גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם רווחי, גם חברתי: האם המגזר הרביעי יביא למהפכה בשוק העבודה?

דוח חדש של דלויט מסמן את עלייתו של הארגון החברתי כאחת המגמות החזקות בשוק העבודה, אבל בישראל מיזמים חברתיים למטרות רווח עדיין מתקשים למשוך אליהם את בני הדור הצעיר ● פרויקטים חדשים מנסים לשנות את התמונה

סטודנטים בתוכנית IDC Beyond במרכזהבינתחומי הרצליה / צילום:  אודי רוזן
סטודנטים בתוכנית IDC Beyond במרכזהבינתחומי הרצליה / צילום: אודי רוזן

המשבר הכלכלי של 2008 וגל המחאות החברתיות שבאו אחריו בעולם וגם בישראל טמנו את הזרע לצמיחתו של סקטור חדש בשוק העבודה - המגזר הרביעי, הכולל עסקים חברתיים למטרות רווח. ביטול ההפרדה המסורתית בין ארגון כלכלי לארגון חברתי, בין עשיית רווח לעשיית טוב, מתחיל לחלחל בעולם גם לארגונים "רגילים", שהמטרות המוגדרות שלהם הן צמיחה בהכנסות וברווחיות אבל הם מקבלים על עצמם את התפקיד של מקדמי "אזרחות טובה" ומבקשים לשים את האדם ואת החברה הכללית בלב האסטרטגיה העסקית שלהם.

דוח מגמות וטרנדים בתחום ההון האנושי 2019 של פירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte מדגיש את עלייתו של הארגון החברתי כמגמה מרכזית. לפי הדוח, הסיבה להתפתחות המגמה הזאת היא האכזבה מהפתרונות הפוליטיים לבעיות חברתיות והציפייה מהעסקים לסייע בהתמודדות עמן. המעורבות הגוברת של ארגונים בסוגיות פוליטיות, חברתיות, כלכליות וסביבתיות היא חלק מהמגמה הזאת.

המונח "ארגון חברתי" הוא רחב. הוא יכול להתייחס לאחד משלושה מרכיבים: הראשון הוא מי נכנס לעסק, כלומר, מיהם העובדים, הספקים ואחרים, האם הם בעלי לקות או אנשים עם נכות. המרכיב השני הוא למי מופנה המוצר או השירות. האם הוא פונה לאוכלוסייה עם צרכים מיוחדים או מוחלשים. והמרכיב השלישי הוא התהליך הארגוני - איך מארגנים את החברה כך שתהיה חברתית וקהילתית יותר. לדוגמה, חלק מהרווחים מוקצים למטרה חברתית או סביבתית, או שמקפידים על העסקה הוגנת וצורכים שירותים מעסקים מקומיים או מהקהילה שבה פועלים.

לדברי ד"ר מיה אימברמן, ראש תחום הייעוץ בהון האנושי, Deloitte ישראל, "אנו רואים פרדוקס מעניין בארגונים בישראל. בדומה לעולם, בישראל מטמיעים עקרונות חברתיים בחזון, בייעוד ובמדיניות. לעומת זאת, קיימת שונות ביישום עקרונות אלו בחוויית היומיום של העובד. לדוגמה, העברת הכשרות בנושאים חברתיים (בישראל 23%, בעולם - 38%) ושילוב נושאים חברתיים במותג המעסיק (בישראל 8%, ובעולם - 26%). הפער מבטא רמת בשלות נמוכה יחסית של ארגונים בישראל בהובלת הארגון החברתי הלכה למעשה. הפערים בין ארגונים בישראל לעולם, נובעים מתפיסה ניהולית שמרנית בארץ.

"בעולם כבר משלמים מחירים על כך שלא מטמיעים עקרונות חברתיים בארגון. לדוגמה, הקשיים שארגונים חווים במשיכת הטאלנטים הרצויים למימוש היעדים העסקיים. בנוסף, לפי הסקרים של Deloitte, מתחזקת מגמה של אכזבה מהעשייה החברתית של ארגונים. בשל כך, בעולם הצורך בשינוי הפך לאקוטי וניתן דגש על יישום עקרונות חברתיים".

הארגון החברתי בישראל

לחשוב מחדש על כלכלה וחברה

"העולם השתנה", אומר פרופ' בני גידרון, מומחה לעסקים חברתיים, ראש רשות המחקר במכללה למינהל ופרופ' אמריטוס באוניברסיטת בן גוריון. "ובעקבות השינוי הזה חלו התפתחויות בכלכלה ובחברה. המשבר הכלכלי הראה שיש התעשרות קלה של מעטים ורמיסה והישארות מאחור של רבים, והמצב הזה נכון גם בתוך ארצות וגם בין ארצות. אנחנו עדיין בין הארצות הכי לא שוויוניות ב-OECD. הכלכלה פורחת והתל"ג גדל, אבל גם חוסר השוויון. בהתחלה הדברים קיבלו ביטוי של מחאות, אבל אחרי שזה נרגע, אנשים יצירתיים ישבו וחשבו מה אפשר לעשות כדי לתקן את המצב בלי לעשות מהפכות סוציאליסטיות. הדרך לשינוי עוברת דרך החשיבה החדשה על הקשר בין כלכלה לחברה".

מה החשיבה הזאת אומרת?

"בתפיסה שהתפתחה אחרי מלחמת העולם השנייה, של מדינת הרווחה, הייתה הפרדה בין כלכלה לרווחה. ארגונים כלכליים וארגונים חברתיים היו שני דברים נפרדים ולא היה שום קשר ביניהם, מלבד העובדה שהארגונים הכלכליים תרמו לארגונים החברתיים. הרווחתי כסף ואת העודפים אני נותן למישהו אחר, שאינו דומה לי בכלל. את השיטה הזו ניסו לאתגר בעיקר אחרי 2011 והמחאה החברתית. למה צריך לעשות הפרדה בין חברה לכלכלה והאם אפשר באותו ארגון עסקי לשקול גם שיקולים חברתיים ולהיפך. זו המהפכה".

גידרון, מחבר הספר "הכלכלה החברתית החדשה בישראל" (יחד עם יסכה מוניקנדם־גבעון, ענבל אבו ואורן קפלן), נותן כדוגמה את ארגון " Call יכול" הפועל בראשון לציון. המוקד הטלפוני, המספק מענה לחברות מסחריות כמו בנקים וחברות סלולר, מעסיק 220 עובדים עם מוגבלויות, מתוך תפיסה שההזדמנות הניתנת להם הופכת אותם לעובדים טובים יותר, וזה משתלם לכל הצדדים. "כשאדם נכה מגיע לראיון עבודה בחברה, הסיכוי שלו להיות מועמד בכלל הוא אפס", אומר גידרון. "ב-Call יכול אומרים למועמד, 'זה בסדר, אנחנו יודעים שאתה נכה', ומלכתחילה הוא יכול להציג את הכישורים שלו. עבור עובד כזה, שמגיע אחרי היסטוריה של ניסיונות להתקבל לעבודה במקום רגיל, זה פותח אפשרויות. העובד הזה יהיה נאמן יותר, הוא יעשה מאמצים לעזור לארגון והתחלופה של העובדים תהיה נמוכה. נאמנות ושימור של עובדים שווים הרבה כסף".

דוגמה אחרת הוא מיזם אלסנאבל ("שיבולים" בעברית) ביישוב חורה שבנגב, המספק הזנה לילדי בית ספר ומעסיק נשים בדואיות בבישול ארוחות צהריים. בעבר הפעיל את מפעל ההזנה קבלן שזכה במכרז, עד שקמה יזמת בשם אמל אלסאנע אלחג’וג’ ופיתחה מודל, בשיתוף עם ראש המועצה, להעסקת נשים שיודעות מה הטעם של ילדיהן והן יכולות לעבוד ליד הבית. "אחת הנשים סיפרה שבמשכורת הראשונה שלה היא קנתה מחשב לבן שלה. זו הוכחה לכך שתעסוקה מתאימה עושה קפיצת מדרגה משמעותית", אומר גדרון. המפעל נמצא בבעלות חלקית של העובדות (20%), ובכל שנה הן מקבלות את חלקן ברווחי המיזם ומחליטות כיצד לחלקו. לרוב, הכסף מחולק כמלגות לימודים לילדים ולמימון הכשרה לנשים חד הוריות ועובדות המפעל.

"עסק חברתי עדיין נתפס כתחביב"

המהפכה שגידרון מדבר עליה מתרחשת לאט, כך נדמה. הדורות הצעירים, שנכתב רבות על החשיבות שהם מייחסים לערכים חברתיים, לא נוהרים בהמוניהם לעסקים כאלה ומעדיפים להשאיר את העיסוק בכך לשעות הפנאי. 

"לכאורה זה היה אמור להיות המתכון המנצח של שוק העבודה. מה יותר טוב מלהרוויח כסף בשביל מטרה טובה? זה מצב של win win", אומרת פרופ' דפנה קריב, סגנית נשיא המכללה למינהל, שהקימה את NOVUS, אקסלרקטור ייחודי לסטודנטים במכללה שמעוניינים להקים סטארט-אפים חברתיים, בשותפות ומימון של קרן דואליס וקרן רוטשילד קיסריה. בין היתר הצמיחה התוכנית את אפליקציית התשלומים פייבוקס.

"הדור הזה הוא מאוד מודע, ובכל זאת יש פער בין האוריינטציה שלו לבין ההירתמות לתחום בתוך שוק העבודה. זה נראה משהו כמו תחביב, אבל כשצריך לעבוד בשביל הקריירה הם ילכו לעסקים לא חברתיים. אנחנו רואים בכל העולם כמה קשה לדחוף את הנושא של היזמות החברתית לעוצמות שהיינו רוצים לראות. התחום הזה סובל מסטיגמות שזה שוק שאי שאפשר להתפתח בו, שיש בו תקרת זכוכית מבחינת שכר, שזה לא המגזר העסקי. יש התוויה של אוכלוסיות מסוימות לתחום הזה. יש בו יותר נשים, למשל".

וזה אוטומטית מוריד את השכר.

"לשוק העבודה יש העדפות: במקום שרואים יותר נשים, יותר קשישים, יותר אנשים עם צרכים מיוחדים, אנשים מעדיפים פחות לבוא לשם. רואים את זה מאוד חזק בארה"ב, במערב אירופה קצת פחות. רמת ה'קוליות' של העסקים האלה נמוכה יותר".

איך אפשר להגביר את האטרקטיביות של העסקים האלה?

"צריך להכניס אליהם הרבה יותר טכנולוגיה. הרי אין בעיה להכניס לתחומים האלה למידת מכונה ובינה מלאכותית".

לדברי קריב, בחממה השאיפה היא לחבר בין שני פרופילים של אנשים - היזם והמודע-חברתי. "אנחנו עובדים במודל היברידי. עובדים איתם על העשייה היזמית והעסקית ובמקביל מזמנים להם אפשרות לקבל השראה מאנשים חברתיים, פונים לארגונים חברתיים שיבואו להיות חלק מהאקוסיסטם שלנו, שיציעו אתגר שמפריע להם בתוך הארגון החברתי שלהם ויעודדו את הסטודנטים לתת פתרונות יצירתיים".

לאיזה אתגר, לדוגמה, נדרשו הסטודנטים שלכם?

"הגיעו אלינו אנשים מארגון שמסייע לילדים בסיכון בעזרת כדורגל. הם ניסו להגיע ל'אחים בוגרים', מנטורים, שיחנכו את הילדים האלה. קבוצת סטודנטים השתמשה בטכנולוגיה של למידת מכונה כדי לאפשר לאתר את החונכים האלה. הפתרון הזה היה לא רק ספציפי למיזם החברתי הזה אלא ביזנס למנטורינג בכלל.

"אתגר נוסף היה חיבור של נכים למקומות עבודה. אחת הבעיות היא נגישות של ארגונים, ואז אנשים עם מוגבלויות לא יכולים אפילו להתמיין לתפקיד. אחד המיזמים בחממה שיתף פעולה עם חברה בתחום המציאות הרבודה, כך שכל מועמד היה יכול לראות את המקום לפני שהגיע לראיון, כדי לדעת אם יש לו בכלל סיכוי לעבוד שם".

"זה לא מבייש לדבר על כסף"

אחד האתגרים של החממה הוא לחבר יזמים חברתיים לכסף. "אנחנו עובדים הרבה על תהליכי מימון ומעודדים שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות, מביאים מנטורינג מעולם המימון, מעודדים אותם לגבות כסף על סדנאות שהם עושים", אומרת קריב. "מגיעים אליי אנשים עם ברק בעיניים. חלק מהם אומרים, 'זה חברתי אז אני לא צריך כסף', אני עושה משהו במקום הממשלה ואני לא צריך לחפש כספים בקרנות הון סיכון. אני אומרת להם, ברור שאתם צריכים לחפש! זה לא מבייש לדבר על כסף. ככל שנשכיל ונדע לדבר על הכסף, היוקרה תגדל ויגיעו אנשים עם יכולות יותר גבוהות, תיכנס יותר חדשנות לעולם הזה".

במרכז הבינתחומי הרצליה פועלת תוכנית IDC Beyond, המיועדת לבוגרי מוסדות השכלה גבוהה שהבינו אחרי כמה שנים בתעשייה שהחיידק היזמי מכנן בהם. לדברי ד"ר יוסי מערבי, סגן דיקן בית ספר אדלסון ליזמות, "המוח שלהם מתפוצץ מרוב רעיונות. יש להם מוטיבציה וכישורים, אבל חסרים להם המון דברים: צוות, רעיון אחד מגובש, כלים וידע, רשת קשרים, גישה למשקיעים וכסף.

"כל התוכנית הזאת היא יזמות אימפקט: בחלק הראשון אנחנו חושפים אותם לאתגרי המאה ה-21, כמו אוכלוסייה מזדקנת וגלובליזציה, ומקווים שדרך החשיפה לאתגרים המשמעותיים ולטכנולוגיות פורצות דרך, הם יוכלו לחשוב על בעיה. התוצאה היא שאחרי עשרה שבועות יש להם צוות ורעיון. ב-20 השבועות הבאים הוא בונים מודל עסקי. החלק השלישי הוא פרה-אקסלרטור, שנועד להפוך את הרעיון לעסק. מגיעים אלינו אנשים שעדיין עובדים, ומי שמסיים את התוכנית מסיים עם פיילוט ולפעמים עם לקוח ויכול להחליט אם הוא עובר לשלב הבא, עוזב את העבודה כשכיר ומתמקד בעסק".

איזה מיזם מעניין יצא מהתוכנית?

"מהמחזור הראשון שלנו יצא פתרון לכוורות דבורים: טכנולוגיה שמנטרת כוורות ומזעיקה את הדבוראים במקרה של כשל וכך מונעת תופעה ידועה שהכוורות קורסות לתוך עצמן בגלל כל מיני תופעות אקלימיות וסביבתיות. מיזם נוסף פיתח מערכת לניהול עגינה של יאכטות, כמו Airbnb, שיאפשר צמצום בשטחי עגינה".

"לשים על המפה את ההייטק החברתי"

אחד הפרויקטים המעניינים בתחום היזמות החברתית הוא "כרמל 6000" המכשיר בנות שירות לאומי למסלול של "הייטק חברתי". מי שהקימו את הפרויקט הם יזמי הייטק, ובראשם יוסי צוריה, מייסד ומנכ"ל התוכנית, מייסדי חברת NDS הירושלמית, שלימים התמזגה לתוך סיסקו ולאחרונה הפכה לחברה עצמאית בשם Synamedia, המתמחה בהצפנה ואבטחת וידיאו.

במחזור הראשון של הפרויקט השתתפו 29 צעירות שהשיגו ציונים גבוהים במבחנים פסיכוטכניים ואישיותיים, הציגו יכולות מתמטיות וטכנולוגיות והראו יכולת למידה עצמית ופוטנציאל מנהיגות ויזמות. בנות השירות הציגו לאחרונה את הפיתוחים שלהן באירוע שקיימה חברת Synamedia, שבמשרדיה גם פועל מרכז הפיתוח הראשון של כרמל 6000.

"הבנות באות לשנתיים, שבהן הן מצליחות לפתח מוצרים נדרשים. לוקחים אותן אחרי התיכון, לפני שהתחילו לחשוב על העתיד התעסוקתי. בנות יוצאות בגיל 20-21, אחרי חמישה פרויקטים, ללקוחות. זה המחזור הראשון. יש לנו בנות שיסיימו באוגוסט את השנה השנייה וכבר רואים את התוצאות".

לדברי צוריה, קיים פוטנציאל ענק בשוק העסקים החברתיים עבור קשישים, ילדים עם אוטיזם, פגועי נפש ואנשים נוספים עם צרכים מיוחדים. הפוטנציאל של התחומים האלה לא ממומש וההחזר שמחכה בסוף הדרך ליזמים הוא גדול, הוא אומר. "אנחנו רוצים להכשיר את כוח האדם שיהיה לו החיידק של הייטק החברתי. אנחנו עובדים עם החבר'ה שנמצאים בשירות הלאומי והאזרחי. בנות דתיות ובעתיד גם בני מיעוטים וחרדים, שמקבלים פטור מצה"ל. האוכלוסייה היא בתת-ייצוג בעולם ההייטק, ואנחנו חושבים שדווקא ההייטק החברתי יכול להיות אפיק נוסף ואפילו מרכזי בשבילם. תחומים אחרים בהייטק חסומים עבורם, כמו תעשיות ביטחוניות. המטרה שלנו היא לשים על המפה את ההייטק החברתי".

ומה המדינה יכולה לעשות כדי לקדם את הנושא? לדברי פרופ' גידרון, יש צורך ברגולציה. "המדינה צריכה לתת לעסקים החברתיים תנאים שיאפשרו להם לעשות מה שהם עושים. כשאתה מעסיק נכה יש לך הוצאות מיוחדות כמו רמפות, מגרש חניה יותר גדול בשביל המכוניות. המדינה צריכה ליצור רגולציה שתעדיף חברות כאלה במכרזים, שתיתן פטור ממס. בחלק מהרשויות המקומיות נותנים פטורים מארנונה, אבל זה לא אוניברסלי. המדינה צריכה להגיד יש פה win win. אלה ארגונים חשובים לחברה. הדבר השני שצריך לקרות זה שהציבור יתמוך בארגונים כאלה. יש מחקרים שאומרים שאנשים מסכימים לשלם עד 10% יותר על המוצר או השירות אם הוא נעשה במסגרת שיש לה תשתית חברתית. הציבור צריך להצביע ברגליים, כי בסוף זה ארגון כלכלי שצריך לשרוד". 

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה