גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר השאיפה לחיי נצח: השקעות של מיליארדים ושאלות מוסריות

חוקרים מסוגלים להישבע שכבר עתה מתהלך בינינו האדם שיחיה אלף שנה, אבל הרפואה הרגנרטיבית, זו שאחראית לגידול במעבדה או הדפסה של רקמות ואיברים שיחליפו איברים פגועים וירפאו מחלות, עדיין מתקדמת בצעדים מדודים ● האפשרויות הטמונות בתחום מציתות את הדמיון ופותחות את הכיסים, אבל גם מעלות שאלות אתיות קשות ומחלוקות חובקות עולם ● אנטומיה 2.0 פרויקט מיוחד

איברים להחלפה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
איברים להחלפה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בזמן שדגי הזברה יכולים לגדל סנפירים חדשים, כרישים להצמיח שיניים שאבדו וסלמנדרות גפיים שננטשו. האדם יכול רק להתבונן בקנאה, בעודו כלוא בגוף המזדקן והבוגדני. אבל העובדה כי בידינו יכולת מוגבלת לחידוש תאים, לא אומרת שמדובר במשחק גמור. המסע המדעי הזה מתחיל ברפואה רגנרטיבית, הגביע הקדוש, הנחשק והמדומיין שמחזיק את הכוח להארכת חיי האדם.

תמהיל של השקעות ציבוריות ופרטיות

בשנים האחרונות נשפכו מיליארדי דולרים כדי לרפא מחלות, לתקן תהליכים מטאבוליים, להחליף או לחדש תאים, רקמות ואיברים פגומים, חולים, חסרים או מזדקנים, לשחזר תפקוד איבר אבוד ואפילו לשנות את האופן שבו אנו נראים ומרגישים - כך שכל דורש יוכל לקבל לב חדש בהתאמה אישית, להחליף ריאה מוכתמת או להוסיף מעט שיער על הראש וגמישות לעור הפנים.

לפי האגודה האמריקאית לרפואה רגנרטיבית (ARM), שווי שוק המגזר הסתכם בשנה החולפת ב-13.3 מיליארד דולר - זינוק של 73% לעומת 2017. עד 2024 מעריכים כי השוק יסתכם ב-38.7 מיליארד דולר. מדובר בהערכה שמרנית מאוד; חברות מחקר פרטיות מעריכות כי מדובר במספרים כפולים מכך.

נהוג לכלול בשוק הרפואה הרגנרטיבית שלושה תחומים: הראשון, טיפול תאי שכולל לרוב שימוש בתאים (גזע, דם, שריר, עצבים וכדומה) שמוחדרים למטופל כדי להחליף או לתקן רקמות פגועות כדי לטפל במחלה. תחום זה מניב, נכון להיום, את ההכנסות הגבוהות ביותר. השני הוא ריפוי ועריכה גנטית, שבו חומר גנטי חדש או מתוקן מועבר או מוחלף למטופל במיקומים מסוימים על הרצף הגנטי כדי לסייע לו להילחם במחלה. תחום זה מושך את ההשקעות הגבוהות ביותר. והתחום השלישי, הנדסת רקמות, שמבקשת לשחזר, לשפר או להחליף רקמות ואיברים פגומים.

אף שבשנים האחרונות כותרות בעיתונים מבשרות על פריצות דרך אחת אחרי השנייה, ויש אף חוקרים שמוכנים להישבע כי בינינו כבר מתהלך האדם שיחיה אלף שנה, התחום נע בצעדים מדודים. נכון להיום מדענים בעולם הצליחו לגדל רקמות שטוחות בתנאי מעבדה (עור), להצמיח שיניים ואוזניים בעכברים, להדפיס לב קטן, לגדל לבלב של חולדה בעכבר ולהעניק לעכבר בלוטת רוק חדשה. הם גם חתכו מקטעים גנטיים בהצלחה, ריפאו מחלות עור תורשתיות ואפילו לקחו חלק בריפוי אדם חולה נגיף ה-HIV. למרות כל זאת הדפסה או גידול איברים גדולים, מורכבים ומתפקדים במעבדה, היא עדיין מטרה רחוקה.

השתלת איברים מודפסים - קרנית / קולאז': טלי בוגדנובסקי

מקורות המימון הם תמהיל מגוון של השקעות ציבוריות ופרטיות. מי שהוביל את המחקר עד היום הן דווקא ההשקעות הציבוריות, הממשלתיות וללא מטרות רווח, רבות מהן באמריקה הצפונית, מערב אירופה ויפן, היכן שתוחלת החיים רק עולה והאוכלוסייה מזדקנת. הנימוק המנצח של הממשלות להשקעות אלה היה בכוחו של התחום להיות "משנה משחק", לרפא רקמות לחלוטין ולהעניק תקווה לחולים חשוכי מרפא. מדינה שתצליח בכך תשיא לעצמה ערך כלכלי עצום.

היום משתתפות מהותיות הן גם השחקניות הפרטיות. במהלך 2018 השקיעו קרנות הון סיכון 2.9 מיליארד דולר, פי 10 לעומת 2011 - אז הושקעו רק 296 מיליון דולר. הנס הרפואי שמחכה בקצה, הציף את התעשייה ב-906 חברות שונות בעולם שפועלות בתחום הרפואה הרגנרטיבית ומבצעות סך הכל 1,028 ניסויים קליניים, שבהם משתמשים כ-50 אלף מטופלים ברחבי העולם.

"צ'רנוביל אתי" בהשתלת קנה נשימה

כניסתם של שחקנים רבים עם אינטרסים שונים, התחרות הצפופה וההבטחות המסעירות, מעלות שאלות על ההשלכות האתיות, המשפטיות והחברתיות בתחום כולל התבוננות חדשה על מהם חיים ומתי הם מתחילים או נגמרים (ואם בכלל). כך, הרפואה הרגנרטיבית אינו רק תחום שפועל במהירות ובתחרות עזה, אך גם תחת מחלוקת כבדה.

ב-1998 הצליחו מדענים לגדל בתרבית תאי גזע עובריים ראשוניים, שיכולים להתחלק ללא הגבלת זמן ולהפוך לכל תא אחר בגוף. ההייפ היה עצום רק מהמחשבה של אספקה חסרת גבולות של תאי דם, כבד או עור ולבסוף גם איברים שלמים שיגדלו מאפס במעבדה. הכסף מקרנות ממשלתיות למחקרים בתחום החל להישפך. בתעשייה שררה תחושת אופוריה ותפיסה שגויה לגבי המהירות שבה יצליחו במעבדות להגיע לטיפולים יישומיים. התחרות העזה הביאה איתה במהירות גם סערות אתיות, רובן ככולן לא כדיון תיאורטי, אלא פרשיות ממשיות שמצאו את דרכן אל הציבור הרחב.

המקרה המפורסם ביותר נוגע לפאולו מקיאריני, מנתח איטלקי שביצע את השתלת האיבר הסינתטי הראשונה בעולם כשהחליף קנה נשימה שנוצר מתאי גזע של המטופל עצמו. מקיאריני גויס בהתלהבות רק שנה קודם לכן על ידי מכון קרולינסקה (KI), מוסד שבדי ותיק שמנהליו מעניקים את פרס הנובל לרפואה.

המחלקה לרפואה רגרנטיבית ב-KI קמה ביוזמה ממשלתית שחילקה 590 מיליון אירו בין השנים 2010 ל-2014 בתקווה להיות חלוצה בתחום. מקיאריני היה אחד מחמישה "טאלנטים" מרחבי העולם שגויסו למטרה זו - והוא לא אכזב. בסך הכול השתיל מקיאריני ארבעה קני נשימה סינתטיים ב-KI, ובסך הכול תשעה קני נשימה.

תוך זמן לא ארוך, שמונה מתוך תשעת המטופלים שלו מתו, והציבור השבדי נחשף לדבר דרך סדרה דוקומנטרית ארוכה שהביטה על הקהילה המדעית המקומית מה שכונה "צ'רנוביל אתי". דוח מבקר חמור מאוחר יותר ימצא, בין היתר, כי הלחץ לתוצאות מהירות הביא את מקיאריני לבצע הליכים מורכבים תוך הישענות על בסיס מדעי חלש וכושל בניהול הסיכונים. מקיאריני פוטר על רקע הפרות אתיות וכל חברי מועצת המנהלים של המכון מצאו את עצמם בחוץ. שני חברים ותיקים בוועדת פרס הנובל לרפואה פרשו ולראשונה קמו קריאות בעולם להשעות את חלוקת הפרס.

דיון אתי סוער נוסף קשור לשימוש בתאי גזע עובריים שגדלים בתנאי מעבדה. אף שעברו 20 שנה מאז התחיל המחקר בתאים אלו ואף שהעוברים המדוברים לא גדלים ברחמה של אישה ואין להם תכונות או צורה אנושית, הם נתפסים בידי פלחים באוכלוסייה כשווים מבחינה מוסרית לאדם. עבורם, נשמה נכנסת לגוף ברגע ההתעברות, וכל מחקר שמונע מהעובר להתפתח אינו מוסרי משום שהוא לוקח חיים כדי לטפל במחלות של אנשים אחרים. מן העבר השני יש המאמינים כי חייבת להתקיים הבחנה בין אדם פוטנציאלי לבין אדם ממשי, בין מי שמחזיק בתודעה ומי שאינו.

השתלת איברים מודפסים - קנה נשימה / קולאז': טלי בוגדנובסקי

עדיין אין טיפול קליני סטנדרטי המבוסס על תאים אלה, אך כמה מדינות, ביניהן יפן ואיטליה, החלו להעניק אישורים מותנים למוצרים ספציפיים. בארה"ב, בתחילת המילניום, מעט שלא ניתן היה לממן את התחום עקב מדיניות שהתווה הנשיא ג'ורג' בוש שקבעה: "לא לממן, לא לאסור".

הדיון הער על הגבול האתי במחקר תאי גזע עובריים, משכיח לחלוטין ממד אתי חשוב אחר והוא השימוש בבעלי חיים. כל המחקר בתאי גזע עובריים נשען עמוקות על בעלי חיים: גופם מנוצל כמו חלקת אדמה שבה שותלים תאים, מתבוננים בהם צומחים, וכשצריך קוצרים והורגים. אבל את החיות לא שומעים, אף שגם בקהילה המדעית קוראים להפסיק את הניסויים, אם מסיבת גרימת סבל מיותר או חוסר הצדקה מחקרית. אך יש אור בקצה המנהרה.

"אני מאמין שההשפעה הגדולה ביותר במחקר תאי גזע", אמר חוקר תאי גזע וזוכה פרס נובל שיניה יאמאנקה, "אינה רפואה רגנרטיבית, אלא ביצירת מודלים של מחלות, חיפוש אחר תרופות חדשות ובדיקות טוקסיקולוגיות". זאת אומרת שאם ישתכלל מספיק המחקר בתאי גזע, הדבר יוכל להביא בסופו של דבר לקצם של הניסויים בבעלי חיים. תאי גזע יחליפו את החיות ויחזו תופעות ביעילות ודיוק גבוהים הרבה יותר, ישתמשו ברקמות מעיים שגדלו במעבדה כי ללמוד את רעילותה של תרופה לאיבר, תאי מוח אנושיים מודפסים כדי ללמוד את השפעתן של תרופות ואפילו ישתמשו ברקמות עור שטיפחו במעבדה כדי לנסות מוצר קוסמטי חדש.

השתלת איברים מודפסים - לבלב / קולאז': טלי בוגדנובסקי

לבחור את הגנים לילדים

אם תאי גזע מעוברים מייצרים סביבם מחלוקת, אז מה שמתרחש סביב עריכה גנטית הוא לא פחות מאשר שבר טקטוני. השחקן המרכזי פה הוא קריספר (CRISPR), טכנולוגיה חדשנית שמאפשרת לחתוך מולקולות DNA בתאים חיים. איתה אפשר, לכאורה, למחוק כל גן, להדביק אחר וליצור מצרפים גנטיים חדשים לחלוטין. הדיוק יוצא הדופן ומחירו הנמוך של הקריספר, מכילים אפשרויות מזהירות של תיקון פגמים גנטיים איומים שהופכים אותנו חולים או פגיעים.

הטכנולוגיה הזו, המאפשרת לכאורה "משחקים אלוהיים", שבאמצעות יוכלו אנשים לבחור את הגנים של ילדיהם, מעוררת ויכוח גדול. מקרה כזה מסעיר היום את עולם הרפואה אחרי שרופא סיני הכריז כי הביא לעולם תאומות קריספר בריאות, לולו וננה. השתיים באו לעולם באמצעות הפריה חוץ גופית, אך לפני שהעוברים הושתלו ברחם האם, החליט הרופא "לחתוך" גן יחיד הנקרא CCR5 ולהפחית, לכאורה, את הסיכון של הבנות לחלות ב-HIV.

להוציא הבעיות העצומות והפקפוק בכשירות עבודתו של הרופא הסיני, פעולותיו זכו מיד לגינויים חובקי עולם וכונו "מפלצתיים", "פגיעה חמורה בזכויות אדם" ו"הפרה חמורה של אתיקה וסטנדרטים אקדמיים". אך העובדה כי הקריספר עדיין לא נחשב טכנולוגיה יעילה וכי הקהילה המדעית הבינלאומית גינתה - באופן צפוי - את פעולותיו של הרופא, רק מדגישה עד כמה השליטה בטכנולוגיה לא קיימת וכל מי שרוצה יכול להתנסות בעריכה גנטית.

השתלת איברים מודפסים - לב / קולאז': טלי בוגדנובסקי

טרנס-הומניזם: גבוה יותר, חזק יותר, בריא יותר

הפילוסוף פרנסיס פוקויאמה קרא לטרנס-הומניזם "מהרעיונות המסוכנים בעולם". אך עבור טרנס-הומניסטים זו מהותה של התקדמות מדעית וטכנולוגיה - היא יכולה וצריכה לשחרר אותנו ממגבלות הגוף האנושי. החלפת איברים ביולוגיים בפתרונות מלאכותיים-טכנולוגיים, היא אולי השלב הבסיסי ביותר בזרם המחשבה העתידני יחסית. אחד הכלים שיוכל לאפשר קפיצה זו הוא מדפסות תלת-ממד לחומרים ביולוגיים שיוכלו, למשל, לסייע באופן משמעותי בפיתוח תותבות מושלמות או שחזור מבני עצם אבודים.

התעשייה הצפופה הזו, אף שעדיין רחוקה מלהיות מפותחת, מציבה שאלות מורכבות על עתיד המין האנושי. להוציא את בעיית העלות והנגישות של הטיפולים, הטכנולוגיה תוכל לכאורה לשמש לפיתוח איברים חלופיים בעלי יכולות על אנושיות: להחליף את העצמות הקיימות הפשוטות בגרסה חזקה יותר, את רקמת השריר לגמישה יותר או את הלב התקין לנמרץ יותר. ספורטאים מקצועיים וחובבים, אנשי צבא וסתם עשירים יכולים למצוא באפשרויות אלו משיכה, שסופה יצירת אנשים "משופרים".

פיטר ת'יל, יזם ואיש עסקים אמריקאי, ממייסדי פייפאל ומהמשקיעים הראשונים בפייסבוק, נחשב לאחר מהאוהדים של הרעיון וכרוך אחרי חברת אמברוזיה, שמוכרת עירויי מנות דם של צעירים תמורת 8,000 דולר.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד