גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד היכן צפויות להגיע השפעות הברקזיט?

מדד הרגישות לברקזיט של S&P בוחן מיהן המדינות החשופות ביותר להשפעות ההתנתקות של בריטניה מהאיחוד האירופי - על פי פרמטרים הקשורים ליחסים הכלכליים של אותן מדינות עם בריטניה ● התוצאה: אירלנד, לוקסמבורג והולנד הן הרגישות ביותר מבחינה כלכלית להשלכות הברקזיט

מפגינים בעד הברקזיט/ צילום: רויטרס Dylan Martinez
מפגינים בעד הברקזיט/ צילום: רויטרס Dylan Martinez

אם וכאשר יתבצע הברקזיט, המהלך לפרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי, צפוי המהלך להכות גלים לא רק באי הבריטי, אלא ביבשת אירופה כולה. אילו מדינות צפויות להיפגע מהמהלך, מי עשויה דווקא להרוויח ומי תיוותר אדישה יחסית לתהליך? 

חברת דירוג האשראי S&P ביצעה הערכה שנועדה לחזות אילו מדינות יושפעו במידה הרבה ביותר מפרישתה של בריטניה. לשם כך בחנה S&P את 21 המדינות הרגישות ביותר לתהליך, על פי ארבעה פרמטרים: החשיפה של המגזר הפיננסי לבריטניה; החשיפה בתחום היצוא לבריטניה; החשיפה בנושא ההשקעות הזרות הישירות בבריטניה, שבוצעו מתוך אותן מדינות (FDI - Foreign Direct Investments); ההגבלות על הגירה שייווצרו בעקבות הפרישה.

מדד הרגישות לברקזיט (BSI - Brexit Sensitivity Index) נערך בסולם של 1 עד 10: ככל שהציון גבוה יותר, רמת החשיפה והרגישות גבוהה יותר.

מדד הרגישות לברקזיט פורסם לראשונה ביוני 2016, שבועיים לפני משאל העם בבריטניה. במהלך השנים שעברו מאז, שינתה S&P את המתודולוגיה של שניים מבין ארבעת הפרמטרים שצוינו, כך שהנתונים משקפים בצורה מדויקת יותר את הקשרים הפיננסיים בין הכלכלות של המדינות השונות לבין בריטניה.

לדברי רונית הראל בן זאב, מנכ"לית חברת דירוג האשראי S&P מעלות, "מהמדד המשקף את הרגישות לברקזיט עולה, כי אירלנד, לוקסמבורג והולנד הן המדינות הרגישות ביותר מבחינה כלכלית להשלכותיו. המדד מחדד את הקשרים הכלכליים של המדינות השונות לכלכלת בריטניה, החמישית בגודלה בעולם.

"באשר לשוק המקומי - ישראל אינה חשופה להשפעות ישירות מיישום הברקזיט. עם זאת, ישראל מושפעת כמובן מהמצב הכלכלי העולמי, במיוחד בכל הקשור לפעילות היצוא שלה, כך שהשפעות מהותיות כלל-עולמיות, אם וכאשר יהיו, עשויות להשפיע על המצב הכלכלי בישראל, גם אם לא באופן ישיר".

מדד הרגישות לברקזיט

מה השתנה, אם כן, לעומת תוצאות מדד הרגישות שנערך סמוך למשאל העם ביוני 2016?

S&P זיהתה הבדל משמעותי בין המצב כיום בהשוואה להערכה שבוצעה ביוני 2016, בהקשר של חשיפת הבנקים להשלכות הברקזיט. בנקים מובילים באירופה נקטו גישות שונות מבחינת רמת החשיפה שלהם לבריטניה. מערכות הבנקאות בבלגיה, בגרמניה, באירלנד ובשוויץ הקטינו את רמת החשיפה שלהן, מגמה שהחלה לפני הברקזיט. מנגד, מערכות הבנקאות בהולנד, בצרפת ובספרד הגדילו את פעילותן בבריטניה במהלך השנים האחרונות - מאז משאל העם.

תשע מתוך עשר המדינות אשר היו בעלות החשיפה הגבוהה ביותר, כפי שהשתקף במדד ביוני 2016, עדיין נותרו בקבוצה זו, אם כי חל שינוי ברמת החשיפה, ומכאן גם בדירוג של מספר מדינות. הולנד מייצגת את השינוי הבולט ביותר, עם הפיכתה לכלכלה השלישית הפגיעה ביותר לברקזיט (בהשוואה למקום השביעי ביוני 2016).

במהלך שלוש השנים האחרונות, פעילות היההולנדית לבריטניה גדלה בכ-0.6% מהתמ"ג לרמה של כ-7.3% (פעילות היצוא השלישית הגדולה ביותר לאחר אירלנד ומלטה), ומבחינת מערכת הבנקאות - הבנקים ההולנדיים נושאים בחשיפה גבוהה לגופים שונים בבריטניה (כ-24% מהתמ"ג בהשוואה לכ-11% ביוני 2016).

פורטוגל נכללה לראשונה במדד הרגישות, והיא מדורגת במקום ה-16, המשקף רגישות נמוכה יחסית. זאת, על רקע רמת השקעה ופעילות דלה במגזר הפיננסי, אך בשילוב עם רמת חשיפה משמעותית לפעילות יצוא והגבלות הגירה.

מיהן המדינות הרגישות - ומדוע?

בתרשים המצורף מוצגות 21 המדינות בעלות הרגישות הגבוהה ביותר לברקזיט. אירלנד הייתה ועודנה המדינה בעלת החשיפה הגבוהה ביותר לברקזיט, עם ציון של 2.9 מבחינת רמת הרגישות לפי הפרמטרים המרכיבים את המדד.

התוצאה של אירלנד עומדת על פי ארבעה מהציון החציוני (0.7), ומשקפת השלכה משמעותית אם בריטניה תעזוב את האיחוד האירופי, במיוחד אם תעשה זאת ללא הסכם רשמי הכולל תקופת מעבר.

לאירלנד, המרוחקת כ-500 ק"מ מבריטניה, פעילות סחר משמעותית עימה בתחום הסחורות והשירותים, כמו גם תהליכי הגירה בין שתי המדינות. אחריה לוקסמבורג, המדינה השנייה ברמת הרגישות לברקזיט. במקרה של לוקסמבורג, היקף הבעלות על מוסדות פיננסיים בבריטניה, בשילוב עם רמת יצוא גבוהה, הם אלה שמסבירים את מקומה כמדינה השנייה הפגיעה לברקזיט.

תשע המדינות שקיבלו דירוג גבוה מהחציון (0.7) הן אירלנד, לוקסמבורג, הולנד, קפריסין, שוויץ, מלטה, ספרד, בלגיה ונורבגיה. מתוך 21 המדינות החשופות ביותר לברקזיט, רק שתי מדינות אינן חברות באיחוד האירופי - שוויץ וקנדה.

מה לגבי בריטניה עצמה?

השינוי שחל במימון החוב החיצוני של הממלכה המאוחדת והירידה בהשקעות זרות במדינה מצביעים על כך שבמהלך 2018, החששות לגבי ההשלכות של הברקזיט עבור בריטניה הובילו לירידה בתיאבון לבצע השקעות לטווח ארוך במשק הבריטי. זאת במיוחד עקב הגירעון בחשבון השוטף של בריטניה, העומד על 5% מהתמ"ג, הגירעון השני בגודלו בעולם במונחים אבסולוטיים. למצב זה יכולה להיות השפעה מהותית.

ללא קשר להמשך מערכת היחסים בין בריטניה לבין איחוד האירופי, אין ספק כי הציפיות להשלכות הברקזיט כשלעצמן כבר תרמו לירידה בביצועים הכלכליים של בריטניה, וזאת משום שהפעילות הכלכלית מונעת על-ידי התנהגות צופה פני עתיד.

בין ההשפעות הבולטות ניתן למנות את הפיחות שחל בליש"ט הבריטית, אשר גרם עלייה באינפלציה, שהגיעה לשיא של 3% ברבעון הרביעי של 2017. התוצאה הסופית הייתה שחיקה של כוח הקנייה והיחלשות ברמת הצריכה הפרטית, בעוד שהפיחות לא השפיע משמעותית על רמת סחר החוץ נטו. באופן כללי, האי-ודאות לגבי המצב לאחר יישום הברקזיט משתקת יותר ויותר החלטות צופות פני עתיד שיש לקבל, כפי שמשתקף מההתכווצות בהשקעות העסקיות שבוצעו במהלך שנת 2018.

לסיכום, מדד הרגישות של S&P אינו משקף תופעות לוואי פוטנציאליות מבחינה פוליטית או מבחינת השווקים. מדד הרגישות מזקק את הקשרים הכלכליים הריאליים והפיננסיים הנוכחיים לכלכלת בריטניה, החמישית בגודלה בעולם, תוך שהוא מציין גם אילו מדינות עשויות להיות חשופות יותר למאפיין המאקרו הבולט של בריטניה: הגירעון בחשבון השוטף, של 5% מהתמ"ג.

כספק עיקרי להון עצמי ולמימון חוב לבריטניה, אזור האירו הוא גם המשקיע הגדול ביותר בה. כל שינוי באופי היחסים בין בריטניה לבין האיחוד האירופי ישפיע על אירופה, אך ההשפעה הגדולה עוד יותר על היחסים בין בריטניה לאיחוד האירופי היא על בריטניה עצמה, החברה היחידה באיחוד האירופי שלא נכללה במדד. 

הכותבים הם אנליסט אשראי ראשי ואנליסט ב-S&P. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה של ניירות ערך המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. ל-S&P עשוי להיות עניין במידע המוצג ובנכסים הפיננסיים המוזכרים. 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר