גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייר-פליי"? התקנות הכלכליות של אופ"א מנציחות את מעמד המועדונים הגדולים ביבשת

בשם התחרותיות, התאחדות הכדורגל האירופית אוסרת על בעלי קבוצות אמידים להשקיע סכומים נכבדים מכיסם הפרטי • הרציונל אולי נכון, אבל בפועל זה מונע מקבוצות הדרג השלישי והרביעי באירופה, כמו מכבי ת”א למשל, להגיע למפעלים היוקרתיים שמניבים הכנסות גבוהות

מנצ'סטר סיטי.  /  צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
מנצ'סטר סיטי. / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

בתחילת השבוע לקראת המשחק בליגה נגד בני יהודה, בחר מאמן מכבי ת"א ולדימיר איביץ’ להקדיש חלק מרכזי מדבריו לעונה הבאה. זה לא מפתיע. מלאכת הרכבת הקבוצה לקראת העונה הבאה היא משימה קשה, בהתחשב באתגרים הצפויים לה במפעלים האירופים, אבל גם בגלל הרגולציה הפיננסית של אופ"א. "יש לנו בעיות עם הפייננשל פייר-פליי, ונצטרך כנראה למכור מישהו מהשחקנים", אמר איביץ’ במסיבת עיתונאים בהתייחס לאפשרות שהקבוצה תיאלץ להיפרד משניים מהכוכבים שלה - אלי דסה והשוער פדראג ראיקוביץ’. "אנחנו ערוכים לכל תרחיש בגלל הפייננשל פייר-פליי, ונגיב מיד לאחר שנמכור שחקן כזה או אחר".

איביץ’ מתאר סיטואציה שלפני עשור כלל לא הייתה קיימת. למשל, כשארקדי גאידמק היה בעלי בית"ר ירושלים, הוא הקריב מאות מיליוני שקלים מכיסו בלי שהוגבל על ידי אף אחד. כך גם היה כשרומן אברמוביץ’ רכש את צ’לסי ב-2003 ויצא למסעות רכש במאות מיליונים ביבשת, בפאונדים. אבל עולם הכדורגל השתנה מאז שאופ"א החליטה לשים סוף לבזבזנות שהובילה לקריסה של קבוצות לפני שנים אחדות.

כך נקלע מיטש גולדהאר, הבעלים הקנדי של מכבי ת"א שהונו מוערך לפי "פורבס" ב-2.7 מיליארד דולר, לסיטואציה לא נוחה. אם הוא חולם להוביל את המועדון קדימה בזכות השקעה מסיבית, הוא נאלץ לעשות זאת תחת עינה הבוחנת של אופ"א.

בקיץ האחרון הודתה מכבי ת"א כי "עלתה בחכה" של אופ"א, אחרי שהפרה את תקנות "הברייק-איבן". מלבד קנס של 200 אלף אירו, המשמעות העיקרית היא שהמועדון הוגבל ברכש שחקנים ונמצא תחת עין בוחנת של התאחדות הכדורגל האירופית לגבי כל הוצאה כספית. בהצהרה שפרסם המועדון ביוני האחרון נכתב, כי עליו לעמוד בחריגה המותרת בסך 30 מיליון אירו, עד תום עונת 2020/21.

המשמעות של דבריו של המאמן איביץ’: רוצים לקנות שחקן? תמכרו שחקן בתמורה; רוצים להעמיד תקציב גבוה מאוד כדי להעפיל לליגת האלופות או אפילו לליגה האירופית? תשכחו מזה, זה יהיה צריך להיות מקביל פחות או יותר לרף ההכנסות שלכם. גם אם בעל הבית רוצה להוציא עוד ועוד.

שוער מכבי ת"א שעומד למכירה  /  צילום: רויטרס

כך נבלמות הקבוצות הקטנות

תקנות הפייננשל פייר-פליי של אופ"א יוצרות מצב בעייתי בעיקר לקבוצות הדרג השלישי והרביעי באירופה כמו מכבי ת"א. כל עוד אין להן הכנסות טבעיות גבוהות - הן לא יכולות להעמיד תקציב גבוה מאוד, גם אם הן מוחזקות בידי בעל בית בעל הון משמעותי.

העניין הוא שמדובר במעגל קסמים שלכאורה לא ניתן לצאת ממנו. קבוצה שמגיעה להישגים במפעלים האירופים זוכה בכסף גדול, אבל כדי להגיע לשם צריך להשקיע סכומים גבוהים. אם קבוצות כמו מכבי ת"א לא יורשו להעמיד תקציב גבוה, הן יתקשו להיכנס למפעלים האירופיים הנחשבים, ודאי עכשיו כשאופ"א מקשיחה את רף הכניסה לקבוצות מהדרגים הנמוכים.

מה הפתרון לקבוצות כאלו? שיטה אחת היא להמר בגדול. כלומר, להעמיד בקיץ תקציב גבוה מאוד עם שחקני רכש יקרים, שמשמעותו חריגה מעל הגג שאופ"א מתירה (החריגה המותרת - עד 10 מיליון אירו בעונה, ועד 30 מיליון אירו בשלוש עונות).

הרעיון: קבוצה חזקה עם שחקנים יקרים מגדילה את הסיכוי לעבור את שלבי המוקדמות. אם הקבוצה מצליחה לעבור את שלבי המוקדמות של הליגה האירופית או ליגת האלופות - מצוין, יש הכנסה מובטחת מעונה אירופית. אם זו ליגת האלופות עוד יכול אפילו להישאר כסף גדול בקופה. אבל זוהי שיטה בעייתית ומסוכנת.

אם ההימור נכשל - כמו שקרה למשל השנה להפועל ב"ש - צריך להתחיל בשחרור שחקנים סיטונאי במהלך העונה, בחיפוש אחר קבוצות שיסכימו לקלוט את השחקנים היקרים ואת החוזים שלהם ולקוות לעיסקאות שיניבו הכנסות גבוהות בחלון העברות של חודש ינואר. למזלה של ב"ש, היא הצליחה למכור בינואר האחרון את דיא סבע לסין, תמורת הצעה שאי אפשר לסרב לה - כ-5 מיליון אירו על-פי פרסומים.

אפשרות נוספת היא לפעול באופן יצירתי ולנסות לעקוף את הכללים, אבל צריך לזכור שאופ"א כבר נכוותה במהלך השנים והיא מכירה את רוב השיטות. למשל, השקעה בנוער ובתשתיות - וכך לגלגל חלק מהתמיכה של הבעלים בתוך הקבוצה על סעיפים אלו.

מה עוד מותר? להגדיל הכנסות באמצעות ספונסרים שנחשבים להכנסה טבעית. במכבי ת"א חיפשו במשך שנים ספונסר חולצה רציני שיכניס כסף ולא מצאו. אבל בקיץ האחרון הודיעו כי חתמו על חסות ראשית עם החברה הקנדית PenguinPickUp, שבבעלות מיטש גולדהאר. כך יכול גולדהאר באופן מעשי להעביר כסף לא תחת הזרמת בעלים שנחשב בספירה "האסורה" של הפייננשל פייר-פליי, אלא ככספי חסות שהם בבחינת הכנסה טבעית מותרת.

אין שום בעיה עם זה כל עוד הסכום סביר והגיוני. הבעלים של מכבי חיפה, יעקב שחר, מעביר באותו אופן כסף לקבוצתו באמצעות האימוץ של חברת הונדה, ששחר הוא היבואן שלה בישראל.

הסוסים ברחו לפני שאופ"א התעוררה

במי לא מצליחה הרגולציה לפגוע? בעשירים כמובן. ואפילו במתעשרים החדשים. זה מתחיל במועדונים שרוצים תוך יום אחד להפוך למפלצות ששולטות ביבשת. לדוגמה, מנצ’סטר סיטי ופריז סן ז’רמן. בעלים מאבו דאבי (מנ. סיטי) ובעלים קטארים (סן ז’רמן) שמגובים במיליארדים ולא הצליחו לעמוד בסבלנות הדרושה כדי להגדיל את ההכנסות ממועדון בינוני למועדון גדול, והדרך לעמוד בתקנות של אופ"א עוברת בדרכים יצירתיות - הסכמי חסות מנופחים, הצגה של השקעה מוגזמת בתשתיות, השקעה ברכישת קבוצות בת וכו’.

עד שאופ"א התעוררה, חילקה אזהרות, ניהלה פינג פונג משפטי מול יועצים משפטיים ורואי חשבון מבריקים, אפילו השיתה קנסות - הזמן חלף ועבר, והמועדונים הללו כבר התחמשו בשחקנים גדולים ויקרים. כאן זה כבר היה מאוחר מדי.

הקפיצה בתקציב הובילה להצלחות, לזכייה באליפויות, לחיזוק המותג ולכסף שזורם, ופתאום הוא כבר מצדיק את השווי המופרך של הסכמי החסות.

בעידן שבו ריאל מדריד חותמת עם אדידס על הסכם של 1.6 מיליארד אירו (ל-12 שנים), מישהו יכול להגיד שחוזה חסות של פריז סן ז’רמן או מנצ’סטר סיטי, כמעט בכל סכום, הוא מופרך?

ובאופן פרדוקסלי, תקנות הפייננשל פייר-פליי במתכונתן הנוכחית לא פוגעות בקבוצות שמייצרות מגה-הכנסות שנתיות כמו מנצ’סטר יונייטד (750.9 מיליון אירו), ברצלונה (690 מיליון אירו), או באיירן מינכן (629 מיליון). הקבוצות הללו רווחיות מאוד ברובן המכריע.
מנצ’סטר יונייטד, ליברפול, אפילו טוטנהאם, מרוויחות בשנים האחרונות עשרות מיליוני אירו בעונה, ויותר - ליברפול סיימה את השנה החולפת עם רווח שיא בכל הזמנים למועדון כדורגל, 125 מיליון ליש"ט לפני מס. במלים אחרות, כשמנצ’סטר יונייטד או ריאל מדריד מכוונות בקיץ לאירועי רכש מכוננים בסכומים שלא נראו - הפייננשל פייר-פליי של אופ"א הוא לא מה שיעצור אותן.

וכך, אנחנו עתידים לצפות בקיץ הקרוב בשני עולמות שלעולם לא ייפגשו, בחסות הרגולציה של אופ"א: בצד אחד של העולם יספור מיליארד קנדי, מבעלי ההון הגדולים שנחתו בספורט הישראלי, שקל לשקל כדי לא להוציא יותר מדי; בצד השני של העולם המטרה תהיה להוציא כמה שיותר, להתחמש במה שצריך וגם במה שלא.

כל מה שצריך לדעת על המגבלות הכלכליות שמציבה אופ"א

מה המטרה של המגבלות הפיננסיות?
למנוע מבעלים עשירים להשקיע הרבה מעבר להכנסות הקבוצה

מה הסכום המירבי שמותר לבעלים להשקיע מכיסו?
עד 30 מיליון אירו במשך שלוש שנים

מהן מקורות ההכנסה של הקבוצות?
בדרך כלל מדובר במכירת שחקנים, מכירת כרטיסים, זכויות שידור, נותני חסויות ומכירת מרצ’נדייז

ומהן ההוצאות העיקריות?
בעיקר רכישת שחקנים ממועדונים אחרים ושכר השחקנים, אבל גם הוצאות לוגיסטיות כמו מגרשים ואנשי צוות. הוצאות על פיתוח נוער לא נחשבות במגבלה של אופ"א

מה הסנקציה במקרה של הפרה?
יש כמה רמות של סנקציות: החל מאזהרה בלבד, דרך קנס כספי ומגבלה על רכישת שחקנים ועד להורדת נקודות בפועל והרחקה מתחרויות

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי