גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת הקורא אברי גלעד: איך ניצוץ מצית 875 כנסיות

איך הולידה ההתבטאות של מגיש הטלוויזיה "עובדה" חדשה על 875 כנסיות שרופות? • חפרנו ומצאנו: יש מספר כזה, אבל הוא לא קשור לא לשריפה של כנסיות ולא למוסלמים ● המשרוקית של גלובס

אברי גלעד / צילום: איל יצהר
אברי גלעד / צילום: איל יצהר

לפעמים מספיק ניצוץ אחד להצית חרושת של שמועות. ברשתות החברתיות נולדה אתמול "עובדה" חדשה: "בשנה אחת נשרפו 875 כנסיות בצרפת", הכריז מגיב בטוויטר, "אז יש סיכוי שגם הנוטרדאם". ושני הוסיף עוד קיסם: "875 כנסיות הוצתו בשנים האחרונות באירופה על ידי מוסלמים".

מי שהתחיל לגלגל את כדור השלג הזה אתמול, הוא אברי גלעד בתוכנית הבוקר שלו ב"רשת". "אנחנו רואים עכשיו לחץ של מוסלמים על נוצרים בכל העולם", הוא הגיב לדיווח שעסק בכלל בפיגועים בכנסיות בסרי לנקה. "בצרפת - גל של שריפות של כנסיות". כשהכתבת עמנואל אלבז פלפס מיהרה להבהיר כי השריפה שפרצה בנוטרדאם שבוע קודם כלל לא הייתה קשורה לטרור, לפי המשטרה המקומית, גלעד סירב להאמין: "כל האירופים שקרנים", אמר, "אסור לפרסם שום דבר, כל מה שיכול להתפרש כפשע שנאה מטואטא".

פשעי שנאה בצרפת במספרים

אחרי שעיתונאים האשימו אותו בהפצת מידע חסר בסיס, גלעד חזר עם מספרים: "875 כנסיות חוללו בשנה האחרונה בצרפת, רבות נשרפו". המגיבים כבר המשיכו משם. אבל מה אומרות העובדות? נוטרדאם, ככל הידוע, נפלה קורבן לקצר חשמלי. אבל כמה כנסיות באמת נשרפו לאחרונה בצרפת? האם דווקא מוסלמים שרפו אותן? והאם התקשורת מסתירה הכול?

הבהלה מגל תקיפות של כנסיות בצרפת החלה להתגלגל בעולם עוד לפני השריפה בנוטרדאם. כשמתחקים אחריה, מוצאים שבראשית הדרך נמצא בדרך כלל פרסום של התקשורת הממוסדת. התקשורת לא מסתירה - השאלה היא מה מעוללים למידע שלה.

כלי תקשורת בצרפת נדרשו ל"גל השחתת הכנסיות" לפני יותר מחודשיים, כשמשרד הפנים הצרפתי פרסם כהרגלו את הדוח על פשעי שנאה. הדוח הציג עלייה חדה במעשים אנטישמיים ב-2018 (אחרי שנתיים של ירידה); שפל של עשר שנים במעשי שנאה נגד מוסלמים; ויציבות יחסית בפעולות נגד נוצרים. עם זאת, במושגים מוחלטים, מספר המעשים נגד נוצרים היה הגבוה ביותר - 1,063 לעומת 100 נגד מוסלמים. זה לא מפתיעה: כשני שלישים מהצרפתים הם נוצרים, לעומת בין 7% ל-9% מוסלמים.

סמוך מאוד לפרסום הדוח עלו לכותרות כמה מקרי ונדליזם נגד כנסיות שאירעו בראשית פברואר במקומות שונים בצרפת: לפי עדויות שהובאו ב"ל'אקספרס", למשל, בכנסייה בעיר נים צוירו צלבים מצואה ונגנב לחם מארון הקודש, ובמקומות אחרים הופלו פסלים וצלבים. במחוז טארן אפילו הוצת מזבח של כנסייה, אבל המבנה לא נשרף.

בסוף פברואר כבר נדרשה מחלקת בדיקת העובדות המיומנת של "ליברסיון" להשיב לקורא ששאל, כנראה על סמך הפרסומים האלה, אם אומנם בכל יום שלוש כנסיות בצרפת נופלות קורבן להשחתה. בודקי העובדות הסבירו שלא כל 1,063 מעשי השנאה שתועדו היו פגיעה בכנסיות, אבל כנראה רובם היו כאלה: נתונים לשנה הקודמת הראו שיותר מ-600 כנסיות נפגעו באופנים שונים.

מי ביצע את מעשי השנאה? על כך משרד הפנים סירב למסור מידע. האם כולם נעשו בידי מוסלמים? אופי המעשים רומז שלא: יש בהם כתובות "אללה אכבר", אבל גם ריסוס של 666 כמקובל בכת השטן, של סמל האנרכיזם, וגם של סמלים ניאו-נאציים. כמה מהכנסיות שנפגעו עלו באש? על כך לא מצאנו נתונים בשום מקום, והדוח לא אומר שהיו "רבות" כאלה.

השריפה בנוטרדאם חידשה את העניין בתופעה. שלושה ימים אחריה השיבו אנשי ליברסיון לפוסט שהאשים את המדיה ב"הסתרת" עובדה חשובה: 875 כנסיות נפגעו ממעשי שנאה ב-2018. בודקי ליברסיון הסביר שהמספר הזה כלל לא הוסתר אלא צף בעקבות פרסום טרי בתקשורת, בעיתון החשוב "לה-פיגארו". העיתון הציג נתונים של המשטרה על מעשי ונדליזם נגד כנסיות; המספר המדויק בדוח הוא 877 מקרים בשנה החולפת.

ארגון הבדיקות האמריקאי סנופס (Snopes) מביא מדברי מקור במשרד הפנים הצרפתי, שהסביר שריבוי התקיפות נגד כנסיות עשוי לנבוע מכך שישנן בצרפת יותר כנסיות. לפי כמה מקורות, בצרפת קיימות יותר מ-40 אלף כנסיות, לעומת 2,500-2,200 מסגדים, וכ-400 בתי כנסת. אם מסתמכים על הסטטיסטיקה של משרד הפנים הצרפתי - שסירב לומר כמה ממעשי השנאה נגד מוסלמים כוונו כלפי מסגדים - מוצאים שיחסית למספר בתי התפילה שלהם, שיעור מעשי השנאה נגד מוסלמים כפול מאשר נגד נוצרים.

על כל פנים, בהיעדר נתונים רשמיים על זהות הפוגעים, חלק מההאשמות מופנות לכיוונים אחרים. לא מכבר, בכתבה לעיתון "ניוזוויק", טען מנהל ארגון המעקב לחוסר-סובלנות ואפלייה כלפי נוצרים באירופה כי "צרפת מתמודדת עם בעיה גוברת של אלימות אנטי-נוצרית, בייחוד מצד קבוצות אנרכיסטיות ופמיניסטיות". גם הוא הקפיד להדגיש שהמניע לרבים ממקרי ההשחתה של כנסיות בצרפת אינו ידוע.

לרשימת המקורות המלאה - היכנסו למשרוקית של "גלובס".  

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

שעות לאחר התקיפה בתימן: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר