גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד ההגנה מטעם קירשנבאום האשים את גורמי האכיפה: "הרסתם פרויקט אדיר"

דוד רויטמן, שניהל את פעילותה של "עמותת עזרא העולמית" בארה"ב, העיד היום במשפט פאינה קירשנבאום כי בזכות פעילות העמותה הגיעו לישראל 45 אלף בני נוער דוברי רוסית * לטענתו, ארבע וחצי שנים לאחר פרוץ פרשת "ישראל ביתנו", ירדה לטמיון הפעילות החינוכית הענפה של תנועת-הנוער

דוד רויטמן / צילום: שלומי יוסף
דוד רויטמן / צילום: שלומי יוסף

"הרסתם את הפרויקט האדיר הזה שבנינו" - כך האשים הבוקר (ב') את גורמי האכיפה דוד רויטמן, שניהל את פעילותה של עמותת עזרא העולמית בארה"ב, במסגרת משפטה של סגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, בפרשת ישראל ביתנו.

רויטמן, שנקרא להעיד כעד הגנה מטעם קירשנבאום - המואשמת בקבלת שוחד בתמורה לחלוקת תקציבים ממשלתיים-קואליציוניים של מפלגתה לגופים ולארגונים שונים - סיפר בעדותו כיצד הגשים בסיועה של קירשנבאום את תוכניתו להקים תנועת נוער ליהודים דוברי רוסית בארה"ב (ש"90% מהם מתבוללים") ולהכפיפה למפלגת ישראל ביתנו ("כמו שמאחורי כל תנועת נוער גדולה עומדת מפלגה").

לדברי רויטמן, במרוצת השנים ובזכות פעילותו ופעילות עמותת עזרא העולמית, הגיעו לישראל במסגרת פרויקט "תגלית" 45 אלף בני נוער דוברי רוסית. לטענתו, 4.5 שנים לאחר פרוץ הפרשה, ירדה לטמיון הפעילות החינוכית הענפה של תנועת הנוער.

"אם לא הייתה פאינה, היה צריך להמציא אותה"

לפי כתב האישום, סגנית השר לשעבר הקצתה מיליוני שקלים מהכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו לגופים שונים, בתמורה לכך שקיבלה מהם שוחד בדמות כספים, מימון חופשות, מכשירי אלקטרוניקה וטובות הנאה נוספות - לה, לבני משפחתה ולמפלגה.

כך למשל, לפי כתב האישום, בין השנים 2014-2011 העבירו משרד הקליטה, משרד הדתות וגורמים פרטיים כ-4 מיליון שקל לעמותות עזרא העולמית ועזרא ארה"ב. זאת, על-פי כתב האישום, תוך שקירשנבאום מדגישה בפני דניאל אלינסון, יו"ר העמותות, כי הכספים האלה התקבלו הודות לפעולותיה. עוד לפי האישום, בתמורה להעברת התקציב, מימנו עמותות עזרא נסיעות לחו"ל של קירשנבאום, ילדיה, בעלה, אחיה וגיסתה; רכשו בעבורה ובעבור בני משפחתה מוצרי אלקטרוניקה; העסיקו את בנה טמיר בעמותות עזרא כ"מנהל פורום אינטרנטי"; ועוד.

נזכיר כי אלינסון, שעמד בראש העמותות, הורשע בכך שהעביר באמצעות העמותה שבראשה עמד כספי שוחד לפאינה קירשנבאום, למשפחתה ולמקורביה, ונגזרו עליו 9 חודשי עבודות שירות.

על כך נשאל היום רויטמן: "האם שמעת התניה מקירשנבאום, שלפיה אם לא תממנו לה טיסות, לא תקבלו תקציבים?" רויטמן השיב: "לא שמעתי, ואני לא מבין מה זה אומר. אנחנו ביקשנו מקירשנבאום לסייע לנו לגייס לנו תרומות, אז ברור שנממן את הטיסות האלה".

רויטמן סיפר בהרחבה על התפקיד המרכזי שהיה לקירשנבאום בקידום מטרותיה של עמותת עזרא ("תרומה אדירה. אם לא הייתה פאינה, היה צריך להמציא אותה"). לדבריו, בזכות הסיוע ההדוק לו זכתה התנועה מקירשנבאום וגם מגורמים נוספים במפלגה, הצליחה התנועה לפרוח ולשגשג ולהגשים את מטרותיה. "פאינה הייתה עובדת איתי כתף אל כתף, כאילו היא דניאל אלינסון, כאילו היא עובדת בעזרא. היינו מסיימים פגישות ב-12 בלילה. זה מאוד הפתיע היחס שלה, וזה גם עזר לזה שבישראל ביתנו התייחסו אלינו מאוד יפה", אמר.

ביחס לטענות בכתב האישום שלפיהן עזרא מימנה לקירשנבאום טיסות וחופשות פרטיות, העיד רויטמן: "זה נשמע לי מוזר. אני הייתי בכל המפגשים עם פאינה".

עם זאת, בהמשך דבריו נאלץ רויטמן לסגת במעט מהלשון המכלילה שנקט, והודה כי הוא לא מכיר את פרטי כל הטיסות שלפי האישום קיבלה קירשנבאום כשוחד.

הבנות של קירשנבאום "היו סוג של רל"שיות"

לפי האישום, לחלק מהטיסות שמימנה עמותת עזרא לקירשנבאום, התלוו גם בנותיה. לדברי רויטמן בעדותו, התומכים גם בדברים שאמרה קירשנבאום בעדותה שלה, בנותיה "היו סוג של רל"שיות. הן התעסקו בשאלה מתי יוצאים למלון, מתי באים למלון ולמפגשים, ועושות טלפונים בשבילה. אני דיברתי איתן, לא עם פאינה ישירות".

עוד העיד רויטמן: "הבנות לקחו את הפעילות של עזרא באופן אישי. התלהבו, השתתפו, גם כשאמא שלהן לא באה. הן הרגישו בבית כי הן דוברות רוסית".

עם זאת, כשנשאל רויטמן על בנותיה של קירשנבאום בזמן שנחקר במשטרה, הוא דווקא העיד כי למיטב זיכרונו הן לא פעלו לטובת תנועת עזרא. לטענתו בעדותו היום, הוא אמר זאת מכיוון שהחוקרים ייעצו לו שלא להעיד על דברים שהוא אינו בטוח בהם.

על אף שרויטמן הובא כעד הגנה, בנקודה מרכזית אחת דווקא לא סייעה עדותו להגנתה של קירשנבאום. בעדותה לפני כחודש טענה קירשנבאום כי עמותת עזרא העולמית הייתה חלק מסיעת ישראל ביתנו העולמית, הפועלת בקונגרס הציוני העולמי. "הם הפכו לגוף שאני ניהלתי כמזכ"לית המפלגה", העידה. לטענת קירשנבאום, אלינסון "היה כפוף אליי". עוד באותה עדות, השופט ירון לוי שאל את קירשנבאום - "אלינסון ידע שהוא היה כפוף אלייך?", וקירשנבאום השיבה בחיוב.

אלא שלפחות לפי דבריו של רויטמן, שלטענתו היה "שותף של דני (אלינסון)", עמותת עזרא העולמית לא הייתה כפופה לישראל ביתנו או לקירשנבאום. השופט לוי שאל את רויטמן: "אלינסון קיבל הוראות ממישהו?", ורויטמן השיב: "יש ועד מנהל לעזרא, אולי ממנו". לוי: "ומי יכול לתת לדני הוראה להוציא כסף?" רויטמן: "הוועד המנהל". לוי: "רק הוועד המנהל? אתה יכול לחשוב על גורם נוסף?". רויטמן: "לא".

והשופט לוי המשיך: "האם יש מישהו שיכול להגיד לדני (אלינסון) 'אתה תשלם'? מישהו יכול לתת הוראה לדני אלינסון לשלם הוצאות? יש גורם ארגוני כזה?" רויטמן השיב: "לא, תיאורטית - רק הוועד-המנהל יכול לתת הוראה כזאת". השופט לוי לא ויתר, ורצה לוודא שרויטמן מבין לחלוטין את שנשאל: "האם יש מישהו בישראל ביתנו שיכול לתת הוראה ספציפית לעזרא להוציא כסף?". רויטמן השיב: "לא. מה זה קשור. אנחנו ארגון עצמאי, גם אם יש פעילות משותפת".

*** חזקת החפות: פאינה קירשנבאום לא הורשעה בכל עבירה במסגרת פרשת ישראל ביתנו. במהלך המשפט טוענת קירשנבאום לחפותה, וכל עוד היא לא הורשעה, היא זכאית ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית נייס מזנקת ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדותיה": הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר