גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתנה לחג מהתשואות החיוביות בשווקים: כמה התווסף לחיסכון הפנסיוני שלכם מתחילת השנה?

הפוליסות המשתתפות ברווחים והפנסיה החדשה המקיפה רשמו ברבעון הראשון ב-2019 תשואות של 4.3% עד 4.8% בממוצע ● הכשרה ביטוח, כלל ביטוח, אלטשולר שחם ומנורה מבטחים בולטות בתשואות הרבעון ● מי בצמרת הדירוג ומי איכזבה?

גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי
גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי

בסוף הרבעון הראשון ב-2019 נוהלו בשלושת אפיקי החיסכון לטווח ארוך הפנסיוניים, שבאמצעותם מנוהלים אפיקי הפנסיה הצוברת של הציבור בישראל, נכסים בהיקף כולל של כ-1.18 טריליון שקל. מדובר בסכום עתק שצמח בתוך שלושה חודשים בלבד בכ-5.7% ביחס לסך מצרפי של כ-1.11 טריליון שקל בסוף 2018. הצמיחה האדירה הזו בכספי פוליסות החיסכון בביטוחי החיים של חברות הביטוח, שמוכרות כ"ביטוחי המנהלים", בקרנות הפנסיה החדשות ובקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, קרתה בעיקר הודות לתשואות חזקות שנרשמו בכל אפיקי החיסכון לטווח ארוך ברבעון הראשון.

עד כמה התשואות החיוביות הגדילו את הצבירה הכוללת של ציבור החוסכים באפיקי הפנסיה הצוברת? על פי נתוני רשות שוק ההון סך הנכסים המנוהלים באפיקים אלה גדל בשלושת החודשים הראשונים של 2019 בכ-64 מיליארד שקל. מסכום זה ניתן לנכות סך של כ-17.7 מיליארד שקל שזרם לניהול הגופים הללו: צבירה נטו בהיקף של כ-11.7 מיליארד שקל בקרנות הפנסיה החדשות ובקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, וקצב פרמיות רבעוני של כ-6 מיליארד שקל לרכיב החיסכון בפוליסות ביטוחי החיים (על סמך נתוני 2018).

כך, בנטרול הסכום האמור, ניתן לשער כי התשואות בשוקי ההון לבדן הגדילו את היקף הנכסים המנוהל באפיקי החיסכון לטווח ארוך כאמור בכ-46 מיליארד שקל. אגב, מדובר בסכום שעל פניו משקף תשואה נטו בסדר גודל של כ-4.15% על סך הנכסים שנוהלו בסוף 2018.

בכל אופן, בעוד שקופות הגמל לתגמולים רשמו ברבעון הראשון השנה תשואה נומינלית ברוטו של 4.45% בממוצע וקרנות ההשתלמות טיפסו בכ-4.7% בתקופה האמורה, הרי שפוליסות ביטוחי המנהלים של חברות הביטוח רשמו ברבעון הראשון תשואות ממוצעות של כ-4.8% בפוליסות המשתתפות ברווחים, שנמכרו ללקוחות חדשים עד 2004, ותשואות ממוצעות של כ-4.5% בפוליסות מסלולי ההשקעות שנמכרו החל מ-2004 ואילך. גם קרנות הפנסיה החדשות רשמו ברבעון הראשון השנה תשואה חזקה, שעמדה על 4.3% בממוצע. אגב, קרנות הפנסיה החדשות זכאיות ברובן המכריע לאג"ח מיועדות - רכיב סופר סולידי שמשמש ככרית הגנה בימי ירידות בשווקים, ולעתים משמש כמשקולת בימי גאות בשווקים.

התשואות החיוביות הללו, לצד ההפקדות והפרמיות, מובילות לצמיחה ניכרת בשוקי הפנסיה החדשה וביטוחי המנהלים. נכון לסוף הרבעון הראשון השנה נוהלו בקרנות הפנסיה החדשות נכסים בהיקף של כ-358 מיליארד שקל, שהיוו צמיחה של כ-6.6% ביחס לסך הנכסים שנוהל באמצעותן רק בסוף 2018. גם פוליסות החיסכון הפנסיוני של חברות הביטוח שמנוהלות בשוקי ההון (ולא כנגד אג"ח מיועדות) צמחו ברבעון הראשון השנה. נכון לסוף מארס השנה נוהלו באמצעותן נכסים בהיקף של כ-334 מיליארד שקל, שהיוו גידול של כ-5.9% ביחס לסוף 2018. אגב, בזמן הזה נכסי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות צמחו בכ-5% ל-484 מיליארד שקל בסך הכל.

היקפי הנכסים המנוהלים באפיקי פנסיה הצוברת צומחים בקצב אדיר

הרבעון הניב את רוב התשואה השנתית בפנסיה

הרבעון הראשון ב-2019 הניב לקרנות הפנסיה המקיפות החדשות תשואות בשיעור ממוצע של כ-4.3%. בעיקר הודות לתשואות הללו, שפיצו על התשואות החלשות שנרשמו ברבעון הרביעי אשתקד, התשואה הממוצעת של קרנות הפנסיה המקיפות ל-12 החודשים האחרונים הסתכמה בכ-5%. עם זאת, 12 החודשים האחרונים עדיין מציגים תשואה נמוכה מהתשואה השנתית הממוצעת של קרנות הפנסיה המקיפות ב-3 השנים האחרונות, שעמדה על 6.2%.

כאמור, קרנות הפנסיה המקיפות מנהלות תיק השקעות קצת שונה מאלה שמנוהלים ביתר אפיקי החיסכון הפנסיוני, אפילו שמדובר באותם מערכי השקעות שמנהלים גם את אפיקי ההשקעה האחרים - הן בבתי ההשקעות שמנהלים גם גמל והשתלמות, והן בקבוצות הביטוח שמנהלות גם גמל והשתלמות וגם ביטוחי מנהלים. זאת משום שתיקי הפנסיה המקיפה כוללים גם רכיב של אג"ח מיועדות לא סחירות שהמדינה מנפיקה להן, ושמניבות תשואה ריאלית מובטחת של 4.86% לשנה. מדובר ברכיב סופר סולידי עם תשואה נאה לאפיק זה, ושבעבר ניתן בשיעור של 30% מסך הנכסים של סך החוסכים בקרנות הללו, אך שכיום ניתן בשיעורים משתנים בהתאם לגיל. על פניו נראה כי ברבעון הראשון האג"ח המיועדות לאו דווקא סייעו, כשקרנות הפנסיה המקיפות הניבו תשואות ממוצעות לענף שנמוכות מאלה שהציגו קרנות ההשתלמות (4.7%), קופות הגמל (4.5%) וביטוחי המנהלים (4.8% בפוליסות המשתתפות ברווחים ו-4.5% בפוליסות משנת 2004).

בכל אופן, יש ארבעה גופים מנהלים שבולטים בדירוגי התשואות ב-12 החודשים שהסתיימו במארס 2019: כלל ביטוח, שמובילה את דירוג הקרנות הכלליות הגדולות, אלטשולר שחם, הלמן אלדובי וגם קבוצת מגדל.

ומה קורה עם התשואות בקרנות הפנסיה הנבחרות כברירת מחדל? לפני ימים מעטים נכנס לתוקפו הצעד האחרון ב"רפורמת הפנסיה ברירת מחדל", שיצאה לדרך עוד ב-2016. בתחילת החודש הוחלה על המעסיקים החובה לערוך מכרזים בתנאים מוגדרים לצורך בחירת היצרן הפנסיוני לעובדיהם, או שעליהם לספק לעובדים את קרנות הפנסיה הנבחרות כברירת המחדל. קרנות אלה הן קרנות שנבחרו על ידי האוצר ורשות שוק ההון על סמך הצעת מחיר זולה.

מאחר והליך הבחירה של הרשות ושל האוצר העדיף במוצהר ובכוונת מכוון את בתי ההשקעות על פני קבוצות הביטוח, יצא שבסופו של יום נבחרו כל ארבע קרנות הפנסיה החדשות המקיפות של בתי ההשקעות. כך, כיום (ולמעשה משלהי 2018) יש ארבע קרנות נבחרות ברירת מחדל: אלטשולר שחם, פסגות, מיטב דש והלמן אלדובי. שתי האחרונות זכו כבר בפעם הראשונה שהיה מכרז שכזה, עוד בשלהי 2016.

רבעון חיובי בפנסיה המקיפה החדשה - לרשימה המלאה לחץ כאן

בכל אופן, שניים מהגופים הבולטים בתשואות בשוק הפנסיה החדשה ב-12 החודשים האחרונים הם גופים שמנהלים פנסיה נבחרת ברירת מחדל: אלטשולר שחם, שאת פעילות הפנסיה והגמל שלה מנהל יאיר לוינשטיין ושאת השקעותיה מובילים גילעד אלטשולר ודני ירדני, והלמן אלדובי, שאת פעילות הגמל וההשתלמות שלה מנהל איתי ברדה ושאת השקעותיה מנהלים אמיר גיל וליאור יוחפז. אגב זאת, אלטשולר שחם בולט לחיוב בצמרת הדירוג לקבוצת הגיל הגדולה ביותר בפנסיה (בוודאי עבור מצטרפים חדשים לעולם החיסכון הפנסיוני) - קטגוריית גיל עד 50. כך, מסלול עד 50 של אלטשולר שחם, מציג בקטגוריית גיל זו הובלה ניכרת, עם תשואה רבעונית של 6.5% שהביאה אותו להובלה גם בדירוג ל-12 החודשים האחרונים, כשבית ההשקעות גם מציג הובלה ניכרת בתשואה השנתית הממוצעת ל-3 השנים האחרונות, עם תשואה של 8.5% לשנה.

הכשרה, כלל ומגדל בולטות בביטוח

התשואות הטובות מאפיינות גם את שוק פוליסות ביטוחי המנהלים שנמכרות רק על ידי חברות הביטוח ועל ידי סוכני הביטוח, ושהן פוליסות ביטוחי חיים עם רכיב חיסכון פנסיוני. בשוק זה יש שלושה סוגי פוליסות: התיק הוותיק שמניב לחוסכים באמצעותו תשואה מובטחת, ושמגובה באג"ח מיועדות; תיק הפוליסות המשתתפות ברווחים, ותיק פוליסות מסלולי ההשקעה שנמכרות מאז 2004 ואילך. באופן טבעי שני הסוגים האחרונים הם אלה שנבחנים בדירוגי התשואות, מאחר והם התיקים שמנוהלים בשוקי ההון.

התיק המרכזי, שנחשב כמסלול הדגל של חברות הביטוח - ושבו הן משקיעות את עיקר המשקל השיווקי - הוא מסלול הפוליסות המשתתפות ברווחים. מדובר בפוליסות שנמכרו בין 1992 ל-2003, ושבהן מנוהלים נכסים בשווי כולל של כ-165.5 מיליארד שקל. תיק זה, שמוכר גם כקרן י', אינו פתוח למצטרפים חדשים מאז 2004 והוא כולל רק את כספי החוסכים שרכשו את הפוליסות הללו עד 2004 (ושממשיכים להפקיד מאז). למעשה, לכל חברת ביטוח תיק רחב היקף של קרן י', שבו מנוהלים יחדיו הנכסים הפנסיוניים של כל הלקוחות - צעירים ומבוגרים כאחד.

מאז 2004 נמכרות על ידי חברות הביטוח פוליסות מסלולי השקעה, שבדומה לפוליסות המשתתפות ברווחים הן מניבות לחוסכים את התשואה שמושגת בשוקי ההון, ללא כל הבטחה. ההבדל בין הפוליסות הללו לפוליסות המשתתפות ברווחים נגזר ממבנה דמי הניהול שלהן. בפוליסות המשתתפות ברווחים יש דמי ניהול קבועים ולצדם דמי הניהול המשתנים שנגזרים מהרווחים שמושגים עבור הלקוחות (ומכאן נגזר שמן: השתתפות חברות הביטוח ברווחים שהן משיגות עבור החוסכים). בפוליסות משנת 2004 אין את רכיב דמי הניהול המשתנים.

לרשימת תשואות פוליסות החיסכון הפנסיוניות בביטוחי חיים שבניהול חברות הביטוח - לחץ כאן

בכל אופן, תיק הפוליסות המשתתפות ברווחים רשם ברבעון הראשון של 2019 תשואה נומינלית ברוטו ממוצעת של 4.8%, כשכל 7 החברות הפעילות בשוק זה רשמו תשואות נאות שנעו בין 4.5% ל-5.2%. בראש דירוג התשואות לרבעון הראשון השנה ניצבת החברה הקטנה הכשרה ביטוח, שעל השקעותיה אחראים יאיר קפלן ורועי קדוש, כשאחריה ניצבת כלל ביטוח, שאת השקעותיה מנהל יוסי דורי, ושנהנתה במיוחד מהרכישה הענקית של מלאנוקס, שהיא השקיעה בה במשקל יתר בתיקי העמיתים.

כלל ביטוח, הכשרה ביטוח ומגדל (שאת השקעותיה מנהל אסף שהם) גם מציגות תשואות של 5% ומעלה ואוחזות במקומות הגבוהים בדירוג התשואות לרבעון הראשון במסלולים הכלליים שבפוליסות מ-2004.

בהסתכלות על 12 החודשים האחרונים עולה כי ההובלה בתשואות בפוליסות ביטוחי המנהלים שייכת נכון לסוף הרבעון הראשון השנה לשתי הגדולות בשוק זה: כלל ביטוח ומגדל. 

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות