גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאיר את גופתו (ואת הדמוקרטיה) לאויבים: השיעור החשוב שמלמדת התאבדותו של נשיא פרו לשעבר

התאבדותו של נשיא פרו לשעבר, אלאן גרסיה, חושפת שערוריית שחיתות עצומה, שמעמידה במבחן את המערכת הדמוקרטית ● זו בשורה רעה לארץ הידועה בפיתוי הקל ל"איש חזק", המבטיח להשליט סדר יש לכולנו סיבה טובה להתבונן בפרו, ולראות מה תעולל שחיתות האליטות לדמוקרטיה

אלאן גרסיה בימי כהונתו כנשיא פרו / צילום: רויטרס, Ivan Alvarado
אלאן גרסיה בימי כהונתו כנשיא פרו / צילום: רויטרס, Ivan Alvarado

לפני שתקע כדור בצווארו, אלאן גרסיה חתם על מכתב פרידה. זה היה אקט מתוכנן, לא התפרצות פתאומית של ייאוש. הדמגוג הפופוליסט משכבר הימים גמר אומר לרדת מן הבמה על פי תנאיו ועל פי לוח הזמנים שלו. הוא יוריד את המסך, הוא ישתחווה; הקול האחרון של חייו לא יהיה זה של השופט הדן אותו למאסר.

האיש התמיר הזה, 1.92 מטר, טבל את אגודלו בדיו, וטבע אותה על נייר המכתבים, פעמיים, לבל יפקפק מישהו באותנטיות של הטקסט. "אני לא אושפל", כתב הנשיא לשעבר, בן 69. "ראיתי אחרים מוצעדים באזיקים, נעזבים לנפשם העלובה, אבל אלאן גרסיה לא יסבול אי-צדק כזה".

והוא הוסיף: "לאויביי אני משאיר את גופתי, כביטוי של בוז כלפיהם".

כך נחתמה ביום רביעי שעבר הטרגדיה של חיי גרסיה, לפנים תקווה זוהרת בשמי אמריקה הלטינית. כך הועמקה הטרגדיה של פרו, שגרסיה נבחר לנשיאה פעמיים, בהפרש של 21 שנה. הארץ הזו, החמישית בגודל אוכלוסייתה באמריקה הלטינית (31 מיליון תושבים), השלישית בגודל שטחה (כמעט פי 60 מישראל), טובעת באוקיאנוס של גילויים מסמרי שיער על היקף השחיתות והפשיעה בדרגי השלטון והמשפט הגבוהים ביותר.

אילמלא ירה בעצמו, אלאן גרסיה עמד להיעצר, וכנראה להיחבש בכלא לשלוש שנים בהמתנה למשפטו. זה נוהל דרקוני, המוּחל על חשודים פרואניים בלי שים לב למוצאם או למעמדם. כמעט 40% מכל אסירי פרו מוחזקים בתנאים כאלה, אגב המתנה ממושכת למשפטם. אילו נעצר, גרסיה היה הופך לנשיא השלישי בתוך שנתיים, המושלך למחבוש בלי משפט. נשיא רביעי נידון לפני 10 שנים ל-25 שנות מאסר. נשיא חמישי הוא עבריין נמלט, שצו מעצר של האינטרפול תלוי ועומד נגדו.

הלוויית הנשיא גרסיה/ צילום: צילום: רויטרס, Guadalupe Pardo

הנשיאות כתחנת מעבר

למרבה החלחלה, אלה הם חמשת הנשיאים האחרונים של פרו (לא כולל הנוכחי, שלא נבחר, אלא נכנס לנעלי קודמו המתפטר). קשה להעלות על הדעת הכתמה חמורה יותר של תרבות פוליטית. צריך להטעים שרק אחד מן החמישה הורשע, וכל האחרים מכחישים בתוקף את העבירות המיוחסות להם. אבל ענן כבד רובץ על פרו.

דפדוף בעמודים הראשונים של עיתוניה בחודשיים האחרונים, מראה זרם בלתי פוסק של גילויים ושל חשדות לא רק כלפי נשיאים, אלא גם כלפי שרים, כלפי חברי קונגרס (פרלמנט), כלפי מושלי חבלים, כלפי פקידים בכירים, כלפי תובעים, כלפי שופטים, כלפי אנשי עסקים. הרושם הלא-מוכח הוא, כי השחיתות לא פסחה על איש. אם יש עדיין בכירים, שאזיקים לא הונחו על פרקי ידיהם, אין זה אלא מפני שהתביעה לא הספיקה. נראה בעליל שארמון הנשיאות בלימה הפך לתחנת מעבר בדרך לבית הכלא. 

דכדוך מיוחד מעוררת הביוגרפיה של אחדים מן הנאשמים. שניים מהם, הנשיאים לשעבר אלחנדרו טולדו (2001-2006) ופאבלו קוצ’ינסקי (2016-2018), היו כלכלנים בכירים בבנק העולמי, עם מוניטין של רצינות ושל ניקיון כפיים. הם עלו לשלטון בבחירות דמוקרטיות, כחלופות רצויות לדמגוגים פופוליסטיים. למרבה העניין, הדמגוגים ההם היו אב ובתו, הנשיא אלברטו והטוענת לנשיאות קייקו פוחימורי, בהפרש של 15 שנה זה מזו. אכן, הפוליטיקה של פרו נקראת ונשמעת כמו אופרת סבון.

ג’ון קנדי הוא לא היה

אלאן גרסיה תואר לפני הרבה שנים כ"ג’ון קנדי של אמריקה הלטינית". לא היה לתיאור ההוא מלכתחילה על מה שיסמוך, חוץ מזה שגרסיה היה רק בן 36 בעלותו לנשיאות בפעם הראשונה, ב-1985. הוא היה יציר כפיו של פופוליסט אגדי, ויקטור ראול איה דה לה טורה, אשר קיווה לאחד את אמריקה הלטינית, באמצעות תנועתו "הברית האמריקאית העממית המהפכנית" (APRA). משטרים צבאיים, שהיו לחם חוקה של פרו מאז עצמאותה, חזרו והשליכו את דה לה טורה לכלא, או שהוציאו את מפלגתו אל מחוץ לחוק.

פופוליזם הוא קללת הפוליטיקה הלטינו-אמריקאית מאז ומעולם. בדרך כלל הוא בא מימין, לפעמים הוא מגיע משמאל, ולפעמים קשה לאפיין אותו. APRA חרתה על מצעה התנגדות ל"אימפריאליזם האמריקאי" ולקומוניזם. היא תמכה ברפורמה קרקעית לטובת איכרים אביונים, בייחוד ילידים, זאת אומרת צאצאי האומות המקוריות של דרום אמריקה, שהתרגלנו לכנות "אינדיאנים". היא גם חייבה בעלות של המדינה על כלי הייצור, מה שהעמיד אותה מיני וביה באגף השמאלי-סוציאליסטי.

דה לה טורה לא הצליח להגיע לנשיאות בזכות עצמו, אבל הוא הכשיר את גרסיה, שנעשה נשיא חמש שנים לאחר מותו. תקופת כהונתו הראשונה של גרסיה ציינה את אחד האסונות הפוליטיים הגדולים ביותר של זמנה. גרסיה סירב לפרוע חובות, והלאים את הבנקים. פרו איבדה את דירוג האשראי שלה, והתקרבה להתמוטטות. בשיאה, האינפלציה הגיעה כמעט ל-8,000%. התקוממות מאואיסטית אלימה התפשטה באזורים הכפריים. טרוריסטים מרקסיסטיים פעלו באזורים העירוניים. הממשלה איבדה את עשתונותיה, והשתמשה ביחידות חיסול.

"פותח את לבו לאלוהים"

גרסיה היה מוקצה מחמת מיאוס במידה כזאת, שהוא גלה לאירופה. כמעט 10 שנים הוא היה בחזקת עבריין נמלט, עד שבית המשפט העליון החיל את פקודת ההתיישנות על פשעיו. הוא חזר הביתה, וב-2006 הצליח לחזור ולהיבחר לנשיא. זה היה אקט מדהים של תחיה פוליטית. נוצרי מאמין יקרא לזה "הולדת מחדש". גרסיה, מאמין או לא-מאמין, שיתף את אלוהים בהכרזת ניצחונו האופורית. "איש אינו יכול לקבל את האחריות הבאה עם שלטון, אם אין הוא פותח את לבו לאלוהים, ומכיר בשגיאותיו ובחולשותיו", אמר.

גרסיה ושני הנשיאים שבאו בעקבותיו חשודים בקבלת שוחד של מיליוני דולרים מענק הבנייה הברזילאי אודברשט (Odebrecht). זרועות אודברשט נשלחו אל כל רחבי אמריקה הלטינית, והגיעו עד אפריקה. שוחד נשקל על ידיהם של פוליטיקאים בסכום של אולי מיליארד דולר. נשיא ברזילאי מפורסם, לולה דה סילבה, יושב בכלא על קבלת שוחד, ומפלגתו הסוציאליסטית איבדה את השלטון.

נראה שמכל ארצות היבשת, מחוץ לברזיל, פרו הייתה כר השיחוד העיקרי של אודברשט. היא נועדה להיות נמל המוצא, או הסיום, של אוטוסטרדה בין-אוקיאנית, המחברת את האוקיאנוס השקט עם האוקיאנוס האטלנטי. זה פרויקט כמעט פרעוני: הדרך נמתחת לאורך 2,600 ק"מ, חוצה את יערות-העד של האמזונס, וכוללת 22 גשרים. אלחנדרו טולדו, שבימיו נחתם ההסכם על בניית האוטוסטרדה, חשוד שקיבל שלמונים של 20 מיליון דולר.

שערוריית אודברשט מטלטלת את אמות הסיפים של היבשת. עלייתו של פופוליסט ימני קיצוני לשלטון בברזיל היא תוצאה אחת שלה. אלה העוקבים אחר התפתחות החקירה משוכנעים שלא ראינו לפי שעה אלא את קצה הקרחון. אבל הקצה הזה כבר הספיק להבאיש את ריחה של הדמוקרטיה הפרואנית. זו תמיד בשורה רעה מאוד, והיא רעה שבעתיים בארץ הידועה בקלות התפתויותיה ל"איש חזק", המבטיח לנקות את האורוות, ולהשליט חוק וסדר. יש לכולנו סיבה טובה להתבונן בפרו, ולראות מה תעולל שחיתות האליטות לדמוקרטיה שלה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט