גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית בגליל, אך מה עם התעסוקה? הדרך לפיתוח הצפון עוברת בחיזוק ההייטק באזור

גידול האוכלוסייה בישראל מצד אחד והמצוקה החברתית-כלכלית של תושבי הצפון מהצד השני דוחפים את המדינה לפתח תוכניות לפיתוח הגליל ● אחת הדרכים: עידוד חברות הייטק לפתוח שלוחות בצפון ● האם צריך לשים דגש דווקא על תעסוקה בהייטק, האם זה יוביל להגירה פנימית לצפון, והאם ניתן לצפות לגורל שונה מזה של הפארק בבאר שבע

העיר צפת./ צילום: Shutterstock קריאייטיב
העיר צפת./ צילום: Shutterstock קריאייטיב

לפני כשבועיים התכנסו בפארק ההייטק בר לב שבצפון הארץ למעלה מ-1,000 עובדי הייטק ונציגי חברות כמו צ'ק פוינט, סייברארק, סיוה, Walkme ועוד. העובדה כי לאף אחת מהחברות האלו אין כיום שלוחה בצפון הארץ חושפת את המטרה האמיתית של האירוע: שכנוע החברות כי קיים כוח-אדם איכותי בצפון הארץ כדי להוביל אותן לפתוח שם מרכזי פיתוח נוספים, ובמקביל, שכנוע עובדים ששוקלים להעתיק את מקום מגוריהם לצפון כי יהיה להם איפה לעבוד בתחום.

במלים אחרות, מארגני האירוע - רשות החדשנות ומנהלת פארק ההייטק בר לב - מנסים לפתור את בעיית הביצה והתרנגולת, שמקשה על פיתוח האזור. בהיעדר נתונים על כוח-האדם הפוטנציאלי, קשה כיום לשכנע חברות הייטק כי יהיה להם מספיק עובדים במידה והם יחליטו לפתוח שלוחות בצפון הארץ, והעובדים, מצידם, לא ממהרים למכור את הבית כדי לעבור לצפון, מבלי שיש להם מקום עבודה מסודר. 

לפני שאנחנו נכנסים לדיון על הדרך לשפר את מצבו של צפון הארץ, או של הפריפריה בכלל, נציג כמה נתונים: רק 12% מהסטארט-אפים מרוכזים בצפון (כולל חיפה), לעומת 77% במרכז הארץ, 8% בירושלים ו-3% בדרום הארץ, לפי הרשות לחדשנות. לפי חברת הייעוץ דן אנד ברדסטריט, בסוף 2016 היו בתל אביב פי שישה יותר חברות מאשר בחיפה.

הרצון לשפר את המצב הכלכלי והעסקי בצפון הארץ נובע מהצורך להיערך לגידול באוכלוסייה והרצון להפחית את התלות במטרופולין תל אביב. אך עוד קודם, הרצון לשפר את המצב בצפון נובע מהמצב הדמוגרפי והכלכלי-חברתי שם כיום: לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) בצפון הארץ גרים 1.25 מיליון אנשים (כמו במחוז תל אביב), מתוכם 55% לא-יהודים ו-20% ילדים עד גיל 10; 47.4% מבני 15 ומעלה שמתגוררים בצפון אינם מועסקים באופן רציף - השיעור הגבוה ביותר בארץ, אחרי ירושלים (48%). 

גם מנתוני השכר עולה תמונה עגומה: ב-2014 עמד השכר הממוצע בצפון על 7,850 שקל, לעומת שכר ממוצע של 9,750 שקל בכל הארץ ו-11,250 שקל במרכז הארץ. אחת הסיבות לכך היא רמת השכלה נמוכה - 68% מהתושבים בצפון למדו 12 שנות לימוד ומטה - השיעור הגבוה בישראל. לכך מצטרפים גם נתוני ההגירה: יהודים בעלי השכלה גבוהה עוברים לאזורים אחרים בארץ בשיעור גבוה (23%), והערבים נשארים בצפון - רק 3% מבעלי השכלה גבוהה עוברים מהאזור. 

"אני סבור שיש פוטנציאל אדיר בצפון", אומר אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, שמתגורר בסמוך לפארק. "יש באזור יישובים ברמה סוציו-אקונומית מאוד גבוהה, וגם שיעור גבוה של הליכה לאקדמיה ביישובים הערבים. הפוטנציאל גם גדל - רק 3% מהמועסקים בהייטק הם מהחברה הערבית, אבל כיום סטודנטים ערבים מהווים 18% מכלל הסטודנטים במקצועות ההייטק. 60% מהסטודנטים הערבים הן נשים, שחלק גדול מהן מעדיף לעבוד קרוב לבית, והיום רבות מהן עוזבות את התחום. בנוסף, היצע המשרות הוא בעיקר של חברות ביטחוניות, שלא מקבלות לעבודה עובדים ערבים. חברות צריכות לנצל זאת, אין סיבה שחברות יפתחו שלוחות באוקראינה ולא בגליל", מוסיף אהרון.

איפה הסטארט אפים ממוקמים

השאיפה: 5,000 עובדים 

פארק ההייטק בר לב ממוקם בסמוך לפארק תעשיות שנושא את אותו השם, ובו יש תעשייה מסורתית. את החלק שמיועד לחברות הטכנולוגיה מממן איש העסקים היהודי מרטין מושל, המתגורר בלונדון, שעשה את הונו מהשקעות בתחום הנדל"ן, האינטרנט ובהשקעה בחברות סטארט-אפ כמו אובר וסנאפצ'ט.

הוא השקיע עד כה כ-100 מיליון שקל והמענק הכולל לפארק אמור להגיע ל-300 מיליון שקל. בהמשך ניתן לממן חלק מהקמת הבניינים על ידי שעבוד הבניינים הקיימים. מושל קיבל את ההחלטה לקדם את הקמת הפארק לאחר שביקר בארץ לאחר מלחמת לבנון השנייה.

ב-2012 התקבלו אישורים להקמתו, אך תהליכי הבנייה לקחו מספר שנים והבניין הראשון אוכלס לפני כשנה וחצי. בראשות הפארק עומדים רם לוינסון (מנכ"ל) ויעל יגרמן לביא (יו"ר). הם אומרים כי יש במקום תחנת רכבת ובעתיד צפוי להגיע לשם גם ההמשך של כביש 6. עוד הם מציינים כי במרחק קצר יחסית ממוקמים ארבעה מוסדות לימוד - הטכניון, אוניברסיטת חיפה, אורט בראודה ומכללת גליל מערבי, וכי בסך-הכול יש 1.4 מיליון איש שמתגוררים במרחק של חצי שעה מהמתחם. למרות זאת, בפארק עובדים כיום רק כ-200 איש בבניין אחד ששיעור האכלוס שלו עומד על 80%. "בישראל קשה לשכנע חברות לעבור למשרדים חדשים, כל עוד אין מה לראות", אומרת יגרמן לביא. הם מקווים להתחיל לבנות את הבניין השני בחודשים הקרובים, ובסך-הכול שואפים להקים בסופו של דבר 8-7 בניינים שיאכלסו כ-5,000 עובדים.

לוינסון ויגרמן לביא טוענים כי בשביל לקדם מרכזי תעסוקה, צריך שלושה דברים: יזם שיממן את הקמתו - במקרה הזה, מושל; מנכ"ל ובעלים של חברות שיבינו שיש כוח-אדם איכותי באזור, ויסכימו לקחת סיכון; ומתן הטבות על ידי הממשלה כדי להפחית את הסיכונים הללו.

