גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייר-פליי"? התקנות הכלכליות של אופ"א מנציחות את מעמד המועדונים הגדולים ביבשת

בשם התחרותיות, התאחדות הכדורגל האירופית אוסרת על בעלי קבוצות אמידים להשקיע סכומים נכבדים מכיסם הפרטי • הרציונל אולי נכון, אבל בפועל זה מונע מקבוצות הדרג השלישי והרביעי באירופה, כמו מכבי ת”א למשל, להגיע למפעלים היוקרתיים שמניבים הכנסות גבוהות

מנצ'סטר סיטי.  /  צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
מנצ'סטר סיטי. / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

בתחילת השבוע לקראת המשחק בליגה נגד בני יהודה, בחר מאמן מכבי ת"א ולדימיר איביץ’ להקדיש חלק מרכזי מדבריו לעונה הבאה. זה לא מפתיע. מלאכת הרכבת הקבוצה לקראת העונה הבאה היא משימה קשה, בהתחשב באתגרים הצפויים לה במפעלים האירופים, אבל גם בגלל הרגולציה הפיננסית של אופ"א. "יש לנו בעיות עם הפייננשל פייר-פליי, ונצטרך כנראה למכור מישהו מהשחקנים", אמר איביץ’ במסיבת עיתונאים בהתייחס לאפשרות שהקבוצה תיאלץ להיפרד משניים מהכוכבים שלה - אלי דסה והשוער פדראג ראיקוביץ’. "אנחנו ערוכים לכל תרחיש בגלל הפייננשל פייר-פליי, ונגיב מיד לאחר שנמכור שחקן כזה או אחר".

איביץ’ מתאר סיטואציה שלפני עשור כלל לא הייתה קיימת. למשל, כשארקדי גאידמק היה בעלי בית"ר ירושלים, הוא הקריב מאות מיליוני שקלים מכיסו בלי שהוגבל על ידי אף אחד. כך גם היה כשרומן אברמוביץ’ רכש את צ’לסי ב-2003 ויצא למסעות רכש במאות מיליונים ביבשת, בפאונדים. אבל עולם הכדורגל השתנה מאז שאופ"א החליטה לשים סוף לבזבזנות שהובילה לקריסה של קבוצות לפני שנים אחדות.

כך נקלע מיטש גולדהאר, הבעלים הקנדי של מכבי ת"א שהונו מוערך לפי "פורבס" ב-2.7 מיליארד דולר, לסיטואציה לא נוחה. אם הוא חולם להוביל את המועדון קדימה בזכות השקעה מסיבית, הוא נאלץ לעשות זאת תחת עינה הבוחנת של אופ"א.

בקיץ האחרון הודתה מכבי ת"א כי "עלתה בחכה" של אופ"א, אחרי שהפרה את תקנות "הברייק-איבן". מלבד קנס של 200 אלף אירו, המשמעות העיקרית היא שהמועדון הוגבל ברכש שחקנים ונמצא תחת עין בוחנת של התאחדות הכדורגל האירופית לגבי כל הוצאה כספית. בהצהרה שפרסם המועדון ביוני האחרון נכתב, כי עליו לעמוד בחריגה המותרת בסך 30 מיליון אירו, עד תום עונת 2020/21.

המשמעות של דבריו של המאמן איביץ’: רוצים לקנות שחקן? תמכרו שחקן בתמורה; רוצים להעמיד תקציב גבוה מאוד כדי להעפיל לליגת האלופות או אפילו לליגה האירופית? תשכחו מזה, זה יהיה צריך להיות מקביל פחות או יותר לרף ההכנסות שלכם. גם אם בעל הבית רוצה להוציא עוד ועוד.

שוער מכבי ת"א שעומד למכירה  /  צילום: רויטרס

כך נבלמות הקבוצות הקטנות

תקנות הפייננשל פייר-פליי של אופ"א יוצרות מצב בעייתי בעיקר לקבוצות הדרג השלישי והרביעי באירופה כמו מכבי ת"א. כל עוד אין להן הכנסות טבעיות גבוהות - הן לא יכולות להעמיד תקציב גבוה מאוד, גם אם הן מוחזקות בידי בעל בית בעל הון משמעותי.

העניין הוא שמדובר במעגל קסמים שלכאורה לא ניתן לצאת ממנו. קבוצה שמגיעה להישגים במפעלים האירופים זוכה בכסף גדול, אבל כדי להגיע לשם צריך להשקיע סכומים גבוהים. אם קבוצות כמו מכבי ת"א לא יורשו להעמיד תקציב גבוה, הן יתקשו להיכנס למפעלים האירופיים הנחשבים, ודאי עכשיו כשאופ"א מקשיחה את רף הכניסה לקבוצות מהדרגים הנמוכים.

מה הפתרון לקבוצות כאלו? שיטה אחת היא להמר בגדול. כלומר, להעמיד בקיץ תקציב גבוה מאוד עם שחקני רכש יקרים, שמשמעותו חריגה מעל הגג שאופ"א מתירה (החריגה המותרת - עד 10 מיליון אירו בעונה, ועד 30 מיליון אירו בשלוש עונות).

הרעיון: קבוצה חזקה עם שחקנים יקרים מגדילה את הסיכוי לעבור את שלבי המוקדמות. אם הקבוצה מצליחה לעבור את שלבי המוקדמות של הליגה האירופית או ליגת האלופות - מצוין, יש הכנסה מובטחת מעונה אירופית. אם זו ליגת האלופות עוד יכול אפילו להישאר כסף גדול בקופה. אבל זוהי שיטה בעייתית ומסוכנת.

אם ההימור נכשל - כמו שקרה למשל השנה להפועל ב"ש - צריך להתחיל בשחרור שחקנים סיטונאי במהלך העונה, בחיפוש אחר קבוצות שיסכימו לקלוט את השחקנים היקרים ואת החוזים שלהם ולקוות לעיסקאות שיניבו הכנסות גבוהות בחלון העברות של חודש ינואר. למזלה של ב"ש, היא הצליחה למכור בינואר האחרון את דיא סבע לסין, תמורת הצעה שאי אפשר לסרב לה - כ-5 מיליון אירו על-פי פרסומים.

אפשרות נוספת היא לפעול באופן יצירתי ולנסות לעקוף את הכללים, אבל צריך לזכור שאופ"א כבר נכוותה במהלך השנים והיא מכירה את רוב השיטות. למשל, השקעה בנוער ובתשתיות - וכך לגלגל חלק מהתמיכה של הבעלים בתוך הקבוצה על סעיפים אלו.

מה עוד מותר? להגדיל הכנסות באמצעות ספונסרים שנחשבים להכנסה טבעית. במכבי ת"א חיפשו במשך שנים ספונסר חולצה רציני שיכניס כסף ולא מצאו. אבל בקיץ האחרון הודיעו כי חתמו על חסות ראשית עם החברה הקנדית PenguinPickUp, שבבעלות מיטש גולדהאר. כך יכול גולדהאר באופן מעשי להעביר כסף לא תחת הזרמת בעלים שנחשב בספירה "האסורה" של הפייננשל פייר-פליי, אלא ככספי חסות שהם בבחינת הכנסה טבעית מותרת.

אין שום בעיה עם זה כל עוד הסכום סביר והגיוני. הבעלים של מכבי חיפה, יעקב שחר, מעביר באותו אופן כסף לקבוצתו באמצעות האימוץ של חברת הונדה, ששחר הוא היבואן שלה בישראל.

הסוסים ברחו לפני שאופ"א התעוררה

במי לא מצליחה הרגולציה לפגוע? בעשירים כמובן. ואפילו במתעשרים החדשים. זה מתחיל במועדונים שרוצים תוך יום אחד להפוך למפלצות ששולטות ביבשת. לדוגמה, מנצ’סטר סיטי ופריז סן ז’רמן. בעלים מאבו דאבי (מנ. סיטי) ובעלים קטארים (סן ז’רמן) שמגובים במיליארדים ולא הצליחו לעמוד בסבלנות הדרושה כדי להגדיל את ההכנסות ממועדון בינוני למועדון גדול, והדרך לעמוד בתקנות של אופ"א עוברת בדרכים יצירתיות - הסכמי חסות מנופחים, הצגה של השקעה מוגזמת בתשתיות, השקעה ברכישת קבוצות בת וכו’.

עד שאופ"א התעוררה, חילקה אזהרות, ניהלה פינג פונג משפטי מול יועצים משפטיים ורואי חשבון מבריקים, אפילו השיתה קנסות - הזמן חלף ועבר, והמועדונים הללו כבר התחמשו בשחקנים גדולים ויקרים. כאן זה כבר היה מאוחר מדי.

הקפיצה בתקציב הובילה להצלחות, לזכייה באליפויות, לחיזוק המותג ולכסף שזורם, ופתאום הוא כבר מצדיק את השווי המופרך של הסכמי החסות.

בעידן שבו ריאל מדריד חותמת עם אדידס על הסכם של 1.6 מיליארד אירו (ל-12 שנים), מישהו יכול להגיד שחוזה חסות של פריז סן ז’רמן או מנצ’סטר סיטי, כמעט בכל סכום, הוא מופרך?

ובאופן פרדוקסלי, תקנות הפייננשל פייר-פליי במתכונתן הנוכחית לא פוגעות בקבוצות שמייצרות מגה-הכנסות שנתיות כמו מנצ’סטר יונייטד (750.9 מיליון אירו), ברצלונה (690 מיליון אירו), או באיירן מינכן (629 מיליון). הקבוצות הללו רווחיות מאוד ברובן המכריע.
מנצ’סטר יונייטד, ליברפול, אפילו טוטנהאם, מרוויחות בשנים האחרונות עשרות מיליוני אירו בעונה, ויותר - ליברפול סיימה את השנה החולפת עם רווח שיא בכל הזמנים למועדון כדורגל, 125 מיליון ליש"ט לפני מס. במלים אחרות, כשמנצ’סטר יונייטד או ריאל מדריד מכוונות בקיץ לאירועי רכש מכוננים בסכומים שלא נראו - הפייננשל פייר-פליי של אופ"א הוא לא מה שיעצור אותן.

וכך, אנחנו עתידים לצפות בקיץ הקרוב בשני עולמות שלעולם לא ייפגשו, בחסות הרגולציה של אופ"א: בצד אחד של העולם יספור מיליארד קנדי, מבעלי ההון הגדולים שנחתו בספורט הישראלי, שקל לשקל כדי לא להוציא יותר מדי; בצד השני של העולם המטרה תהיה להוציא כמה שיותר, להתחמש במה שצריך וגם במה שלא.

כל מה שצריך לדעת על המגבלות הכלכליות שמציבה אופ"א

מה המטרה של המגבלות הפיננסיות?
למנוע מבעלים עשירים להשקיע הרבה מעבר להכנסות הקבוצה

מה הסכום המירבי שמותר לבעלים להשקיע מכיסו?
עד 30 מיליון אירו במשך שלוש שנים

מהן מקורות ההכנסה של הקבוצות?
בדרך כלל מדובר במכירת שחקנים, מכירת כרטיסים, זכויות שידור, נותני חסויות ומכירת מרצ’נדייז

ומהן ההוצאות העיקריות?
בעיקר רכישת שחקנים ממועדונים אחרים ושכר השחקנים, אבל גם הוצאות לוגיסטיות כמו מגרשים ואנשי צוות. הוצאות על פיתוח נוער לא נחשבות במגבלה של אופ"א

מה הסנקציה במקרה של הפרה?
יש כמה רמות של סנקציות: החל מאזהרה בלבד, דרך קנס כספי ומגבלה על רכישת שחקנים ועד להורדת נקודות בפועל והרחקה מתחרויות

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד