גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסבר פניך לתייר ולא רק באירוויזיון: ישראל נערכת לאירוח אלפי התיירים. למה זה לא קרה עד עכשיו?

כ-10,000 תיירים צפויים להגיע לת"א בחודש הבא לרגל האירוויזיון ● השאלה הגדולה היא האם נותני השירותים יאמצו הפעם את המוטו של "הסבר פניך לתייר" ● עיריית ת"א נערכת לקבל את התיירים בזרועות פתוחות, אבל יש גם מי שמצנן את ההתלהבות וטוען: "נושא השירות לתייר צריך להיות מתמשך"

תיירים בתל אביב./ צילום: שלומי יוסף
תיירים בתל אביב./ צילום: שלומי יוסף

אלפי תיירים יגיעו לתל-אביב בחודש הבא כדי לצפות בתחרות האירוויזיון. התחזית האופטימית מדברת על כ-10,000, אבל מה שחשוב הוא לא המספר אלא הגישה. השאלה הגדולה היא האם נותני השירותים יאמצו הפעם את המוטו של "הסבר פניך לתייר".

ישראל נערכת - וכנראה מוטב מאוחר מאשר אף פעם - לקבל את התיירים בזרועות פתוחות. נהגי מוניות נשלחו לקורס של אדיבות ושירותיות, עיריית תל-אביב מספקת מידע מפורט באנגלית על מסלולם של קווי אוטובוס, בנתב"ג תוקם עמדה לרכישת רב-קו, ובחלק מהמוניות יופיעו מדבקות שיציינו את מחירי הנסיעה. השאלה המהותית היא לא למה הדברים האלה קורים, אלא איך הם לא קרו עד עכשיו.

קצת פרופורציות: 4.1 מיליון תיירים הגיעו לישראל בשנת 2018, ממוצע של 340 אלף תיירים בחודש - פי 34 מכמות התיירים מאותם תיירים שיגיעו לאירוויזיון, בתרחיש האופטימי. האם התיירים שהגיעו לכאן אשתקד ובשנים קודמות נהנו אך ורק מיחס מכבד? לא בטוח. האם המצב ישתנה אחרי האירוויזיון? נחיה ונראה.

הגיע הזמן להתייחס בכבוד לכל התיירים, גם לאלפי המבקרים שיגיעו לכאן כדי להשתתף בכנס ביומד, בדיוק בשבוע שבו מתקיים האירוויזיון. לרשימה הזאת אפשר להוסיף גם את האלפים שביקרו כאן במסגרת מצעדי הגאווה הססגוניים של תל-אביב ועוד מיליוני בני אדם שמגיעים לישראל כדי לנפוש.

"לתקן את מה שדורש תיקון"

המרוץ לאירוויזיון נפתח במסיבת עיתונאים חגיגית. איתן שוורץ, מנהל מנהלת עיר עולם ותיירות בעיריית תל-אביב, אמר כי "אנחנו משתמשים באירועי האירוויזיון כדי להתעמת עם האתגרים שלנו כעיר וכמדינה ולתקן את מה שדורש תיקון. אנחנו יודעים שאומרים שקשה להתמצא פה, אנחנו יודעים שהמרחב הציבורי לא תמיד נמצא ברמה הכי גבוהה. מדברים על זה שיקר פה. רון חולדאי ביקש מאיתנו לטפל באתגרים ולהקים פלטפורמות שישמשו אותנו לעתיד".

שוורץ סיפר על הקמה של אתר אינטרנט, בהשקעה של מיליון שקל, שיאפשר לתיירים לקבל מידע על מה שקורה בעיר, זאת לצד שילוט עירוני "שעבר שדרוג ועד הפיקוח על המחירים בחופים שעבר שדרוג".

למה כל המהלכים האלה לא הבשילו עד כה? יכול להיות שבמרוץ אחרי 5 מיליון תיירים בשנה, מישהו שכח לטפל בהם? חשוב מאוד להביא לכאן אורחים, אבל חשוב לא פחות לספק להם חוויה טובה. במדינה כמו שלנו האתגר כפול ומכופל.

התיירים ששוקלים להגיע לישראל מקבלים לא מעט אינפורמציה מהמדיה הישנה, שם אנחנו מצטיירים כאזור קרבות. מי שמגיע לכאן מקבל בדרך-כלל רושם שונה לחלוטין. ישראל היא מוצלח יעד עם פוטנציאל מרשים, אבל גם יעד יקר. מי שרוצה לתת תמורה הוגנת לכסף חייב לספק לתיירים שירות הוגן, עם או בלי מדבקה במונית.

"כיעד תיירותי, תחבורה היא אתגר גדול עבורנו", אמר שוורץ במסיבת העיתונאים. הוא הוסיף כי "הסטנדרט שלנו רחוק ממה שנהוג באירופה. בכל מונית באירופה תיירים ימצאו מדבקה שבה מפורט כמה עולה הנסיעה, כמה טיפ מומלץ להשאיר, מה המחיר לנוסע נוסף, למזוודה וכו'. גם טלפון לפניות, נגד מי שמרמים אותו, יופיע על גבי המדבקה. מה יוצא לנו מזה? להיות עיר שיודעת לארח אירועים בינלאומיים. אנחנו בתת-ביצוע מבחינת ירידים וכנסים. אם נצליח לייצר שביעות-רצון, נהיה במגרש של הגדולים".

לאחרונה הודיעה עיריית תל-אביב, באופן חסר תקדים, על כוונתה להפעיל תחבורה ציבורית בשבת בשבוע האירוויזיון. האירוויזיון, מסתבר, הוא קטליזטור שמצליח לשנות סדרי עולם.

האם התיירים מרוצים או סובלים?

למרות הפוטנציאל, יש מי שמצנן את ההתלהבות. "מדבקה במונית לא תפתור את הבעיה", אומר יוסי פתאל, שמנהל את לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל. "נושא השירות צריך להיות מתמשך. זה חינוך שורשי שלא מסתכם בסדנת שירות או במדבקה. אני לא חושב שמישהו באמת מאמין שרמת השירות בתל-אביב במסגרת ה'הייפ' סביב האירוויזיון תשתפר.

"מדדי איכות ומקצועיות בשרשרת החוויה של התייר הם דבר שצריך לבחון אותו דרך דירוג החוויה של התייר מהרגע, שהוא נוחת ועד שהוא עוזב את ישראל. היום אין שום כלים מקצועיים של המדינה שנותנים איזשהו פידבק לכל נותני השירות בשרשרת החוויה, וקל לקבור חוויה שלילית. האם התיירים מרוצים או סובלים? האם הם מקבלים תמורה עבור כספם? יש כלים לסטנדרטיזציה. חוויית התייר זה תורה ומדע שהוא לא רק דקלרטיבי.

"למעשה, למעט סקר שנתי עם כמה שאלות שנשאלים תיירים שביקרו כאן, לא נעשית בדיקה בפועל בזמן השהות בישראל, בשדה התעופה, בבית המלון או באתרים שונים. יש כלים ואפליקציות שנועדו לשם כך, אבל לא משתמשים בהם. אנשים שוכחים שתיירים מתארים את החוויות שלהם ואת שביעות-הרצון שלהם בזמן הביקור ברשתות החברתיות. אם מישהו היה מסתכל מה קורה בשדה התעופה, שם התיירים מתמודדים מול סלקטורים לא תמיד מנומסים בלשון המעטה או בשלב שבו התייר מגיע למונית - הוא היה מבין שנדרשת אסדרה עמוקה".

פתאל מספר על תלונות שמתקבלות בלשכה ועוסקות ב"תעריפים" מיוחדים שמשלמים התיירים עבור מוניות, מוצרים ושירותים שונים, בשווקים או במסעדות. "הציפייה שלי היא שהמדינה תטיל קנס על בית עסק שמפקיע מחיר לתייר. זה לא נעשה, כי החוק בארץ מגן על הצרכן הישראלי ולא על התייר. תייר שנדפק לא יתבע בית עסק או יכתוב תלונה. להגיד שזו נורמה שקיימת בעוד מדינות, זו תשובה מקוממת. ידוע שאנחנו יותר קומבינטורים ממקומות אחרים. למה כשאת נכנסת למונית בלונדון, את יודעת שלא יעבדו עלייך? למה הסטיגמה בארץ היא שסיטואציה של תייר במונית תסתיים באירוע?".

הגדלת מספר התיירים בישראל היא משימה חשובה, לא רק בהיבט הכלכלי אלא גם בהיבט התדמית של מדינת ישראל. כל אירוע, לרבות זה של האירוויזיון, הוא אירוע מכונן.

למרות זאת, פתאל טוען כי משוואת הביקוש וההיצע פוגעת בתיירים. "אנחנו במצב של עודף ביקוש, וזה חמור. יש יותר תיירים מאשר תשתיות, ולכן אין בעיה להוריד את רמת השירות ולגבות מחיר גבוה. ולא רק זה - בעודף ביקוש, החוויה נפגעת גם מעומסים ומתורים ארוכים באתרים המבוקשים. אפשר וצריך לנהל את זה, אבל במדינה שבה אין סטנדרטים שקובעים מה צריך להיות היחס וההתנהלות מול תייר, זה פשוט לא קורה. רוצים להגדיל את מספר התיירים בעוד חצי מיליון רק השנה? זה רק יעמיק את המשבר ויבוא על חשבון רמת שביעות-הרצון והשירות לתייר. מישהו חייב להתעורר". 

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?