המדינה אכן פירסמה תוכנית חדשה להקמת שלוחות בפריפריה. התוכנית פונה לחברות עם מכירות של מעל 70 מיליון דולר, והיקף התמיכה יעמוד על 50%-70% מהוצאות המחקר והפיתוח המאושרות. בסך-הכול, רשות החדשנות תתמוך בסכום כולל של עד כ-10 מיליון שקל בשנה, למשל שלוש שנים, וכן תיתן 3 מיליון שקל נוספים בעבור הכשרת עובדים. בסך-הכול, 33 מיליון שקל.

"התוכנית מאוד נדיבה לדעתי. איך קובעים כמה לתת? הייתה תוכנית קודמת של שלוחות בפריפריה, שגובשה בתחילת שנות ה-2000 והסתיימה לפני שנה. שמנו לב שאם לא מורידים את התגמול בהדרגה, אז ברגע שמורידים אותו בצורה חדה, מבחינת החברות הסניף כבר לא רלוונטי. אנחנו רוצים למנוע את זה. אחר כך החברות יכולות לקבל תמיכה נוספת ממרכז ההשקעות", אומר אהרון.

יעל יגרמן (מימין), רם לוינסון, פארק בר לב, ואהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות,  / צילום: יוליה ברזינה

צריך תעסוקה, אבל דווקא הייטק?

אי-אפשר לדבר על פתיחת מרכז הייטק חדש בצפון בלי לעסוק באתגרים של פארק ההייטק בבאר שבע. במרכז הדרומי ניסו לחבר בין אקדמיה, המגזר העסקי וגופים של המדינה - כמו צה"ל ומערך הסייבר הלאומי - והמרכז אמור להתמקד קודם כל בסייבר. אולם היחידות הטכנולוגיות של צה"ל עדיין לא עברו דרומה, דבר שפגע ביתרון התחרותי שהיה יכול להיות לפארק מול תל אביב; התקווה לפתח שם סטארט-אפים הייתה יומרנית, כי אין להם את המשאבים ואורך הרוח להתמודד עם המחסור בעובדים; והחברות הבינלאומיות לא ממהרות להרחיב את מרכזי הפיתוח שם.

אהרון תולה את עיקר האשמה בעיכוב בהעברת היחידות הטכנולוגיות לדרום, וסבור כי ההתמקדות בסייבר היא נכונה. עם זאת, הוא מציין, "אנשים מחפשים חינוך טוב, שירותי בריאות, דיור ותעסוקה. בגליל יש למשל חינוך טוב, אך החינוך בבאר שבע נתפס כפחות טוב. אני חושב שראש העיר עושה מאמצים אדירים להעלות את הרמה, לעתים זה גם עניין של מרקטינג". אהרון מוסיף כי ההצלחה של חברות בבאר שבע, ובכלל בפריפריה, נובעת מההחלטות שלהן אם למקם שם את התוכניות הטובות, וכך למשוך עובדים, או למקם שם תוכניות פחות איכותיות. "לכן אנחנו לא מבטיחים לחברה שתקבל כסף בכל מקרה. היא תגיש תוכנית מחקר ופיתוח, ואז נאשר אותה. המטרה היא שהם לא יעבירו לשם פעילות QA", הוא אומר.

המצב התעסוקתי בבאר שבע, למרות המאמצים האדירים, מציף את השאלה: האם המפתח לשיפור המצב הכלכלי-חברתי הוא ביצירת מרכזי תעסוקה, או אולי דווקא באמצעות תחבורה איכותית ומהירה? ואם מדברים על מרכזי תעסוקה בצפון הארץ, מי אמר שאלו צריכים להיות בהכרח של חברות הייטק?

יעל רון, מנכ"לית אשכול רשויות גליל מערבי, מדגישה כי "האתגרים של מדינת ישראל, והפריפריה בפרט, גדולים מההייטק. צריך להסתכל על תמונה מאוד רחבה, על הגירה שלילית מהמדינה, על פערים הולכים וגדלים בין המרכז לפריפריה. קודם כל השאלה צריכה להיות איך ייראו חייו של צעיר ישראלי, או כזה שעדיין לא נולד. הכיוון לא טוב. ההייטק יכול להיות פתרון לבעיות של ישראל, אבל לא לפני ולא במקום פתרונות אחרים.

"הילדים רוצים לחזור הביתה. הם למדו בטכניון או בתל אביב והם מפתחי תוכנה ומובילים צוותים והם רוצים לבוא ולגור פה, בנהריה, מעלות, שלומי וגם בבית ג'אן ובחורפיש. הם נוסעים בטורים ליוקנעם וטירת הכרמל כדי לעבוד בחברות הייטק, אם אנחנו מצליחים להחזיר אותם הביתה. יש אנשים שחולמים על בית בגליל עם 300 מ"ר רבוע וחינוך מצוין. נעשה הכול כדי לספק להם איכות חיים טובה, אבל הם לא יעברו אם לא תהיה פה תעסוקה, וזה מתחבר גם לנושא של ההייטק", אומרת רון.

"אנחנו כן צריכים סיוע של המדינה, ואלו סכומים זניחים לעומת האלטרנטיבות, שיכולות להיות הרחבת פערים בין מרכז לפריפריה, משבר דיור וכו'. אלו אפשרויות עם מחירים מאוד כבדים שאני לא יודע אם מישהו מכניס לחישוב. בסוף מספר התושבים יגדל במיליון תושבים, אז צריך להיערך לכך", היא מוסיפה. רון תומכת ברעיון של חיזוק מרכז ההייטק, אבל במקביל היא מקדמת תכנון של פארק תעסוקה חדש בצומת כברי, שבו יועסקו 5,000 איש אך הוא לא מוכוון הייטק. "אנחנו חושבים שיש נכסים נוספים באזור שכדאי לנצל אותם, למשל כל תעשיית המתכת החזקה באזור. יש משאב אנושי שמתמחה בחומרים שרלוונטיים למכשור רפואי כמו מתכת ופלסטיק. מכשור רפואי זה משהו שיהיה בו צורך עוד הרבה שנים, עם העלייה בתוחלת החיים, והתחום הזה מתחבר גם לבית החולים בנהריה", אומרת רון.

הגישה של חיבור לנכסים המקומיים היא גישה מקובלת, שנועדה ליצור יתרונות תחרותיים בתוך המדינה, ולמנוע יצירת מרכז מתחרה לתל אביב. אהרון סבור כי במקרה של חברות הייטק גדולות אין צורך בהתמחות, מכיוון שזה יקשה עוד יותר לגייס עובדים בצפון, בגלל שיהיה צורך במומחיות מסוימת. גם מי שעומדים בראש פארק ההייטק לא מאמינים כי זאת הדרך הנכונה במקרה של ההייטק: "להגדיר תמה לפני שיש לך מסה קריטית זה מאוד מסוכן. התמה צריכה להגיע מחברה גדולה שתכתיב את זה, ולא הפוך. אלא אם המדינה רוצה להביא תמה ומוכנה לתת הטבות מס כדי לעשות את זה", אומרים לוינסון ויגרמן לביא.

האם הפארק ביוקנעם ייפגע?

כיום מרכזי ההייטק הבולטים בצפון הם ביוקנעם ובחיפה, שניהם ממוקמים כחצי שעה נסיעה - ללא פקקים - מפארק ההייטק בר לב. אחד החששות הוא שהתחזקות פארק בר לב תבוא על חשבון אזורי התעסוקה ביוקנעם ובחיפה. בשנים האחרונות השתפרה הנגישות התחבורתית ממרכז הארץ ליוקנעם, כך שיש למרכז הוותיק יתרון. אחת הדרכים לבחון זאת הייתה יכולה להיות על ידי פילוח של קורות החיים של העובדים שהגיעו לאירוע, ובדיקה האם הם כבר מתגוררים בצפון, אך במנהלת הפארק לא ביצעו את הבדיקה הזאת.

"יוקנעם מתפתחת כל הזמן וכבודה במקומה מונח, אבל זה לא מספיק", אומרת יגרמן לביא. "צריך להסתכל יותר רחוק, לא על יוקנעם, אלא על תל אביב. החברות שם מתחרות על טאלנט והן יכולות לבוא למצוא אותו בצפון. אם יהיו פה מקומות תעסוקה, יותר צעירים ילמדו את מקצועות ההייטק. מה שקורה היום זה שהם עוברים למרכז או לומדים מקצועות אחרים, אנשים אומרים לנו את זה", היא מוסיפה.

אחד האתגרים הוא בניסיון למשוך חברות בינלאומיות, שקבלת ההחלטות בהן מתקבלת במטה בעמק הסיליקון. בהנהלת החברות לא בהכרח מבינים את הצורך בהקמת מרכז נוסף במדינה קטנה כמו ישראל. כך למשל, פייפאל החליטה במהלך 2016 לסגור את השלוחה שלה בבאר שבע ולרכז את העובדים בתל אביב. יגרמן לביא מציינת כי לדעה של מנהל מרכז הפיתוח בישראל יש משקל רב, וכי בחברות הבינלאומיות מחפשים להעסיק אוכלוסיות מגוונות מכיוון שזה מפרה את תהליך העבודה ומגדיל את היצירתיות. ואכן, שיעור העובדים בחברות הבינלאומיות עומד על 8%, לעומת 3% בכלל תעשיית ההייטק, כך שלמעבר של חברות זרות לצפון יהיה יתרון גם מהבחינה הזאת. 

רשות החדשנות משקיעה 180 מיליון שקל בתוכנית לטווח ארוך

לפני כשבועיים השיקה רשות החדשנות תוכנית ליזמות מקומית בפריפריה שבה משקיעה המדינה 180 מיליון שקל. אם ברשות החדשנות סבורים כי פארקי ההייטק צריכים להיות נטולי התמחות, כלומר לפנות לכלל החברות, בתוכנית הנוכחית הדגש הוא על בניית אקוסיסטם אזורי. התוכנית כוללת הקמת חממות, והגורמים שיקבלו להפעיל את החממות יצטרכו להציג תוכנית לחיבור בין חברות מחקר, פיתוח ונכסים מקומיים למוקדי ידע, תעשייה ועסקים אחרים.

אניה אלדן, סמנכ"לית הרשות לחדשנות ומנהלת זירת הזנק, אמרה לאחרונה ל"גלובס" כי "החממות שהוקמו בעבר בפריפריה לא פעלו לאור מטרה מוגדרת של התפתחות החברות באזור. התפישה הייתה שאם תהיה חממה בקצרין, אז חלק מהחברות יישארו שם, וחלקן יעסיקו שם עובדים. לפעמים זה באמת קרה, כמו בנצרת. צריך להקים חברות שיישארו בפריפריה - למשל, חברת מדיה שתקום בקצרין, כנראה לא תישאר שם. מנגד, חברה בתחום החקלאות שעובדת עם תעשייה מקומית - הסיכוי שהיא תישאר באזור הוא גבוה משמעותית. עשינו במשך שנה מחקר מעמיק על הפריפריה וגילינו שאין בה הרבה יזמות. לבנות יזמות מקומית זאת עבודה שונה מאשר להשקיע בחברות", אמרה אלדן.

פיתוח יוזמות שכאלו הן תוכניות לטווח ארוך מכיוון שהן כוללות הקמת חממה וסטארט-אפים בשלבים מוקדמים. ואולם לעצם החיבור בין הגורמים השונים יכולה להיות השפעה על האזור, עוד לפני שהסטארט-אפים צומחים לחברות גדולות. 

עוד כתבות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר