גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנס של מיליון שקל לגינדי החזקות בשל שיווק בלעדי למועדון "חבר"

רשות מקרקעי ישראל תגבה מחברת גינדי החזקות פיצוי לאחר שזו שיווקה באופן בלעדי למועדון "חבר" יחידות דיור שהיו מיועדות לציבור הרחב במסגרת פרויקט מחיר למשתכן באור יהודה ● גינדי החזקות בתגובה: "שוקלים את האפשרויות שבפנינו"

שכונת "בית בפארק" המתוכננת באור יהודה / הדמייה: גינדי אחזקות
שכונת "בית בפארק" המתוכננת באור יהודה / הדמייה: גינדי אחזקות

ועדת המכרזים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) החליטה להטיל תשלום פיצוי בסך מיליון שקל על חברת גינדי לאחר שזו שווקה לחברי מועדון "חבר", דירות בהנחה משמעותית שלא הוצעה לציבור הרחב, למרות שמדובר בדירות שנבנו על קרקע בה זכתה גינדי במסגרת שיווקי מחיר למשתכן ולמרות שתנאי המכרז אוסרים זאת, כך פורסם ב-"חדשות 13".

בהודעת רמ"י נמסר כי:"ועדת המכרזים ציינה כי מדובר בשיווק מספר משמעותי של 300 יחידות דיור במרכז הארץ, שהיו אמורות להימכר לציבור הרחב ואשר היזם, משיקולים כלכליים, החליט לשווקן תוך מתן הטבות משמעותיות ובלעדיות ביחס לציבור הרחב, לחברי מועדון "חבר". הוועדה אמרה כי השיווק המדובר אינו עולה בקנה אחד עם הוראות המכרז והחוזה ביחס לחובה להימנע מאפליה".

בהודעת ועדת המכרזים היא מגוללת את השתלשלות הדברים כך: "החל מ-10.7.17 אז זכתה חברת גינדי במכרז במסלול מחיר למשתכן לרכישת זכויות חכירה ב-4 מתחמים (סה"כ 1,140 יח"ד) לבניה רוויה באור יהודה. במסגרת תנאי המכרז שפרסמה רמ"י, התחייבה החברה הזוכה למכור לפחות 80% מיחידות הדיור במסלול מחיר למשתכן. את יתרת יחידות הדיור הורשתה למכור שלא במסלול מחיר למשתכן, כלומר בתנאי ומחירי שוק חופשי. ב-4.11.18 שיגרה רשות מקרקעי ישראל מכתב לחברת גינדי ובו בקשה הבהרות מהחברה והורתה לה לחדול ממתן ההנחה רק לחברי מועדון חבר תוך אפליית הציבור הרחב. ב 12.12.19 במכתב נוסף של רמ"י לגינדי היא שבה ודרשה ממנה לחדול ממסע השיווק המפלה וקבעה מועד לשימוע.

לאחר הליך השימוע שהתקיים ב-20.1.19 התקיימה ישיבה של ועדת המכרזים של רמ"י וזו העלתה כי השיווק ל"חבר" בצירוף התנאים הבלעדיים והמיטיבים שניתנו לחברי המועדון שכללו מחירי דירות בהנחה משמעותית ותנאי פריסת תשלומים מיטיבים, זאת במקביל לאיסור מתן הטבות והנחות לציבור הרחב, יצרו אפקט מפלה שבפועל הרתיע רוכשים פוטנציאלים מקרב הציבור הכללי מלהצטרף לפרויקט.

הוועדה גם הזכירה שפרסום בהיקף דומה לא נערך לכלל הציבור, ומתעניינים מקרב הציבור הרחב שביקשו לרכוש דירות ביום המכירות, עודכנו כי בחדר ליד נרכשות דירות על ידי חברי מועדון "חבר" בהנחות משמעותיות והטבות ייחודיות", לשון ההודעה.

עוד נכתב בהודעה כי, "הוועדה מדגישה שלרוכשים מקרב מועדון "חבר" ניתנה הנחה משמעותית במחירי הדירות, ביחס למחירון דירה עבור הציבור הרחב. הוועדה גם הזכירה שההסכם בין גינדי למועדון "חבר" אסר על החברה לנהל כל מו"מ ולהעניק כל הטבה לציבור הרחב בתקופת המבצע ובמשך פרק זמן נוסף של 90 יום לאחריה וכך נוצר למעשה אפקט מפלה תוך פגיעה בשוויון ביחס לציבור הרחב, פגיעה אשר לדעת הוועדה, אינה ניתנת להצדקה כ"התנהלות עסקית" גרידא, ועולה כדי אפליה פסולה.

כתוצאה מכך, בסופו של יום מתוך כ- 280 דירות שיועדו לשוק החופשי, 250 דירות נמכרו לחברי מועדון הצרכנות "חבר" ורק 23 נמכרו לציבור הרחב".

בסיכומו של דבר הוועדה החליטה כי יש להטיל על החברה פיצוי אשר מחד, יהיה מספיק משמעותי וישקף את האפליה בשיווק כפי שתוארה, ומאידך, יביא לידי ביטוי את כלל השיקולים וטענות החברה כפי שנסקרו על ידי הוועדה. לפיכך, החליטה הוועדה על חיוב החברה בתשלום פיצויים, בסך של מיליון שקל.

מחברת גינדי החזקות נמסר בתגובה: "מכיוון שרשות מקרקעי ישראל שלחה לתקשורת את ההחלטה ולא לנו, אנו עדיין למדים אותה. טענותיה של גינדי הועלו בשימוע וכעת החברה שוקלת את האפשרויות שבפניה. לגוף הטענה, הפרויקט המדובר היה פתוח לכלל הציבור ולא רק לעמיתי חבר ואכן בפועל, דירות רבות נמכרו לציבור הרחב. בנימה אישית נסיים בכך שאנו מופתעים שגוף ממשלתי חושב שתמיכה בכוחות הביטחון הוא מעשה פסול".

באגודה לזכויות האזרח, שהפנו את תשומת הלב ברמ"י לנושא בירכו על ההחלטה. לדברי מנהל היחידה לזכויות חברתיות ולשיוויון באגודה, עו"ד גיל גן-מור, "שיווק של מאות יחידות דיור המיועדות לכלל הציבור רק לקבוצה קטנה ואקסקלוסיבית היא פסולה ואין לה כל הצדקה, ובוודאי בשעה שבה יש מצוקת דיור חריפה. אנו שמחים שקיבלו את עמדת האגודה לזכויות האזרח והתופעה תפסק".

עוד כתבות

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

אלדד כורש בדרך להקים משרד חדש עם 50 עורכי דין

לגלובס נודע כי עו"ד אלדד כורש ניהל מגעים עם מספר משרדים גדולים, אך בסופו של דבר הוא צפוי לפנות לדרך עצמאית ● חברת הנדל"ן תדהר, הלקוחה המרכזית של כורש, תעבור איתו למשרד החדש, שצפוי להתמקם במגדל ביונד בגבעתיים ● כורש אישר את הפרטים

מייסיד MHR1, צח חרמון ויגיל מנוביץ' / איור: גיל ג'יבלי

המאבק המשפטי בחברת הנדל"ן הגרמנית מתקרב לסיום

הסכם שהוגש לבית המשפט הכלכלי מסדיר לראשונה שליטה משותפת על התאגיד ההולנדי שמחזיק במרבית נכסי MHR1 ● השליטה תעניק למשקיעים גם 50% בקבלת החלטות בתאגיד ההולנדי ובחברות-הבנות שלו

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

דוחות חדשים חושפים: אלה העובדים המבוקשים בעידן ה־AI באמריקה - ובישראל

לפי נתוני חברת המחקר Synergy Research Group, חוות השרתים הפכו לאחד ממוקדי התעסוקה הצומחים ביותר כיום ● כתוצאה מכך, הביקוש לעובדים טכניים מתרחב - מחשמלאים ועד רתכים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

האוצר נסוג: הגבלות יצוא הגז הוצאו מחוק ההסדרים בעקבות התנגדות משרד האנרגיה

המהלך הדרמטי של האוצר להגבלת יצוא הגז, שנועד לעודד תחרות מקומית ולהאריך את חיי המאגרים, ירד מחוק ההסדרים לאחר שמשרד האנרגיה סירב לקדם שינוי מחוץ לוועדת דיין ● כעת המשרדים יידרשו להגיע לפשרה בתוך הוועדה עצמה ולא במסגרת התקציב

משרדי חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

פשרה בייצוגית נגד טבע: האם התרופה להקלת גודש באף באמת מועילה?

טבע דחתה את הטענות כי התרופה "טבע קולד" אינה יעילה, אך במסגרת הפשרה הסכימה לתרום תכשירים בשווי של 440 אלף שקל לעמותת "חברים לרפואה" עפ"י צורכי הארגון

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת של פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

רשות ני"ע אוסרת על שיווק פיקדון ה-S&P 500 של לאומי

בהמשך לחשיפת גלובס, בנק לאומי החליט לעצור את שיווק הפיקדון המובנה של לאומי, אשר עורר התנגדות עזה מצד קרנות הנאמנות ● ברשות צפויים לפרסם בתקופה הקרובה נייר עמדה המסדיר את המגבלות החלות על המוצרים המובנים

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

בג"ץ קבע: ICL תשלם מאות מיליוני שקלים על שאיבה מים המלח

בעקבות עתירות שהגישו אדם טבע ודין ולובי 99, בג"ץ חייב את חברת ICL לשלם על המים ששואבים מפעלי ים המלח ● היקף התשלום עשוי להגיע לכ-500 מיליון שקל משנת 2018 ועד סוף הזיכיון בשנת 2030 ● ICL בתגובה: "פסק הדין אינו מידתי וסותר את עמדת המדינה ואת לשון החוק"

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מי יפקח? הסעיף ברפורמת הבנקים הגדולים שעבר מתחת לרדאר

הרפורמה שתאפשר למוסדיים להקים בנקים זעירים מותירה סימני שאלה מהותיים לגבי זהות הרגולטור ● במשרד האוצר ובבנק ישראל מבטיחים להסדיר את הנושא בימים הקרובים

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

לראשונה: מינהל התכנון עוקף רשות מקומית ונותן היתר בנייה

רשות הרישוי הארצית הוציאה לראשונה היתר בנייה, לאחר שהמועצה האזורית הגלבוע סירבה לאשר הקמת שדה סולארי בתחומה למרות הוראות ועדת הערר ● מדובר בשימוש תקדימי בסמכויות שקיבלה הרשות השנה, במסגרת מהלך שמטרתו להסיר חסמים תכנוניים ● האם נראה בקרוב שינוי כיוון גם בתחום הבנייה למגורים?

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: איל יצהר

ד"ר יפעת בן חי שגב עוזבת את חדשות 13, אך הפלונטר עדיין לא הותר

דירקטוריון חדשות 13 מתנהל זה זמן רב ללא יכולת הכרעה, בשל דד-לוק שיצרו שניים מחבריה ● ההתפטרות העכשווית עשויה לפתור זאת ולהוביל למינוי מנכ"לית קבועה

משרד הפנים בירושלים / צילום: Shutterstock, shutterstock

חברות שיתמודדו במכרזי הרשויות המקומיות יחויבו להצהיר על עבר פלילי

משרד הפנים מבטיח מנגנון שיחסום התמודדות של חברות תחת חקירה במכרזים עירוניים, לאחר שנים שבהן הרשויות המקומיות נמנעו מבדיקת עבר פלילי – בניגוד לנעשה בשירות המדינה ● זאת על רקע מספר פרשיות שחיתות ובעקבות לחץ ציבורי

בורסות וול סטריט / צילום: Shutterstock

ענקית קרנות הסל מעריכה: ההזדמנויות הבאות - בבריאות ובשווקים המתעוררים

בסטייט סטריט, שמנהלת נכסים פיננסיים בסך 5.4 טריליון דולר, מאמינים ב־AI, כולל הזדמנויות השקעה במדינות אסיה, וממליצים גם על מניות הבריאות והפיננסים ● מנהל הפעילות בישראל: "ההשקעות בבינה מלאכותית עדיין נמוכות, בהשוואה למהפכות אחרות בהיסטוריה העולמית"

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?