גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חריקות במרצדס הגרמנית: האם 9 שנים של צמיחה רציפה בכלכלת גרמניה נמצאות בסכנה?

"מכונת היצוא המשומנת" חורקת, וגרמניה, שהימרה על סין כאחד מיעדי היצוא החשובים שלה, משלמת על שותפות הגורל הזו ● מדד המניות DAX 30 של החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בגרמניה צנח בחדות ב-2018, אך נמצא במגמת עלייה מתחילת שנה זו ● אולי זו לא נקודת מפנה, אלא נקודת פיתול?

בורסת פרנקפורט / צילום: shutterstock
בורסת פרנקפורט / צילום: shutterstock

אחרי שנה מדכדכת במיוחד עבור כלכלת גרמניה, ניתן אולי להתנחם באופטימיות זהירה שהשתקפה במדד הסנטימנט הכלכלי, ZEW. החודש סוף-סוף חזר מדד ZEW לטריטוריה חיובית, שבה לא ביקר מאז מארס 2018. על אף הרצון הטבעי של המשקיעים להתמקד בחצי הכוס המלאה, יש לזכור כי מדובר באינדיקטור "רך" - סקר ציפיות - ולא בנתונים בפועל שעדיין מעידים על חולשה בייצור וביצוא. רצוי, אם כן, להמתין בסבלנות לנתונים נוספים לפני שמכריזים על חזרה לשגרה.

הסכנות הגיאו-פוליטיות שמקורן במלחמת הסחר בין מדינות בעולם, התחזקות הפופוליזם באיחוד האירופי וסאגת הברקזיט עדיין אורבות בפינה. החשש להאטה כלכלית גלובלית עדיין מטריד את מנוחתם של קובעי המדיניות בבנק הפדרלי בגרמניה, דויטשה בונדסבנק, ואלו עומדים על המשמר, חמושים בכלים מוניטאריים דלים, כמו הזרמת נזילות לבנקים.

גרמניה אמנם לא נכנסה למיתון בקיץ 2018, אולם הייתה אך שברי אחוז בודדים משם. לפי האומדנים הראשונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש האירו נותרה ללא צמיחה ברבעון האחרון של 2018, אחרי שהתכווצה ב-0.2% ברבעון השלישי. לפי הגדרה טכנית, שני רבעונים של התכווצות בתמ"ג היו מכניסים אותה למיתון. הממשלה בברלין צופה כעת צמיחה של 0.5% בלבד ב-2019, לעומת 2.1% בהערכות לפני שנה - הנתון החלש ביותר מאז 2013. לשנה הבאה צפויה צמיחה של 1.5%.

ההאטה הציפה את נקודות התורפה של גרמניה: כאלופת היצוא, היא נמנית עם המרוויחות הגדולות מגלובליזציה, סחר חופשי וגבולות פתוחים, כשהיצוא שלה מהווה כ-50% מהתוצר. "גורלה של גרמניה שזור בגורלה של הכלכלה העולמית, אולי יותר מכל כלכלה אחרת", הזהיר שר האוצר אולף שולץ. "הרווחה שלנו, המשרות והתשתיות הסוציאלית, כולן תלויות ביכולתנו למכור את מרכולתנו לשאר העולם".

 

בצד המפסיד של מלחמות הסחר

הצלחת היצוא שירתה את גרמניה היטב במשך עשורים רבים. היא זו שהזניקה אותה אל על, אך בו בזמן גם העצימה את מידת הרגישות שלה לזעזועים מחוץ. לפיכך, "כיפופי ידיים" בין נשיאי ארה"ב וסין, הפרוטקציוניזם של America-first והיחלשות הצמיחה בשוקי היעד, העיבו על כלכלת גרמניה יותר מאשר על הכלכלות השכנות, כמו צרפת למשל. כך, גרמניה שהימרה על סין והפכה אותה לאחד מיעדי היצוא החשובים שלה, נאלצת לשלם על "שותפות הגורל" הזו. סין האטה ב-2018 כשצמחה ב-6.6% - הקצב הנמוך ביותר מאז 1990. מתוך כך, היקף היבוא מגרמניה הצטמק ב-37%.

את התלאות הכלכליות ניתן לראות בבירור בביצועי הבורסה בפרנקפורט - מדד המניות DAX 30 המכיל את 30 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בגרמניה, צנח בחדות ב-2018, בעיקר לנוכח החששות ממלחמת הסחר. ניצני אופטימיות בזירת סחר החוץ שינו את המגמה, כשהמדד במגמת עלייה מתחילת שנה זו.

מסך המכירות של החברות הכלולות ב-DAX 30 - 22% בלבד מגיעים מגרמניה עצמה, כל היתר מחו"ל: 22% מצפון אמריקה, 9% מהשווקים המתעוררים ו-16% מאסיה פסיפיק. לצורך ההשוואה, רק 14% מסך ההכנסות של מדד CAC40 הצרפתי נובעות ממכירות בצפון אמריקה. כ-80% מהיצוא של גרמניה תורמים מגזרי הכימיקלים (ענקיות כמו באייר ו-BASF מהוות כ-13% מ-Dax30), הפארמה והמכשור הרפואי (לפי נתוני גולדמן זאקס).

הרכבי המדדים המרכזיים בגוש האירו

היצוא לסין אמנם קטן יותר בהשוואה לארה"ב או האיחוד האירופי, אך מדובר לא רק בשוק היעד אלא גם בחלק חשוב מתוך שרשרת האספקה והייצור הגלובלית. כ-2.4% מהתוצר הגרמני נמכרים לסינים - יותר מכל מדינה אחרת באירופה.

לא מפתיע אם כן שמדד DAX 30 מתאפיין במשקל גבוה של ענפים מחזוריים (הרגישים למחזור העסקים), כגון רכב, מוצרי השקעה וכימיקלים. סך הענפים המחזוריים מהווים כ-59% מהמדד, לעומת כ-45% ביורוסטוקס 50 ו-27% ב-FTSE100 הבריטי. אלה הם הענפים שפורחים בסביבה עולמית תומכת, או אם נדייק, מספיקה רק הציפייה לסביבה כזו. לא בכדי החברות Bayer, BASF, Siemens ו-Daimler מהוות כשליש מהמדד.

חשוב להדגיש כי ה-DAX 30 נותן במה יפה ליצואניות הגדולות, אך סובל מייצוג חסר של החברות הקטנות והבינוניות של גרמניה (Mittelstand). אלה מעסיקות כשני שלישים מהגרמנים ואחראיות על יותר ממחצית מהתוצר. לדעת כלכלנים, הן "הנשק הסודי" של גרמניה, ולמרבה המזל העסקים הקטנים פחות מודאגים מהמתיחות הגיאו-פוליטית, אם כי גם הם אינם חסינים מפני ההאטה בפעילות.

ענף הרכב נתון ב"סערה המושלמת"

לטוב ולרע, תעשיית הרכב של גרמניה היא אחד מעמודי התווך של הכלכלה - מספיק להזכיר ענקיות כמו פולקסווגן, BMW ודיימלר (יצרנית מרצדס-בנץ היוקרתית) כדי להבין את גודל ההשפעה שלהן על הכלכלה ועל הבורסה (משקלן במדד - כ-10%). אבל ענף זה שרוי כבר כמה שנים במה שמכונה "הסערה מושלמת" - שילוב מצער בין זעזועים חיצוניים לכשלים ניהוליים.

המכה הראשונה הגיעה ב-2015, כשהתגלתה הונאת הפליטות בפולקסווגן, ועל רקע זה הגיע שינוי טעמים מהיר מצד הלקוחות - התרחקות מדיזל לטובת רכבים היברידיים וחשמליים. אירופה נשענה חזק על דיזל ולכן נותרה מאחור מול המתחרות.

ואז הגיע הברקזיט, כאשר פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי עלולה לסכן 15 אלף משרות שתלויות ביצוא לבריטניה, שוק היעד הרביעי בגודלו עבור תעשיית הרכב.

מכה נוספת הגיעה מצד המכסים: כשסין העלתה מכסים על כלי רכב שהורכבו בארה"ב מ-15% ל-40%, זה פגע גם בגרמניה. עבור BMW למשל, שמייצרת בארה"ב כדי למכור בסין ובאירופה, מדובר בפגיעה קשה בכל המודל העסקי. דיימלר נפגעה דרך רכבי SUV שהיא מייצרת באלבמה.

 

לצד האתגרים הרבים לענפי התעשייה, גם בענף הפיננסים דרושה עבודה יסודית של הבראה. המיזוג המתקרב בין דויטשה בנק לקומרצבנק רק ממחיש את הקושי בהתמודדות עם השחיקה ברווחיות הגופים, בין היתר על רקע הריביות והתשואות הנמוכות בשוק האג"ח.

ייתכן כי גרמניה נמצאת על סף נקודת מפנה, ו-9 שנים של צמיחה רציפה נמצאות בסכנה. ככל שמתרבים הסימנים לחולשה, גובר הלחץ על קובעי המדיניות לנקוט בצעדים פיסקאליים מרחיבים, שמטרתם להחזיר עטרה ליושנה. לעת עתה, דרישות אלה נענות בסירוב עיקש, שכן משמעת תקציבית בלתי מתפשרת היא אחת מאבני היסוד של הממשל הגרמני, ובעיני האוצר טרם הבשילו התנאים להפרתה. ברלין אמנם מוכנה להגדיל השקעה בתשתיות, אך בעיקר מתוך שיקולים מבניים ולא במסגרת מדיניות אנטי-מחזורית.

האופטימיים מאמינים כי לא בהכרח מדובר בנקודת מפנה, אלא בנקודת פיתול, כך שאחרי אתנחתא קלה הדברים יתחילו להשתפר. אולי גרמניה תשתכנע כי מדובר בצו השעה, ובאיחור אירופי מסורתי תשיק הרחבה פיסקאלית חיונית; ייתכן שחולשת האירו תסייע ליצואניות; קיים גם סיכוי לא מבוטל כי יימצא פתרון למלחמות הסחר, ורגיעה זו תספק רוח גבית לגרמניה. סין שכבר עכשיו מראה סימני התאוששות, עתידה לשמש כקרש הצלה חשוב.

כך או כך, הבורסה בפרנקפורט תמשיך לשמש ברומטר כלכלי נאמן למגמות עלייה וירידה הן בכלכלה הגרמנית והן בזו העולמית. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקבוצת קסם-אקסלנס. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה של ניירות ערך המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לקבוצת אקסלנס ולבעלי שליטה בה, עשוי להיות עניין במידע המוצג ובנכסים הפיננסים המוזכרים. מובהר בזאת כי המדדים המתוארים לעיל הינם קניינם הרוחני של עורכי המדדים.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן