גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיר קטנה, ללא נוף לים: "קוטג' מינימלי ברעננה עולה 4 מיליון שקל, וזה לא יוקרה"

מאז ההגבלות על תושבי חוץ, כבר אין קונים שבאים עם מזומן לרכוש דירות יקרות, והעסקאות הגבוהות ברעננה מצטופפות בין 4 ל–5 מיליון שקל ● "אנחנו רואים המון יצירתיות מצד יזמים של תמ"א 38"

שכונת נווה זמר ברעננה / צילום: שלומי יוסף
שכונת נווה זמר ברעננה / צילום: שלומי יוסף

רעננה היא עיר קטנה, אבל מעוז יוקרה ותיק, שבמשך שנים מרכז ביקושים מצד תושבי חוץ אמידים. היא שונה בכמה מאפיינים מערים אחרות עם שוקי יוקרה: אין בה נוף לים, או נוף לכותל, שמייקרים את מחירי הדירות, וגם אין בה שכונות שניתן להגדירן כשכונות יוקרה.

"ברעננה מסתכלים על רחובות ולפעמים על קטעי רחובות, שבהם יש צמודי קרקע על מגרשים גדולים, במיקומים שקטים לא רחוקים ממרכז העיר, והם מרכזים את היוקרה", אומר המתווך אבי זלצמן מטרקלין נדל"ן. לדבריו, מחירי קרקע ממוצעים בעיר מגיעים לרמות של 10,000 שקל למ"ר וברחובות היוקרה הם קופצים ב-20%. רחובות כמו העבודה, הצנחנים, חלק מרחוב ההגנה, השומר ועוד, נחשבים לכאלה. מכיוון שברוב העיר הבנייה נמוכה ויש גם הרבה צמודי קרקע, ההיצע של צמודי קרקע גדול יחסית למקומות אחרים במרכז הארץ.

רעננה / צילום: shutterstock

כפי שרואים בערים אחרות שבהן פעילים תושבי חוץ, בהן נתניה, הרצליה וירושלים, היוקרה הרעננית התפלגה לשתי שלוחות: הראשונה היא "יוקרה זולה" של דירות במחירים של 4-5 מיליון שקל, שקונים בעיקר רוכשים ישראלים. אלה כוללים קוטג'ים ברמה סבירה, ודירות פנטהאוז ומיני פנטהאוז בפרויקטים חדשים וכאלה שעברו תמ"א 38. שלוחת היוקרה השנייה היא של הדירות שנמכרות ב-5 מיליון שקל ומעלה, שבהן יש ייצוג ישראלי, אולם ככל שהמחיר עולה - שיעורם של תושבי החוץ עולה אף הוא.

"לא הייתי ממהר להגדיר דירות של 4-5 מיליון שקל כיוקרה", אומר זלצמן. "קוטג' מינימלי בעיר עולה 4 מיליון שקל, וזה לא יוקרה. כשמכוונים לקוטג'ים יוקרתיים, אני חושב שהם מתחילים ב-7.5 מיליון שקל. גם הפנטהאוזים שבונים היום הם יותר בדופלקסים, שמחיריהם נעים בין 4 ל-5 מיליון שקל בדרך כלל.

"כשמדובר בפנטהאוזים 'קלאסיים', הבעיה היא שהם ממוקמים בדרך כלל במבנים ישנים במרכז העיר, ללא ממ"דים. אנשים כיום מייחסים חשיבות גדולה לממ"דים. וכך, מוצעת למכירה כיום דירת פנטהאוז בבניין בן כ-25 שנים, משופצת ויפה, במחיר שנע בין 3.5 ל-3.7 מיליון שקל".

שמאי מקרקעין מקומי מסתכל על הדברים בצורה שונה: "שוק הפנטהאוזים בעיר משתנה, ואתה רואה המון יצירתיות מצד יזמי תמ"א 38. הם בונים דופלקסים גדולים עם 25 מ"ר נטו על הגג, הדירות גדולות ומהודרות, עם חניה תת קרקעית ומחסן ליד החניה. במקביל האוכלוסייה ברעננה מאוד התבגרה ובעלי צמודי הקרקע כבר לא צריכים אותם, ומעוניינים לעבור לדירות גג, או לעזוב את העיר לתל-אביב".

רק שלושה פנטהאוזים ב-5 מיליון שקל ומעלה

האם באמת היוקרה העירונית משתנה לאיטה ברעננה, והבנייה החדשה דוחקת את היוקרה הוותיקה? הסטטיסטיקה הקרה של 2018 מראה תמונה ברורה: מתוך 19 עסקאות ברמות של 5 מיליון שקל ומעלה, רק שלוש בוצעו בדירות פנטהאוז - האחת ברחוב הגליל ב-6.77 מיליון שקל, השנייה ברחוב בורוכוב ב-5.3 מיליון שקל והשלישית ברחוב אלכסנדר פן ב-5.2 מיליון שקל.

ואולם כשמדובר בעסקאות שבוצעו ברמות של 4-5 מיליון שקל, משקלן של דירות היוקרה בבנייה רוויה גדל במידה ניכרת לכ-40% מכלל העסקאות. מה שבולט בעסקאות הללו הוא הנוכחות החזקה של דירות קבלן חדשות. כלומר יש אפשרות שהיוקרה הרעננית אכן עוברת מהפך איטי, עקב היצע הדירות החדש, שנוצר בעיקר בשכונת נווה זמר החדשה, אך גם בפרויקטים של תמ"א 38 שסמוכים יותר למרכז העירם.

פירמידת היוקרה ברעננה 2018 / מקור: רשות המסים

"נגמרו הימים של הכסף השחור"

במקביל, בעלי וילות ותיקות מתקשים למוכרן. "יש וילות שמוצעות למכירה ב-12 וב-15 מיליון שקל וקשה מאוד למכור אותן", אומר זלמן. "קהל היעד שלהן הוא תושבי החוץ, ואולם כיום, בניגוד לעבר, לא ניתן לרכוש דירות בכסף 'שחור'. פעם רכישות רבות של תושבי חוץ היו בשחור, אבל זה נגמר, וכל כסף שאתה מביא, אתה צריך לדווח לבנק. הדבר הזה עצר מאוד את השוק".

הירידה בהיקפי הרכישות של תושבי חוץ ניכרת היטב: מתוך 12 עסקאות של נכסים בשווי 15 מיליון שקל ויותר שבוצעו בעיר בשני העשורים האחרונים, 10 התקיימו במחצית הראשונה של העשור הנוכחי, אחת ב-2009, ועוד אחת בשנה שעברה. העסקה היקרה ביותר שבוצעה ברעננה ב-2018, היא של קוטג' ברחוב ציפמן על חצי דונם אדמה נרכש ב-15.2 מיליון שקל. גם בחינה של היקפי העסקאות מורה שהימים הטובים נמצאים מאחורי היוקרה ברעננה, משום שב-2012-2014 נמכרו 3 וילות ב-20 מיליון שקל ויותר ומאז לא נמצאו עסקאות שהגיעו לרמה הזו.

מספר עסקאות היוקרה ברעננה / מקור: רשות המסים

אז מה עושים בעלי וילות, שפעם יכלו למכור אותן ב-10-20 מיליון שקל, וכיום פשוט אין מי שיפנה אליהם? "יש אנשים שחיים בסרט ומתמחרים את הנכסים שלהם במחירים הזויים", אומר זלצמן. "הם עוברים לגור במקומות אחרים וממשיכים להציע את הנכסים שלהם למכירה ושום דבר לא קורה".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים