גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משחקי הכס הקדוש: כך נתקעו 4,300 דירות לחרדים על קרקע של הכנסייה הקתולית

רכישת קרקע בבית שמש בכ-300 מיליון שקל לבניית אלפי דירות עומדת כבר עשור במרכז סכסוכים משפטים יצריים בין שתי חברות • העובדה שהמוכרת היא לא אחרת מהכנסייה הקתולית רק מעמיקה את התסבוכת • וגם אחרי שהוותיקן אישר סוף-סוף את מכירת הקרקע, לא ברור מי משתיהן תזכה לקנות אותה

מנזר בית ג'מאל והאדמות סביבו / צילום: יוסי זמיר
מנזר בית ג'מאל והאדמות סביבו / צילום: יוסי זמיר

מי שמבקר בימים אלה במנזר בית ג'מאל ("כפר היופי") בהרי יהודה, לא הרחק מבית שמש, בוודאי ייהנה מהנוף היפה והירוק שסביבו.

אבל השטח הפתוח הגדול שהעיר נשקפת ממנו, נמצא למעלה מעשור בסכסוך משפטי יצרי ומפותל סביב בנייתן של יותר מ-4,000 דירות על 1,000 דונם השייכים לכנסייה הקתולית.

הצדדים לסכסוך, שכבר כמה שנים מנהלים הליכים משפטיים זה נגד זה, הם בעלת הקרקע - הכנסייה הקתולית, המיוצגת על-ידי עו"ד דוד שמרון; חברת קדמת עדן שבבעלות זיוה כהן שהתקשרה עוד ב-2004 בהסכם עם הכנסייה לרכישת הקרקע; וחברת הנדל"ן אקה פיתוח ובנייה שבבעלות היזם החרדי אלי קליין - שאף היא ניסתה לרכוש את השטח.

ההסכם הראשון: זכויות חכירה

בשנת 2004 נחתם הסכם חכירה בין הכנסייה הקתולית לבין חברת פרחי בית שמש, בבעלות כהן, שלפיו החברה תרכוש את זכויות החכירה בקרקע. אלא שעל-פי הדין הכנסייתי, הסכמים אלה צריכים לקבל את אישור הכס הקדוש על-מנת לקבל תוקף, והכס הקדוש לא אישר את ההסכם.

ההסכם השני: קידום תוכנית בנייה

לאחר שעסקת הקרקע לא אושרה, פעלה כהן להתקשרות עם הכנסייה בהסכם פיתוח - שמאפשר לה לקדם תוכנית בנייה על הקרקע בתמורה לדמי ייזום בגין השבחת הקרקע.
על-פי ההסכם, הייתה קדמת עדן אמורה לקדם תוכנית בנייה על הקרקע בתוך 36 חודשים.
אך כהן לא ויתרה לגמרי על החלום לרכוש את הקרקע וההסכם החדש כלל סעיף מהותי, שלפיו אם הכנסייה תתקשר עם צד שלישי המעוניין לרכוש את הקרקע, תוכל קדמת עדן לרכוש את הקרקע באותם תנאים.

עוד נקבע כי אם הרכישה לא תאושר, כפי שכבר קרה, תהיה קדמת עדן זכאית לסך של 17% משווי הקרקע לאחר השבחתה. לאחר החתימה על הסכם הפיתוח הגישה קדמת עדן תוכנית בנייה ל-1,600 דירות על הקרקע, אך התוכנית נדחתה על-ידי הוועדה המקומית.

במקביל התקשרה החברה בהסכם חכירה חדש עם הכנסייה הקתולית, אך הכס הקדוש שוב סירב לאשר את העסקה והכנסייה הודיעה לקדמת עדן כי הסכמי החכירה והפיתוח מבוטלים.

ההסכם השלישי: חברה חדשה נכנסת לתמונה

לאחר שההסכמים בין קדמת עדן לכנסייה הקתולית לא מומשו, חתמה הכנסייה באוגוסט 2015 על הסכם עם חברה אחרת, חברת אקה נדל"ן, שלפיו תרכוש אקה את הקרקע תמורת 300 מיליון שקל. אקה בונה מאות יחידות דיור למגזר החרדי בירושלים. מאז ועד היום, כל צד טוען לזכותו למימוש ההסכם, ושלושה סכסוכים כבר נבעו מהקרקע הזו.

סכסוך 1: קדמת עדן נגד הכנסייה

ב-2009 הגישה קדמת עדן תביעה נגד הכנסייה בטענה להתנערות מהסכם הפיתוח. הבורר שלפתחו הגיע הסכסוך, השופט בדימוס דוד גלדשטיין, קבע כי הסכמי החכירה אמנם בוטלו כדין, אך הסכם הפיתוח העניק לקדמת עדן זכות שאינה מוגבלת בזמן לקנות את הקרקע במקרה של התקשרות הכנסייה עם צד שלישי.

על כן קיבל הבורר את תביעתה של קדמת עדן לאכיפת הסכם הפיתוח. נקבע כי הכנסייה תשלם לקדמת עדן פיצוי מסוים, והיא אף חויבה לרשום הערות אזהרה לטובת קדמת עדן. פסק הבוררות אף אושר על-ידי בית המשפט.

באוגוסט 2015 כאמור, נחתם הסכם חדש בין הכנסייה לבין אקה נדל"ן, וההליכים המשפטיים נמשכו. הכנסייה טענה כי זכות הסירוב של קדמת עדן אינה תקפה, בין היתר משום שקדמת עדן לא הצליחה לאשר תוכנית על הקרקע בתוך 36 חודשים.

העניין הגיע עד לבית המשפט העליון, שקבע במרס 2018 כי זכות הסירוב לקדמת עדן תקפה, בתנאי שהחברה תפקיד ערבות בנקאית בגובה 10% מסך העסקה, כלומר 30 מיליון שקל, עד ה-18 באפריל 2018. עוד קבע כי אם החברה לא תפקיד את הערבות, יהיה זה ויתור על זכות הסירוב ואקה נדל"ן תהיה רשאית לממש את העסקה ולרכוש את הקרקע.

ואכן, באפריל 2018 העבירה כהן ערבות בנקאית בסך 30 מיליון שקל לעו"ד דוד שמרון, שהודיע לאקה נדל"ן על כך שכהן מימשה את זכות הסירוב שניתנה לה.

סכסוך 2: אקה נגד קדמת עדן

אבל הדברים לא נגמרו בכך.

ביולי 2018 הגישה אקה נדל"ן באמצעות משרד הרצוג פוקס נאמן תביעה נגד קדמת עדן ונגד הכנסייה לבית המשפט המחוזי בירושלים, וביקשה להצהיר על ההתקשרות בינה לבין הכנסייה לרכישת הקרקע כתקפה. בתביעה של אקה נטען כי ההסכם בין החברה לבין הכנסייה משנת 2015 קיבל את כל האישורים החוקיים הנדרשים, לרבות אישור הכס הקדוש. כמו כן טוענת אקה כי לאחר אישור ההסכם, השקיעה מיליוני שקלים בקיום וקידום ההסכם, תוך שמאמציה התכנוניים הגיעו לכדי הפקדת תוכנית ל-4,300 יחידות דיור ושטחי תעסוקה, ולהשבחת שווי הקרקע במאות מיליוני שקלים.

בתביעה טוענת אקה עוד כי קדמת עדן לא הפקידה בעצמה את הערבות הבנקאית שנדרשה ממנה אלא באמצעות חברות אחרות - פרחי רמת בית שמש וסטדן, חברות בשליטת זיוה כהן, שלא היו צד להליכים.

לטענת אקה, קדמת עדן בחרה לנסות ולממש את זכות הסירוב באופן "חסר תום-לב בעליל" אשר סותר חזיתית את פסק הדין של בית המשפט העליון. לטענת אקה, "קדמת עדן לא עמדה באף לא אחד מהתנאים ואף הפרה אותם באורח בוטה... אין כל אפשרות כיום לומר שמימוש זכות הסירוב נעשה על-ידי כדין". על כן טענה אקה כי זכות הסירוב של קדמת עדן פקעה, ועל כן הסכם החכירה בין אקה לכנסייה הקתולית נותר תקף.

אלא שהכנסייה הקתולית הבהירה כי מבחינתה עם העברת הערבות הבנקאית וחתימה על הסכם החכירה החדש, בכוונתה לממש את ההסכם עם קדמת עדן, ועל כן ההסכם שנחתם עם אקה מבוטל, ויש להסיר את הערות האזהרה שנרשמו לטובת אקה.

בספטמבר האחרון אישרה הכנסייה את ההסכם עם קדמת עדן, וכרגע מחכה המצב להחלטת בית המשפט. אם בית המשפט יקבע שזיוה כהן לא מימשה את הזכות כדין, אז אקה תקנה את השטח. אם ייקבע כי הזכות שלה, תצטרך קדמת עדן להעמיד סכום של 300 מיליון שקל. בינתיים כבר החלה החברה לפרסם את השטח. אקה נדל"ן עומדת על כך שההסכם עם קדמת עדן אינו תקף ואילו ההסכם עם אקה נדל"ן תקף ומאושר, ומבקשת מבית המשפט להצהיר כי אין לחברות שבבעלות זיוה כהן זכות סירוב בקשר לקרקע.

"קדמת עדן היא לא רק חברה הנעדרת חוסן כלכלי לממן עסקה בהיקף 300 מיליון שקל, אלא כנגד בעלת השליטה בחברה תלוי ועומד כתב אישום פלילי חמור מאין כמותו בדבר עבירות שוחד ואיסור הלבנת הון אשר מכביד על יכולת גיוס הון למימון העסקה", טענה אקה בתביעה.

כתב האישום שהוזכר בכתב התביעה הוגש נגד כהן וכלל מתן שוחד, הלבנת הון וניהול ספרי חשבונות כוזבים, בנוגע לקידום פרויקט בנייה על קרקע באשדוד. הוא נגמר בינתיים בעסקת טיעון.

קדמת עדן והחברות פרחי בית שמש וסטדן טענו בכתב ההגנה, שהוגש באמצעות משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, גרינברג ושות', כי בית המשפט העליון כבר אישר שלקדמת עדן זכות סירוב, והיא מומשה כדין באופן שגם הכנסייה הקתולית מאשרת ותומכת בכך. לטענת החברות, אקה נדל"ן מתוסכלת מהחלטת בית המשפט העליון, ועל כן "פתחה במערכה חדשה שמטרתה אחת - להפריע, לסכל לעכב, ולהטריד, בכל הנוגע למימוש הזכות בתקווה שמא אולי מי מהצדדים ירים ידיים ולא היא".

בכתב ההגנה מבהירה קדמת עדן כי בניגוד לטענת אקה נדל"ן הסכם הפיתוח מאפשר לה לממש את זכות הסירוב באמצעות חברות אחרות ומקור המימון של הערבות אינו רלוונטי.
שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים חיה זנדברג קבעה ב-8 באפריל כי הצדדים יגישו בקשות לגילוי מסמכים במסגרתן תיחשף זהותם של בעלי הממון מצידה של קדמת עדן.
הפרשה עוד רחוקה מסיום, ובינתיים אלפי דירות בבית שמש תקועות בגלל הסכסוך המשולש הזה.

השתלשלות הפרשה

תגובות:

מהכנסייה הקתולית נמסר: "עד פסק הדין של בית המשפט העליון, הכנסייה הקתולית הייתה בעמדה שההסכם עם אקה נדל"ן תקף ויש לקיימו.

"מהרגע שבית המשפט העליון קבע כי זכות הסירוב שניתנה לקדמת עדן תקפה, הרי שעמדה לה הזכות לממשה עד 18 באפריל 2018. מאחר שזכות הסירוב אכן מומשה על-ידי הפקדת ערבות בנקאית בסך 30 מיליון שקל עמדה הכנסייה כי זכות הסירוב מומשה כדין.

"לטענת אקה נדל"ן, זכות הסירוב לא מומשה כדין, מכיוון שבניגוד לפסיקת בית המשפט העליון, קדמת עדן לא מימשה את זכות הסירוב בעצמה, אלא באמצעות חברות אחרות - פרחי בית שמש וסטדן. מאחר שהסכם הפיתוח קובע שקדמת עדן רשאית לממש את זכות הסירוב בעצמה או באמצעות חברות אחרות, גם עמדת הכנסייה היא כי הזכות מומשה כדין".

עו"ד ישראל עזיאל, ראש מחלקת נדל"ן במשרד גרוס GKH, המייצג את קדמת עדן: "לאחר הליכים משפטיים שנמשכו שנים רבות, בבתי משפט ובבוררות, פסק בית המשפט העליון לטובת חברת קדמת עדן בע"מ וקבע כי נתונה לה זכות סירוב ראשון לרכישת המקרקעין של המסדר בבית שמש. בכך נדחתה סופית עמדתה של חברת אקה לפיה זכות הסירוב פקעה. בעקבות כך מימשה חברת קדמת עדן את זכות הסירוב הראשון לרכישת המקרקעין תמורת 300 מיליון שקל ובניית פרוייקט מגורים גדול שם. כתוצאה מכך פקעה ההתקשרות של חברת אקה לרכישת המקרקעין.

"בצר לה היא הגישה תביעת סרק נוספת בטענה חדשה כאילו זכות הסירוב האמורה לא מומשה כראוי. יודגש כי אישור הכס הקדוש לרכישת המקרקעין ע"י קדמת עדן ניתן בספטמבר האחרון ולכן עם סיום ההליך המשפטי לא תהא מניעה להוצאתו לפועל של פרויקט הבנייה במקום.

"בתביעה שהגישה אקה וכחלק מהנסיון לסכל את ההתקשרות הועלו שם טענות לענין כתב אישום כביכול כנגד גב' כהן (עניין שהסתיים ממילא) או בנוגע להרשמות עתידיות בכלל בנוגע לפרויקט, ואשר אין להן כשלעצמן אפילו כל רלבנטיות שהיא לתביעה".

מאקה נדל"ן לא נמסרה תגובה.

הקרב בתוך הקהילה החרדית על מכירת הקרקע: "הטעיית הציבור ולשון הרע"

בתחילת 2019 פרסמה קדמת עדן בעיתונות החרדית מודעה בנוגע לפרויקט המתוכנן לקום על קרקע המריבה, תחת הכותרת: "בשורה משמחת". במודעה נכתב בין היתר, "בלב שמורת טבע, מול הנוף המדהים של הרי יהודה ובסמיכות לרמת בית שמש, החלה קבוצת קדמת עדן במכירת שלב א' בפרויקט ייחודי ויוקרתי. ובכך למעשה מוקמת שכונה חדשה במיקום אטרקטיבי, תוך דגש על דירות מרווחות ברמה הגבוהה ביותר".

בתחתית המודעה גם ניתן מספר טלפון, וצוין "להרשמה, קבלת טופס רישום ולתיאום פגישה לרכישה קבוצתית".

בעקבות המודעה פנו כמה מתעניינים פוטנציאליים לוועדת ההלכה לענייני השקעות ופיננסים בבד"ץ שערי הוראה, וביקשו את חוות-דעתו בנוגע לפרסום. על-פי בדיקת "גלובס", בראש הוועדה עומד הרב שמואל אליעזר שטרן מבני ברק.

על רקע זה פנה בד"ץ שערי הוראה לקבוצת קדמת עדן, בבקשה לקבל פרטים אודות הפרויקט המתוכנן, לרבות שאלות הבעלות על הקרקע וקיומו של היתר בנייה.

קדמת עדן לא העבירה לבד"ץ את המידע המבוקש, ושלחה בתגובה מכתב חריף: "מכתבתכם האנונימי אינו נושא שם הרב ושם החותם", צוין במכתב. קדמת עדן ביקשה לדעת מי הרב שעומד מאחורי בית הדין, והאם יש לו קירבה מכל סוג שהוא (משפחתית או אישית) "עם יזם כזה או אחר שלוטש עיניים לעסקה, או שיש לו דין ודברים בעניין הקרקע."

לגופו של עניין ציינה קדמת עדן כי עד כה לא נמכרו דירות בפרויקט, אלא נבנתה רשימה של אנשים שהביעו התעניינות בפרויקט, וכי עד רגע זה "איש לא התבקש להשקיע פרוטה".

קדמת עדן העלתה גם את האפשרות כי מדובר ב"ניסיון סחיטה", ובמקרה כזה היא תשמור לעצמה את הזכות לפנות לרשויות החוק.

ב-14 בינואר 2019 פרסמה "ועדת ההלכה לענייני השקעות ופיננסים" מודעה בעיתון המודיע, שלפיה, "מבדיקת מומחים מטעמנו ברישומים הננו לחוות את דעתנו כי אין לקדמת עדן טאבו על השטח, אין אישור תב"ע ואישורי בנייה על השטח, המתחם נמצא בדיונים משפטיים, פרסום מודעות על שיווק דירות במתחם היא הטעיית הציבור. המניח את כספו מסתכן בהעמדת כספו על קרן הצבי".

בתגובה שלחה קדמת עדן לעיתון המודיע מכתב התראה באמצעות עו"ד עוזי פנחסי בו צוין כי המודעה שפורסמה "מציירת תמונה עובדתית מסולפת ומעוותת, לפיה מרשתנו ביקשה לגבות או גבתה תשלום כלשהו מאיזה מהאנשים אשר ביקשו להירשם לפרויקט ולא כך הדבר. רושם מוטעה זה שנוצא מקריאת המודעה עולה לכדי הטעיית הציבור ומהווה הוצאת לשון הרע כנגד מרשתנו ופגיעה בשמה הטוב". בנוסף דרשה קדמת עדן מהעיתון לפרסם מודעת תיקון.

העיתון, באמצעות עו"ד דורון לנגה, דחה את הטענות והודיע כי אין בכוונתו לפרסם מודעת תיקון.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות