גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כדאי לפנות מקום בתיק ההשקעות לחברות אופנה?

תעשיית האופנה היא לא נישה, אבל משום מה היא לא מקבלת את הכבוד הראוי לה ● עם קבוצות מותגים בשווי של 3-4 טריליוני דולרים, טכנולוגיות מתקדמות ותחרות בלתי מתפשרת, אפשר לצפות ליותר מהתחום

חנות של H&M / צילום: מקסים שמטוב, רויטרס
חנות של H&M / צילום: מקסים שמטוב, רויטרס

המיתוס כי תעשיית האונליין ואתרים כמו אמזון ועליבאבא מחסלים את ענף האופנה, בין היתר בהשראת הקריסות שנרשמו לאחרונה בתעשייה המקומית, הוא רחוק מהמציאות.

אמנם הוניגמן ורשתות קטנות יותר, כמו מישמיש ויפו תל-אביב, פשוט לא הפנימו כי העולם השתנה וחלק ניכר מהחוקים הישנים כבר לא ממש עובדים. הכניסה לקניונים כבר מזמן לא מבטיחה מכירות וגם רשתות גדולות יותר כמו H&M, קסטרו וגולף נאלצות לצמצם סניפים. תופעה זו אינה נחלת ישראל בלבד. גם בארה"ב הענף חווה קשיים רבים, חברות ענק פושטות רגל, אחרות כמו ויקטוריה סיקרט, גאפ ועוד סוגרות סניפים, מצמצמות ובעיקר מדממות לאט יותר.

השקות משתנות, וכך גם השיווק, חוויית הלקוח, המכירה ובעיקר העבודה על הרגש. בניגוד לתעשיות אחרות בעולם, תעשיית האופנה עובדת על רגש לא רק בתהליך המכירה אלא גם בשימוש היומיומי. ככל שנעצים את הרגש הזה, כך נוכל לשפר הן את המכירה והן את הנאמנות.

לחשוב דיגיטל

חנויות במיקומים מרכזיים, שלטי חוצות ומגזינים שונים כבר לא באמת מובילים למכירות. ובהקשר זה, ייצור בסין, אתיופיה, וייטנאם וכו', לא באמת ישפרו את שולי הרווח אם אין מכירות.

הרשתות החברתיות ובראשן אינסטגרם שינו את תעשיית האופנה לעד, עם 800 מיליון עוקבים ו-100 מיליון משתמשים אקטיביים מידי חודש, שיש להם את היכולת לקבוע מה אופנתי ומה פחות, מה לא קונבנציונלי ועשוי להפוך בקלות לקונבנציונלי בקבוצה אחרת. האפליקציה החברתית מכתיבה את הקצב של עולם האופנה.

היא הפכה את תצוגות האופנה לעניין ויראלי ותכל'ס חיסלה את תעשיית המגזינים האופנתיים והשפעתם בת יותר מ-100 שנה על התעשייה. האינסטגרם הפך לאחד מיעדי השיווק המרכזיים של תעשיית האופנה ולאחרונה אפילו לערוץ מכירות, כאשר תקציבי הפרסום ברשת הפופולרית עומדים כבר על מיליארדים בודדים ויכפילו את עצמם בתוך שנתיים מהיום.

להוביל דעה - IN, לדגמן - OUT

תעשיית האופנה הבינלאומית תמיד ידעה להשתמש במובילי דעה וידוענים כדי לקדם את המותגים, אבל הדיגיטל לקח את זה לאקסטרים. החברות והמותגים, וכפועל יוצא הפרזנטורים, נדרשים לנקוט עמדה פעילה בנושאים חברתיים, לספק דרישה לשקיפות רדיקלית והכי חשוב, את האומץ לשנות את הזהות ואת מקורות ההצלחה הישנה שלהם לטובת מימוש שינויים ורכישת דורות חדשים של לקוחות - אני קורא לזה "צוקרברג לובש פראדה".

השינויים של התעשייה הם בלתי נמנעים והם קודם כל דמוגרפיים. דור המילניאלס, זה שמעדיף חוויות על רכוש ואינו ידוע בדחיית סיפוקים, מחפש בעיקר השראה וברגע שהוא מקבל אותה, הוא רוצה אפשרות צריכה מיידית. לא פלא אם כך, שילדים בני 17 או פחות, הופכים לאייקונים שמכתיבים את האופנה עבור המותגים הגדולים והקרדאשיינס מתהדרות במותגים אישיים בשווי של מיליארדים.

השינוי הדמוגרפי השני הוא כמובן מעמד הביניים שצומח בשווקים מתעוררים וגם הוא רוצה טעימה - והמותגים הגדולים בעולם פועלים במהירות כדי לאפשר לו אותה. מהירות התגובה בשוק האופנה היא שם המשחק, ורצוי שהיא תהיה מהירה במיוחד, כי הרלוונטיות בשוק משתנה במהירות.

דיגיטל, מובילי דעה והאומץ לשנות - עם יד על הלב, כמה ממותגי האופנה באמת מסוגלים לעמוד באתגר, וזה עוד בכלל לפני שהזכרנו את השימוש בטכנולוגיות מתקדמות יותר. הדינמיות האכזרית הזו הובילו לקונסולידציה מואצת בשני העשורים האחרונים, כאשר קבוצות חזקות ויעילות הצליחו לשים את ידן על מותגי אופנה ותיקים עם הרבה מסורת ואופי, אבל ניהול כושל ומיושן. בסך הכל מעל ל-90% מהרווחים בתעשייה משויכים לכ-20 קבוצות חזקות, אולי קצת יותר, וכבר עכשיו אפשר להגיד שהרשימה עוד עשויה להצטמצם בעשור הקרוב.

תעשיית האופנה היא לא נישה, אבל משום מה היא לא מקבלת את הכבוד הראוי. עם קבוצות מותגים בשווי של 3-4 טריליוני דולרים, טכנולוגיות מתקדמות ותחרות בלתי מתפשרת היה אפשר לצפות ליותר. בסך הכל תעשיית הטקסטיל האופנה והיוקרה מצליחה להכות את ה-S&P 500 ברוב מבחני הזמן, ועדיין נראה כי תעשיית הפיננסים והבריאות מקבלות הרבה יותר תשומת לב מאסתי לאודר, נייק, בית האופנה הצרפתי הרמס, LVMH - שכוללת את מותג היוקרה לואי ויטון, שרשם עליות של 35% מתחילת השנה או H&M ששווה היום מעל 250 מיליארד דולר.

חידושים: מבדים ושיטות ייצור ל-IOT

לא פעם הזכרנו את השימוש בטכנולוגיות מתקדמות אלה בטור הזה בחברות בתחום הרפואה, הפיננסים והביטוח, אבל האמת היא שבתחום האופנה השימוש עשוי להיות אינטואיטיבי הרבה יותר.

השימוש בטכנולוגיות מתקדמות אלה רק מעצים עוד יותר את מותגי היופי עם גישה למידע על התנהגות הצרכנים ורצונותיהם, מה שמוביל ליצירת מוצרים ושירותים מבוססים התאמה אישית.

איסוף הנתונים ויכולות למידה וניתוח שלהן הובילו לאופטימיזציה של אריזת מוצרים, התאמה שלהם ויצירת נוסחאות מתואמות על בסיס אישי.

נסו לדמיין אלגוריתמים רבי עוצמה המאחסנים נתונים על מוצרי טיפוח, איפור וכו', משלבים מסדי נתוני עצומים ומנתחים מיליארדי ניתוחים כדי למצוא את ערכת הטיפוח והאיפור המותאמת אישית לאדם. ובכן, אין צורך לדמיין - זה כבר קיים. אם עד לא מזמן חשבו שבלתי אפשרי יהיה להחליף אמן בסטטיסטיקאי, היום הסטטיסטיקות מצליחות לייצר מוצר סופר איכותי כאשר העתיד נמצא בשילוב של שניהם.

לא מזמן ישבתי במטה של חברת איפור בינלאומית. שאלתי, מה כל כך קסום בתחום הזה? ובתגובה נאמר לי - האם אני מכיר הרבה תחומים קמעונאיים שאינם מושפעים לרעה ממיתון. איפור, זוהי הופעה חיצונית, ביטחון עצמי ונראות. נשים לא חוסכות על זה ואפילו נאמנות להופעה שלהן.

שאלתי מה כבר אפשר לשנות בתחום? הבנתי מהר מאוד שהמון!

נסו לדמיין מכירה של איפור און ליין. ובכן, רוב מכירות האיפור אינן מכירות חדשות אלא חידוש מלאי בלבד. שכן אנחנו לא ממש יודעים איך זה ייראה עלינו או יתאים לנו. מסתבר ששימוש בטכנולוגיות מתקדמות המשלבות ביג דאטה, יכול כבר היום להתאים את צבע המייקאפ לגוון העור בהתאמה לא פחות טובה ממאפר/ת מקצועי והכל בעזרת מספר שאלות ושימוש במסד נתונים אינסופי.

מלבד ההתאמה האישית ללקוח, השימוש ב-Big Data יכול לטפל בבעיות רבות, מסיכון של הונאות ברשת ועד לצמיחה עסקית באזורי מטרה חדשים, או דווקא בסגמנטים חדשים באזורי יעד בהם החברה כבר פועלת.

ואם כבר טכנולוגיה ואופנה, אז איך אפשר בלי IOT? תעשיית האופנה היא אחת ההבטחות בתחום האינטרנט של הדברים, וכמו שענקיות הטכנולוגיה הפנימו זאת לפני עשור, כיום הדבר נכון גם במותגי האופנה - סנסורים בנעליים, בחולצות בשמלות ערב ובהלבשה תחתונה, שיוכלו לדבר עם השעון החכם שלנו, הסמארפון, האוזניות ושלל מכשירים נוספים, תוך שהם מעבדים נתונים על מצבנו הבריאותי, הפיזי, ואפילו הרגשי ועושים בו שימוש כדי ליצור עבורנו אורח חיים בריא, מספק ונוח יותר.

אז בהזדמנות הבאה שאתם מעבירים את תיק ההשקעות שלכם להתקפה, תשתדלו לפנות בו מקום לחברות אופנה ושלל מותגים. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב