענפי התעשייה, דרך מיקוד בענף בעל פוטנציאל הצמיחה הגדול ביותר ועד להשקעה בהחזקה ישירה בחברה מסוימת. האחרונה פחות מומלצת ועשויה להיות קשה לניתוח, שכן תמהיל המוצרים של החברות מורכב מאוד, בשילוב העובדה שחברה בודדת תלויה מאוד באישורי התרופות שלה וחשופה לתביעות רפואיות, שעשויות לפגוע בה פגיעה אנושה על אף היותה חברה מצוינת.

על כן, השקעה וחשיפה לתעשייה עדיפה באמצעות שתי תעודות סל מרכזיות עיקריות:

תעודה המאגדת מספר רחב של חברות מכלל הענפים כמו מדד S&P Healthcare, דוגמת תעודת הסל ספיידר מגזר הבריאות (סימול: XLV), העוקבת אחר המדד ומכילה חברות מכלל הענפים. המקבילה בבורסה המקומית היא קרן סל של חברות תכלית או קסם.

אפשרות שנייה היא השקעה בתעודת סל המתמקדת בענפים בעלי פוטנציאל צמיחה גבוה: למשל בתעודה של ענף הציוד והמכשור הרפואי - Ishares U.S. Medical Devices ETF (סימול: IHI), המחזיקה בכ-60 חברות מהשוק האמריקאי עם משקל משתנה, בהן חברות מובילות כמו ABBOTT LABORATORIES, MEDTRONIC PLC, DANAHER CORP.

תעודה נוספת לענף הביוטכנולוגיה גם היא של ספיידר, תעודת הסל SPDR S&P BIOTECH (סימול XBI). 

הכותב הוא מנהל השקעות תחום ביטחון ותעופה בקבוצת ההשקעות אינפיניטי. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?