גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול בגללנו: מה דוחף את כחלון בחזרה לזרועות הליכוד ומה הוא יבקש במגעים הקואליציוניים

במהלך הקמפיין הכריז שר האוצר כי הכלכלה במצב הטוב אי-פעם, והתחייב כי ימנע העלאות מסים או קיצוצים - אם ימונה מחדש ● אלא שכחלון של אחרי הבחירות נמצא במקום אחר: הבוחרים התגלו כ"כפויי-טובה", והמנדטים נחתכו ● ואם לא די בזה: הדרישות הקואליציוניות שלו עלולות להקפיץ את הגירעון בכ-10 מיליארד שקל

משה כחלון / צילום: שלומי יוסף
משה כחלון / צילום: שלומי יוסף

הנושא הדחוף ביותר לטיפולו של שר האוצר הבא יהיה אישור תקציב 2020. אגף התקציבים, בראשות הממונה שאול מרידור, יציג לשר הצעת תקציב הכוללת דרכים שונות לסגירת הבור התקציבי. נכון להיום, הבור מתקרב ל-20 מיליארד שקל, זאת לפני הוספת תקציבים שיובטחו לשותפים הקואליציוניים במסגרת הקמת הממשלה. למרות ממדיו המבהילים, עדיין אפשר לסגור את הבור ללא צורך בנקיטת צעדי חירום. ב-2013, לדוגמה, אישר שר האוצר הנכנס יאיר לפיד סל צעדים שהביאו לסגירת בור של 21 מיליארד שקל, שכללו העלאות מסים שיזם קודמו בתפקיד יובל שטייניץ.

אלא שהפעם זה נראה אחרת. שר האוצר, משה כחלון, הכריז בשבועות האחרונים כי הכלכלה הישראלית נמצאת במצבה הטוב ביותר אי-פעם, והתחייב כי ימנע העלאות מסים או קיצוצים כואבים - אם יישאר בתפקיד. האם שר האוצר הבא, שיהיה ככל הנראה כחלון עצמו, ינקוט בגישה אחרת? האם יתמודד עם התמונה התקציבית המטרידה והקודרת הנשקפת במראה, או שינסה לכסות את המראה מעיני הציבור?

אם ימונה בסופו של דבר לשר אוצר, יתחיל משה כחלון את הקדנציה השנייה שלו במצב מנטאלי שונה לחלוטין מזה שהיה בו בעת כניסתו לתפקיד. מערכת בחירות טראומטית שבסיומה ירדה כולנו מ-10 ל-4 מנדטים, הותירה אותו חבול, מאוכזב, ובעיקר הרבה יותר ציני משהיה.

כחלון גם כועס. הוא מאוכזב מציבור הבוחרים. הציפייה שלו, שמפלגת כולנו תשמור בבחירות על כוחה, נשענה לא רק על האהדה והחנופה כלפיו בסיורי הבחירות, אלא גם על הנחה בסיסית לגבי מה שמניע את הבוחר הישראלי: כחלון האמין, שבסופו של דבר, הבוחר יודע להעריך מי באמת עבד בשבילו; הוא האמין שפוליטיקאי כמותו, שהבטיח, עבד קשה 4 שנים וקיים את מרבית הבטחותיו - יתוגמל בקלפי; כחלון האמין שהציבור מספיק חשדן ופיקח כדי לא לנהור בהמוניו אחרי פוליטיקאים שלא מציגים שום קבלות על עשייה חברתית. הוא לא דמיין שמפלגה שהוקמה ברגע האחרון תגרוף 35 מנדטים, ולא חלם שיצליח בקושי לעבור את אחוז החסימה.

המצב הנוכחי של כחלון הוא גם זה שעשוי לדחוף אותו בחזרה לזרועות הליכוד. בדרכו למו"מ הקואליציוני שיבטיח לו המשך קדנציה כשר אוצר, כחלון בטוח שהכותרות בעיתונים גרמו לו נזק אלקטורלי ניכר. הוא בטוח שלכותרות האלה הייתה יד מכוונת. הפרסומים בשבוע שעבר על הכוונה להדיח את הממונה על התקציבים, שאול מרידור (שהזכירו מאוד את הפרסומים על ההחלטה שלא להאריך את כהונת הנגידה הקודמת, ד"ר קרנית פלוג), לא היו מקריים. כמו במקרה של פלוג, גם הפעם כחלון עצמו אינו מתבטא, אבל בשיחות עם אנשים המקורבים אליו מתואר מרידור כמי שניהל קמפיין פוליטי נגד כחלון מתוך משרד האוצר, ומואשם בין היתר בכך שיזם כביכול פרסומים בעיתונות בימים שלפני הבחירות על תוכניות להעלות מסים.

הראייה היחידה המובאת לביסוס האשמות הקשות האלה היא קלושה: מרידור אמנם אישר בחצי פה כי הוא או מי מאנשיו נפגשו עם מנהיג כחול לבן בני גנץ - אך עובדה שההסבר שסיפק שכנע את מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, לסיים את את הבדיקה בעניינו.

הקרע בין מרידור לכחלון נוצר בתחילת ינואר, לאחר שמרידור התעקש לפרסם תחזית מעודכנת שצפתה כי הגירעון בסוף השנה יחרוג מהיעד שנקבע בתקציב 2019 (2.9%) ויעמוד על 3.6% תוצר. גם מבקריו של מרידור אינם חולקים על נכונות התחזיות, או מציגים תחזית אחרת. נתוני ביצוע התקציב, שפורסמו מאז פירסום התחזית, מאמתים את נכונותה. למתבונן מהצד נראה, כי קצפו של כחלון יצא על מרידור בעיקר משום שהתעקש לפרסם תחזית מעודכנת, למרות שידע כי פרסומה עלול לפגוע באינטרסים הפוליטיים של השר הממונה עליו.

הבטחות לחוד ובור תקציבי לחוד

אבל מרידור, עם כל הכבוד, הוא לא הגיבור המרכזי בסיפור, אלא תקציב 2020. שנת 2019 היא שנה אבודה מבחינה תקציבית - לפי כל האינדיקציות תסתיים 2019 בחריגה בגירעון התקציבי ובעלייה ביחס החוב לתוצר. סוכנויות דירוג האשראי שכבר מתמחרות את התרחיש הזה, אינן משנות לרעה את אופק הדירוג של ישראל. הסיבה לכך איננה הערכה ליכולותיה המופלאות של הכלכלה הישראלית, אלא ציפייה שהממשלה הבאה תקבל החלטות קשות על התכנסות תקציבית וחזרה למתווה חוב יורד. הציפייה הזו מתבססת על התנהלות הממשלות בעבר, והקרדיט שצברו ממשלות ישראל על התנהלות תקציבית אחראית. וההנחה, כאמור, שכך תנהג הממשלה גם הפעם.

הצעת התקציב שהכין אגף התקציבים נועדה להבטיח שיחס החוב הממשלתי לא יעלה ב-2020, ובדרך זו לחדש את אמון סוכנויות הדירוג והשווקים הפיננסיים. המספרים שמציג אגף התקציבים ברורים וחד-משמעיים: שנת 2020 חייבת להסתיים בגירעון שלא יעלה על 2.5%, כדי שיחס החוב לא יעלה שנה שלישית ברציפות. כדי להגיע לגירעון כזה, הממשלה נדרשת לבצע צעדי התכנסות, כלומר צעדים להפחתת הוצאות והגדלת הכנסות, בהיקף כולל של 17.4 מיליארד שקל.

כפי שפרסמנו ב"גלובס", הצעת האוצר מציגה מספר מתווים. באוצר מעדיפים מתווה של צמצום פטורים ממס והעברת כספים מגופים חוץ ממשלתיים, על-פני העלאות מע"מ ומס הכנסה וקיצוצים רוחביים. אבל ייתכן שגם המתווה המועדף לא יספיק. הבור הנוכחי, שעליו נבנתה הצעת תקציב 2020, אינו כולל הוצאות הכרוכות בהמשך מימון תוכנית נטו משפחה של כחלון (עלות שנתית של 2.1 מיליארד שקל), את הפעימה השנייה בהגדלת קצבאות הנכים (כ-2 מיליארד שקל) ותקציבים שיובטחו לשותפים הקואליציוניים במסגרת הקמת הממשלה. הכנסת הסעיפים הנוספים, עלולה לנפח את הבור בקלילות אל מעבר ל-20, 25 ואפילו 30 מיליארד שקל. אלא שכאמור, השאלה הגדולה איננה מה גודלו של הבור התקציבי, אלא מה תהיה ממשלת ישראל הבאה מוכנה לעשות כדי לסגור אותו.

שר אוצר? לכחלון יש דרישות במיליארדים

עוד לפני ההחלטה איך להתמודד עם הגירעון והתקציב, מעמידים כחלון ומפלגת כולנו מספר דרישות קואליציוניות כתנאי לכניסה לממשלה. המרכזיות שבהן: הגדלה של 4.2 מיליארד שקל של בסיס תקציב המדינה ועוד השקעה חד-פעמית בגובה 3.6 מיליארד שקל.

במרכז התוכנית, עומדים חקיקת חוק חינוך לגיל הרך, מגיל שנה ועד לגיל 3 ומעון מסובסד לתינוקות בגילאים האלה בעלות של כ-1,200 שקל לחודש להורים. בנוסף, כוללת התוכנית בינוי בהיקף נרחב של מעונות יום והתאמות של מבנים קיימים. מי שזכאי היום להנחה גדולה יותר, על פי מבחן ההכנסה, ימשיך ליהנות מהנחה קיימת גם בהמשך. לפי האומדן שפרסמה כולנו, מימוש התוכנית יגדיל את ההכנסה החודשית הפנויה של הורים לילדים בגילאי 1 עד 3 בכ-1,300 שקל, או 15,600 שקל תוספת הכנסה בשנה.

זו לא התוכנית היחידה שמבטיחה כולנו במצעה. המפלגה מציעה להגדיל משמעותית את קצבאות הזקנה של הביטוח הלאומי ולהוסיף אלפי מיטות אשפוז בבתי החולים. לתכניות אלה לא נקבע אומדן תקציבי ברור. לפי כולנו, עלות התוכנית אמורה להסתכם בכ-500 מיליון שקל בלבד.

בכירי האוצר: הממונה על התקציבים לא עוזב, באב"ד עשוי להישאר עד העברת התקציב

הממונה על התקציבים באוצר, שאול מרידור, אינו צפוי לפרוש מתפקידו גם אם כחלון יחזור לשמש שר אוצר בממשלה הבאה. זאת למרות פרסומים בנושא שמקורם במקורבי כחלון, שלפיהם מתכוון כחלון להדיח את מרידור, אם יחזור למשרד האוצר. מרידור אינו מתייחס לנושא המתיחות בינו לבין כחלון ומשדר בתוך המשרד אווירה של "עסקים כרגיל". 

כזכור, איים מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, לערוך למרידור שימוע, אם זה לא ישיב לבקשתו לערוך בירור באגף בעקבות דברים שנאמרו מפי מנהיג כחול לבן בני גנץ, שלפיהם הוא נפגש עם אנשי אוצר ואנשי תקציבים ושמע מהם כי מצב הכלכלה גרוע ומסיבה זו שר האוצר משה כחלון אינו מעוניין להיות שר האוצר הבא. באב"ד הודיע, כי מבחינתו הבדיקה הסתיימה לאחר שמרידור הסביר כי האגף מעביר מידע לכל מפלגה המבקשת זאת, ללא הבדל וללא העדפת השקפות פוליטיות כלשהן.

באב"ד עצמו אמר בימים האחרונים, כי למרות רצונו העז לסיים את תפקידו הוא יסכים להישאר בתפקיד אם כחלון יחזור לאוצר ויבקש זאת ממנו. במקרה כזה, יישאר באב"ד עד לאישור התקציב בממשלה הצפוי בחודשים יולי-אוגוסט ועשוי גם להתעכב עד ספמטבר. 

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט