גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכלכלה תשתפר בחצי השני של 2019; לא צפוי מיתון בארה"ב השנה וגם לא ב-2020"

אלכס פוסטה מאמין שלמרות נתוני המאקרו הגלובליים החלשים, הכלכלה עומדת לשנות כיוון ● בראיון ל"גלובס" מפרט הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות אנדבנק את הסיבות לאופטימיות שלו, משתף בהתלהבות שלו מהודו, ומצביע על הסיכונים שבכל זאת מאיימים על הכלכלה

אלכס פוסטה / צילום: אבי לוי
אלכס פוסטה / צילום: אבי לוי

רמת האי-ודאות בשווקים גבוהה, אפילו גבוהה מאוד בימים אלה. בצד אחד ניצב מחנה גדול של כלכלנים ואנליסטים המעריכים שהכלכלות האמריקאית והעולמית נמצאות בדרך הבטוחה להאטה חריפה, ואולי גם למיתון, במחצית השנייה של 2019 או בתחילת 2020, ומנגד ניצבים לא מעט כלכלנים שהתחזית שלהם הפוכה פחות או יותר - ושלפיה צפוי שיפור משמעותי בכלכלה.

אלכס פוסטה, הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות אנדבנק (Andbank), נמצא כיום בקבוצה השנייה. "לאחרונה ראינו נתוני מאקרו כלכלה חלשים יחסית בכל העולם, אבל אני חושב שהכלכלה תשנה כיוון, ותשתפר בחצי השני של 2019", הוא אומר בריאיון ל"גלובס".

לדברי פוסטה, הסיבה העיקרית לכך, היא ש"הבנקים המרכזיים שינו את הטון שלהם לאחרונה ועברו מכוונה להמשיך בצמצום מוניטרי להבנה שצריך לחזור להרחבה ולהקלה מוניטרית. הדבר יביא לשיפור ביכולת של התחברות לגיוס כספים, ולצמצום המרווחים בין האג"ח הממשלתיות לבין הקונצרניות. אנחנו, לכן, מאמינים שהראלי שהחל בתחילת השנה יכול להימשך גם בהמשכה".

פוסטה החל לעבוד בתעשיית הפיננסים ב-1998, ולאנדבנק הצטרף לפני כ-15 שנים. יש לו תואר ראשון ושני בחשבונאות וכלכלה מאוניברסיטת ברצלונה. הוא מכהן משנת 2009 ככלכלן ראשי של קבוצת אנדבנק, וכחבר הנהלה.

איפה אתה רואה את הסיכונים המרכזיים?
"יש הרבה כלכלנים ואנליסטים שחושבים שההשפעה של הפחתת המסים הדרמטית של טראמפ כבר מתפוגגת, וזה לא נכון. ישנן כמה דרגות של השפעה; ישנה ההשפעה המיידית, אבל יש גם יתרונות לטווח הארוך, כמו שיפור מתמשך בפריון. לכן, אני לא חושב שיהיה מיתון בארה"ב השנה וגם לא ב-2020. אולי ב-2021.

"אין כוח חזק ומשפיע יותר מהפחתת מסים על תאגידים ואנשים פרטיים, ואנחנו נראה את ההשפעות החיוביות של זה עוד שנים קדימה".

ומה בנוגע לסיכונים? אתה לא חושש מרמות החוב הגבוהות?
"לא. יש למעשה הפחתת חובות של פרטיים וחברות שלא מהתחום הפיננסי, אם אתה מודד את זה כאחוז מהתוצר. אני מודאג מהחובות של ממשלות, בעיקר באירופה וביפן. בארה"ב אני דווקא לא מודאג מהחובות.

"צריך להבין שהממשל האמריקאי הוא למעשה היחיד בעולם שצריך להגדיל את החובות שלו משנה לשנה. זאת מכיוון שהדולר הוא מטבע הרזרבות העולמי, וכשכל המדינות בעולם מחזיקות דולרים רבים, הן מחפשות היכן להשקיע את זה. כיום כ-68% בממוצע מהנכסים במאזני הבנקים המרכזיים בעולם מוחזקים בדולרים, וחלק גדול מהכספים חוזר חזרה לארה"ב בצורה של השקעה באג"ח ממשל אמריקאיות".

מה אתה חושב על מדיניות הריבית של הפד?
"לדעתי הפד ישמור על רמת הריבית הזאת במשך החודשים הקרובים, וימשיך לעקוב אחר הנתונים. יכול להיות שאם הכלכלה תשתפר הפד יעלה עוד פעם אחת את הריבית בחצי השני של 2019".

אנדבנק נוסד באנדורה לפני כ-85 שנים. בנק ההשקעות מנהל כ-25 מיליארד דולר בנכסים פיננסיים ברחבי העולם, עבור לקוחות אמידים. עיקר הפעילות של הבנק בספרד, באמצעות יותר מ-30 סניפים. נוסף על כך, יש לבנק סניפים באנדורה, בלוקסמבורג, במונקו ובברזיל. שליטה בבתי השקעות יש לבנק בשוויץ, במיאמי, במקסיקו, בפנמה ובישראל.

בארץ פעיל הבנק באמצעות בית ההשקעות סיגמא, שנוסד ב-1992 על-ידי פרופ' דן גלאי. את השליטה בסיגמא רכש אנדבנק ב-2015 (כיום מחזיק הבנק 80.2%, וגלאי ביתרה). בית ההשקעות מנהל כיום כ-10 מיליארד שקל בישראל, בין השאר לאחר שרכש ב-2016 את פעילות ניהול התיקים של תמיר פישמן. פוסטה, כאמור, מכהן בעשר השנים האחרונות ככלכלן ראשי של בנק ההשקעות, לאחר שעבד לפני כן במספר גופים בינלאומיים בספרד ובארה"ב.

"מדיניות הבנק האירופי פוגעת בכלכלה"

מה אתה חושב על המצב בין ארה"ב לסין? זה לא צפוי לפגוע בכלכלה?
"אני לא מודאג. הם מודעים להשלכות של אי-הגעה להסכם. מובן שאנחנו מודאגים מהמצב, אבל התסריט המרכזי שלנו הוא כזה שהצדדים יגיעו להבנות, סוג של הפסקת אש, שביתת נשק.

"טראמפ רוצה להיבחר שוב ב-2020, והוא מעוניין שהכלכלה והשווקים הפיננסיים יתפקדו היטב בתקופה שלפני הבחירות. לכן אנחנו אופטימיים באופן יחסי בתחום הזה".

מה אתם חושבים על המצב באירופה. גם שם יחול שיפור בצמיחה?
"לא. אירופה בצרות, ושם אנחנו לא צופים שיפור בצמיחה בחצי השני של השנה. יש בעיות מבניות במדינות מרכזיות, ואנחנו גם חושבים שהמדיניות של הבנק המרכזי, ה-ECB, פגעה ועדיין פוגעת בכלכלה.

"כשהבנק המרכזי מחזיק ריבית שלילית במשק זמן ממושך, ואומר שזה צפוי להימשך, ולא למשך תקופה זמנית, אז זה פוגע מאוד בבנקים, כי זה משפיע על האג"ח הארוכות. ברגע שגם התשואה על אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך מאוד נמוכה, ואף שלילית כל כך הרבה זמן, אז הרבה יותר קשה להם לייצר רווחים".

אם אין אינפלציה, וקצב הצמיחה מאוד נמוך, אז אין סיבה ממשית להעלות ריבית.
"אני חושב שאם ה-ECB יעלה את הריבית זה יעודד את הצמיחה והאינפלציה. זה הפוך מהחשיבה המקובלת אצל כלכלנים, אבל זאת הדעה שלי".

נראה שאירופה הולכת בדרכה של יפן - אינפלציה אפסית לזמן ממושך וצמיחה נמוכה מאוד, אם בכלל.
"נכון. ולכן אנחנו מחפשים אחרי הזדמנויות השקעה מחוץ לאירופה - בארה"ב, באמריקה הלטינית ובעוד מקומות".

אז איפה יש הזדמנויות?
"בעיקר בארה"ב ובחלק מהשווקים המתפתחים. בארה"ב הייתי משקיע במקביל גם במניות וגם באג"ח ממשל ובאג"ח קונצרניות של חברות חזקות. זו אסטרטגיה טובה שיכולה לייצר תשואה של 3% ויותר לשנה. באמריקה הלטינית אנחנו מאמינים בברזיל".

"להודו יש פוטנציאל להפוך לסין הבאה"

"אנחנו אוהבים מאוד את הודו", אומר פוסטה. "להודו יש פוטנציאל להפוך לסין הבאה. הממשל מקדם שם הרבה רפורמות, והופך את ההשקעות הזרות לקלות יותר לביצוע. סקטור הפינטק מתפתח בהודו במהירות. אנו חושבים שהודו יכולה לצמוח בקצב של 7%-8% בשנה בממוצע בעשור הקרוב. גם שם, אגב, צריך לראות מה יקרה בבחירות, ואם מודי יצליח לנצח. המומחים שלנו מעריכים שיש לו סיכוי טוב לנצח".

מה אתם חושבים על הכלכלה הישראלית?
"הצמיחה אצלכם הסתכמה בכ-3% ב-2018 ללא אינפלציה. הגירעון אמנם גדל קצת, אבל היחס חוב תוצר הוא נמוך. בסך הכול ישראל היא שוק מפותח, שנמצא במצב טוב מאוד. פוטנציאל הצמיחה שלכם גבוה לעומת הכלכלות המפותחות האחרות".

לסיכום, אתה אופטימי?
"כן. הכלכלה העולמית תמשיך לצמוח גם השנה בקצב משביע רצון, למרות הבעיות והחיכוכים השונים".

ומה הסיכון הגדול ביותר?
"טעות במדיניות של הפדרל ריזרב. אם הם יחליטו למשל להעלות את הריבית, ואולי ליצור מחנק נזילות פתאומי בשווקים". 

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות