גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בנט ושקד: איך המפלגות שנכשלו בבחירות יחזירו את הערבויות שגייסו מאנשים פרטיים?

הכישלון של המפלגות החדשות שלא עברו את אחוז החסימה לא מסתיים בקלפי • אחרי שנאלצו לממן את מערכת הבחירות בעזרת ערבויות מאנשים פרטיים, הן נותרו עם בור תקציבי וינסו כעת למנוע את חילוט הערבויות • מנגד, אם היו נכנסות לכנסת, המדינה הייתה מעניקה להן מימון נדיב

נפתלי בנט, איילת שקד / צילום: שלומי יוסף, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
נפתלי בנט, איילת שקד / צילום: שלומי יוסף, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

הבחירות הסתיימו וכעת חלק מהמפלגות, בעיקר אלו שלא עברו את אחוז החסימה, צריכות לעשות בקרת נזקים. ראשי הימין החדש, נפתלי בנט ואיילת שקד, יו"ר גשר אורלי לוי-אבקסיס ויו"ר זהות משה פייגלין, נותרו עם אתגר כספי גדול בסיום מערכת בחירות סוערת וקשה. אלו הן מפלגות חדשות שלא כיהנו בכנסת ה-20, ולכן מראש האתגר הכלכלי מבחינתן הוא גדול יותר. הן לא זוכות למימון בטוח מהמדינה כמו המפלגות הוותיקות. בעוד ראשי המפלגות הללו רחוקים בשלב הזה מסיכום התחשיב כספי של הוצאות הקמפיין, שלו הם מחוייבים לפי חוק, הרי שבצד ההכנסות ניתן לאמוד את הקשיים שנוצרו עבורם.

לפי חוק מימון מפלגות, המערכה לא אמורה להותיר אותם מרוששים לחלוטין. החוק קובע כי מפלגות שהשיגו יותר מ-1% מסך הקולות הכשרים, זכאיות לקבל יחידת מימון מפלגות אחת, כלומר 1.384 מיליון שקל. מפלגות אחרות שהתמודדו ולא קיבלו לפחות 1% מקולות הבוחרים, כמו למשל צומת של אורן חזן או מגן של גיל הירש, לא זכאיות לכספי מימון מפלגות.

מנגד, גם מפלגת העבודה שעברה את אחוז החסימה אך ספגה מפלה גדולה במספר המנדטים (איבדה 12 מנדטים לעומת הכנסת הקודמת), צפויה לאתגרים פיננסיים לא פשוטים, והיא תידרש לבצע התייעלות משמעותית.

הימין החדש: בנט ערב בעצמו לרבע מיליון שקל

בדצמבר האחרון התפלגו נפתלי בנט, איילת שקד ושולי מועלם מהבית היהודי, והקימו את הימין החדש. בנט ושקד הוצבו בראש הרשימה. לפי דוח מבקר המדינה, נכון לסוף 2017 הם הותירו מאחוריהם חובות של 19 מיליון שקל (הדוח ל-2018 טרם פורסם. בנט טוען שהחוב צומצם ב-5-7 מיליון שקל בזכות צעדים שהוביל). בעת המעבר סוכם כי הם יזכו לארבע יחידות מימון בחירות מהמפלגה הקודמת, בסך הכול 5.5 מיליון שקל.

בשורה התחתונה, בנט ושקד יצאו לדרך עם 5.5 מיליון שקל - שרובם ניתנו להם באמצעות מקדמות - ובסוף המערכה יזכו מן המדינה לכ-1.4 מיליון שקל נוספים מאחר שקיבלו יותר מ-1% מקולות הבוחרים. בסך הכול המדינה תעמיד לרשותם 6.88 מיליון שקל למימון מערכת הבחירות.

האם זה מספיק? התשובה לכך עדיין לא ברורה. טרם נודע כמה הוציאה המפלגה החדשה על מערכת הבחירות. אבל בחירות זה דבר יקר. מדובר בשכירת עובדים, יועצים, אולמות לקיום מסיבות עיתונאים, הפקת כנסי קמפיין, חומרי תעמולה וסכום כסף רב שיצא על רכש מדיה (מודעות בעיתונים, מודעות חוצות, קידום מודעות ברשתות החברתיות).

בנט ושקד לא הסתפקו במימון שסיפקה עבורם המדינה, והחתימו נותני ערבויות בסך 6.75 מיליון שקל. בין החותמים ניתן למצוא גם את בנט עצמו, שחתם על ערבות בסך 250 אלף שקל. אם סכום ההוצאות של קמפיין הימין החדש עלה בהרבה על סך מימון המפלגות שהם זכאים לו מהמדינה - 6.88 מיליון שקל - הרי שהם יתקשו לשחרר את חותמי הערבויות ועשויים להיקלע לחובות כספיים. הערבויות הללו איפשרו למפלגה ליטול הלוואות מהבנקים בגובה הסכום, ולהתחיל לשלם לספקים השונים שנדרשים במהלך קמפיין בחירות.

סכום התרומות (להבדיל מערבויות) שגייסו בימין החדש הוא כ-261 אלף שקל, והוא למעשה בטל בשישים ביחס למיליונים שנמסרו להם דרך מימון מפלגות וערבויות.

לבנט יש היסטוריה של אי-סדרים כספיים בשתי מערכות הבחירות האחרונות. כך למשל, בפריימריז לראשות הבית היהודי ב-2012, מבקר המדינה קנס את בנט עצמו ב-65 אלף שקל כיוון שלא דיווח כנדרש על הוצאות מסוימות. גם בבחירות הכלליות שנערכו שנה לאחר מכן הסתבך בנט, כשמבקר המדינה מצא כי המפלגה שבראשה עמד, הבית היהודי, טשטשה הוצאות בחירות בסך כ-10 מיליון שקל וקנס אותה ב-380 אלף שקל. בנוסף, גם דוח מבקר המדינה מסוף 2016 חשף התנהלות בעייתית של הבית היהודי, לרבות הוצאות שלא דווחו, וקנס אותה בסכום גבוה - 850 אלף שקל. הדברים חזרו על עצמם שוב בדוח המבקר לסיכום מערכת הבחירות לכנסת ה-20, בשנת 2015. גם אז נמצאו אי- דיווח על הוצאות, גרירת הוצאות ממערכת בחירות קודמת לתוך המערכת הנוכחית בלי לדווח על כך ועוד. 

גשר: הפרידה מליברמן תעלה ביוקר

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס יצאה מן הכנסת ה-20 ללא זכות למימון מפלגות אחרי שמפלגתה הקודמת, ישראל ביתנו, דרשה להעניש אותה (לפי החוק) על פרישה באמצע הקדנציה, ונענתה. כזכור, כישראל ביתנו הצטרפה לממשלה ואביגדור ליברמן נכנס לתפקיד שר הביטחון, לוי-אבקסיס פרשה מהסיעה, אך נשארה ח"כית.
בהתאם לחוק, ההתפלגות מישראל ביתנו חסמה בפניה את אופציית החבירה למפלגה מכהנת כמו יש עתיד (שהפכה לכחול לבן), והיא התמידה בקמפיין עד סופו, אך לא הצליחה לחצות את אחוז החסימה הנכסף.
במהלך התקופה המדוברת, גייסה לוי-אבקסיס ערבויות בסך 2.96 מיליון שקל, כאשר הערבים הגדולים ביותר הם אליהו גרידיש מנתניה וברוך שיינברג מתל-אביב, שהעניקו לה כמיליון שקל ערבות כל אחד.
גם מפלגתה של לוי-אבקסיס תזכה למימון מפלגות בסך כ-1.4 מיליון שקל, לאחר שזכתה ביותר מ-1% מהקולות. אבל גם אחרי שתקבל את הסכום הזה, היא עשויה להיוותר עם חובות, שכן מערכת בחירות היא כאמור עסק יקר. 

זהות: פייגלין ממשיך לגייס תרומות

משה פייגלין נשען במהלך מערכת הבחירות לכנסת ה-21 על 2.3 מיליון שקל ערבויות, מתוכם כמיליון שקל מאדם בשם יהושע פרקוביץ ו-600 אלף שקל ממשה ודורותי מרום. סכום התרומות שגייס פייגלין עבר את החצי מיליון שקל, ומן הבחינה הזו הוא מעט שונה משאר המפלגות. בניגוד אליהן, הוא נשען על שיעור גדול יותר של תרומות מאנשים פרטיים.

ועדיין, גם אצל פייגלין שהירבה לדבר על התמיכה העממית בו, כ-80% מכספיו הגיעו באמצעות ערבים גדולים. מאחר שמפלגתו קיבלה יותר מ1% מקולות הבוחרים, פייגלין יהיה זכאי ליחידת מימון אחת מן המדינה - כלומר כ-1.4 מיליון שקל. ואולם גם אחרי שיקבל את הסכום הזה, פייגלין עלול להישאר עם בור תקציבי וייאלץ למצוא דרך לשחרר את חותמי הערבויות עבורו.

יום למחרת הבחירות, כאשר נודע לפייגלין שהוא לא יהיה בכנסת הבאה, פנה לגולשים ולעוקבים שלו ברשתות החברתיות, ואמר שמערכת 2019 הייתה מבחינתו רק שלב אחד בדרך הפוליטית. הוא אף ביקש להמשיך לתרום לקמפיין שלו: "אם בשורת החירות נגעה בכם, ואתם רוצים להתנדב לפעילות או לתרומה", כתב פייגלין וצירף את הלינק להעברת כספים.

הערבויות: השיטה שעוקפת את כללי התרומות בבחירות

ב-2012, כאשר החליט יאיר לפיד על הקמת יש עתיד, הוא הבין שכדי לגייס את ההון הדרוש להתמודדות מבחוץ עליו להביא אנשי עסקים ולעקוף את שיטת התרומות המסורתית, שלא מאפשרת להתמודד על מול כספי מימון הבחירות העצומים שמקבלות המפלגות הקיימות.
לפיד גייס כ-79 חותמי ערבויות, אנשי עסקים בולטים במשק הישראלי. בשיטה שלמעשה עוקפת את שיטת התרומות, לפיד גייס 9.2 מיליון שקל בערבויות. לפיד והלל קוברינסקי, שניהל את המערך של יש עתיד מן היום הראשון, החתימו אותם על ערבות אל מול הבנקים, אשר באופן אחר לא היו מוכנים לתת אשראי למפלגה חדשה ולא מוכרת, כזו שאין לה נכסים, בניינים או אפילו מותג מושרש.

בסיום מערכת הבחירות בשנת 2013, הייתה ללפיד הצלחה פנומנלית גם מבחינה כספית, עם 19 מנדטים, שמשמעותם הייתה 19 יחידות מימון מתקציב המדינה. כך הוא החזיר את ההלוואות ואת הערבויות.

עוד ב-2012, לפני אותה מערכת הבחירות ולאור ביקורת ציבורית על היותם של חותמי הערבויות לא גלויים לציבור, הורה מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא, על חשיפת שמות נותני הערבויות. הנושא לא הוסדר באמצעות חקיקה, ולכן שפירא יכול היה להורות רק על חשיפת שמות הערבים, אך לא יכול היה להגביל את סכום הערבות - למסגרות בהן נמצאות התרומות, שזה 2,300 שקל בלבד. כך למעשה, ערבות שניתנה למפלגה, מותר שתהיה בלתי מוגבלת בסכום, בסך של מיליוני שקלים, ורק אם הכסף לא יוחזר לבנק, והערבות תחולט, תיחשב הערבות בדיעבד כתרומה, ואז היא גם עשויה להיות מקוטלגת כתרומה אסורה.

יחד עם זאת, מבקר המדינה אסר על חתימה על ערבויות מידי תאגידים, בארץ או בחו"ל וצמצם את האפשרות לחתימת ערבויות בידי אנשים בלבד. הדבר יוצר בשלב הקמפיין קרבה גדולה בין הערבים לבין ראשי המפלגה, ומכאן הצורך בחשיפת שמותיהם. 

עוד כתבות

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

כשנה לאחר שיווק הקרקעות: שישה מגרשים בשדה דב מתקרבים להיתר

הוועדה המקומית תדון בתוכניות העיצוב ל־1,700 יחידות דיור ● בין הפרויקטים: מגדלים של גינדי ומתחמי שכירות של פרשקובסקי ● המגרשים נהנים מלו"ז מהיר בזכות שיווק קרקעות נקי מבעיות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

ביהמ"ש המחוזי: ארנון בר-דוד יוכל לחזור להסתדרות בתוך שבועיים

המחוזי קיצר את הרחקתו של יו"ר ההסתדרות בר-דוד מהארגון ל-60 יום, שייספרו החל מתחילת דצמבר, וזאת בניגוד להחלטת בימ"ש השלום להרחיקו ל-90 יום ● השופט דרור ארד-איילון ציין כי דרישת המשטרה להרחיק את בר-דוד מ"גופי ההסתדרות" היא עמומה מדי, וחלק על קביעת בימ"ש השלום כי חזרתו לתפקיד מהווה "סכנה לביטחון הציבור"

מתחם קניאל בכפר סבא / הדמיה: משרד כנען שנהב

תושבי כפר סבא הירוקה יוצאים למאבק נגד תוכנית המגדלים הגדולה

במרכז המאבק עומדת תוכנית "מתחם קניאל־בראון" בצפון־מערב כפר סבא, המציעה להרוס את מפעלי קניאל ובראון הוותיקים ולהקים במקומם מתחם עירוב שימושים על כ־60 דונם ● עיריית כפר סבא ותושבי האזור מתנגדים למהלך וטוענים כי התוכנית מקודמת ללא פתרונות תחבורה מספקים ועלולה להוביל לקריסה תשתיתית

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מנהל רשות המסים חשף: נוהל הגילוי מרצון החדש רחוק מאוד מהשגת היעד

רק 122 בקשות לגילוי מרצון על הון לא מדווח הוגשו מאז פורסם הנוהל באוגוסט האחרון ● מנהל רשות המסים מאשים: הנתון נובע בעיקר בשל היעדר פתרון בבנקים להפקדת כספי קריפטו

וולט מרקט, נווה צדק / צילום: שי עזרי, Wolt ישראל

וולט תיפרד מהנכס החשוב שלה? מאחורי האולטימטום של רשות התחרות

רשות התחרות פועלת בזהירות מוצדקת מול הכוח שצברה וולט בענף המשלוחים המהירים ● ואולם פירוק וולט מרקט כעת עלול לפגוע בשירות שממלא צורך אמיתי עבור הצרכנים – עוד בשלב שבו החשש מפגיעה בתחרות הוא עדיין תיאורטי בלבד

מגדל פרישמן 46 בת''א / צילום: תמר מצפי

100 אלף שקל בחודש: תושב החוץ ששכר דירה במגדל בפרישמן-דיזינגוף

מדובר בדירה המשתרעת על פני קומה שלמה בשטח של 480 מ"ר בנוי, פלוס 90 מ"ר מרפסות, שמתפרשות כמעט לאורך כל הדירה ● לגלובס נודע כי הסכום הנדרש לשכירות עמד על 115 אלף שקל לחודש, אך לאחר משא ומתן ארוך, השוכר ובעלי הדירה סגרו את עסקת השכירות על 100 אלף שקל לחודש כאמור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; אנבידיה, אמזון וטסלה נפלו בכ-4%

וול סטריט הגיבה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ: נאסד"ק ירד ב-2.4% ● אנבידיה איבדה כ-170 מיליארד דולר בשווי שוק ● הדולר ירד בחדות מול האירו ותשואות האג"ח מזנקות לשיא של כ-4 חודשים ●  תשואת האג"ח של יפן ל-40 שנה חצתה לראשונה את רף ה-4% לאחר ההכרזה על בחירות בזק

העיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

תושבי עזה על הכוונה של בכירי חמאס להימלט לחו"ל: "שילכו לגיהינום, מושחתים"

חיל האוויר תקף במעבר הגבול בין סוריה ללבנון ● קטאר, טורקיה ושורה של מדינות מוסלמיות בהודעה משותפת: נצטרף למועצת השלום; בגרמניה מדווחים כי הממשלה מתנגדת להשתתפות ● דיווח: נשיא ארה"ב לוחץ על יועציו להציג תוכנית צבאית "מכריעה" באיראן; מאיים: אם איראן תנסה לפגוע בי, "נמחה אותה מעל פני האדמה" ● עדכונים שוטפים

לי-אור אברבך / צילום: ינאי יחיאל

גל פרישות בתאגיד השידור הציבורי: סמנכ”ל הרדיו לי־אור אברבך מסיים את תפקידו

סמנכ"ל הרדיו בתאגיד השידור הציבורי, לי-אור אברבך מודיע על סיום תפקידו בתאגיד השידור הציבורי ויכנס לתפקיד מנכ"ל תזמורת ירושלים מזרח-ומערב ● עזיבתו מצטרפת לגל פרישות מההנהלה הבכירה של "כאן", ובהן סמנכ"לית הטלוויזיה טל פרייפלד וכל צוות הדוברות

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

משקיע העל שמזהיר: הזעזוע שעלול להגיע לשווקים בגלל מלחמת הסחר

ריי דליו, מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר, מזהיר כי האגרסיביות של נשיא ארה"ב עלולה לגרום לעימות פיננסי עולמי ● דבריו מכוונים בעיקר ל"בזוקה" של אירופה: 10 טריליון דולר בנכסים אמריקאיים ● סנונית ראשונה: קרן הפנסיה הדנית מתכננת למכור 100 מיליון דולר באג"ח ממשלתיות אמריקאיות

המחירים עולים? אביב מליסרון מחזירה עד 300 אלף שקל על דירה חדשה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המחירים עולים? אביב מליסרון מחזירה עד 300 אלף שקל על דירה חדשה

אביב מליסרון מציעה לרוכשים תשלום של 6,000 שקל לחודש למשך ארבע שנים - אחרי האכלוס ● נוסף לכך המבצע מבטיח פטור מהצמדה למדד, אולם חבות המס מוטלת על הקונים ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נואם בדאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse

טראמפ בדאבוס: "רוצה לפתוח במו"מ מיידי לרכישת גרינלנד. לא אפעיל כוח"

נשיא ארה"ב נאם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, והתייחס לגרינלנד: "אנחנו נותנים המון, ומקבלים כל כך מעט בחזרה. כל מה שאנחנו רוצים חזרה זה גרינלנד" ● הצפי הוא כי מחר ישיק טראמפ את "מועצת השלום" שיזם בנוגע להסכם הפסקת האש בעזה, למרות ששורת מדינות אירופיות דחו את ההזמנה להצטרף אליה

פרויקט חלוציות של אנלייט / צילום: אנלייט

מהגדולים בישראל: מתקן אגירת אנרגיה ייפתח בעוטף עזה

המתקן, שצפוי להיפתח בסמוך למושב אוהד, יכלול תחנת משנה שתיקרא על שם סרן יפתח יעבץ ז"ל ● איגוד השיווק הישראלי ערך לראשונה תחרות אימפקט חברתי, מי זכה? ● וזה המינוי החדש לסגנית נשיא קרן ההון-סיכון Cyberstarts ● אירועים ומינויים

עבודות על כבל תת־ימי בחוף זיילנד שבהולנד / צילום: Shutterstock

מצור הסיבים האופטיים סביב ישראל מתהדק: אלו הסיבות

שלושה פרויקטים של כבלי תקשורת תת־ימיים תוכננו בשנתיים האחרונות לעבור בישראל ומשם לחצי האי ערב ומזרחה - ובכך, לייצר גשר של זרימת מידע בין אירופה לסעודיה ומדינות המפרץ ● אולם, בעקבות המלחמה, במקביל לאתגרים בירוקרטיים - המהלכים הוקפאו

מפלגת כחול לבן פרסום ברשת איקס, 14.01.26 / צילום: איל יצהר

גנץ נגד עבאס: רע"ם הכשילה את המלגות ללוחמים?

למה גנץ ישב עם רע"ם ועכשיו הוא כל־כך מתנגד לרעיון? הוא ומפלגתו סיפקו הסבר - אלא שהוא לא ממש מתיישב עם העובדות • המשרוקית של גלובס

חומרי בנייה, משאית הובלה בקירור של Trane Technologies, גם טכנולוגיות ביטחוניות של BAE SYSTEMS ברשימה / צילום: ap, Business Wire

חוששים מבועה, תגדרו עם השקעה: בנק אוף אמריקה עם המלצות AI "אחרות"

סקירה שפרסם האסטרטג הגלובלי הראשי של הבנק, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית, כגידור לחששות מבועה במניות המובילות בטרנד ● בבנק הרכיבו רשימה של קרוב ל-30 מניות, שהקורלציה שלהן למניות ה-AI "הטהורות" היא פחות מ-50%

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: מכרו 8 דירות ב-11 מיליון שקל - וחמקו ממסי שבח ורכישה

מוכרי ורוכשי מקרקעין חשודים בדיווח כוזב על מכירת 4 דירות בבניין בתמורה לכ-6 מיליון שקל - כאשר בפועל נמכרו 8 דירות בשווי של כ-11 מיליון שקל ● עפ"י החשד, המוכרים התחמקו מתשלום מס שבח בסכום כולל של כ-1.9 מיליון שקל, והרוכשים התחמקו מתשלום מס רכישה של 400 אלף שקל

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן לצד מירה מואטי, לפני שהאחרונה עזבה את החברה / צילום: ap, Barbara Ortutey

הרומן נחשף, בכירים עזבו: הסטארט־אפ של יוצאת OpenAI מתקשה להתרומם

סטארט־אפ הבינה המלאכותית Thinking Machines Lab של מירה מוראטי, לשעבר בכירה ב־OpenAI, ניצב בימים אלה בעיצומו של גל עזיבות חריג ● ברקע: רומן בין מנהל לעובדת ודרישה לקחת חלק מסמכויותיה של מוראטי בחברה

צילומים: AP/Dimitar dilkof, Andy Wong, Ludovic Marin, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מלחמת היין ופרשת גרינלנד: טראמפ מחריף את הטון מול אירופה, והשווקים מגיבים

הנשיא האמריקאי מגביר את הלחץ לקראת הגעתו לפורום דאבוס: איים במכסי ענק על צרפת, חשף הודעות פרטיות ממקרון וביקר את בריטניה על נסיגתה מאיי צ'אגוס ● בעוד דנמרק מחרימה את הכינוס, השווקים מגיבים בבריחה מהדולר לעבר הזהב ● המסחר בוול סטריט נפתח בירידות

אילוסטרציה: איל יצהר

איש קש וחברה פיקטיבית: כתב אישום נגד מקורבו של אורן קובי

ג'ון קנדלר מואשם ששימש כאיש הקש של אורן קובי במסגרת פעילות שנועדה להוציא במרמה 2.3 מיליון שקל מלקוחות, תוך עקיפת איסור שיפוטי מוחלט שהוטל על קובי לעסוק בתחום הנדל"ן