גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לייצר חשמל בחצר האחורית: תחנות הכוח השכונתיות עומדות לחזור לחיינו

תחנות כוח קטנטנות שפועלות על גז ומספקות חשמל לשכונות? בתל אביב כבר מקדמים תוכניות מפורטות ● "אנחנו חייבים לחשוב מחדש על ייצור חשמל כי הדרישה אליו תעלה", אומרים בעירייה

מפעל טורבינות גז של GE /צילום: רויטרס Vincent Kessler
מפעל טורבינות גז של GE /צילום: רויטרס Vincent Kessler

בשנות השמונים של המאה ה-19 היה לתומס אדיסון חלום - להקים תחנות כוח שכונתיות. אדיסון קידם העברת חשמל בזרם ישיר, שאותו אי אפשר להוליך לאורך מרחקים, ולכן בנה תחנות כוח קרובות מאוד לבתים. לניקולא טסלה ולג’ורג’ ווסטינגהאוז היה רעיון טוב יותר - להוליך את החשמל בזרם חליפין. כך אפשר היה לבנות תחנות כוח גדולות רחוק ממקומות יישוב, ולהעביר את החשמל בקווי מתח ארוכים. ווסטינהאוז ניצח בתחרות העסקית, שנקראה "מלחמת הזרמים", אבל כ-150 שנה מאוחר יותר, תחנות הכוח השכונתיות עומדות לחזור אלינו.

הפעם מדובר בסיפור שונה מתחנות הכוח של אדיסון, שהפיקו חשמל מקיטור שנוצר מבעירת פחם. החשמל מופק היום בעזרת גז טבעי והתחנות הקטנות עשויות - לא בלי מכשולים - להיות חלק ממהפכה בדרך שבה אנחנו מייצרים וצורכים חשמל.

מה נראה ברחוב:

הרעיון הוא להקים בשכונות ובאזורי תעסוקה טורבינות גז קטנות המייצרות חשמל בהספקים קטנים. לא תחנה לכל בית, אבל בהחלט למבנה ציבורי גדול כמו בית חולים, או לתחנה שתשרת שכונה.

החשמל שייוצר יימכר לרשת או יועבר ישירות לבתים ומשרדים. החום שמייצרות הטורבינות, כתוצר לוואי לייצור החשמל, ישמש לחימום בניינים וגם למיזוג אוויר, בעזרת מנגנון המכונה מצנן ספיגה, המשתמש במים חמים כמקור אנרגיה לחימום אוויר. המים שיקררו את מערכת הקור יכולים לשמש גם כמים חמים, לשימוש דיירי הבניינים.

התחנות מופעלות ללא מגע יד אדם, לבד מעבודות תחזוקה אחת לכמה חודשים.

לייצר חשמל בחצר האחורית

מהם היתרונות:

תומכי התוכנית מעלים על נס את היתרונות שלה - ניצול אנרגיה מצוין ותרומה להתייעלות האנרגטית.

זו מערכת עם נצילות אנרגיה גבוהה מאוד - אם בייצור חשמל מגז מגיעים לניצולת של 40% ובמחז"מ (טורבינות המשתמשות בקיטור הנוצר מעודפי חום של שריפת הגז) מגיעים ל-58%, במיקרו גנרציה אפשר להגיע אפילו ל-85%. מצד שני, מערכות כאלה מביאות את זיהום האוויר, שנפלט עד מתחנות כוח, קרוב הרבה יותר לבנייני המגורים.

"לישראל יש יעד של 17% התייעלות אנרגטית עד 2030, אבל בינתיים צריכת החשמל במשק רק הולכת ועולה", אומר אהרון בן דב, בעלים ומנכ"ל של חברת בן דב הנדסה וניהול. לדבריו, "כ-50% מהאנרגיה בבניין משרדים הולכת לקירור. מערכת קו-גנרציה אחראית כבר לקירור וגם מייצרת מים חמים, אז הגגות מתפנים לתאים פוטו-וולטאיים, שמייצרים חשמל, ואנחנו מתקרבים למבנה שמספק את הצרכים האנרגטיים של עצמו".
לדברי בן דב, "תחבורה חשמלית נכנסת לחיים שלנו בהיקפים גדולים. או שנבנה תחנות כוח ענקיות מחוץ לעיר, ונאבד חשמל גם ברשת ההולכה או שנייצר אנרגיה יעילה יותר".

מה התמריצים לציבור:

אחד התמריצים להקמת תחנות כוח זעירות הוא מחיר החשמל. לפי הערכות בענף, צרכן שאינו ביתי (תעשייה, מסחר או משרדים) יוכל לחסוך כ-50% מחשבון החשמל, בזכות שימוש במיזוג האוויר ובחימום ובעזרת חשמל שיהיה זול יותר לייצרו מתעריפי התעו"ז, היקרים במהלך היום. באשר לצרכנים פרטיים, כלל לא ברור האם יוכלו לרכוש חשמל ישירות מהתחנות הקטנות.

לפי הרגולציה של רשות החשמל, יצרן חשמל זעיר (עד 16 מגה וואט) יכול לספק חשמל ישירות רק ל"צרכן חצר", כלומר, לצרכן הנמצא על אותה קרקע. כך, מפעל או מוזיאון יכול לייצר חשמל לעצמו. אבל יצרני חשמל בשכונות יצטרכו למכור חשמל למנהל המערכת, כלומר, לחברת החשמל. הסיבה לכך היא הרצון ליצור שוק אנרגיה סיטונאי, שבו היצרנים מתחרים ביניהם ומתיישרים לפי מחירי אנרגיה נמוכים.

עסקאות דו-צדדיות בין יצרן לצרכן, אסורות כיום. עם זאת, לאיסור יש חריג אחד חשוב - אפשר להעביר קו חשמלי לצד "תוצרים תרמיים". במילים אחרות - אם הלקוחות מקבלים קיטור לחימום, הם יוכלו גם לצרוך חשמל ישירות מתחנת הכוח הזעירה. החריג הזה לא רלוונטי לשכונות מגורים, שבהן מתקני מיזוג האוויר נמצאים בתוך הבניינים.

איך זה קשור לשבת:

אחד השימושים המעניינים בתחנות זעירות יכול להיות בשכונות חרדיות. ברבות מהן מפעילים בשבתות גנרטורים מזהמים כדי שלא לצרוך חשמל שמיוצר בידי יהודים. תחנות כוח זעירות, שאינן מאוישות, יכולות להיות חלופה טובה ונקייה יותר עבורן. כעת רק צריך לבדוק שהולכת הגז בשבת לא תהיה בעיה הלכתית.

איפה מתחילים:

עיריית תל אביב היא הראשונה בארץ לנסות לקדם את העניין. בעירייה ערכו תחזיות לצריכת חשמל בעיר - לקירור, חימום, תאורה והפעלת מכשירים, ועל בסיס זה מכוונים לפתרונות בהתייעלות ובייצור. "אפשר להגיע לדירוג אנרגטי A בכל הבניינים בעיר, והוא לבדו מוריד את צריכת החשמל ב-15%-20%", אומר אוריאל בבצ’יק, מנהל תכנון ובנייה בת קיימא בעיריית תל אביב. נוסף לכך, תחויב התקנה של תאים פוטו-וולטאיים על הגגות והעיר מקדמת הקמת תחנות הכוח הזעירות הפועלות על גז.

התקנת תחנת כוח קטנה. חוזרים לאדיסון / צילום: עיריית תל אביב

מהיכן יגיע הגז? בתל אביב מתוכנן צינור גז טבעי מהים מזרחה, והוא צפוי לספק גז גם למבנים ציבוריים שונים ברחבי העיר. במוזיאון ת"א משתמשים היום בגנרטור המונע בסולר המשמש חלק מצריכת החשמל הכבדה, בשל החללים הגדולים והממוזגים. כעת נשקל להחליפו ביחידת אנרגיה קטנה הצורכת גז טבעי.

מתקני ייצור חשמל כאלה מתוכננים גם במבני ציבור גדולים (בי"ח איכילוב שמתכונן להתחבר לציבור הגז בעוד 2.5-3 שנים, משרד הביטחון בקריה, מרכז הירידים, אונ’ תל אביב, בניין העירייה) ובמגדלי משרדים (כרגע בשלב מתקדם של תכנון קרית עתידים).

נוסף למבני ציבור, יש תוכנית לחבר גם שכונות מגורים - ברובע 3700 בצפון-מערב תל אביב וברובע 1000 בראשל"צ. ברובע 3700 (בין שדה דב לגלילות), תחנות הכוח הזעירות הן חלק מתוכנית גדולה יותר. "זה הרובע הראשון שנעשה לו תכנון אנרגטי מראש", אומר בבצ'יק. "אנחנו מקווים שכמו שטיפול באשפה הפך לסטנדרט בתכנון שכונות חדשות, כך גם תכנון אנרגטי יהפוך לסטנדרט".

בתל אביב מקדמים מכרז לזכיין מרכזי אנרגיה, ושמונה חברות כבר הגישו הצעות ראשוניות. "אנחנו חייבים לחשוב מחדש על ייצור חשמל כי הדרישה אליו תעלה. כל מכונית חשמלית שתעלה על הכביש תצרוך חשמל כמו שתיים או שלוש דירות", מסכם בבצ'יק.

מה קורה בעולם:

קו-גנרציה היא טכנולוגיה חדשה גם בעולם. הראשונות לאמץ אותה היו יפן ודרום קוריאה, בין היתר כתחליף לאנרגיה גרעינית שיוצאת שם משימוש בהדרגה. כעת, גם בערים באירופה מנסים להקים מתקנים כאלה. מדובר, בשלב זה, בעיקר במתקני ייצור חשמל עבור מפעלים ומבני ציבור, ופחות בשכונות. במזרח הרחוק מתחילים כבר לתכנן את הדור הבא של מתקני קו-גנרציה, שם ייוצר חשמל על ידי תא דלק מימני, בתהליך שבו לא נפלט זיהום אוויר כלל.

זיהום האוויר יתקרב לבתים? ארגוני הסביבה לא מתלהבים

ומה בעניין זיהום האוויר? האם תחנות קרובות לבתים לא יקרבו גם את זיהום האוויר? בבצ’יק טוען כי נושא הזיהום זניח: "המתקנים יוקמו במרחק מסוים משולי השכונה, ועל הארובות יותקנו פילטרים שמבטלים כמעט כליל את הזיהום. יוצאים רק אדים".

דברים דומים משמיע בן דב: "גם תחנות כוח גדולות מייצרות זיהום אוויר, שמתפזר ומגיע לעיר. מתקנים קטנים הם יעילים בשל טמפרטורת הפליטה נוצרים כמעט אפס תחמוצות חנקן ופחות פחמן דו - חמצני. אם נוסף לכך פילטרים זיהום האוויר נמוך מאוד".
אספקת גז טבעי לשכונות מגורים תאפשר להיפטר בבעיה סביבתית אחרת - צוברי הגפ"מ (גז בישול) התת קרקעיים והמסוכנים יותר.

"הרבה ארובות קטנות"

אבל שלא במפתיע, ארגוני הסביבה לא נלהבים מהטכנולוגיה החדשה שאמורה להפחית את זיהום האוויר.

"מרבים להציג גז טבעי כאנרגיה נקייה", אומר ד"ר אריה ונגר, ראש תחום איכות אוויר ואנרגיה בארגון אדם, טבע ודין, "אבל לא כל מה שטבעי הוא בהכרח גם טוב. גם ארס נחשים הוא טבעי. אם תקים בעיר הרבה תחנות כוח קטנות, יהיו לך הרבה ארובות קטנות עם זיהום אוויר, פליטת גזי חממה, רעש וצנרת גז שתעבור תחת לבלטות. זה פתח להרבה בעיות בתוך העיר".

ונגר מוסיף כי "זה בעצם גנרטור. תחשוב על משאית שעומדת לך ליד הבית ועובדת בלי הפסקה, עם כל הרעש והזיהום שנלווה לכך".

היתרונות של הקו-גנרציה לא חשובים בישראל כמו באירופה, מוסיף ונגר. "מים חמים לא צריך כמו בחו"ל וגם הדרישה לחימום בחורף קטנה יותר. אנחנו חוששים גם שזה מדרון חלקלק - זה יהיה קשה לפיקוח ואחרי כמה זמן האידיליה תיעלם, הגנרטורים יתיישנו ולאורך זמן נישאר עם זיהום. לגבי פילטרים - יחסכו בכל מה שעולה כסף".

אז מה עדיף?
"נרוויח יותר מהשקעה כספית דומה באנרגיות מתחדשות".

אנשי הארגון אף פנו לאחרונה במכתב לשר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ, ובו כתבו כי הקמת תחנות כוח זעירות אינה מתיישבת עם הרצון להוציא זיהום מהערים, כפי שקורה עם המעבר העתידי לתחבורה חשמלית.

"רק לאחרונה הכרזת על מעבר הדרגתי למכוניות חשמליות ומשאיות גז טבעי, והטלת איסור על יבוא מכוניות בדלקים מזהמים החל משנת 2030", כתבו אנשי הארגון לשר, "ההחלטה לאפשר בנייה של תחנות כוח מונעות גז טבעי בשכונות מגורים פועלת בכיוון הפוך ותחזיר את הזיהום לריאות של רוב אזרחי המדינה".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד להגנת הסביבה מגבש בימים אלה מדיניות והנחיות תכנוניות בנוגע לתחנות כוח גזיות בסמיכות לשכונות מגורים, תוך בחינת התועלות והעלויות הסביבתיות, לרבות הרגולציה במדינות המפותחות, וכל זאת למניעת סיכונים סביבתיים ובריאותיים בריכוזי האוכלוסייה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות קלות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק