גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פה משקיעים בכיף: האם צמיחתה של פולין צפויה להימשך?

למרות קשיי הכלכלה באיחוד האירופי, צמיחתה של פולין צפויה להימשך, על בסיס צריכה פרטית איתנה, תיירות פורחת והשקעות תופחות ● הממשלה הפולנית מצליחה לשמור על רמות נמוכות של אי שוויון ועוני, ולאחרונה מעמדה שודרג למדינה "מפותחת" ● לצד אלה לא חסרים אתגרים למדינה, שהולכת השנה לבחירות

כספי הפיתוח מהאיחוד עזרו לפצות על הפיגור בתשתיות / צילום: רויטרס
כספי הפיתוח מהאיחוד עזרו לפצות על הפיגור בתשתיות / צילום: רויטרס

בניגוד למרבית מדינות הגוש הסובייטי לשעבר שסוחבות את תחלואי המשטר הישן, הפולנים ממש לא ישבו בחושך וחיכו. 30 שנה לאחר נפילת מסך הברזל, פולין היא חלק מהאיחוד האירופי ומהמדינות המפתיעות במזרח אירופה - עם צריכה פרטית איתנה, תיירות פורחת והשקעות תופחות. למעשה פולין מחזיקה מזה זמן במוניטין של מדינה ידידותית לעסקים, בעלת מדיניות מאקרו-כלכלית ליברלית.

במהלך המשבר הכלכלי של 2008, פולין הייתה המדינה היחידה באיחוד האירופי שחמקה ממיתון, בין השאר בגלל מדיניות פיסקלית מרחיבה בשילוב עם מימון מקרנות הפיתוח של האיחוד האירופי. פולין היא הנמען הגדול ביותר של קרנות הפיתוח, שלהן השפעה מהותית על קצב הצמיחה. מאז המשבר ועד היום, הכלכלה הפולנית המשיכה להפגין ביצועים חזקים, התוצר צמח בקצב מהיר של כ-4% בממוצע בשנה במהלך 20 השנים האחרונות, ובשנת 2018 חזינו בצמיחה ריאלית של 5.1% ברמה השנתית. האבטלה בפולין נמצאת כיום ברמות הנמוכות ביותר היסטורית ומהנמוכות באיחוד (כ-3.8%). וכך, לצד הוצאה ציבורית גבוהה, מצליחה הממשלה הפולנית לשמור על רמות נמוכות של אי שוויון ועוני. לאחרונה, כאות הכרה בביצועי הכלכלה שלה, מעמדה של פולין שודרג בקרב מספר חברות דירוג ממדינה מתפתחת ל"מפותחת". אין ספק שאלה הישגים שראויים להערכה, אבל לאור האתגרים הניצבים בפני הפולנים, בענייני החוץ ובעניינים פנימיים, יש לציין שהם גם מאוד נחוצים.

אחד ממנועי ההצלחה העיקריים של הכלכלה הפולנית הוא כספי הפיתוח של האיחוד. כספים אלה, המסתכמים בכשליש מתקציבו של האיחוד, מופנים לאזורים הנחשלים כדי לקדם את רווחת האזרחים, לצמצם את הפערים בין המזרח והמערב ולקדם בין היתר אג'נדות כמו התייעלות אנרגטית, תקנות אקלים וגלובליזציה. כסף זה הגדיל באופן משמעותי את תקציבי ההשקעה בתשתיות ועזר לפולנים לפצות על הפיגור בתשתיות, העניק אלמנט של ביטחון נוסף למינופים שלוקחת על עצמה הממשלה והכניס תרבות של תכנון, הערכה ובקרה על ההוצאות כחלק מתנאי המימון.

לפי הערכות, הסיוע הוסיף לתוצר כ-0.5 נקודות האחוז בכל שנה בשל שיפור פריון העבודה, ועזר ליצור עד כה כ-600 אלף משרות חדשות, כך שאין עוררין באשר להשפעתו החיובית האדירה. לראיה, כ-87% מהציבור הפולני מאמין כי החברות באיחוד היא דבר נכון לפולין, לעומת ממוצע של 62% ברחבי האיחוד. נתונים אלה מעלים תהייה, לאור העובדה שהממשלה המכהנת בפולין היא כזו שמגדירה את עצמה יורו-סקפטית ולא חוסכת בהתנגחויות בממשל המרכזי.

התוצר הריאלי של פולין לעומת זה של האיחוד האירופי

חוק, צדק או פופוליזם  

אפשר לומר שעליית "מפלגת החוק והצדק" (PIS) בפולין היא חלק מהמגמה הפופוליסטית ששוטפת את אירופה, ומקבלת רוח גבית מההתנגדות למדיניות ההגירה האירופית, מהאי שוויון בין הפריפריה למרכזים העירוניים וכמובן מתנועת הנגד אל מול הגלובליזציה שמקדם האיחוד. ה-PIS מתנגדת באופן נחרץ לאיחוד פיסקאלי באירופה ומעוניינת במעורבות גדולה יותר של המדינה בכלכלה, במערכת המשפט ובתקשורת, ואף פעלה רבות להדק את שליטתה בכל אלה במהלך שנות כהונתה. בספטמבר האחרון המחלוקות הגיעו לכדי רתיחה כאשר האיחוד סירב לאפשר לאירלנד להסגיר לפולין מבוקש בטענה שלא יקבל משפט צדק, וגרם למתיחות שיא שבאה לידי ביטוי בירידות של כ-10% במדדי הבורסה הפולנית במהלך התקופה, מחשש לפגיעה בכספי הסיוע האירופיים.

בניגוד למקרים אחרים שבהם ידו של האיחוד הייתה על העליונה, שיתוף פעולה בין פולין והונגריה, שגם בה קיימת ממשלה פופוליסטית, כמו גם העובדה שהשנה היא שנת בחירות בפולין ובאיחוד, הפכו את העניין לסבוך מבחינה פוליטית. כיוון שה-PIS לא היו רוצים לכרות את "ענף" הסיוע הכספי ולפגוע בסיכוייהם להיבחר שנית בנובמבר הקרוב, ומנגד הנציבות האירופית המכהנת לא רוצה לראות את הונגריה ופולין משלשלות את הפתק הלא נכון בבחירות לפרלמנט האירופי, סביר להניח שנראה את הצדדים מתיישבים לשולחן הדיונים ונאלצים לשמוע זה את זה.

נזכיר כי גם תוכניות המימון של האיחוד לשנים 2021-2027 עומדות בפני פתיחה מחדש. בעוד שבסבב המימון הנוכחי, 2014-2020, ההקצאה האירופית שמה דגש על האזורים ה"פחות מפותחים", גובר החשש בקרב מדינות מזרח אירופה שהפעם ההקצאה תהיה שונה לגמרי, בין היתר מכיוון שהמזרח קרוב מתמיד לצמצום פערי התוצר. המסגרת הפיננסית הרב שנתית החדשה עבור 2021-2027 תדגיש כנראה יותר את נושאי החדשנות, הטכנולוגיה, האקלים והצורך להפנות כסף לאתגרים חדשים כמו ה-Brexit (היפרדות בריטניה מהאיחוד האירופי), ביטחון פנים והגירה. המשמעות במקרה של פולין היא קיצוצים שיכולים להגיע עד 10% מהמסגרת הפיננסית הנוכחית. קיצוצים אלה צפויים להקשות על פולין לספוג את המחסור ההולך וגובר שלה בכוח עבודה עקב הזדקנות האוכלוסייה.

המשא ומתן אמור להסתיים מעט לפני הבחירות לפרלמנט האירופי במאי 2019 והרבה לפני הבחירות בפולין. אין ספק שההסדר הסופי יהיה בעל השפעה גדולה על הדרך של הפולנים לקלפי האירופי, כמו גם על ניתוב התמיכה המימונית של האירופים ויציבות הכלכלה הפולנית, שנשענת על יצוא משאבי טבע בהם היא משופעת. בנוסף, פולין הפכה בשנים האחרונות ליעד תיירותי אטרקטיבי ומוקד משיכה לחברות בינלאומיות.

מקום 8 באירופה בהיקף היצוא

על פי הערכות, יצוא הסחורות והשירותים של פולין היווה בשנה החולפת כ-54% מכלכלת המדינה. בין השנים 2013-2017 נרשמה צמיחה של 8.6% ביצוא הפולני, ובשנת 2018 סך הסחורות שנשלחו אל מחוץ למדינה היו בהיקף כספי של כ- 260 מיליארד דולר.

היקף יצוא זה שיקף צמיחה של כ-18% ביחס לשנת 2017. הצמיחה המהירה ביצוא הפולני מיקמה את פולין במקום ה-8 מבין מדינות אירופה מבחינת שווי היקף היצוא. בשנת 2017 היצוא הפולני היווה כ-3.9% מסך היצוא של אירופה, מתוכו קרוב ל-90% הופנו למדינות היבשת.

היצוא הפולני כולל בעיקר מכונות ומחשבים (13.5%), כלי רכב הכוללים תחבורה ציבורית, חשמליות ואוטובוסים, וכן סירות ויאכטות (11.4%), מכונות וציוד אלקטרוני (10.7%) בהם גם מכשירי חשמל ביתיים. מכשירי החשמל מיוצרים לעיתים קרובות עבור חברות בינלאומיות מהגדולות בעולם, כגון אלקטרולוקס ו-ווירלפול, שמיקמו את המפעלים שלהן בפולין נוכח עלויות ייצור זולות וגישה למדינות רבות באירופה. חברות אלה מייצאות מפולין מוצרים למדינות הגוש ולרוסיה.

בנוסף, האומה הפולנית מייצאת ריהוט שמהווה גם חלק גדול מהיצוא הפולני, לצד מוצרי פלסטיק, ברזל, פלדה, דלק, בשר, מוצרי גומי, מוצרי עץ ועוד. במהלך 2018 הגידול החד ביותר נרשם בקטגוריית מוצרי העץ, שצמחה בכמעט 30% ביחס לשנה קודמת, כשגם ביצוא מוצרי הפלסטיק נרשמה עלייה חדה של כ-26%.

בשנים האחרונות הפולנים התחזקו מאוד גם בתחום הקוסמטיקה, שצמח בלמעלה מ-7% בממוצע בשנה. שלוש היבואניות הגדולות ביותר של מוצרי הקוסמטיקה מפולין הן גרמניה, בריטניה ורוסיה.

התפתחות היצוא הפולני וצמיחתו תמכו בעשור האחרון בצמיחה הכלכלית של פולין. היצוא גם היווה אחת הסיבות המרכזיות לצמיחה הקונסיסטנטית ולהפיכת כלכלתה לאחת מהחזקות ביותר במזרח אירופה. מאזן הסחר של המדינה השתפר נוכח הצמיחה ביצוא, עד כדי כך שבחלק מהשנים האחרונות נרשם מאזן סחר חיובי עבור פולין. המשך הצמיחה ביצוא תלוי כמובן במצב הכלכלי של המדינות מסביב לפולין, ולכן נראה כי שנת 2019 עשויה להיות מאתגרת יותר עבורה. בהסתכלות ארוכת-טווח, נראה שפולין תמשיך לייצר עוד ועוד מנועי צמיחה שיתמכו בצמיחת הכלכלה. 

הכותבים הם כלכלן בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך. 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

באירופה מגנים את ההתקפות על מדינות המפרץ, ולא מגבים לגמרי את ישראל

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד