גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פה משקיעים בכיף: האם צמיחתה של פולין צפויה להימשך?

למרות קשיי הכלכלה באיחוד האירופי, צמיחתה של פולין צפויה להימשך, על בסיס צריכה פרטית איתנה, תיירות פורחת והשקעות תופחות ● הממשלה הפולנית מצליחה לשמור על רמות נמוכות של אי שוויון ועוני, ולאחרונה מעמדה שודרג למדינה "מפותחת" ● לצד אלה לא חסרים אתגרים למדינה, שהולכת השנה לבחירות

כספי הפיתוח מהאיחוד עזרו לפצות על הפיגור בתשתיות / צילום: רויטרס
כספי הפיתוח מהאיחוד עזרו לפצות על הפיגור בתשתיות / צילום: רויטרס

בניגוד למרבית מדינות הגוש הסובייטי לשעבר שסוחבות את תחלואי המשטר הישן, הפולנים ממש לא ישבו בחושך וחיכו. 30 שנה לאחר נפילת מסך הברזל, פולין היא חלק מהאיחוד האירופי ומהמדינות המפתיעות במזרח אירופה - עם צריכה פרטית איתנה, תיירות פורחת והשקעות תופחות. למעשה פולין מחזיקה מזה זמן במוניטין של מדינה ידידותית לעסקים, בעלת מדיניות מאקרו-כלכלית ליברלית.

במהלך המשבר הכלכלי של 2008, פולין הייתה המדינה היחידה באיחוד האירופי שחמקה ממיתון, בין השאר בגלל מדיניות פיסקלית מרחיבה בשילוב עם מימון מקרנות הפיתוח של האיחוד האירופי. פולין היא הנמען הגדול ביותר של קרנות הפיתוח, שלהן השפעה מהותית על קצב הצמיחה. מאז המשבר ועד היום, הכלכלה הפולנית המשיכה להפגין ביצועים חזקים, התוצר צמח בקצב מהיר של כ-4% בממוצע בשנה במהלך 20 השנים האחרונות, ובשנת 2018 חזינו בצמיחה ריאלית של 5.1% ברמה השנתית. האבטלה בפולין נמצאת כיום ברמות הנמוכות ביותר היסטורית ומהנמוכות באיחוד (כ-3.8%). וכך, לצד הוצאה ציבורית גבוהה, מצליחה הממשלה הפולנית לשמור על רמות נמוכות של אי שוויון ועוני. לאחרונה, כאות הכרה בביצועי הכלכלה שלה, מעמדה של פולין שודרג בקרב מספר חברות דירוג ממדינה מתפתחת ל"מפותחת". אין ספק שאלה הישגים שראויים להערכה, אבל לאור האתגרים הניצבים בפני הפולנים, בענייני החוץ ובעניינים פנימיים, יש לציין שהם גם מאוד נחוצים.

אחד ממנועי ההצלחה העיקריים של הכלכלה הפולנית הוא כספי הפיתוח של האיחוד. כספים אלה, המסתכמים בכשליש מתקציבו של האיחוד, מופנים לאזורים הנחשלים כדי לקדם את רווחת האזרחים, לצמצם את הפערים בין המזרח והמערב ולקדם בין היתר אג'נדות כמו התייעלות אנרגטית, תקנות אקלים וגלובליזציה. כסף זה הגדיל באופן משמעותי את תקציבי ההשקעה בתשתיות ועזר לפולנים לפצות על הפיגור בתשתיות, העניק אלמנט של ביטחון נוסף למינופים שלוקחת על עצמה הממשלה והכניס תרבות של תכנון, הערכה ובקרה על ההוצאות כחלק מתנאי המימון.

לפי הערכות, הסיוע הוסיף לתוצר כ-0.5 נקודות האחוז בכל שנה בשל שיפור פריון העבודה, ועזר ליצור עד כה כ-600 אלף משרות חדשות, כך שאין עוררין באשר להשפעתו החיובית האדירה. לראיה, כ-87% מהציבור הפולני מאמין כי החברות באיחוד היא דבר נכון לפולין, לעומת ממוצע של 62% ברחבי האיחוד. נתונים אלה מעלים תהייה, לאור העובדה שהממשלה המכהנת בפולין היא כזו שמגדירה את עצמה יורו-סקפטית ולא חוסכת בהתנגחויות בממשל המרכזי.

התוצר הריאלי של פולין לעומת זה של האיחוד האירופי

חוק, צדק או פופוליזם  

אפשר לומר שעליית "מפלגת החוק והצדק" (PIS) בפולין היא חלק מהמגמה הפופוליסטית ששוטפת את אירופה, ומקבלת רוח גבית מההתנגדות למדיניות ההגירה האירופית, מהאי שוויון בין הפריפריה למרכזים העירוניים וכמובן מתנועת הנגד אל מול הגלובליזציה שמקדם האיחוד. ה-PIS מתנגדת באופן נחרץ לאיחוד פיסקאלי באירופה ומעוניינת במעורבות גדולה יותר של המדינה בכלכלה, במערכת המשפט ובתקשורת, ואף פעלה רבות להדק את שליטתה בכל אלה במהלך שנות כהונתה. בספטמבר האחרון המחלוקות הגיעו לכדי רתיחה כאשר האיחוד סירב לאפשר לאירלנד להסגיר לפולין מבוקש בטענה שלא יקבל משפט צדק, וגרם למתיחות שיא שבאה לידי ביטוי בירידות של כ-10% במדדי הבורסה הפולנית במהלך התקופה, מחשש לפגיעה בכספי הסיוע האירופיים.

בניגוד למקרים אחרים שבהם ידו של האיחוד הייתה על העליונה, שיתוף פעולה בין פולין והונגריה, שגם בה קיימת ממשלה פופוליסטית, כמו גם העובדה שהשנה היא שנת בחירות בפולין ובאיחוד, הפכו את העניין לסבוך מבחינה פוליטית. כיוון שה-PIS לא היו רוצים לכרות את "ענף" הסיוע הכספי ולפגוע בסיכוייהם להיבחר שנית בנובמבר הקרוב, ומנגד הנציבות האירופית המכהנת לא רוצה לראות את הונגריה ופולין משלשלות את הפתק הלא נכון בבחירות לפרלמנט האירופי, סביר להניח שנראה את הצדדים מתיישבים לשולחן הדיונים ונאלצים לשמוע זה את זה.

נזכיר כי גם תוכניות המימון של האיחוד לשנים 2021-2027 עומדות בפני פתיחה מחדש. בעוד שבסבב המימון הנוכחי, 2014-2020, ההקצאה האירופית שמה דגש על האזורים ה"פחות מפותחים", גובר החשש בקרב מדינות מזרח אירופה שהפעם ההקצאה תהיה שונה לגמרי, בין היתר מכיוון שהמזרח קרוב מתמיד לצמצום פערי התוצר. המסגרת הפיננסית הרב שנתית החדשה עבור 2021-2027 תדגיש כנראה יותר את נושאי החדשנות, הטכנולוגיה, האקלים והצורך להפנות כסף לאתגרים חדשים כמו ה-Brexit (היפרדות בריטניה מהאיחוד האירופי), ביטחון פנים והגירה. המשמעות במקרה של פולין היא קיצוצים שיכולים להגיע עד 10% מהמסגרת הפיננסית הנוכחית. קיצוצים אלה צפויים להקשות על פולין לספוג את המחסור ההולך וגובר שלה בכוח עבודה עקב הזדקנות האוכלוסייה.

המשא ומתן אמור להסתיים מעט לפני הבחירות לפרלמנט האירופי במאי 2019 והרבה לפני הבחירות בפולין. אין ספק שההסדר הסופי יהיה בעל השפעה גדולה על הדרך של הפולנים לקלפי האירופי, כמו גם על ניתוב התמיכה המימונית של האירופים ויציבות הכלכלה הפולנית, שנשענת על יצוא משאבי טבע בהם היא משופעת. בנוסף, פולין הפכה בשנים האחרונות ליעד תיירותי אטרקטיבי ומוקד משיכה לחברות בינלאומיות.

מקום 8 באירופה בהיקף היצוא

על פי הערכות, יצוא הסחורות והשירותים של פולין היווה בשנה החולפת כ-54% מכלכלת המדינה. בין השנים 2013-2017 נרשמה צמיחה של 8.6% ביצוא הפולני, ובשנת 2018 סך הסחורות שנשלחו אל מחוץ למדינה היו בהיקף כספי של כ- 260 מיליארד דולר.

היקף יצוא זה שיקף צמיחה של כ-18% ביחס לשנת 2017. הצמיחה המהירה ביצוא הפולני מיקמה את פולין במקום ה-8 מבין מדינות אירופה מבחינת שווי היקף היצוא. בשנת 2017 היצוא הפולני היווה כ-3.9% מסך היצוא של אירופה, מתוכו קרוב ל-90% הופנו למדינות היבשת.

היצוא הפולני כולל בעיקר מכונות ומחשבים (13.5%), כלי רכב הכוללים תחבורה ציבורית, חשמליות ואוטובוסים, וכן סירות ויאכטות (11.4%), מכונות וציוד אלקטרוני (10.7%) בהם גם מכשירי חשמל ביתיים. מכשירי החשמל מיוצרים לעיתים קרובות עבור חברות בינלאומיות מהגדולות בעולם, כגון אלקטרולוקס ו-ווירלפול, שמיקמו את המפעלים שלהן בפולין נוכח עלויות ייצור זולות וגישה למדינות רבות באירופה. חברות אלה מייצאות מפולין מוצרים למדינות הגוש ולרוסיה.

בנוסף, האומה הפולנית מייצאת ריהוט שמהווה גם חלק גדול מהיצוא הפולני, לצד מוצרי פלסטיק, ברזל, פלדה, דלק, בשר, מוצרי גומי, מוצרי עץ ועוד. במהלך 2018 הגידול החד ביותר נרשם בקטגוריית מוצרי העץ, שצמחה בכמעט 30% ביחס לשנה קודמת, כשגם ביצוא מוצרי הפלסטיק נרשמה עלייה חדה של כ-26%.

בשנים האחרונות הפולנים התחזקו מאוד גם בתחום הקוסמטיקה, שצמח בלמעלה מ-7% בממוצע בשנה. שלוש היבואניות הגדולות ביותר של מוצרי הקוסמטיקה מפולין הן גרמניה, בריטניה ורוסיה.

התפתחות היצוא הפולני וצמיחתו תמכו בעשור האחרון בצמיחה הכלכלית של פולין. היצוא גם היווה אחת הסיבות המרכזיות לצמיחה הקונסיסטנטית ולהפיכת כלכלתה לאחת מהחזקות ביותר במזרח אירופה. מאזן הסחר של המדינה השתפר נוכח הצמיחה ביצוא, עד כדי כך שבחלק מהשנים האחרונות נרשם מאזן סחר חיובי עבור פולין. המשך הצמיחה ביצוא תלוי כמובן במצב הכלכלי של המדינות מסביב לפולין, ולכן נראה כי שנת 2019 עשויה להיות מאתגרת יותר עבורה. בהסתכלות ארוכת-טווח, נראה שפולין תמשיך לייצר עוד ועוד מנועי צמיחה שיתמכו בצמיחת הכלכלה. 

הכותבים הם כלכלן בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך. 

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00