גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגל הפופוליסטי הנוכחי עשוי לשטוף גם את הפרלמנט האירופי

נציג מפלגת "הליגה" האיטלקית, מתיאו סלביני, מעין תואם–טראמפ שמקפיד לצייץ בטוויטר כמו הנשיא האמריקאי ואפילו נעזר בשירותיו של סטיב באנון, מגבש חזית של מפלגות ימין שתוכל לבצע רפורמות מרחיקות לכת באיחוד ולהילחם בהגירה ליבשת ● "ההתקוממות החלה. יפי-הנפש והבנקאים מטרפדים את החלום האירופי - אנחנו רוצים להחזיר את אירופה לשליטת העם"

פרלמנט האיחוד האירופי/  .ס.א.פ קריאייטיב / Shutterstock
פרלמנט האיחוד האירופי/ .ס.א.פ קריאייטיב / Shutterstock

מנפרד וובר, פוליטיקאי גרמני שכמעט אינו מוכר ברחבי העולם, יעלה מחר (ג') על במת אירועים באתונה כדי להשיק את קמפיין הבחירות של "מפלגת העם האירופי" (EPP) לפרלמנט האירופי. אלה זמנים רעים להיות גרמני ביוון. הפרלמנט באתונה אישר בשבוע שעבר לדרוש מברלין 376 מיליארד אירו כפיצוי על הכיבוש הנאצי, והעימות בין המדינות הולך ומחריף. אבל הפוליטיקאי הבווארי, בן 46, לא בא ליוון כדי לייצג את גרמניה, אלא כדי לפתוח את הקמפיין של "מפלגת העל", המייצגת את רוב המפלגות השמרניות ממדינות האיחוד האירופי בפרלמנט.

אם הסקרים יתממשו, גם אחרי הבחירות הקרובות תהיה ה-EPP המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט, וובר יכהן כנשיא הנציבות האירופית מנובמבר הקרוב, במקום ז’אן-קלוד יונקר מלוקסמבורג, שהודיע על פרישה. הבחירה לפתוח את הקמפיין דווקא ביוון, שכמעט פירקה את גוש האירו ואת האיחוד האירופי בעקבות המשבר הכלכלי שלה, שבה השנאה לפוליטיקאים גרמנים חוצה מפלגות, אמורה לסמל בדיוק את ניצחון האירופיות שמובילה ה-EPP על גישת מדינות הלאום. במילים אחרות: את האפשרות ששמרן גרמני ייצג בהוגנות אינטרסים של שמרנים יוונים בבריסל.

אבל רק כדי להיות בטוח, וובר הצטייד מראש בכמה הבטחות שיקרצו לקהל המקומי. בראיונות קודמים הודיע כי יפעל ליצור 5 מיליון מקומות עבודה לצעירים יוונים. "אסור שאנחנו בגרמניה נישאר קרירים ואדישים לכך שיהיה 'דור אבוד' בדרום אירופה", אמר.

הוא גם יודיע כי יפעל לצמצם את פעילותם של כמה ממוסדות האיחוד ויבטל לא פחות מ-1,000 תקנות של האיחוד האירופי כדי לחסוך בכוח אדם בבריסל. ברמה הגלובלית, יודיע וובר כי יפעל לקדם אמנה גלובלית שתעצור את השימוש בפלסטיק, כדי להציל את האוקיינוסים ברחבי העולם. זהו זמן בחירות באירופה: השלטים כבר החלו להיתלות ברחבי הערים ולצידם מופרחות לאוויר גם שלל הבטחות בנוגע לעתיד היבשת - והעולם כולו.

סלביני ונציגי "הפינים"/  צילום: Shutterstock ס.א.פ קריאייטיב

הימין מנסה לפרק האיחוד מבפנים

בבחירות הנוכחיות, מי שבולטות בניסיונן לנצל את השעה ולנסות לעצב את העתיד הזה, הן שורה של מפלגות ימין אירו-סקפטיות, המתנגדות להגירה, שזכו לתמיכה הולכת וגוברת ברמה הלאומית בשנים האחרונות, וכעת מנסות למנף אותה גם לפרלמנט האירופי. מפלגות אלה כבר זוכות לייצוג נאה בפרלמנט היוצא, אך הן מפוצלות בין שלוש סיעות שונות בו. כעת, הן פועלות מאחורי הקלעים - וגם בחזית - בניסיון לגבש "סופר-גרופ" ימני שיבצע רפורמות באיחוד האירופי.

מי שעומד בראש המאמץ הוא מנהיג מפלגת "הליגה" האיטלקית (לשעבר "הליגה הצפונית"), העיתונאי לשעבר מתיאו סלביני. בחודש שעבר כינס סלביני, בן 46, במילאנו, את מנהיגי "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), יחד עם נציגי מפלגת "הפינים" (שזכתה להצלחה מפתיעה בבחירות בשבוע שעבר) ו"מפלגת העם הדנית", לפסגה שנועדה לקדם את הברית הזאת. השם שנבחר לקבוצה הוא European Alliance of People and Nations.

סלביני, מעין תואם-טראמפ שמקפיד לצייץ בטוויטר כמו הנשיא האמריקאי, ושמסתייע במהלך הנוכחי גם בסטיב באנון, היועץ הפוליטי שהיה הארכיטקט מאחורי בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, לא חסך מילים בנוגע למטרות מפלגת העל החדשה. "היום האיחוד האירופי מהווה לרוב התושבים בו סיוט", אמר, "ההתקוממות החלה. אנחנו הופכים נושאים כמו עבודה, משפחה, ביטחון, הגנה על הסביבה ועתיד הצעירים לחשובים שוב, במקום להפקיר אותם לאלו ששלטו בנו במשך עשורים. הביורוקרטים הם אלה שמטרפדים את החלום האירופי, יפי-הנפש, הבנקאים ואלה ששלטו באירופה במשך זמן רב מדי. אנחנו רוצים להחזיר את אירופה לשליטת העם". מנהיג ה-AfD יירג מויתן, מצידו, העלה את הנקודה החשובה למפלגה: "אנחנו רוצים להוריד את ההגירה הלא-חוקית לאיחוד האירופי לאפס", אמר. שאר הנציגים הצטרפו ללחיצת ידיים קבוצתית.

עוד מאגר נציגים לברית הימין החדשה יכול לבוא אפילו מתוך ה-EPP עצמו. "פידס", המפלגת שבראשה עומד ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן, עדיין חברה בגוש המפלגות השמרניות. אף שאורבן ניהל קמפיין נגד האיחוד האירופי, נגד הנציבות האירופית ואפילו נגד יונקר, המייצג את ה-EPP, מפלגתו רק הושעתה באופן זמני מהחברות במפלגה במרץ האחרון, אך לא סולקה ממנה. פרישתה וחבירה לכוחות הימין בפרלמנט יכולה לשנות את התמונה.

כך גם לגבי "החזית הלאומית" (FN) של מארין לה-פן בצרפת, שצפויה לשלוח נציגים רבים לפרלמנט האירופי ושעד כה נמנעה משיתוף פעולה עם יתר מפלגות הימין הקשה, בעיקר בשל חילוקי דעות בנושאים כלכליים. בשבועות האחרונים שידרה לה-פן מסר שלפיו איחוד אפשרי. "ביקשנו ממתיאו סלביני להיות זה שיעשה סיבוב בבירות האירופיות כדי לנסות ולמצוא בעלי ברית חדשים", אמרה בראיון בשבוע שעבר. היא אפילו לא פסלה שיתוף פעולה עם מפלגת הימין הקיצוני "Vox" מספרד, שכוחה התחזק בחודשים האחרונים. "אנחנו מרחיבים את הקהילה שלנו, את המשפחה", אמרה.

למרות ה"ברקזיט", בריטניה תשתתף

סוגיה נוספת המעוררת עניין היא השתתפותה של בריטניה בבחירות. בגלל הכישלון של ראש הממשלה תרזה מיי לאשר את הסכם הפרישה מהאיחוד האירופי, והדחייה שהעניקו לה חברות האיחוד עד סוף אוקטובר, מסתמן כעת כי בריטניה תשגר נציגים לפרלמנט שממנו היא תיאלץ לפרוש כמה חודשים לאחר מכן.

בגלל הרכב הנציגים הבריטים, והעובדה שהמפלגה השמרנית של מיי כלל אינה חברה ב-EPP, הלייבור צפוי לשלוח את מרב הנציגים לפרלמנט, מה שיחזק את המפלגה השנייה בגודלה בו, ה-S&D (המאגדת את המפלגות הסוציאל-דמוקרטיות באיחוד) ולהעניק הזדמנות למועמד המוביל של המפלגה, ההולנדי פרנס טימרמנס, להפוך לנשיא הנציבות במקרה שהיא תפתיע בתוצאות האמת.

בריטניה הייתה זו שגם המחישה בעבר את כוחו של הפרלמנט האירופי להניע שינויים באיחוד. עשרות חברי מפלגת העצמאות הבריטית UKIP, ששוגרו לפרלמנט על ידי הבוחרים הבריטיים בסיבוב הקודם ב-2014, העלו על סדר היום את הפרישה מהאיחוד האירופי, שבסופו של דבר אושרה במשאל עם.

בבריסל לפחות מקווים כי העובדה שעתידו של האיחוד האירופי עומד בפני איומים מבפנים ומבחוץ, ושהצורך ההולך וגובר בעמדה אירופית אחידה מול ארה"ב בהובלת טראמפ, רוסיה בהובלת פוטין וסין בהובלת המפלגה הקומוניסטית, יביאו לעלייה בשיעור ההצבעה הנמוך בבחירות.

בבחירות האחרונות ב-2014 נרשם שיא שלילי של הצבעה: רק 43% מתוך בעלי זכות הבחירות בגוש המדינות המונה כחצי מיליארד בני אדם טרחו להצביע. רוב הפרשנים העריכו כי התמונה לא תשתנה בבחירות הנוכחיות. "במקום להרכיב קהילה יציבה של אזרחים אירופים המאורגנים במפלגות ובוחרים בהן, המערכת הפוליטית האירופית הידרדרה לשדה קרב בלתי חזוי של בריתות משתנות וחולפות", הגדיר זאת מכון המחקר European Council for Foreign Relations בנייר עמדה שפירסם לקראת הבחירות. השאלה מה יהיו תוצאות הקרב בתוך הימין האירופי בין הגורמים הפופוליסטיים בראשות סלביני לבין הגורמים השמרנים בראשות וובר, והאם דווקא הפרלמנט הוא זה שממנו תצמח ההתנגדות לפרויקט האירופי, תעמוד להצבעת אזרחי האיחוד מה-23 ועד 26 במאי.

עוד כתבות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים