גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנה וחודשיים בלבד בתפקיד, מיכל עבאדי-בויאנג'ו מסיימת את תפקידה בפסגות

מדובר בתפקיד הראשון של עבאדי-בויאנג'ו במגזר הפרטי לאחר שעזבה את משרד האוצר ● כיו"ר פסגות היא הייתה אמורה להוביל את בית ההשקעות למכירה ● ברקע העזיבה: חילוקי דעות עם מנכ"לית אייפקס זהבית כהן

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: לע"מ
מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: לע"מ

לאחר כשנה וחודשיים בלבד, יו"ר בית ההשקעות פסגות, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, עוזבת על רקע יחסים רעועים עם בעלת השליטה, זהבית כהן מקרן אייפקס. ההחלטה התקבלה בימים האחרונים מאחר שהשתיים לא הסתדרו, בשל "הבדלי גישות ביניהן", כדברי גורם בסביבת בית ההשקעות.

לדברי גורם נוסף, "היו ביניהן חילוקי דעות מתמשכים ועכשיו קרה אירוע שהיה הקש ששבר את גב הגמל". בכל מקרה, עזיבתה של עבאדי-בויאנג'ו לא צפויה להשפיע על היום-יום העסקי בפסגות. ככל הידוע, עדיין לא נקבע המועד לעזיבתה, כמו גם זהות המחליף או המחליפה. אולם בסביבת בית ההשקעות מעריכים כי עזיבתה תהיה מהירה מאוד, וכי היא לא צפויה להמשיך בתפקידה כתמול-שלשום עד תום תקופת ההודעה המוקדמת.

כאשר עבאדי-בויאנג'ו הצטרפה לפסגות, דובר על כך שהיא באה במטרה שלא להיות יו"ר בלתי פעילה, אלא גורם ניהולי בעל משקל, לצד המנכ"ל ברק סורני, שצמח בבית ההשקעות ושמכיר היטב את שוק ההון המקומי. עם זאת, עבאדי-בויאנג'ו, שנחשבת למנהלת סמכותית ודעתנית, פגשה בפסגות בנוסף למנכ"ל גם בעלת בית מעורבת מאוד: זהבית כהן, שהובילה מהתחלה את עסקת הענק של אייפקס לרכישת בפסגות.

עבאדי-בויאנג'ו נכנסה לתפקיד יו"ר פסגות בתחילת 2018, במקומו של ד"ר אהוד שפירא, כך שהיא מילאה את התפקיד פחות משנה ורבעון. התפקיד בפסגות הוא הראשון שלה בשוק הפרטי מאז שפרשה מהאוצר, שם שימשה בתפקיד החשבת הכללית.

האקזיט שכבר לא יקרה בתקופתה

במסגרת תפקידה, עבאדי-בויאנג'ו הייתה אמורה להוביל לצד המנכ"ל ברק סורני את האקזיט הגדול הבא של קרן אייפקס בישראל - מטרה שהייתה מניבה לה תמורה נאה, ושכעת לא תגיע לכיסה. המשימה לא הייתה פשוטה: להנפיק את בית ההשקעות או להכינו למכירה כבר בטווח הזמן הקרוב. מדובר בבית השקעות גדול מאוד ומוביל בשורת תחומים סופר-תחרותיים, כשהמתחרים מזנבים בו וצומחים על חשבונו. במקביל, הבעלים - קרן אייפקס - מבקשת לקבל תג מחיר מפולפל וגבוה מדי לדעת רבים.


אייפקס רכשה בנובמבר 2010 כ-77% ממניות פסגות מידי קרן יורק, לפי שווי גבוה מאוד של 2.7 מיליארד שקל. כעבור כמה שנים אייפקס רכשה את יתרת המניות של בית ההשקעות מידי שותפת המיעוט שלה, קרן מרקסטון, בתמורה לכ-450 מיליון שקל בלבד. כיום, אייפקס נמצאת בעיצומו של מאמץ ליישם "אסטרטגיית אקזיט" בפסגות.

לאחרונה חשפנו כי מהדיווח האחרון של אייפקס למשקיעיה עלה שברבעון האחרון של 2018 חתכה הקרן הזרה את שווי פסגות ל-434 מיליון אירו, כאשר בשקלים דובר על שווי של 1.86 מיליארד שקל. שווי זה נמוך ביותר מ-9% מ-2.05 מיליארד השקלים שבהם הוערך פסגות בספטמבר האחרון.

נכון לסוף 2018 ניהל פסגות נכסים בהיקף 177 מיליארד שקל, לעומת שיא של כ-198 מיליארד שקל שנרשם לפני כמעט שנתיים. ב-2018 רשם בית ההשקעות הכנסות של כ-892 מיליון שקל ורווח לפני מס של כ-175.5 מיליון שקל, כשבמהלך השנה החולפת הוא גם חילק דיבידנד נדיב בהיקף של כ-300 מיליון שקל.

לא הראשונה שעוזבת את פסגות במהירות

לא מדובר בתפקידה הראשון של עבאדי-בויאנג'ו בשוק הפרטי, הגם שזהו תפקידה הבכיר ביותר עד כה. למשרד האוצר היא הגיעה לאחר שנים בבנק הבינלאומי, שם הייתה סמנכ"לית וחברת הנהלה, כשקודם לכן הייתה בתפקידים אחרים, בהם סמנכ"לית לפיקוח על קופות החולים ותוכניות השב"ן במשרד הבריאות, כשבין היתר גם הייתה חברת מליאה ברשות ניירות ערך. נוסף על היותה החשכ"לית, היא כיהנה בעבר גם כיו"ר של החברות הממשלתיות ענבל ונכסים מ.י.

כמו כן, לפני שנכנסה לתפקידה הנוכחי, וממש בסמוך למועד זה, היא הייתה במגעים למינויה לתפקיד מנכ"לית קבוצת מגדל, אך זה לא יצא לפועל. נוסף על תפקידה כיו"ר דירקטוריון בית ההשקעות, עבאדי-בויאנג'ו היא חברת ועדת מיזוגים ורכישות של פסגות בית השקעות, יו"ר דירקטוריון פסגות קרנות נאמנות, דירקטורית בפסגות גמל ופנסיה, ויו"ר דירקטוריון החברה-הבת פסגות ניירות ערך.

עבאדי-בויאנג'ו היא לא היחידה שכיהנה לפרק זמן קצר בפסגות. המנכ"ל הראשון "של זהבית" בפסגות היה רונן טוב, שהגיע מקבוצת הביטוח מגדל. הוא נכנס לתפקיד בסוף 2010 ומילא אותו כשנה וחצי בלבד עד שהודח באפריל 2012, ביוזמת זהבית כהן. טוב אף שכר אז את שירותי עו"ד דוד חודק לצורך סיכום תנאי עזיבתו.

מניהול בנק הפועלים ועד לצמרת הפניקס: המשרות הבכירות שמחכות לאיוש

העזיבה של מיכל עבאדי-בויאנג'ו את בית ההשקעות פסגות אולי הפתיעה רבים בשוק, אבל היא לא העזיבה הבכירה וגם לא המפתיעה ביותר בשוק הפיננסים בימים האחרונים. לפני כשבוע הפתיע מנכ"ל בנק הפועלים, אריק פינטו, כשהודיע כי לא יחדש את חוזה העסקה שלו ויפרוש מתפקידו כבר בסוף השנה הנוכחית.

עם ההודעה הזו, פינטו ויו"ר הבנק עודד ערן הוציאו לדרך את ה"מרוץ הגדול" לתפקיד הבכיר. כעת גם משרת יו"ר פסגות מתווספת אליו, כשבתווך נפתח מרוץ לשורת תפקידים בכירים גם בצמרת קבוצת הביטוח הפניקס.

בהפניקס, בניגוד לבנק הפועלים ולפסגות, המשרות הפנויות לא ממש הפתיעו את השוק. זה החל לפני מספר שבועות, כשחשפנו כי המנכ"ל הוותיק והמוערך, אייל לפידות, צפוי לעזוב את הקבוצה לטובת תפקיד מנכ"ל שיכון ובינוי. כעבור מספר שבועות הוא הודיע על פרישתו כאמור, ובכך נוצר צורך למצוא לו מחליף בתפקיד מנכ"ל הפניקס אחזקות ובתפקיד מנכ"ל הפניקס חברה לביטוח.

לפני ימים אחדים הודיעה דלק, בעלת השליטה בהפניקס, על מינוי אייל בן סימון, מבכירי החברה, לתפקיד ממלא מקום מנכ"ל הפניקס חברה לביטוח, תוך שתפקיד מנכ"ל הפניקס אחזקות נותר פנוי. עתה הפניקס עשויה גם להידרש למחליף לבן סימון.

לצד זאת, בהמשך השנה צפוי להתפנות גם תפקיד יו"ר הפניקס. היו"ר הנוכחי, מנכ"ל דלק אסי ברטפלד, יעזוב - בשל החובה שחלה על דלק למכור את השליטה בקבוצת הביטוח עד דצמבר הנוכחי. בימים אלה דלק במגעים למכירת השליטה בהפניקס לקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, שאותן מייצג בעסקה אלי יונס, לשעבר מנכ"ל הבנקים מזרחי-טפחות והפועלים והחשכ"ל. בגלל מגבלת שכר הבכירים בפיננסים סביר שיונס לא ירצה לכהן כיו"ר הפניקס.

לא מן הנמנע שעבאדי-בויאנג'ו תנסה לכוון לאחד התפקידים הללו, בדגש על זה שהתפנה בפועלים, כשאפשר ושמה ייקשר גם לתפקידים ניהוליים-ממשלתיים.

במקביל, מוקדם להעריך מי יחליף או תחליף את עבאדי-בויאנג'ו בפסגות. על פניו מדובר באחד התפקידים הבכירים ביותר בשוק ההון המקומי, וכזה שמספק עניין ותשומת-לב לא שכיחים - דבר אשר יקרוץ לרבים. ואולם לצד מגבלת השכר לבכירים בסקטור הפיננסים - שעלולה (ואף צפויה) להרחיק מועמדים פוטנציאליים, בפסגות עלול להיווצר קושי נוסף והוא הצורך באקזיט מהיר ובשווי גבוה, וזאת תחת בעלים פעיל שמצפה לצמיחה בפעילות ובשווי בית ההשקעות. 

עוד כתבות

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט נצבעה אדום; נטפליקס ובלוק מזנקות

מדד נאסד"ק בדרך לרשום את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קופצת לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● מגמה מעורבת בבורסות אירופה

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה