גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זאב פיין: "יהיה לי עצוב אם הפרויקט ייכשל, אבל אני לא אצטער על ההחלטה. מה, לא לתת ליצירתיות שלי לפרוץ?"

זאב פיין לא למד חשבון בסיסי עד שהגיע לאוניברסיטה. עפר שמאי, שהיה המרצה שהתנדב ללמד אותו מתמטיקה, בילה שנים ארוכות באקדמיה. אחרי עשרות שנות חברוּת, הם הקימו את DecodeChess, סטארט–אפ שמנתח מהלכי משחק בשחמט ● שמאי: "בדיעבד אני רואה שהיה לי מסלול ברור: תמיד עניין אותי להבין את החשיבה האנושית" ● לייט בלומרס - פרויקט מיוחד

זאב פיין ועופר שמאי/ צילום: שלומי יוסף
זאב פיין ועופר שמאי/ צילום: שלומי יוסף

גם אחרי עשורים של חברוּת, זאב פיין ועפר שמאי עדיין לא הצליחו להסכים ביניהם על הדרך שבה הכירו. פיין, שעשה את צעדיו הראשונים בעולם החילוני, זוכר ששמאי היה מרצה למתמטיקה שענה למודעה באוניברסיטת תל אביב והתנדב לסייע לחוזרים בשאלה למלא את תהום הידע שהחינוך הדתי שלהם מעולם לא טרח להתייחס אליו. שמאי, מצדו, טוען שהוא בכלל היה אז רק סטודנט לתואר שני ושבת דודה שלו סיפרה לו על התוכנית שהפעיל ארגון "הלל". כך או כך, שמאי הכיר את פיין ולימד אותו חשבון ברמה הבסיסית ביותר ("לדעתי הוא ידע רק חיבור, חיסור, כפל וחילוק, אבל בשברים כבר לא היה לו מושג") כדי שהוא יוכל להתחיל לחשוב על לעבור את בחינת הבגרות במתמטיקה.

אחרי שפיין עשה את הבגרויות (כמה יחידות במתמטיקה היו לו שם, הוא לא זוכר) נשמר הקשר בין השניים. הוא החל ללמוד הנדסת תוכנה בבית הספר להנדסאים באוניברסיטת תל אביב ואפילו הפך להיות תלמיד של שמאי, שבאותו שלב גם החל ללמוד לדוקטורט וגם הפך למורה של פיין בטאי צ’י, ואז החל קריירה ארוכה בהייטק, שבמסגרתה גם עבר לאוסטרליה וחי בה כ־15 שנים. לפני כחמש שנים, ואחרי שיחה עם אשתו שהצהירה על רצונה להגר חזרה לישראל, פיין פגש את שמאי במהלך ביקור שנועד להכין את הקרקע לשיבה.

אותו מפגש הביא את השניים להפוך את החיים שלהם על ראשם ולצאת יחד להרפתקה נועזת: הקמת סטארט־אפ משותף בתחום האינטליגנציה המלאכותית והשחמט. לא רק החזון שבבסיס הרעיון של השניים היה מורכב ונועז אלא גם עצם השינוי שנבע מכך שלשניהם היה לא מעט מה להפסיד: הם היו מבוגרים בהרבה מרוב הסטארט־אפיסטים, היו להם משפחות וילדים והם השאירו מאחור קריירות ארוכות ומוצלחות.

● מוטב מאוחר - הפרויקט המלא

קורות החיים של שמאי, שאומר ש"חשיבה בתוך קופסאות חונקת מכל הכיוונים", תומכות בכך שהוא סבור כך כבר לא מעט שנים. יש לו תואר ראשון במתמטיקה ובפיזיקה מהאוניברסיטה העברית, תואר שני ודוקטורט ביסודות המתמטיקה והפילוסופיה מאוניברסיטת תל אביב והפוסט דוקטורט שלו הוא בכלל במדעי המחשב וממכון ויצמן. "מה שכן", הוא אומר "בדיעבד אני רואה שהיה לי מסלול מאוד ברור: מה שתמיד עניין אותי זה להבין את החשיבה האנושית. אני חושב שהיום אנחנו לא עוסקים בחשיבה אלא בחישוב. יש איזו אשליה שעולם האינטליגנציה המלאכותית מחקה את החשיבה האנושית ואני עומד על שתי הטלפיים האחוריות שלי ואומר שלא. אנחנו מאמינים שהשילוב של שיטות סימבוליות יותר שמנסות לתאר חשיבה אנושית עם השיטות הסטטיסטיות הנוכחיות יכול לעשות את הפריצה הבאה".

הסטארט־אפ שהקימו השניים ב־2015 - DecodeChess - מספק לשחמטאים שירות שמנתח מהלכים במשחק, מזהה רגעים שבהם ניתן היה לעשות דברים בצורה שונה וגם גוזר מהם המלצות לפעולה ומנסח אותם בשפה אנושית נגישה. פיין ושמאי הקימו את הסטארט־אפ בסיוע האקסלרטור Merage Future 45 שפותח עם פייסבוק, קרן פראט, משרד עורכי הדין יגאל ארנון וגו פייננס, ומיועד ליזמים בני 45 ומעלה.

"התשובה שהתוכנה נותנת לא תהיה מתמטית או סטטיסטית גרידא, אלא תשובה שאנחנו כבני אדם יכולים להתחבר אליה", מסביר פיין. "הסבר מסוג ‘בדקתי מיליארד אפשרויות וזה המסע הכי טוב’, לא עוזר לנו לקדם את החשיבה האנושית. זה כאילו שמישהו נותן לך את התשובה במבחן אמריקאי. אתה לא לומד מזה כלום. היופי בשחמט הוא שזה מאבק בין רעיונות וגם אם שיחקתי את המסע הנכון, יכול להיות שפספסתי המון אפשרויות שנמצאות שם בדרך וזה מה שאנחנו מביאים", אומר שמאי.

למעשה, הבחירה בתחום השחמט כזה שבו פועלת התוכנה שפיתחו השניים, נועד גם לספק שירות למיליוני שחקנים ברחבי העולם וגם לשמש כמעין הוכחת היתכנות שעשויה בעתיד להוביל ליישומה בתחומים אחרים לחלוטין.

"אתה לא מתחיל משהו ויודע בדיוק לאן הוא הולך", אומר שמאי. "כשהייתי נער, הייתי בין השחמטאים הטובים בארץ ואחרי הדוקטורט, כשכל הידע מהגוש המזרחי התחיל להגיע לארץ, גיליתי שלא הבנו כלום וחזרתי לזה. הבנתי ששחמט זה מקום נכון בהרבה ממתמטיקה לחקור בו את החשיבה האנושית. האתגר של חקר החשיבה האנושית הוא עצום. שחמט הוא עולם סגור עם כללים פשוטים, אבל עדיין מתקיימות בו אינספור אפשרויות".

כיום עובדים בחברה חמישה עובדים ועל אף שהיא עדיין לא עשתה שום מהלך שיווקי, כ־2,000 משתמשים בתוכנה וכ־10% מהם משלמים על השימוש בה. זה מעט, אבל השוק הפוטנציאלי עצום: ישנם בעולם כ־600 מיליון בני אדם שמשחקים שחמט וכ־200 מיליון מהם משחקים באינטרנט. 50 מיליון מאלו נחשבים לשחקנים רציניים. הם משקיעים במשחק זמן רב, יודעים טוב מאוד מה הם עושים ומאוד מעוניינים לשפר את יכולותיהם.

עליהם פיין ושמאי בונים והם מקווים שבמהלך השנה הקרובה יהיו להם מאות אלפי משתמשים והם יהפכו לשם מוכר בתעשייה. "אני לא יודע אם החברה הזאת יכולה להיות חד קרן, אבל אנחנו נכנסים לתעשייה עם הרבה מאוד כסף שלגמרי נמצא מתחת לרדאר", אומר פיין. "אני חושב שבעוד כמה שנים - כשהטכנולוגיה תבשיל יותר - נוכל לדבר על אפליקציות בתחומים אחרים, אבל בינתיים אנחנו בשחמט".

"כשיצאנו לדרך, כל-כך לא ידענו במה זה כרוך", אומר פיין. "זה כמו לגדל ילדים. אם אתה מבין מראש את הקושי, אתה לא תיכנס אליו אבל בדיעבד אתה שמח", צוחק שמאי. "לקחנו חסכונות שעמלנו עליהם במהלך החיים והשקענו אותם מתוך אמונה שמה שאנחנו עושים זה דבר גדול שיש לו משמעות", אומר פיין.

בגיל שאפשר "לשים פס"

כשהם נשאלים איך הסביבה הגיבה להחלטתם לצאת לדרך, פיין מצחקק. "אנשים פכרו ידיים בעצבנות ובתקווה, אבל אני חשבתי כבר אז שכשיגיע זמני לעבור לעולם שכולו טוב, אני אצטער שלא עשיתי את זה, והיה לי ברור שאני חייב לנסות גם אם זה ייכשל. זה בכלל לא היה בר דיון מבחינתי. רציתי ליצור משהו חדש. ליצור שינוי, ליצור חברה חדשה, ליצור מקום שאנשים עובדים בו וגם רצון לשנות את עולם האינטליגנציה המלאכותית".

שמאי אומר שבסביבתו אנשים דווקא לא ניסו להניא אותו מלהקים את DecodeChess. "אנשים מכירים אותי כמישהו שתמיד עושה מה שבראש שלו. יש לי חבר שעד היום מעריץ אותי שעזבתי את האקדמיה בכזאת קלילות וחושב שזה מעשה אמיץ אבל אני חושב שזה ממש לא", הוא מחייך.

פיין אומר שבעיניו, היתרון העיקרי של הקמת סטארט־אפ בגיל מבוגר מגיע מכך שליזמים מבוגרים יש "נחישות ובהירות מאוד גדולה. זה לא רק ברמת התוכנה או הביזנס אלא גם ברמת היחסים בחברה, וזה שאפשר לדבר אצלנו בצורה חופשית ולשמוע ביקורת. זה לא רק כמה זמן אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים אלא גם איך אנחנו עושים את זה. אני חושב שכל הדברים הללו מגיעים מבגרות ושאנחנו עובדים עם הרבה פחות אגו מאשר אנשים צעירים. מצד שני, יש הרבה פחד. לי יש שני ילדים קטנים והייתי רוצה לעזור להם כלכלית בעתיד וחלק גדול מהחסכונות שלנו הלך לחברה. כבר כמה שנים שאנחנו עובדים בלי משכורות למרות שגייסנו קצת כסף - כמה מאות אלפי דולרים - מחברים ומשפחה ועוד מעט אנחנו צפויים לעשות גיוס משמעותי יותר של ארבעה מיליון דולר".

גיוס הכסף הוא עניין בפני עצמו. שמאי אומר שהוא מכיר מחקרים על כך שמנהלי קרנות הון סיכון נוטים להשקיע ביזמים צעירים על אף שיזמים מבוגרים מביאים איתם לשולחן ניסיון רב שמיתרגם לשיעור הצלחה גבוה יותר, אבל פיין אומר שהיחס כלפיהם דווקא היה ענייני. "תראה, אנחנו לא באים כמו איזה שני אולדיז אלא עם אנרגיה ועם התלהבות ועם אור בעיניים. נראה לי שכשאתה בא עם זה לשולחן, ועם הניסיון, אז מסתכלים עליך אחרת".

שמאי אומר שבגיל מסוים "אתה כבר פשוט שם פס על מה שאנשים חושבים עליך. אתה יודע מה אתה שווה ולא שווה, ולא עסוק בלהוכיח דברים אלא נהיה ממוקד בלעשות את מה שאתה רוצה לעשות. יהיה לי עצוב מאוד אם הפרויקט ייכשל, אבל אני לא אצטער לרגע על ההחלטה הזאת. מה, לא לנסות ולא לתת ליצירתיות שלי לפרוץ? בן אדם צריך לקחת אחריות על המעשים שלו ולפעול בתוך אי ודאות וזה בדיוק מה שסטארט־אפ עושה".

עוד כתבות

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

כטב''מים איראניים מעל שמי ים המלח / צילום: מתוך הרשתות החברתיות, לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח

צה"ל תקף במהלך הלילה מטרות טרור בדרום לבנון ● דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • עדכונים שוטפים 

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

מגמה חיובית באסיה; ההנג סנג מטפס בכ-1%

הניקיי עולה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל