גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדם הרע בין נתניהו לתאגיד השידור הציבורי מונע דיון ענייני

עם תחילת הדיונים הקואליציוניים מתברר כי בליכוד נחושים שוב לפגוע בתאגיד ולהפוך אותו לתלוי בממשלה • האם בג"ץ יוכל להגן עליו שוב, מה ההשלכות שיהיו על כלל תעשיית התוכן, ולמה הכוחניות של הממשלה מנטרלת כל דיון מקצועי בעניינו? ● פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר

לא נראה כי מישהו בתאגיד השידור הציבורי "כאן" הופתע בימים האחרונים כששמועות על הניסיונות לקצץ את כנפיהם החלו לדלוף מתוך חדרי המשא-ומתן הקואליציוני. שוב. הרי הדם הרע בין הממשלה והעומד בראשה לבין התאגיד הוא סוד גלוי. מוצהר. ובאופן פרדוקסלי, זה גם מה ששומר באופן מסוים על התאגיד ותוחם את הפגיעה האפשרית בו.

מה שאמור להטריד את מי שחפץ בעצמאות התאגיד ומגן על הניתוק שלו מהמערכת הפוליטית, הם לא בהכרח רק סכומי הקיצוץ שמופרחים לחלל האוויר (אמש דיווח העיתונאי ספי עובדיה על השאיפה לקצץ חצי מיליארד שקל בתקציבם), שכן יש להניח שכל סכום שעולה עכשיו הוא בלון ניסוי וחלק ממשא-ומתן. מה שיותר מדאיג הוא המנגנון שהליכוד מבקש לאמץ - שריון סעיף התקציב המבטיח לתאגיד מתוקף חוק 650 מיליון שקל בשנה והכפפת הקיצוץ לתקציב הכולל.

או במילים אחרות: החזרת הכוח לממשלה, כי כידוע בעל המאה הוא בעל הדעה. ואם מנהלי התאגיד ייאלצו לפנות בכל שנה מחדש אל השר הממונה על-מנת שיאשר להם תקציב, התלות שלהם בו ובהחלטת הממשלה תכתיב, יש להניח, התנהגות שקל יותר לשלוט עליה, בהנחה שהם חפצי חיים כמובן. ועל הצורך בשליטה יצקה בעבר השרה מירי רגב את מטבע הלשון האלמותי: "מה שווה התאגיד אם אנחנו לא יכולים לשלוט בו".

בהקשר הזה חשוב להזכיר כי בג"ץ נקט עמדה חד-משמעית לגבי ערבוב שיקולים פוליטיים בניהול תאגיד השידור. שינוי בתקציב התאגיד דורש היום שינוי של החוק, כך שסביר להניח שאם אכן ינסו לשנות את החוק, יהיה מי שיעתור לבג"ץ, בדיוק כפי שקרה בפעמים הקודמות. רק שהפעם, בשונה מהפעמים הקודמות, אין לכאורה ניסיון לסגור את התאגיד - רק לחנוק אותו ולהפוך אותו לתלוי לחלוטין בממשלה.

האם גם הפעם בג"ץ יתערב אם יידרש לכך? קשה כעת לדעת, וגם לא ברור איזה כוח יישאר לו אם אכן תעבור פסקת ההתגברות שמאיימת להחליש את היכולת שלו להתערב ולפסול חוקים.

תקציב תאגיד כאן ל-2018

ירייה בראש לכלל תעשיית התוכן 

בממשלה מעוניינים אולי לכופף לתאגיד את היד ולהוריד אותו על הברכיים, אבל קיצוץ משמעותי בתקציב עלול להתברר כירייה בראש לכלל תעשיית התוכן בארץ. אותה תעשייה שכבר היום מתנהלת במציאות של הישרדות שבה נדרשים המפיקים ויוצרי התוכן להתמודד עם שוק שהולך ומצטמצם. בעלות הרישיון לשידורים בטלוויזיה מקצצות בהפקות יקרות כדי לחסוך בהוצאות מול עוד ועוד פלטפורמות שנוגסות להן בתקציבי הפרסום; ואילו הוט ו-yes שמחויבות להשקיע בתוכן מקצצות בהיקפים, כי המחויבות שלהן נגזרת מכמות המינויים, ובינתיים אלה בורחים לאלטרנטיבות זולות יותר כמו נטפליקס או סלקום ופרטנר TV.

כך שבמצב שנוצר התאגיד והתקציב שלו שרובו מופנה להפקות מקוריות, נחשבים לצינור החמצן של התעשייה. לפיכך, לכוונה לקצץ באופן משמעותי בתקציבים עלולה להיות השלכות על מעגלים רחבים בהרבה ממה שנראה לעין במבט ראשון. כ-70% מתקציב התאגיד מופנה להפקות שונות (בשונה מרשות השידור, שבה רוב הכסף הלך למשכורות), כך שקיצוץ משמעותי בו ישלח לא רק מאות עובדים מהתאגיד עצמו הביתה - אלא גם מאות עובדים בתעשיות המשיקות.

האם המשמעות שאסור לקצץ בתקציב התאגיד? ברור שלא. כמעט שנתיים לאחר שהתאגיד הוקם, מותר ואפילו רצוי לנהל דיון אינטליגנטי על מקומו של השידור הציבורי; על אילו סוגים של תוכן אמור הציבור לשלם; באילו פלטפורמות; איך הגוף הציבורי הזה אמור להיות מנוהל, וכמה כסף צריך להקצות לו. חלק מהעבודה הזאת אמנם נעשתה במסגרת ועדת לנדס, אולם המסקנות ניתנו לפני שהתאגיד יצא לדרך, וכעת, שכבר לא מדובר ברעיון על הנייר, יש מקום לבחון את הדברים באופן ענייני ולהסיק מסקנות. להציב יעדים.

התפיסה היום בנוגע להישגים של התאגיד היא סובייקטיבית. אין מדדים מוסכמים למדוד אותם. יש שיגידו ש"עושים שם תוכן מצוין", אחרים יחשבו ש"התקציב שלהם מנופח יחסית לרייטינג שהם מביאים". כמובן שאיש אינו משלה את עצמו שתאגיד שידור ציבורי אמור להתחרות בערוצים מסחריים מבחינת נתוני הרייטינג. גוף כזה אמור להציע איכות, אבל איך מודדים הגעה ליעדים של איכות?

קל להאשים רק את הפוליטיקאים, אבל גם לאנשי התאגיד יש חלק (אם כי קטן יותר) בהפיכת הדיון עליו ללא ענייני. שיכורים מעצמאותם מנהלי התאגיד לא היססו להשתמש בכוח הרב שיש להם, לא תמיד בתבונה ולעתים אף לא בשקיפות. הרצון להגן על הגוף הזה מכל התערבות פוליטית, העניק למועצת התאגיד, ליו"ר ולמנכ"ל כוח רב, ובשנתיים האחרונות הם הצליחו לייצר באמצעותו אנטגוניזם גם בקרב רבים וטובים בתעשייה.

סמכו על פוליטיקאים שיגנו עליהם 

זו תמימות לחשוב שאין היום פוליטיקה בתוך תאגיד השידור. היא קיימת גם באמצעות פוליטיקאים שבוחשים בה. אגב, לא כולם נחשבים לאנשיו של ראש הממשלה נתניהו, למרות שהם ניצבים בחלקו הימני של המפה, מה שככל הנראה מצליח לעצבן אותו עוד יותר. מנהלי התאגיד הימרו על סוג מסוים של פוליטיקאים שיגנו עליהם, אבל חלקם, כמו איתן כבל או נפתלי בנט, כבר לא בכנסת; וסביר להניח שאחרים, כמו גדעון סער או משה כחלון, לא יצאו בתקופה הנוכחית, כל אחד מסיבותיו, באופן נחוש נגד נתניהו.

עם זאת, התאגיד לא אמור להיות פרה קדושה שלא ניתן לגעת בה בשום צורה ואופן. הדרך שבה מנסים הפוליטיקאים כיום לשלוט בו ושמונעת מאינטרסים וכוח, מנטרלת כל אפשרות לדיון מקצועי ענייני סביבו, בעיקר כי היא מכריחה לתפוס צד: או שאתה בעד התאגיד - או שאתה נגדו. עם נתניהו - או נגד נתניהו. ומתוך כך האפשרות לתקן את מה שנדרש כמעט שלא קיימת, כי הפוליטיקאים מנתבים את הדיון לאזורים של להיות או לחדול.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים