גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלא כמו בבנקים: בעלי הבית בחברות הביטוח ובתי ההשקעות רוצים לשלוט

משחק הכיסאות המוסיקליים בצמרת ענקיות הפיננסים המקומיות, מגדל פסגות ואיילון, מזכיר כי מדובר בתחומים שעדיין נשלטים בידי בעלים דומיננטיים ● האם הרגולציה, שכבר נדרשה בעבר לנושא, תתערב גם הפעם?

לוי רחמני  / צילום: איל יצהר
לוי רחמני / צילום: איל יצהר

האם גם בענף הביטוח והפיננסים אנו בעיצומו של מעבר השליטה מבעלי בית דומיננטיים, בעיקר אלה מהדור שצמח בעולם הביטוח "של פעם", לידי מנהלים ודירקטורים -  או שעדיין ידם של בעלי השליטה על העליונה? בעוד שברוב הבנקים בישראל בעלי הכוח העיקריים הם המנכ"לים והיו"רים השכירים, הרי שבענפי הביטוח ובתי ההשקעות זה עדיין לא המצב.

כך, בשבוע שעבר חשפנו ב"גלובס" כי היו"ר הטרי של מגדל חברה לביטוח, ניר גלעד, פועל לאיתור מנכ"ל חדש לחברה, במקומו של דורון ספיר, שעדיין לא השלים שנה מלאה בתפקיד. המהלך הזה מסמן עוד זעזוע פרסונלי בצמרת קבוצת הביטוח הגדולה במשק (במונחי נכסים מנוהלים) - בהמשך לסדרת זעזועים שפקדה אותה מדי כמה חודשים בשנה האחרונה, והכל תחת חוסר שביעות הרצון של בעל השליטה הדומיננטי, שלמה אליהו, מהתנהלות הקבוצה.

כמעט במקביל מתרחשת סערה דומה בגוף מוסדי מוביל אחר, פסגות. בבית ההשקעות הגדול במשק (במונחי נכסים מנוהלים) נודע כי היו"רית, מיכל עבאדי בויאנג'ו, עוזבת במיידי ובמפתיע, בעקבות חילוקי דעות עם בעלת השליטה, זהבית כהן מקרן אייפקס. שני מהלכים אלה מצטרפים לעימות שלישי בגוף מוסדי שמנהל כספי ציבור: מאבק השליטה דה פקטו באיילון, בין בעל מניות השליטה לוי רחמני, לבין יו"ר הקבוצה, שלמה גרופמן, וחבריו לדירקטוריון.

על פניו מדובר בשלושה מקרים בהם בעלי שליטה דומיננטיים רוצים להתוות דרך ניהולית לחברות, באופן שעשוי לחרוג מהאופן הראוי בעיני הרגולציה - הגם שמדובר בשלושה מקרים השונים אחד מהשני. מה גם שבעוד שבבנקים כבר מתקיימת מציאות חדשה, במסגרתה ארבעה בנקים מתנהלים ללא גרעין שליטה - הפועלים, לאומי, דיסקונט ומוניציפל (לשעבר דקסיה ישראל) - הרי שבביטוח עדיין נפוצה התופעה של בעלי בית מובהקים, ששולטים ביד רמה ב"ביזנס".

הדבר בולט במיוחד בשלוש קבוצות גדולות ומרכזיות: הראל, שבשליטת משפחת המבורגר ובהובלתו הפעילה מאוד של היו"ר יאיר המבורגר; ישיר איי.די.איי ("ביטוח ישיר"), שבשליטת משפחת שנידמן ושבהובלתו הפעילה לא פחות של היו"ר מוקי שנידמן; ומנורה מבטחים, שמובלת על ידי בעלי המניות, היו"ר ערן גריפל ומנכ"ל הקבוצה ויו"ר חברת הביטוח ארי קלמן. עוד נציין שבבתי ההשקעות המקומיים נפוצה אף יותר המציאות של ניהול בידי בעלי שליטה ומייסדים.

הערכות: ייתכן שספיר יחליט לעזוב את מגדל

נתחיל ממגדל: כאמור, בשבוע שעבר התברר כי היו"ר החדש גלעד, שהחל בתפקידו רק בתחילת מארס האחרון (במקום פרופ' עודד שריג שהודח מתפקידו בשל עימות עם בעל השליטה אליהו), מחפש אחר מחליף למנכ"ל ספיר. זה האחרון מונה לתפקידו בסוף יוני 2018, במקומו של עופר אליהו, בנו של בעל השליטה.

עוד גילינו ב"גלובס", כי ועד עובדי מגדל יצא נגד מה שהוא כינה כ"משחקי הכס במגדל", תוך שהביע תמיכה במנכ"ל ספיר.

עתה מתברר כי ברשות שוק ההון, שבראשות ד"ר משה ברקת, לא מרוצים מחוסר השקט שמאפיין את מגדל תחת שליטת אליהו, אך לא בהכרח רואים לנכון להתערב לפי שעה. בפיקוח מעוניינים בשמירה על יציבות (ועל המוניטין) של קבוצות הביטוח ועל זכויות המבוטחים, והם כבר נדרשו לסוגיה זו במגדל לפני מספר חודשים.

אז הקפידה הרגולציה על הפרדת כוחות בין אליהו, שמכהן כיו"ר קבוצת האם הציבורית מגדל אחזקות, לבין מגדל ביטוח, שלה מונה יו"ר עצמאי, שקיבל את ברכת המפקח: גלעד, שהיה בעבר החשכ"ל באוצר, בכיר במגדל ומנכ"ל החברה לישראל.

בשוק העריכו כי אפשר לראות במהלך של גלעד ככזה שעשוי ללמד על כך שהוא רוצה לקחת את החברה לכיוון אחר, שהוא מתווה לה. בהקשר זה, הם גורסים, גלעד עיצב את תפיסתו לשינויים הנדרשים במגדל ואף שוחח בנושא עם ספיר. עוד על פי הערכות, אפשר שספיר עצמו כבר בוחן את עתידו בקבוצה, גם אם גלעד לא יפעל להזזתו בחודשים הקרובים. אם וככל שספיר יחליט לעזוב את החברה מיוזמתו אזי הפיקוח צפוי שלא להתערב. עם זאת, נראה שבפיקוח לא יראו בעין יפה "הדחה" נוספת של בכיר בצמרת מגדל תוך חודשים ספורים.

אי שקט גם בפסגות ובאיילון

אם ספיר יעזוב את מגדל בקרוב, הרי שהוא יהיה שם נוסף בשרשרת המנכ"לים והיו"רים שהיו במגדל ועזבו מאז שאליהו רכש את השליטה בה (בשלהי 2012). בין שלל השמות שהיו מועמדים לתפקיד מנכ"ל מגדל היה גם שמה של החשכ"לית לשעבר מיכל עבאדי בויאנג'ו, שלבסוף היא ואליהו לא איחדו כוחות.

במקום מגדל, עבאדי בויאנג'ו העדיפה ללכת לתפקיד יו"רית בית ההשקעות פסגות, שנמצא בבעלות קרן ההשקעות אייפקס - שמבקשת מזה זמן לממש החזקה זו, בין אם דרך מכירה לצד ג' או בהנפקה בבורסה.

לפני ימים ספורים חלה גם שם סערה של ממש, כשהיו"רית החדשה יחסית עזבה לאחר כשנה וחודשיים בתפקיד, ובצל יחסים רעועים עם בעלת השליטה כהן. על פי גורמים מעורים, בין השתיים היו חילוקי דעות, בין היתר בנוגע לתוכניות שהיו"רית רצתה לקדם לטובת פיתוח החברה, שכוללות צירוף עובדים והשקעה במערכות חדשות, כמו גם ביחס לתוצאות ולשורת ההכנסות. לפי שעה טרם סוכם על מועד העזיבה הרשמי של עבאדי בויאנג'ו.

ומה לגבי איילון? לא רק שלמה אליהו הפך בשנה האחרונה לאיש ביטוח ותיק שהפיקוח הרחיק בעבר מניהול יומיומי של החברה שבשליטתו. גם לוי רחמני, מייסד ובעל השליטה בקבוצת איילון, חווה זאת, ואף ביתר שאת, כששליטתו בחברת הביטוח כמעט ונעלמה, על אף זכויות הקניין שלו במניות הקבוצה.

עם זאת רחמני עדיין מתעקש על דריסת רגל בקבוצת איילון הבורסאית (השולטת בחברת הביטוח). בחודשים האחרונים מתנהל מאבק אישי וחריף בין בעל השליטה הקשיש, שכבר נאלץ לזוז מתפקידו כמנכ"ל, לבין דירקטוריון החברה שבשליטתו וההנהלה של חברת הביטוח. רחמני מנסה מזה זמן לזמן אסיפה כללית שתדון בהחלפת היו"ר המכהן גרופמן, שבעבר היה חברו וכיום הפך ל"אויבו". לכשתתקיים האסיפה האמורה רחמני צפוי לגרום לאי מינויו מחדש של גרופמן, דבר אשר יביא בפועל להדחתו מהדירקטוריון.

ככל הידוע חברי הדירקטוריון באיילון פנו לשני מומחים לממשל תאגידי: פרופ' גדעון פרחומובסקי מהאונ' העברית וד"ר אסף אקשטיין מהקריה האקדמית אונו, וביקשו חוות דעת בנושא. נכון לשעת כתיבת שורות אלה לא ידוע מה החליט הדירקטוריון בישיבתו מהיום.

בכל אופן, ביחס לתלונה של דירקטורית בחברה בדבר כך שבעל השליטה רחמני הטריד אותה מינית לכאורה: ככל הידוע רחמני לא הופיע עדיין בפני הבודקת החיצונית, והוא כנראה לא מתכוון להופיע בפניה. בסביבת רחמני לא רואים את עניין הבודקת כמשהו שרחמני כפוף אליו או מחויב לו, משום שאינו נושא משרה בקבוצה. 

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

עד 450 דולר ליום: דיון בכנסת לפיצוי מי שנתקעו בחו"ל במלחמה

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת