גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקר שגילה את החומר הפעיל בקנאביס מודה: "לא ניסיתי לעשן, זה לא מושך אותי"

הפורטפוליו של פרופ' רפאל משולם, בן 88, פרופסור אמריטוס בבית הספר לרוקחות, האוניברסיטה העברית ● "כשהתחלתי לחקור את נושא הקנאביס, הלכתי לאחראי על האדמיניסטרציה ושאלתי אם הוא מכיר מישהו במשטרה. הוא הרים טלפון למישהו ששאל אם אפשר לסמוך עליי, וקיבלתי 5 קילו חשיש. בדיעבד גם הוא וגם אני עברנו על החוק"

פרופ' רפאל משולם / צילום: איל יצהר
פרופ' רפאל משולם / צילום: איל יצהר

אני: סבלני, מנסה לעזור לאנשים ואוהב לעבוד עם שותפים.

משפחה: סבתא מצד אבא הייתה עקרת בית וסבא עסק בנדל"ן. על הצד של אמא אני יודע מעט, רק שחיו בבולגריה. אבא למד רפואה בווינה, וניהל את בית החולים היהודי בעיר. את אמא החזירו מהלימודים בברלין כדי להתחתן איתו בשידוך.

ילדות: למדתי בבית הספר האמריקאי כי ההורים רצו שאדע שפות. כשמלאו לי תשע פרצה המלחמה. אמא ואבא החליטו להישאר בבולגריה ועד 1941 לא הרגשנו כלום. כשגילויי האנטישמיות גברו ענדנו טלאי צהוב, אסור היה לנו להעסיק עובדים לא יהודיים, ונאלצנו לפטר את המטפלת. אבא חשב שבכפר נוכל לחיות חיים בטוחים יותר והוא הפך לרופא כפרי מכובד, עד שב-1944 לקחו אותו למחנה ריכוז.

הוא השתחרר אחרי כמה חודשים ואיכשהו הצלחנו לקבל אישור יציאה. הייתה לנו ויזה טורקית שסדרה לנו העוזרת של הדודים, שעבדה אצל שר החוץ הטורקי, ונסענו לאיסטנבול. אחרי שבועיים יצאנו לפלשתינה. עברנו דרך סוריה והגענו לתל אביב, לחדר אצל הדודה. נשלחתי לפנימייה של עליית הנוער בירושלים, ואז אבא החליט לחזור לבולגריה ולנסות להוציא את הכסף והרכוש שהיה שם. מצאנו משטר קומוניסטי קשה, אבל הבולגרים היו הוגנים. החזירו לנו את הדירה הגדולה, נכסים וחלק מהכסף, ואני סיימתי את הגימנסיה בבולגריה. חזרנו לארץ כשהייתי בן 18. נכנסתי לעתודה האקדמית בכימיה ונקלטתי במכון לחקר הרפואה הצבאית.

דליה: אשתי, מורה לטבע. נפגשנו בצבא כשהייתה חיילת, ואחרי שהשתחררה התחתנו. יש לנו שלושה ילדים, שבעה נכדים ואנחנו גרים בירושלים.

פנאי: מה זה? כשיש לי קצת, אני קורא ספרות חברתית או פוליטית ונמצא עם הנכדים. רוב הזמן אני במעבדה.

תפיסת עתיד: אני לא מקבל כבר תלמידים חדשים, כי כשיסיימו את הדוקטורט אהיה בן 92, זה לא סביר. אפרוש כשארגיש שהתרומה שלי לא משמעותית ואני מקווה שאוכל להגיד לעצמי: זהו זה. אני לא מתרגש מהמוות, זו דרכו של עולם.

קנאביס

איך התחלתי: תמיד עניין אותי הקשר שבין הכימיה לביולוגיה ואחרי השחרור מצה"ל התחלתי לימודי דוקטורט במכון ויצמן בחקר סטרואידים, ואחרי שנתיים טסתי למכון רוקפלר בניו יורק עם דליה והבכור. אחרי שסיימתי את הפוסט דוקטורט חזרתי למכון ויצמן וחיפשתי נושאים שבין ביולוגיה לכימיה. הופתעתי לגלות שבכל מה שנוגע לחשיש וקנאביס המידע מעורפל - בניגוד למחקרים על אופיום, מורפיום וקוקאין - ולאף אחד לא היה מושג מהו החומר הפעיל. החלטתי להתמקד בו, בלי לדעת כמה קשה זה יהיה.

הלכתי לאחראי על האדמיניסטרציה ושאלתי אם הוא מכיר מישהו במשטרה. הוא הרים טלפון למישהו ששאל אם אפשר לסמוך עליי, וקיבלתי 5 קילו חשיש. בדיעבד גם הוא וגם אני עברנו על החוק.

גילוי ה-THC: המטרה הייתה לבודד את החומר הפעיל ולהוכיח את המבנה שלו. התברר שיש בקנאביס המון חומרים, אבל רק אחד מהם גורם לשינויים במחשבות ובמצב הרוח - ה-THC שגילינו ב-1964. נתנו מיצוי שלו לד"ר חביב ארדעי במכון הביולוגי בנס ציונה. הוא הזריק אותו לקופים וזה גרם להם לישנוניות, ואז פרסמנו את המחקר. בהתחלה לא היה בו הרבה עניין כי בארה"ב לא עישנו אז מריחואנה, אבל תוך שנה כמות המעשנים גדלה ובנו של סנאטור נחשב נתפס מעשן ורצה לדעת אם זה יהרוס לו את המוח. פתאום הפכנו לאטרקציה.

השפעות נוספות: ב-1966 עברתי לאוניברסיטה העברית והתמניתי לפרופסור מן המניין, נבחרתי לרקטור האוניברסיטה וכשהציעו לי להיות הנשיא החלטתי לסרב. הפסקתי עם האדמיניסטרציה וחזרתי למחקר. חקרנו את השפעת ה-THC על נפגעי פוסט טראומה והצלחנו לגרום להם לישון בלילה. בהמשך גילינו שהוא גם מקל על תופעות הלוואי של כימותרפיה. יותר מאוחר גילינו גם את ה-CBD, חומר נוסף שנמצא בקנאביס ומסייע לחולי אפילפסיה, מחלות אוטואימוניות וסוכרת מסוג 1.

התסכול הגדול שלי הוא שעד שהמחקרים מיושמים לוקח המון זמן. בשנות ה-80 עשו ניסוי על השפעת CBD על חולי אפילפסיה, התוצאות היו נהדרות, אבל לקח 35 שנים עד שהוא נכנס לשימוש. כואב לי שיכולנו לעזור להרבה חולים בדרך. אותו דבר בסכיזופרניה.

הסטודנט ג'מאל זחאלקה: קיבלתי הרבה פרסים במהלך השנים, ביניהם פרס ישראל בשנת 2000. התחילו להזמין אותי להרצות בכל העולם. יש לי הרבה תלמידים, ביניהם ח"כ ג'מאל זחאלקה שעשה אצלי דוקטורט על הקטורת בבית המקדש שכנראה היו בה קנבינואידים. היו קושרים את הכהן הגדול ששאף אותה, כדי שלא ייפול.

עישון: אף פעם לא ניסיתי לעשן. הפעם היחידה שזה כמעט קרה הייתה כשדליה אפתה עוגה עם חשיש, אבל אני הייתי בקבוצת הביקורת וקיבלתי פרוסה בלי. זה לא ממש מושך אותי.

לגליזציה: צריך לעשות הפרדה בין שימוש רפואי לחברתי. אני לא בעד או נגד שימוש חברתי, זאת צריכה להיות החלטה של הציבור, אבל אין לקשור אותם ביחד בשום אופן.

קנביט: חברה ישראלית שאני עומד בראש הוועדה המייעצת שלה. אני משתף פעולה עם כמה חברות כאלה בעולם, כי לאוניברסיטה אין כסף למחקר והן מממנות אותו. בקנביט נעבוד על חקר הסרטן. ברור לי שהחברות משתמשות בי כדי לקבל לגיטימיות ולהרוויח, אבל אין לי ברירה, אני לא התעשרתי ממה שאני עושה. מצד שני, האוניברסיטה נותנת לי משכורת לא רעה. בגלל שאין לי זמן, אני בקושי מבזבז כסף וכשאנחנו טסים לחו"ל זה להרצאות משולמות.

עוד כתבות

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית