גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הדור ה-5: המכרז שהמפעילים הסלולריים לא רוצים

שוק הסלולר דרוך לקראת פרסום מכרז התדרים לדור ה-5 שמגובש בימים אלה במשרד התקשורת ● אבל גם המכרז הזה לא צפוי להביא לשיפור מצב תשתיות הסלולר המיושנות ● השינוי יגיע רק כשיחול שיפור מהותי במצבן הכלכלי של החברות לצד הפחתת נטל הרגולציה

נתי כהן ואיוב קרא / צילום: שלומי יוסף
נתי כהן ואיוב קרא / צילום: שלומי יוסף

צמרת משרד התקשורת מתכנסת השבוע לשלושה ימים מרוכזים לצורך כתיבת המכרז להקצאת תדרי דור 5 בסלולר, שעל פי לוחות הזמנים מתוכנן לצאת בסוף השנה. לאחר שתושלם כתיבת המכרז, הוא יפורסם לשימוע להערות הציבור ולאחר מכן ייערך בפועל. ההתכנסות נערכת במשרדי עיריית ירושלים ששוכנים 100 מטרים ממשרד התקשורת שברחוב יפו בעיר. חשוב לומר שמדובר בשלב מקדמי בלבד, והדרך מפה ועד להופעת הדור ה-5 עוד רחוקה.

עוד בדצמבר האחרון, פרסם משרד התקשורת את מתווה המכרז ואת התדרים שיוצעו למפעילי הסלולר לצורך הקמת רשתות דור 5. אבל בשל מצבו הקשה של שוק הסלולר והתחרות האגרסיבית בו, המפעילים בינתיים לא מתלהבים לקפוץ על העגלה ומביעים חששות.

הסוגיות שמטרידות את המפעילים לקראת פרסום המכרז מתחלקות להיבטים כלכליים ולהיבטים הנדסיים. אף אחד מהמפעילים לא שש כאמור למכרז. הם רוצים לדעת קודם כל למה מתכוון משרד התקשורת כשהוא אומר "דור 5". בעיני המפעילים, דור 5 זו תקשורת נתונים מהירה מאוד. כזו שתשנה את חווית הגלישה והשירותים המוצעים מקצה לקצה. בשביל זה הם נזקקים לתדרים ולטכנולוגיה שכוללת אנטנות חדשות וליבת רשת חדשה.

הקמת האנטנות הנדרשות עשויה לקחת שנים

הקושי הראשון בהיבט ההנדסי מצוי בתחום התדרים. המפעילים רוצים לדעת אם המכרז יכלול את תחום התדרים המילימטריים - תדרים שנחשבים לאיכותיים במיוחד בחיבור תמסורת בין שתי נקודות, כמו אתרים סלולריים למשל. באמצעות טכנולוגיה זו, למשל, המפעילים יכולים להימנע מפריסת תשתיות יקרות כדי לחבר שני אתרים סלולר מרוחקים.

עדיין לא ברור אם הם ישמשו את שירותי התקשורת הנייחת בלבד או רק את האתרים הסלולריים. משרד התקשורת בראשותו של המנכ"ל נתי כהן טרם קיבל החלטה כיצד להקצות את התדרים הללו ולא קבע לאיזה שימושים הם מיועדים. בארה"ב לדוגמה, אחת המובילות בתשתיות דור 5, הגלים המילימטריים הוקצו קודם כל לטובת השירותים הנייחים כתחליף לסיבים האופטיים.

סוגיה נוספת שזקוקה לפתרון היא אתרי המיקרו וקבלת היתרים. בדור ה-5 נזקקים המפעילים להרבה מאוד אתרים קטנים, וסוגיית ההיתרים לאתרים כאלה טרם נפתרה. מדובר על רישוי למתקני סלולר על עמודי חשמל, על עמודי תאורה, בתוך צנרות וכדומה.

מאחר שמדובר באנטנות חדשות שצריכות לשדר ולקלוט באמצעות עשרות משדרים (בעגה המקצועית - Massive MIMO), החברות יזדקקו להיתרי בנייה עבורן. מדובר בתהליך ארוך ומסורבל, שידוע בתור נושא כאוב עבור חברות הסלולר, ולא רק בישראל.

באוצר לא מוכנים לוותר על 300 מיליון שקל

בהיבט הכלכלי, המפעילים מצפים שמשרד התקשורת יבהיר מה יעלה בגורל אגרות התדרים שהם משלמים בגובה כ-300 מיליון שקל בכל שנה. בחברות הסלולר היו רוצים שמשרד האוצר יפחית את הסכום, אך הוא מצדו לא מתכוון לוותר על ההכנסה הבטוחה הזו. אחת ההצעות היא שהאוצר לא יגבה אגרות חדשות עבור רשתות הדור החמישי, אבל בחברות הסלולר כאמור רוצים הפחתה של הסכום שהם כבר משלמים כיום.

גם לצה"ל יש השפעה על איך ייראה הדור ה-5. היקף התדרים שיוצעו במכרז, בעיקר בתחום ה-700 מגה הרץ, שנחשבים גם הם לאיכותיים וחסכוניים עבור החברות, עדיין לא ברור. כפי שנחשף ב"גלובס", קיימת הבטחה להקצות תדרים אלה לצה"ל, לטובת הקמת רשת דור 5, אך הם קריטיים עבור המפעילים.

מכיוון שמדובר ברצועות מאוד מבוקשות, יש חשש שמחירן יאמיר במכרז, ולכן במשרד התקשורת רוצים לשכנע את צה"ל להסכים לכך שהרצועה שיקבל תהיה משותפת לו ולאחת החברות הסלולריות שתשלם בעבורה מחיר מופחת. המשרד מתכוון להקצות 30 מגה בתחום ה-700 מגה הרץ, כך שכל רשת (משותפת לשתי חברות) תוכל לקבל הקצאה של 10 מגה. בנוסף, יוקצו במכרז תדרים נוספים שהמפעילים יידרשו להם בתחום ה-3.5 גיגה וב-2.6 גיגה, שנחשבים לאיכותיים פחות מה-700 מגה הרץ.

דור 5? למפעילים יש תוכניות אחרות

מבחינת המפעילים אין כאמור סיבה להתקדם במהירות. מבחינתם, הם בכלל היו שמחים אם המכרז היה נדחה. הם מבינים שככל הנראה זה לא יקרה, אבל זה לא אומר שהם מתכוונים להשתמש בתדרים החדשים לקידום הדור ה-5. יש להם תוכניות אחרות.

כוונתם היא להשתמש בתדרים להרחבת הקיבולת הנוכחית שלהם ולדחות את היישום המלא של טכנולוגיית הדור ה-5 למועד לא ידוע. וזו הסיבה העיקרית שלמפעילים חשובה ההגדרה של מהו דור 5 מבחינת משרד התקשורת.

הם מעוניינים שככל שהמשרד יתעקש על הוצאת התדרים למכרז, הוא לא ייאלץ אותם במקביל להפעיל את הטכנולוגיה הרשמית. הם כאמור רוצים שיאפשרו להם להשתמש בתדרים לטובת הרחבת הקיבולת ושיפור הביצועים, וההגדרה הפורמלית של הדור ה-5 תידחה. לכן הדור ה-5 בישראל, כמו בכל העולם, לא במהרה ישכון כאן במתכונתו המלאה.

העומס על תשתיות הסלולר בישראל הוא אדיר, ולראייה מהירות האינטרנט הסלולרי הנמוכה בהשוואה למדינות ה-OECD. כדי להתמודד עם בעיית הקיבולת, עוד לפני שדרוג הרשת לדור ה-5, המפעילים זקוקים בין היתר לעוד תדרים. את השלב הבא, הפיכת הרשת לדור 5 באופן מלא, שכולל החלפת ליבת הרשת, הם ידחו עד שיתברר המודל העסקי.

מהירות הגלישה הסלולרית בישראל

מודל עסקי כזה עדיין לא קיים, לא בישראל ולא בעולם, אך הוא ללא ספק יגיע בהקדם. השירותים הנרחבים שיוצעו במסגרת הדור ה-5 הם רבים מאוד, וטומנים בחובם פוטנציאל כלכלי גדול מאוד. עם זאת, גם בדורות הקודמים נשמעו הערכות דומות, ובסופו של דבר הרווחיות של המפעילים רק ירדה. כעת הם מעדיפים להיות זהירים ולא למהר להשקיע סכומי עתק. מפעילים שונים מעריכים שעוד לפני שקופצים לדור ה-5, צריך לנצל את הפוטנציאל הלא ממומש של הדור ה-4 בטרם יחליפו את ליבת הרשת. ולשם כך נדרשים עוד תדרים.

מי יכול גם לדמם וגם להשקיע מיליונים?

נקודה מרכזית נוספת שרלוונטית לשווקים רבים, ולישראל במיוחד, היא הרגולציה. המדיניות הרגולטורית בישראל מובילה את השוק אל עברי פי פחת. לא מדובר רק בשוק הסלולר אלא בכל שוק התקשורת. הדוחות "המשופצים" של חלק מהחברות מציגים לכאורה רווחיות מאוד נמוכה, אבל מי שחופר לעומק רואה שהחברות מפסידות. שוק הסלולר מדמם, וכל עוד זה יימשך אי אפשר לצפות שאחת החברות תסתער על השקעות בדור החמישי. תדרים בלית ברירה הן אולי יקנו, ורק מאחר שמשרד התקשורת יכפה זאת עליהן. אבל ההשקעות רק ילכו וירדו.

תגובת משרד התקשורת: "עקרונות מכרז תדרי דור 5 פורסמו לחברות ולציבור ב- 27.12.18. משרד התקשורת עומל על כתיבת מסמכי המכרז ובהם מודל המכרז. בתוך כך, המשרד מקיים השבוע ימים מרוכזים על מנת לעמוד ביעדים ובלוחות הזמנים שהוגדרו . מטבע הדברים לא ניתן למסור את פרטי המכרז, המנוסחים על ידי הדרג המקצועי, טרם פרסומו לחברות".

הסוגיות שמטרידות את המפעילים

● נדרשת הקמת תשתיות חדשות ויקרות כמו אנטנות וליבת רשת חדשה

● לא ברור אילו תדרים יקצה משרד התקשורת לטובת הדור החמישי

● רישוי מתקני הסלולר הנדרשים עדיין לא הוסדר - והרשויות המקומיות עלולות להערים קשיים

● מה יעלה בגורל אגרות התדרים שהם משלמים לאוצר - האם יופחתו או יועלו

● האם יתאפשר שיתוף פעולה בתחום התדרים ביניהם לבין צה"ל

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר