גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי הרצון של רשות ניירות ערך לפתח שירות דיגיטלי לניהול תיקים?

מה עומד מאחורי הרצון של רשות ני"ע לפתח שירות דיגיטלי לניהול תיקים? ● מדובר אמנם במכשיר מעניין שבוודאי יתרום לגיוון האפשרויות לצרוך שירותי השקעות, אבל בעצם אין לו יתרון מובהק לעומת השירות שכבר קיים אצל האחות ברשות שוק ההון

הראל השקעות
הראל השקעות

מודל שירות ניהול תיקים 2.0, זה השם הזמני שניתן לרעיון החדש של רשות ני"ע להקמת מכשיר נוסף לניהול השקעות, המכוון בעיקר ללקוחות הקמעונות, המחפשים אלטרנטיבות לניהול כספם.

בבקשה לקבלת התייחסות הציבור שפרסמה הרשות לני"ע מתואר המכשיר יפה, כמתקדם ופשוט - כמו דמות בספר של ס. יזהר. מדובר בשירות אינטרנטי ידידותי שיאפשר לצרוך "ניהול תיקים" ללא דרישת הון מינימלית. השירות יינתן באמצעות קרנות נאמנות ייעודיות שיחולקו לארבעה מסלולי סיכון שונים. המערכת האינטרנטית תערוך "בירור צרכים", ובכך תסווג את הלקוח לאחד המסלולים.

להבדיל מקרנות הנאמנות הסטנדרטיות, בתי ההשקעות לא ישלמו עמלת הפצה לבנקים (כיוון שהשירות לא יופץ על ידי יועצי ההשקעות בבנקים), ועל מנת להבטיח זאת - הקרנות יגבו 10% שיעור הוספה למי שלא מתכוון להצטרף בדרך הקונבנציונלית. מבחינת היתרונות האחרים, אזי הם משותפים ליתרונות הקיימים בקרנות הנאמנות הרגילות: מריכוז עלויות הניהול בדמי ניהול ושכר נאמן הקרן בלבד, ועד דחיית המס, שמשולם בפדיון היחידות (יציאת הלקוח) ולא לאחר מכירת ני"ע ברווח. בנוסף, להבדיל מתיקי ההשקעות הקלאסיים בהם לא ניתן באמת להשוות תשואות בין המנהלים השונים (בהנחה שלא מחזיקים מספר תיקים במדיניות זהה אצל מנהלים שונים) - בקרנות הנאמנות, כמו גם בניהול תיקים 2.0, קיימת אפשרות להשוות בין תשואות המסלולים של המנהלים, כשהשיווק ייעשה על ידי כל גורם משווק שמנהלי התיקים יהיו מוכן לשלם על שירותיו - מאתרי האינטרנט, סוכני ביטוח או אנשי המכירות של הבית. בקיצור - ניהול תיקים עם יחסי ציבור.

דומה אבל שונה ניהול תיקי השקעות

שירות שכבר התפתח או שעתיד להתפתח?

עד כאן תיאור הרעיון החיובי מאוד בעליל, ומכאן לתהיות שעולות ממנו. אתחיל בקטן עם הרצון של הרשות לני"ע להנגיש את תחום ניהול התיקים לציבור רחב יותר של לקוחות ולנצל "שירות ניהול תיקים דיגיטלי שהתפתח" בישראל. ראשית לטעמי ישנה שגיאת כתיב והכוונה היא לשוק ניהול תיקים שיתפתח. שלוש חברות ניהול תיקים דיגיטליות (פסגות, מיטב-דש ווידאה של בנק לאומי), אשר שתיים מהן סקרתי במאמרים קודמים ומנהלות מספר לקוחות מצומצם - לא בטוח שעונות להגדרה "התפתח".

אבל השאלה היותר מעניינת היא מדוע חושבים ברשות לני"ע שצריך לתת מענה ללקוחות פוטנציאליים בעלי היקף נכסים נמוך שאינם יכולים להצטרף לשירות ניהול התיקים הרגיל, בעוד יש מענה מצוין לאותם לקוחות פוטנציאלים, שעובד נפלא וצומח אקספוננציאלית משנה לשנה? אלו הן כמובן פוליסות ההשקעה/חיסכון המנוהלות ולצידן קופות הגמל להשקעה שנולדו לאחרונה. בטבלה המצורפת לצד ההשוואה בין שירות ניהול התיקים הרגיל ושירות ניהול תיקים 2.0 של הרשות, צירפתי להשוואת הפרמטרים גם את פוליסות החיסכון. ניתן לראות כי כל היתרונות הקיימים במכשיר החדש קיימים כבר במכשיר הקיים והצומח, פלוס יתרון וחצי נוסף שקיים בפוליסות החיסכון ולא יהיה קיים במכשיר החדש: היתרון הוא ניהול השקעות במגרש משחקים רחב יותר בפוליסות החיסכון שנגישות לכולם.

בעוד היכולת לייצר תשואות בתיקי ההשקעה הולכת ופוחתת ככל שהריביות הקצרות נותרות ברמות נמוכות מאוד, היכולת להציע אלטרנטיבות השקעה שאינן סחירות כחלק מהפורטפוליו מהווה פתרון חשוב, ויתרון משמעותי לפוליסות החיסכון. חברות הגמל מבצעות לא מעט שיתופי פעולה עם גופי השקעה בעולם ונחשפות לסוגים שונים של השקעות אלטרנטיביות שיודעות לייצר תוספת תשואה כתחליף לסחירות. אם ניקח את שלושת פוליסות החיסכון הגדולות ביותר במסלול הכללי (של הראל, הפניקס וכלל) נראה כי במסלול זה ההשקעות האלטרנטיביות מהוות 16.5% - 36% מהיקף התיק. יתרון משמעותי לצרכן הקצה. חצי היתרון הנוסף מתייחס לנושא המיסוי ופה המידע שמשחררת הרשות לני"ע מעט חסר ולא ברור. אם בפוליסות החיסכון קיימת יכולת ללקוח הקצה לעבור בין מסלולי ההשקעה מאחד למשנהו, כלומר ממסלול מנייתי לכללי וכו' בלי שהדבר ייחשב לו כאירוע מס, במכשיר החדש אין שום התייחסות לכך. הרי החלפת קרנות נאמנות רגילות מהווה אירוע מס לכל דבר שבו הלקוח משלם מס על רווחי ההון שצבר, ומכאן - עד שלא יובהר אחרת - מעבר בין מסלולים, שווה מעבר בין קרנות נאמנות, שווה אירוע מס.

שלא תהיינה אי הבנות. אני בהחלט חושב שהרעיון נכון, ידידותי, ראוי (ותוסיפו כל קומפלימנט שאתם מוצאים לנכון); אני גם בעד עוד מוצרים ומכשירים שיגוונו את האפשרויות, אך כאשר רואים שקיים מענה ללקוחות להם מיועד המוצר, ולטעמי אפילו מענה מעט טוב יותר - קשה שלא לחזור אחורה לתחילת 2015 לעימותים דאז בין הרגולטורים - הממונה על שוק ההון והביטוח (כיום רשות שוק ההון) והרשות לניירות ערך. פוליסות החיסכון שהחלו לצמוח בצורה חדה אינן מפוקחות על ידי הרשות לני"ע והן נוגסות נתח משמעותי מתעשיית ניהול התיקים שכן מפוקחת, וזאת בעזרתם האדיבה והמתוגמלת היטב של סוכני הביטוח.

גורמי השיווק יהיו גם סוכני הביטוח?

הרצון המוצהר של הרשות לני"ע היה להכניס את המכשיר הזה תחת פיקוחם, כיוון שהם ראו בפוליסות האלה מכשיר השקעה לכל דבר הדורש אובייקטיביות ומקצועיות בדומה לקרנות הנאמנות, ואילו באוצר ראו בהן תוכנית חיסכון לכל דבר בדומה לקרנות השתלמות או פוליסות פרט המשווקות על ידי סוכני הביטוח.

והנה, ארבע שנים אחרי, פוליסות החיסכון עדיין מנוהלות תחת רשות שוק ההון ואילו הרשות לני"ע פונה למוצר מקביל עד דומה שיפוקח על ידה. האירוניה היחידה היא דווקא בגורמי השיווק, כיוון שהפעם אין שום בעיה מבחינת הרשות לני"ע שגורמי השיווק יהיו גם סוכני הביטוח. פתאום הטענה השגויה הנוגעת למקצועיות בנושא ההשקעות של האחרונים כבר קבורה בבגאז' לצד המטקות והכסא לים, וגם מודל התגמול שלהם יהיה "בהתאם למודל העסקי שימצא (מנהל התיקים) לנכון ליישם". במילים אחרות האפשרות שתגמול לסוכנים שמניידים לקוחות עשוי לכלול חוץ מאחוז מדמי הניהול, גם עמלות היקף, מבצעי טיסה לירח (שכנראה ירדו מהפרק בשבוע שעבר), או חלקת אדמה בארסוף - לפתע עוברת בשלום. ואני לא בטוח אם המטרה במכשיר הספציפי הזה אינה אלא לייצר גל של ניודים בין החברות בדומה לשוק הגמל וההשתלמות.

תופעת לוואי נוספת שאפשר לחשוב עליה בתחום השיווק נוגעת לפיזור/ריכוז בתחום הניהול תיקים 2.0 והיא מתקשרת גם לקודמתה. הפיזור הגדול בתחום קרנות הנאמנות והמגוון הקיים נובע מהפשטות ומהעלויות הסבירות בהקמת קרן נאמנות. יכולתה של קרן להרוויח תלויה בהצלחה המקצועית שתגרור המלצות ורכישות על ידי מערכי ייעוץ ההשקעות בבנקים. בקרנות ניהול התיקים 2.0 יהיה יתרון משמעותי לגופים הגדולים והאמידים שיוכלו לייצר לעצמם פלטפורמה דיגיטלית נוצצת כמו גם לאבד הכנסות לטובת שיווק והפצה אגרסיביים. לא במקרה הגופים שהמערכת הדיגיטלית כבר קיימת אצלם לאחר שהשקיעו בהם מאמץ ולא מעט כסף, הם שני בתי ההשקעות הגדולים בישראל ובנק לאומי.

זו כמובן תופעה שאינה ייחודית למכשיר עצמו, ומתקיימת כמעט בכל מכשיר או תעשייה, אך צריך להבין מראש שלהבדיל מתעשיית קרנות הנאמנות הקלאסית, שבה קיימים לא מעט גופים קטנים ולא מוכרים שצמחו מתוך התעשייה, כמו גם לא מעט קרנות של מנהלים פרטיים שצמחו למימדים גדולים - קשה לראות את אותם מנהלי תיקים קטנים ופרטיים מצליחים להתחרות בחגיגה הדיגיטלית. בנוסף, אם מתעקשים לחשוב על תופעה נוספת שהרשות לני"ע תצטרך לתת לה מענה, זו כנראה תהיה תופעת השלכת התשואות. האם הביצועים של מנהלי התיקים בקרנות ה-2.0 יושלכו לשווק התיקים המנוהלים הקלאסיים של בתי ההשקעות?

כיום הרשות לני"ע (ובצדק) לא מאפשרת למשווקי ההשקעות להציג תשואות של תיקים מנוהלים בשל השוני בין התיקים (למעשה היא סוג של המאפשרת, אך ההצגה מורכבת מהרבה חלקים שיוצרים תחושה מסורבלת כמו של מחסן פרוטזות שיצא משליטה). מכאן, משווקי ההשקעות בחברות ניהול התיקים דגים לקוחות לתיקים המנוהלים בידיים קשורות. בצר להם, הכרנו גם כמה שחצו את הגבול, ושווקו ללקוחות פוטנציאליים את תשואות הבית במוצרי הגמל או קרנות הנאמנות, שהינם מוצרים שונים לחלוטין, ובפירוש לא מייצגים את תשואות התיקים המנוהלים של הבית. אנחנו גם יודעים על קנסות שחילקה הרשות בעבר לכמה בתי השקעות, אך השאלה היא האם יינתן האישור להשוואה בין החברות השונות בביצועי התיקים במודל החדש, גם על מנת לגייס לקוחות אל מודל הניהול התיקים ה"רגיל". ואם לא - איך אוכפים התאפקות של משווקי ההשקעות מול לקוחות פוטנציאלים בתחום. 

עמי רוזנברג, מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים