גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כדאי לפנות מקום בתיק ההשקעות לחברות אופנה?

תעשיית האופנה היא לא נישה, אבל משום מה היא לא מקבלת את הכבוד הראוי לה ● עם קבוצות מותגים בשווי של 3-4 טריליוני דולרים, טכנולוגיות מתקדמות ותחרות בלתי מתפשרת, אפשר לצפות ליותר מהתחום

חנות של H&M / צילום: מקסים שמטוב, רויטרס
חנות של H&M / צילום: מקסים שמטוב, רויטרס

המיתוס כי תעשיית האונליין ואתרים כמו אמזון ועליבאבא מחסלים את ענף האופנה, בין היתר בהשראת הקריסות שנרשמו לאחרונה בתעשייה המקומית, הוא רחוק מהמציאות.

אמנם הוניגמן ורשתות קטנות יותר, כמו מישמיש ויפו תל-אביב, פשוט לא הפנימו כי העולם השתנה וחלק ניכר מהחוקים הישנים כבר לא ממש עובדים. הכניסה לקניונים כבר מזמן לא מבטיחה מכירות וגם רשתות גדולות יותר כמו H&M, קסטרו וגולף נאלצות לצמצם סניפים. תופעה זו אינה נחלת ישראל בלבד. גם בארה"ב הענף חווה קשיים רבים, חברות ענק פושטות רגל, אחרות כמו ויקטוריה סיקרט, גאפ ועוד סוגרות סניפים, מצמצמות ובעיקר מדממות לאט יותר.

השקות משתנות, וכך גם השיווק, חוויית הלקוח, המכירה ובעיקר העבודה על הרגש. בניגוד לתעשיות אחרות בעולם, תעשיית האופנה עובדת על רגש לא רק בתהליך המכירה אלא גם בשימוש היומיומי. ככל שנעצים את הרגש הזה, כך נוכל לשפר הן את המכירה והן את הנאמנות.

לחשוב דיגיטל

חנויות במיקומים מרכזיים, שלטי חוצות ומגזינים שונים כבר לא באמת מובילים למכירות. ובהקשר זה, ייצור בסין, אתיופיה, וייטנאם וכו', לא באמת ישפרו את שולי הרווח אם אין מכירות.

הרשתות החברתיות ובראשן אינסטגרם שינו את תעשיית האופנה לעד, עם 800 מיליון עוקבים ו-100 מיליון משתמשים אקטיביים מידי חודש, שיש להם את היכולת לקבוע מה אופנתי ומה פחות, מה לא קונבנציונלי ועשוי להפוך בקלות לקונבנציונלי בקבוצה אחרת. האפליקציה החברתית מכתיבה את הקצב של עולם האופנה.

היא הפכה את תצוגות האופנה לעניין ויראלי ותכל'ס חיסלה את תעשיית המגזינים האופנתיים והשפעתם בת יותר מ-100 שנה על התעשייה. האינסטגרם הפך לאחד מיעדי השיווק המרכזיים של תעשיית האופנה ולאחרונה אפילו לערוץ מכירות, כאשר תקציבי הפרסום ברשת הפופולרית עומדים כבר על מיליארדים בודדים ויכפילו את עצמם בתוך שנתיים מהיום.

להוביל דעה - IN, לדגמן - OUT

תעשיית האופנה הבינלאומית תמיד ידעה להשתמש במובילי דעה וידוענים כדי לקדם את המותגים, אבל הדיגיטל לקח את זה לאקסטרים. החברות והמותגים, וכפועל יוצא הפרזנטורים, נדרשים לנקוט עמדה פעילה בנושאים חברתיים, לספק דרישה לשקיפות רדיקלית והכי חשוב, את האומץ לשנות את הזהות ואת מקורות ההצלחה הישנה שלהם לטובת מימוש שינויים ורכישת דורות חדשים של לקוחות - אני קורא לזה "צוקרברג לובש פראדה".

השינויים של התעשייה הם בלתי נמנעים והם קודם כל דמוגרפיים. דור המילניאלס, זה שמעדיף חוויות על רכוש ואינו ידוע בדחיית סיפוקים, מחפש בעיקר השראה וברגע שהוא מקבל אותה, הוא רוצה אפשרות צריכה מיידית. לא פלא אם כך, שילדים בני 17 או פחות, הופכים לאייקונים שמכתיבים את האופנה עבור המותגים הגדולים והקרדאשיינס מתהדרות במותגים אישיים בשווי של מיליארדים.

השינוי הדמוגרפי השני הוא כמובן מעמד הביניים שצומח בשווקים מתעוררים וגם הוא רוצה טעימה - והמותגים הגדולים בעולם פועלים במהירות כדי לאפשר לו אותה. מהירות התגובה בשוק האופנה היא שם המשחק, ורצוי שהיא תהיה מהירה במיוחד, כי הרלוונטיות בשוק משתנה במהירות.

דיגיטל, מובילי דעה והאומץ לשנות - עם יד על הלב, כמה ממותגי האופנה באמת מסוגלים לעמוד באתגר, וזה עוד בכלל לפני שהזכרנו את השימוש בטכנולוגיות מתקדמות יותר. הדינמיות האכזרית הזו הובילו לקונסולידציה מואצת בשני העשורים האחרונים, כאשר קבוצות חזקות ויעילות הצליחו לשים את ידן על מותגי אופנה ותיקים עם הרבה מסורת ואופי, אבל ניהול כושל ומיושן. בסך הכל מעל ל-90% מהרווחים בתעשייה משויכים לכ-20 קבוצות חזקות, אולי קצת יותר, וכבר עכשיו אפשר להגיד שהרשימה עוד עשויה להצטמצם בעשור הקרוב.

תעשיית האופנה היא לא נישה, אבל משום מה היא לא מקבלת את הכבוד הראוי. עם קבוצות מותגים בשווי של 3-4 טריליוני דולרים, טכנולוגיות מתקדמות ותחרות בלתי מתפשרת היה אפשר לצפות ליותר. בסך הכל תעשיית הטקסטיל האופנה והיוקרה מצליחה להכות את ה-S&P 500 ברוב מבחני הזמן, ועדיין נראה כי תעשיית הפיננסים והבריאות מקבלות הרבה יותר תשומת לב מאסתי לאודר, נייק, בית האופנה הצרפתי הרמס, LVMH - שכוללת את מותג היוקרה לואי ויטון, שרשם עליות של 35% מתחילת השנה או H&M ששווה היום מעל 250 מיליארד דולר.

חידושים: מבדים ושיטות ייצור ל-IOT

לא פעם הזכרנו את השימוש בטכנולוגיות מתקדמות אלה בטור הזה בחברות בתחום הרפואה, הפיננסים והביטוח, אבל האמת היא שבתחום האופנה השימוש עשוי להיות אינטואיטיבי הרבה יותר.

השימוש בטכנולוגיות מתקדמות אלה רק מעצים עוד יותר את מותגי היופי עם גישה למידע על התנהגות הצרכנים ורצונותיהם, מה שמוביל ליצירת מוצרים ושירותים מבוססים התאמה אישית.

איסוף הנתונים ויכולות למידה וניתוח שלהן הובילו לאופטימיזציה של אריזת מוצרים, התאמה שלהם ויצירת נוסחאות מתואמות על בסיס אישי.

נסו לדמיין אלגוריתמים רבי עוצמה המאחסנים נתונים על מוצרי טיפוח, איפור וכו', משלבים מסדי נתוני עצומים ומנתחים מיליארדי ניתוחים כדי למצוא את ערכת הטיפוח והאיפור המותאמת אישית לאדם. ובכן, אין צורך לדמיין - זה כבר קיים. אם עד לא מזמן חשבו שבלתי אפשרי יהיה להחליף אמן בסטטיסטיקאי, היום הסטטיסטיקות מצליחות לייצר מוצר סופר איכותי כאשר העתיד נמצא בשילוב של שניהם.

לא מזמן ישבתי במטה של חברת איפור בינלאומית. שאלתי, מה כל כך קסום בתחום הזה? ובתגובה נאמר לי - האם אני מכיר הרבה תחומים קמעונאיים שאינם מושפעים לרעה ממיתון. איפור, זוהי הופעה חיצונית, ביטחון עצמי ונראות. נשים לא חוסכות על זה ואפילו נאמנות להופעה שלהן.

שאלתי מה כבר אפשר לשנות בתחום? הבנתי מהר מאוד שהמון!

נסו לדמיין מכירה של איפור און ליין. ובכן, רוב מכירות האיפור אינן מכירות חדשות אלא חידוש מלאי בלבד. שכן אנחנו לא ממש יודעים איך זה ייראה עלינו או יתאים לנו. מסתבר ששימוש בטכנולוגיות מתקדמות המשלבות ביג דאטה, יכול כבר היום להתאים את צבע המייקאפ לגוון העור בהתאמה לא פחות טובה ממאפר/ת מקצועי והכל בעזרת מספר שאלות ושימוש במסד נתונים אינסופי.

מלבד ההתאמה האישית ללקוח, השימוש ב-Big Data יכול לטפל בבעיות רבות, מסיכון של הונאות ברשת ועד לצמיחה עסקית באזורי מטרה חדשים, או דווקא בסגמנטים חדשים באזורי יעד בהם החברה כבר פועלת.

ואם כבר טכנולוגיה ואופנה, אז איך אפשר בלי IOT? תעשיית האופנה היא אחת ההבטחות בתחום האינטרנט של הדברים, וכמו שענקיות הטכנולוגיה הפנימו זאת לפני עשור, כיום הדבר נכון גם במותגי האופנה - סנסורים בנעליים, בחולצות בשמלות ערב ובהלבשה תחתונה, שיוכלו לדבר עם השעון החכם שלנו, הסמארפון, האוזניות ושלל מכשירים נוספים, תוך שהם מעבדים נתונים על מצבנו הבריאותי, הפיזי, ואפילו הרגשי ועושים בו שימוש כדי ליצור עבורנו אורח חיים בריא, מספק ונוח יותר.

אז בהזדמנות הבאה שאתם מעבירים את תיק ההשקעות שלכם להתקפה, תשתדלו לפנות בו מקום לחברות אופנה ושלל מותגים. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"