גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת ה-21 הושבעה: יותר גנרלים ונציגים של הקהילה הלהט"בית ופחות ייצוג לנשים

הרכב הכנסת ה-21 מגוון מבעבר וכולל חמישה נציגים של הקהילה הגאה, אך נראה כי הקואליציה המסתמנת תהיה שמרנית ולא תאפשר קידום של מדיניות ליברלית ● סמוטריץ' מציב את משרדי החינוך והמשפטים כקו אדום במו"מ וליברמן מתעקש כי לא יצטרף לקואליציה עד שיבחן את ההסכמות עם החרדים

מליאת הכנסת/ דוברות הכנסת - יצחק הררי
מליאת הכנסת/ דוברות הכנסת - יצחק הררי

בשעות אחר הצהריים עלו על במת מליאת הכנסת 120 ח"כים חדשים ונשבעו אמונים. הטקס היום (ג') כלל נציגי ציבור מגוונים מבעבר: 29 נשים - מספר זהה למספר הנשים שהושבעו בתחילת דרכה של הכנסת ה-20, אך פחות מ-35 חברות הכנסת שסיימו את הכנסת ה-20; חמישה גברים שהנם הומואים מוצהרים מחוץ לארון; שני דרוזים, שניהם ברשימת כחול-לבן; 17 חרדים; 14 דתיים לאומיים; שניים שעלו מאתיופיה; שישה שעלו ממדינות ברית המועצות לשעבר; שמונה מוסלמים; שניים נוצרים; אך בפעם הראשונה מאז 1992 אין אף ח"כ בדואי.

שניים מן הח"כים שהושבעו היום הם רופאים - ד"ר אחמד טיבי וד"ר מנסור עבאס; שניים טייסים - יואב קיש ורפי פרץ, אך אין בכנסת ה-21 פרופסורים אשר הגיעו לפוליטיקה מן האקדמיה, כפי שהיה בכנסות קודמות, כגון פרופ' אבישי ברוורמן, יוסי יונה ומנואל טרכטנברג.

מרבית הפוליטיקאים בישראל - אם לבחון זאת על פי ההרכב האנושי של הכנסת ה-21 - מגיעים מן הזירה המוניציפלית. זו עדיין הקרקע הטבעית ביותר לזינוק למשרה פוליטית לאומית. ראשי ערים רבים - ניר ברקת מירושלים; איתן גינזבורג מרעננה; מיכאל ביטון מירוחם; יצחק פינדרוס מבית"ר עילית; ואלון שוסטר משער הנגב - מצטרפים לח"כים שהיו ראשי ערים בעבר כגון יעל גרמן מהרצליה, מאיר כהן מדימונה וחאג׳ יחיא מטייבה.

גם סגני ראשי ערים וחברי מועצות רבים, כגון אסף זמיר מתל אביב, יעקב טסלר מאשדוד ומירב כהן מירושלים, מצטרפים לפוליטיקאים רבים שהיו חברי מועצה בקריית שמונה, שדרות, ירושלים ועוד. ההכשרה המקצועית המוניציפלית היא חוצת מגזרים.

בכנסת ה-21 יש מעט פחות אנשי תקשורת ועיתונות לשעבר. אומנם נכנסים מהתחום שלושה ח"כים חדשים - מיקי חיימוביץ', ר'דיר מריח, ויבגני סובה - המגיעים ממשרות בכירות של הגשה והנחיית שידורים, אך כוכבי תקשורת כשלי יחימוביץ', יאיר לפיד, עופר שלח, מיקי רוזנטל, מרב מיכאלי ונוספים, שאפיינו במידה רבה את הכנסות ה-18 וה-19 קצת פחות נוכחים בכנסת הנוכחית.

24 מתוך 49 ח"כים החדשים שהושבעו היום הם חברי סיעת כחול לבן. לליכוד נוספו 11 ח"כים חדשים ויש דמויות חדשות בכנסת גם מאיחוד מפלגות הימין (3 ח"כים), מרע"ם-בל"ד (3 ח"כים), מפלגת העבודה (2 ח"כים), ישראל ביתנו (2 ח"כים), יהדות התורה (2 ח"כים), ש"ס (ח"כ אחד) וחד"ש-תע"ל (ח"כ אחד).

הפלאפלים מציפים את המסדרונות

הנתון הבולט ביותר בנוגע להרכב הכנסת ה-21 הוא הצפת מסדרונותיה בגנרלים בדימוס. לא רק 3 רמטכ"לים יעטרו את צמרת מפלגת כחול לבן - בני גנץ, בוגי יעלון וגבי אשכנזי - אלא גם שלל אלופים במיל' ובכירים מהשב"כ, משטרת ישראל והמוסד כאורנה ברביבאי, עוזי דיין, רם בן ברק, יואב סגלוביץ', רפי פרץ וטל רוסו, אשר מצטרפים ליואב גלנט, אבי דיכטר, מיקי לוי ואלעזר שטרן.

בכנסת הנכנסת יכהנו חמישה נציגים של הקהילה הגאה: אמיר אוחנה מהליכוד, שעשוי אף להתמנות לשר; איציק שמולי ממפלגת העבודה; ואיתן גינזבורג, עידן רול ויוראי להב-הרצנו, שלושתם מכחול לבן. אין אף אישה בקרב הקבוצה הלהט"בית, אולם כל חמשת הנציגים של הקהילה הגאה שנבחרו לכנסת הם פעילים בולטים ונמצאים מחוץ לארון ובחירתם לכנסת עשויה להצביע על קידמה וליברליות.

בצד ההתקדמות והפתיחות, משקלם של חברי הכנסת החרדיים - 16 ח"כים מיהדות התורה ומש"ס וסה"כ 22 ח"כים בצירוף החרדים הלאומיים המיוצגים על ידי איחוד מפלגות הימין - נדמה שדווקא הכנסת ה-21 תוציא מתוכה ממשלה דתית מאוד. עם ריבוי שרים דתיים, ככל הנראה במשרדים מגוונים כשיכון ובינוי; עבודה ורווחה; חינוך; דתות; ואולי אף חקלאות; פנים; ועוד, הכיוון שאליו תצעד הכנסת ה-21, באמצעות יישום חקיקה ממשלתית והכתבת מדיניות ישירה של הממשלה, עשויה להיות דווקא שמרנית מאוד.

כבר בכנסת ה-20, כאשר היה חבר קואליציה בכיר, ח"כ אמיר אוחנה לא הצליח לקדם מדיניות ליברלית יותר בתחום הפונדקאות או הנישואים האזרחיים. גם קולם של ח"כים מישראל ביתנו - שגם בקרב קהל הבוחרים שלהם יש רבים התומכים בנישואים מחוץ לרבנות - בתחום הזה היה חלש. סיעת מרצ וסיעת העבודה המשיכו להיות אלה שנשאו את המאבק בתחומים הללו, אך הם נותרו באופוזיציה, ובכנסת ה-21 הן סיעות חלשות יותר מתמיד.

סיעות האופוזיציה המייצגות את החברה הערבית - חד"ש-תע"ל ורע"ם-בל"ד - גם הן אינן מובילות מדיניות בתחומים הללו וכך עיקר המאבקים בנושאי גיור, מעמד הכותל, מעמד הקהילה הלהט"בית, נישואים, גירושים, שירותי דת או חופש מדת, יונח על כתפיהם של אנשי כחול לבן, שהם ברובם קבוצה פחות מנוסה פרלמנטרית.

בליכוד ימשיכו להיענות לדרישות החרדים

הפוליטיקאים החרדים מבינים שניתנו להם ארבע שנים ליישם מדיניות ולהכתיב רעיונות, וזאת מעבר לחוק יסוד ערך לימודי התורה, חקיקה אשר לטעמם אמורה לגבור על חוק גיוס חובה.

בליכוד, שם מודעים לכיוון אליו מושכים נציגי הסיעות החרדיות, מכירים בקושי הנוצר ובחיכוך הרב עם הציבור החילוני, אך גם השרים וחברי הכנסת החילוניים של הליכוד הסכימו לאורך השנים להרכין ראש בפני הדרישות בתחום השבת ונושאי דת ומדינה של חבריהם החרדים, ובלבד שאלו לא ייפרקו את הקואליציה. מפעם לפעם, חברי כנסת חילונים כגון אופיר אקוניס, חיים כץ, דוד ביטן או יואב קיש משמיעים אמירות רפות בנושא עבודות בשבת או גיוס חובה לכל, אך הם עושים זאת לרוב בחדרים סגורים, ומבלי להתריס בפני ראשי יהדות התורה וש"ס.

עוד כתבות

מזומן שנתפס על ידי משטרת ישראל. יש אתגרים באכיפה / צילום: דוברות משטרת ישראל

ההגבלות החדשות על החזקת מזומן בחוק ההסדרים: מה הן כוללות?

ההצעה הכלולה בפרק המאבק בהון השחור מבקשת לקבוע איסור פלילי על החזקת מזומן מעל סכום של 200 אלף שקל ● המתנגדים טוענים כי החוק יפגע קשות בפרטיות ויגביל את החופש הכלכלי ● בינתיים, כלל לא ברור איך תתבצע האכיפה ● מנתחים את חוק ההסדרים

מתקן התפלה באשקלון / צילום: יח''צ

מחיר המים יעלה פחות מהצפוי בינואר - אך ההתייקרות הגדולה פשוט נדחית

רשות המים קבעה עלייה של כ־2.5%, שמסתכמת אמנם בתוספת שלושה שקלים בחודש למשק בבית ממוצע - אך מדובר במחיר הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון ● ואולם, במקור המחיר צפוי היה לטפס בשיעור גבוה יותר של כ־7%, שהתמתן בעקבות דחייה של עלויות התפלה והשקעות לשנים הבאות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Uncredited

טראמפ חתם על הצעת החוק: השבתת הממשל הארוכה בהיסטוריה מסתיימת

השבתת הממשל הארוכה ביותר בתולדות ארה"ב מסתיימת הלילה, לאחר שטראמפ חתם על הצעת חוק זמנית שעברה בבית הנבחרים, עם רוב של 222 תומכים אל מול 209 מתנגדים

ממדאני ודוואג'י בליל הבחירות בניו יורק / צילום: Reuters, Neil Constantine

ללא שרוולים, עם רקמה פלסטינית: מיהי הגברת הראשונה של ניו יורק

ראמה דוואג'י נמנעה מלקחת חלק בקמפיין של בעלה, ראש העיר הנבחר של ניו יורק זוהרן ממדאני ● וזה לא שהיא נמנעת מהפוליטי: האיורים שלה עוסקים בנעשה בעזה ובסוריה, ודרכם היא מאשימה את ישראל ב"פשעי מלחמה" ● זו האישה לצידו של זוהרן ממדאני

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הדיון המכריע סימן: הקמפוס החדש של אנבידיה יוקם בקריית טבעון

לגלובס נודע כי הנהלת רשות מקרקעי ישראל אישרה להקצות קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון עבור ענקית השבבים ● בדיון שהתקיים השבוע ברמ"י, בנוכחות בכירי החברה בישראל, נציגי ממשלה ומינהל התכנון, סוכמו מרבית הפרטים ● אנבידיה: בוחנים את כלל החלופות

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

משרדי מח''ש / צילום: רפי קוץ

זעזוע במשטרה: ניצב מכהן נחקר באזהרה במח"ש

הקצין הבכיר, ששמו טרם הותר לפרסום, חשוד שהתערב בנושא בו היה מצוי בניגוד עניינים, מבלי שדיווח על כך ● לפי החשד, במסגרת התערבות זו של הקצין, הוא פעל בדרכים שונות להשפיע על אופן הטיפול בנושא ● המפכ"ל יכנס בקרוב את סגל הפיקוד של המשטרה לפגישת חירום

סניף של fifth third bank. דיווח על מחיקה של מאות מיליוני דולרים / צילום: Shutterstock

קריסות גדולות עוד לפנינו: האם האשראי הפרטי יהפוך למשבר הסאב־פריים הבא?

שני בנקים בארה"ב מחקו כ־400 מיליון דולר וקרנות נסגרות, בעקבות חשיפות למלווים בעייתיים באשראי פרטי ● קרן המטבע תדלקה את החששות עם הערכה שהבנקים בעולם חשופים לתחום ב־4.5 טריליון דולר ● איפה טמונה הסכנה העיקרית, ומה תהיה ההשפעה בישראל?

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כאל מציגה צמיחה דו־ספרתית בהכנסות, צבר ההזמנות של דניה סיבוס בשיא

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● חברת כרטיסי האשראי כאל דיווחה על צמיחה של 12% בהכנסות, אם כי בשורה התחתונה היא רשמה הפסד בשל שורה של אירועים חד־פעמיים ● דניה סיבוס הציגה ירידה ברווח הנקי, אך צבר ההזמנות שלה הגיע לשיא ונעמד על 20.6 מיליארד שקל

חיסונים / אילוסטרציה: Shutterstock, Treecha

אמון במקום חיסון: ביהמ"ש מאשר פיקוח רפואי במקום חיסון בכפייה

בית המשפט לענייני משפחה נדרש השבוע להכריע בבקשה דחופה שהגישה המדינה, במטרה לכפות מתן חיסון טטנוס לילד בן שבע למרות התנגדות הוריו ● העובדת הסוציאלית הביעה דאגה מההשלכות העתידיות של חיסונים בכפייה משפטית - מה נפסק?

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט בעקבות הדוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● פריון נטוורק מזנקת בוול סטריט, בעקבות תוצאות חיוביות שפרסמה בתמיכת הצמיחה בהכנסות ממנועי הצמיחה המרכזיים של החברה ● גם מניית מטריקס זינקה, כאשר הרכישות סידרו למטריקס רבעון מצוין

חיפה מובילה במספר עסקאות הנדל''ן שבוצעו בה ברבעון האחרון / צילום: Shutterstock

מהפך: העיר שמובילה במכירת הדירות, והזינוק של תל אביב

ברבעון השלישי של השנה העיר חיפה קפצה למקום הראשון במספר עסקאות הנדל"ן שבוצעו בה, לאחר שנמכרו בה פי 3 יותר דירות מאשר הרבעון הקודם ● תל אביב הגיעה למקום השני לאחר שרשמה זינוק של 38% במספר העסקאות שבוצעו בה ברבעון הנוכחי

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

אמזון מתכננת צעד שיכפיל את השטח שלה בישראל

ענקית הטכנולוגיה חתמה על הסכם הצהרת כוונות עם חברת הנדל"ן רוטשטיין ● אם תממש את האופציה, היא עשויה להכפיל את פעילות הענן וה–AI בישראל עד סוף העשור, בהשקעה של עד 800 מיליון דולר

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

ההפסד הגדול של החוסכים בקופות הגמל להשקעה

המכה לקופות הגמל להשקעה ● שר האוצר מדבר על הורדת מסים שכבר התקזזה ● ואם הממשלה לא מטפלת, הערים ייכנסו לתמונה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מאשר את חשיפת גלובס מאמש, לפיה המדינה תפעל להקצות לענקית השבבים אנבידיה קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון ● לדבריו, הקמפוס יוקם על שטח של 160 אלף מ"ר ויאכלס מעל 8,000 עובדים ● מאנבידיה נמסר: "החברה ממשיכה לבחון את כל החלופות"

מטוס F-15 איגל אמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA

השכנה של ישראל לוחצת על ארה"ב: תמכרו לנו מטוסי קרב חדשים

חברת וונדר רובוטיקס תשיק רחפן תקיפה חדש שיבצע את טיסותיו הראשונות כבר בימים הקרובים ● אזרבייג'ן מציגה מערכת הגנה אווירית חדשה שרכשה מסין ● מצרים מנהלת מו"מ עם ארה"ב לרכישת עשרות מטוסי קרב ● וגם: הסינים מעתיקים מל"ט מתאבד מאיראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נמל אילת / צילום: תמר מצפי

ההצעה בוועדת כספים: סיוע לנמל אילת על חשבון תקציב הרכבות הקלות

מאז תחילת המלחמה נמל אילת הושבת כמעט לחלוטין ● נוסף על תקציבים שהופנו לתמיכה בו, כעת מבקשים בכנסת לחייב אוניות לבצע עיקוף יקר של 12 יום דרך אפריקה, ולממן אותו באמצעות כספים המיועדות למערכות להסעת המונים ● בינתיים, באוצר מתנגדים

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב